15 februari 2024:
zie ook dit artikel: https://kanker-actueel.nl/koffie-vermindert-kans-op-recidief-en-vermindert-kans-op-overlijden-bij-patienten-met-darmkanker-stadium-i-tot-iii-blijkt-uit-nederlandse-colon-studie.html

9 november 2012:Bron:  J Natl Cancer Inst. Online gepubliceerd 07 november 2012

Een dieet arm aan zetmeel en koolhydraten kan de kans op progressie en een recidief van darmkanker - stadium III -  positief beïnvloeden. Dit werd vooral gezien bij mensen met darmkanker die al overgewicht en obesitas hebben. Darmkankerpatiënten met een voedingspatroon met veel zetmeelrijke koolhydraatrijke voeding hadden 2x zoveel kans op een recidief na succesvolle operatie plus aanvullend chemo dan mensen die gingen letten op hun voedingspatroon en daaruit vooral de voeding met zogeheten hoge glycemische lading , zoals zetmeel en koolhydraten weglieten. Dit blijkt uit een postpectieve observatie studie onder 1011 darmkankerpatiënten aan het Dana-Farber Cancer Institute in Boston, Massachusetts en gepubliceerd in The Journal of the National Cancer Institute. Deze studie is een deelstudie van de grotere Cancer and Leukemia Group B (CALGB) 89803 studie.


In het algemeen wordt ervan uitgegaan dat een zetmeelrijke koolhydraatrijke voeding de insulinespiegels verhoogt en dat insuline en insuline achtige groeifactoren, de stimulatie van cellulaire groei
en uitzaaiïngen stimuleren, aldus hoofdauteur Jeffrey Meyerhardt, MD, MPH, van Dana-Farber Cancer Institute in Boston, Massachusetts. De patiënten in deze studie hadden lokaal gevorderde (stadium III) darmkanker. Bij dergelijke patiënten is, volgens de onderzoekers, een recidief meestal te wijten aan micrometastatische ziekte (er zwerven losse kankercellen door bloed en lymfe en elders in lichaam)
 "De hypothese voor deze studie is dat insuline en insuline achtige groeifactoren deze microscopisch kleine cellen stimuleren om te groeien en zich te verspreiden elders in het lichaam" Echter, zegt Dr Meyerhardt, het is niet zo eenvoudig om alleen maar te zeggen "eet geen suiker".

Natuurgenezers en alternatieve gezondheid beoefenaars stimuleren kankerpatiënten vaak om alle suiker te vermijden, maar Dr Meyerhardt beweert dat  totaal vermijden van suiker niet nodig is. De zogeheten
glycemische lading lijkt hier van groter belang. En het is bekend dat complexe suikers, zetmeelrijke voedingsmiddelen en koolhydraten een hogere glycemische lading hebben dan suiker, aldus Dr Meyerhardt.
"Onze studie geeft wel overtuigend aan dat laag glycemische voeding de progressie van dikke darmkankerkanker kan beïnvloeden.  Artsen zouden dan ook moeten overwegen bij het maken van plannen na de behandeling de patiënten te ondersteunen iets aan hun voedingspatroon te doen.

In een begeleidend redactioneel commentaar, pleiten Neal Meropol, MD, en Nathan Berger, MD, van de University Hospitals Case Medical Center en de Case Western Reserve University School of Medicine in Cleveland, Ohio, voor meer studies om het bewijs uit te breiden. (Ik zal ze een link sturen naar de lijst van arts-bioloog drs. E. Valstar, misschien helpt dat).

Het boek "de Voedselzandloper" van de Belgische arts Kris Verburgh  beschrijft ook uitstekend wat hier onderzocht is en hoe mensen dit in de praktijk zouden kunnen brengen. Dit geldt dus niet alleen voor darmkankerpatiënten maar voor mensen met kanker in het algemeen.

De studiegegevens:

Dr Meyerhardt en collega's voerden een follow-up studie uit middels een vragenlijst in te laten vullen door patiënten met stadium III dikkedarmkanker uit de kanker en leukemie groep B (CALGB) 89,803 studie, die werd gesponsord door het National Cancer Institute. De deelnemers hadden hun primaire tumor operatief verwijderd en werden vervolgens behandeld met na de operatie chemotherapie met 5-fluorouracil - 5-FU en leucovorin. Of dit met of zonder irinotecan was had geen effect op de uitkomst, aldus de onderzoekers.

Deelnemers vulden een vragenlijst in over voeding enz. tijdens en 6 maanden na de behandeling. De onderzoekers gebruikten deze informatie om het effect van voeding op de resultaten in relatie tot de kanker te analyseren. Uit eerdere bevindingen van de CALGB studie bleek dat longkankerpatiënten met het hoogste gebruik van een westers dieet (gekenmerkt door een hoge inname van vlees, vet,
geraffineerde granen en zoete desserts) een 3-voudige toename hadden van de kansen op een recidief en overlijden aan hun longkanker, vergeleken met patiënten met de laagste consumptie (JAMA. 2007; 298:754-764).

In de recente deelstudie bij 1011 darmkankerpatiënten keken de onderzoekers naar de totaal inname van koolhydraten, glycemische index, en glycemische lading. Vooral de patiënten met de hoogste glycemische lading en inname van koolhydraten hadden een verhoogde kans op een recidief van dikke darmkanker en op overlijden aan hun kanker.  Die kans bleek bij mensen die ook overgewicht hadden of obesitas 80%, in vergelijking met degenen met de laagste niveaus (aangepast hazard ratio, 1.79, 95 betrouwbaarheidsinterval,  1,29 tot 2,48, P trend < .001) Dit blijkt statistisch significant. Echter, het effect was wel stukken minder bij mensen met een normale of kleine body mass index (BMI minder dan 25 kg / m²).

Conclusie is wel dat algemeen de relatie tussen voeding en glycemische lading en inname van koolhydraten en slechtere ziektevrije tijd, recidief vrije tijd, en de algehele overleving "klinisch relevant zijn."  Commentatoren wijzen er wel op dat dit alleen op zou gaan voor mensen met overgewicht en obesitas en pleiten voor meer onderzoek.

Het volledige studierapport van de studie - Dietary Glycemic Load and Cancer Recurrence and Survival in Patients with Stage III Colon Cancer: Findings From CALGB 89803 - is tegen betaling in te zien op de website van The Journal of the National Cancer Institute. Hier het abstract van deze studie.

Higher dietary glycemic load and total carbohydrate intake were statistically significant associated with an increased risk of recurrence and mortality in stage III colon cancer patients. These findings support the role of energy balance factors in colon cancer progression and may offer potential opportunities to improve patient survival.

JNCI J Natl Cancer Instdoi: 10.1093/jnci/djs399

Dietary Glycemic Load and Cancer Recurrence and Survival in Patients with Stage III Colon Cancer: Findings From CALGB 89803

  1. Charles S. Fuchs

+ Author Affiliations

  1. Affiliations of authors: Dana-Farber Cancer Institute, Boston, MA (JAM, KS, RJM, DSW, CSF); Cancer and Leukemia Group B Statistical Center, Duke University Medical Center, Durham, NC (DN, CY); Memorial Sloan-Kettering Cancer Center, New York, NY (LBS); Toledo Community Hospital Oncology Program, Toledo, OH (RBM); Hôpital du Sacré-Coeur de Montréal, Montreal, QC, Canada (RW); Loyola University Stritch School of Medicine, Maywood, IL (AH); Robert H. Lurie Comprehensive Cancer Center, Northwestern University, Chicago, IL (AB); University of California at San Francisco, Helen Diller Family Comprehensive Cancer Center, San Francisco, CA (AV).
  1. Correspondence to
    : Jeffrey A. Meyerhardt, MD, MPH, Dana-Farber Cancer Institute, 450 Brookline Ave, Boston, MA 02215 (e-mail: jmeyerhardt@partners.org).
  • Received April 6, 2012.
  • Revision received August 6, 2012.
  • Accepted August 13, 2012.

Abstract

Background The influence of glycemic load and related measures on survival among colon cancer patients remains largely unknown.

Methods We conducted a prospective, observational study of 1011 stage III colon cancer patients reporting dietary intake during and 6 months after participation in an adjuvant chemotherapy trial. We examined the influence of glycemic load, glycemic index, fructose, and carbohydrate intakes on cancer recurrence and mortality using Cox proportional hazards regression; all tests of statistical significance were two-sided.

Results Stage III colon cancer patients in the highest quintile of dietary glycemic load experienced an adjusted hazard ratio (HR) for disease-free survival of 1.79 (95% confidence interval = 1.29 to 2.48), compared with those in the lowest quintile (P trend across quintiles <.001). Increased glycemic load was associated with similar detriments in recurrence-free (P trend across quintiles <.001) and overall survival (P trend across quintiles <.001). These associations differed statistically significant by body mass index (BMI) (P interaction =.01). Whereas glycemic load was not associated with disease-free survival in patients with BMI < 25kg/m2, higher glycemic load was statistically significant associated with worse disease-free survival among overweight or obese participants (BMI ≥ 25kg/m2; HR = 2.26; 95% CI = 1.53 to 3.32; P trend across quintiles <.001). Increasing total carbohydrate intake was similarly associated with inferior disease-free, recurrence-free, and overall survival (P trend across quintiles <.001).

Conclusion Higher dietary glycemic load and total carbohydrate intake were statistically significant associated with an increased risk of recurrence and mortality in stage III colon cancer patients. These findings support the role of energy balance factors in colon cancer progression and may offer potential opportunities to improve patient survival.


Plaats een reactie ...

Reageer op "Voeding vermindert kans op redicief en overlijden aan dikke darmkanker met de helft. Weinig koolhydraten en zetmeel bepalen het succes"


Gerelateerde artikelen
 

Gerelateerde artikelen

Koffie vermindert kans op >> Handjevol noten elke dag verbetert >> Voeding vermindert kans op >> Foliumzuur en darmkanker: >> Folinic Acid vorm van foliumzuur >> Bloemkool, wortelen, uien >> Citrusvruchten goed voor darmen >> Voeding: Wanneer darmkankerpatienten >> Voeding bij darmkanker, een >>