17 december 2004: Bron: website en krant van Universiteit van Wageningen
16 januari 2005: Petra Wark, auteur van onderstaande studiepublicatie vroeg ons om de aankondiging van onderstaande studieresultaten te herzien. Wat we bij deze dus ongewijzigd plaatsen: Wij hadden eerder geschreven dat citrusvruchtensap niet voor bescherming zou zorgen i.t.t. tot de citrusvruchten wel, maar Petra liet ons weten dat zij daar geen bewijs voor heeft gevonden en citrussap zou haar inziens ook op een andere manier voor wel bescherming tegen kanker in het algemeen kunnen zorgen. Zij weet dat gewoon niet en vroeg ons dan ook dit niet te vermelden. Wel jammer dat de universiteit van Wageningen in hun interne publicatie wel de nadruk op de rol van het sap legt terwijl het onderzoek dat dus niet bewijst. Maar dank aan Petra Wark die de moeite neemt ons hiervan op de hoogte te stellen. Leuk ook om te lezen dat onze website ook door medewerkers van de universiteit van Wageningen wrodt gelezen. En niet alleen door Petra overigens zoals we weten via diverse reacties van anderen werkzaam aan de universiteit van Wageningen. Maar dit allemaal terzijde. Hier de wijziging en toelichting daarbij van Petra en haar studiepublicatie

Ik heb geen onderzoek gedaan bij patiënten met dikkedarmkanker of rectaal kanker. Daarom kan ik ook niet gesteld worden dat "citrusfruit goed is voor darmkankerpatiënten, maar sap van citrusvruchten ongeschikt is". Ook de bewering dat dit slechts geldt voor een deel van de patiënten met rectaalkanker sluit niet aan bij wat onderzocht is.

Mijn onderzoek ging na of een hoge consumptie van groenten en fruit een gunstig effect hebben op enzymen die schadelijke stoffen kunnen afbreken in de darm: glutathion S-transferase enzymen. Dit bleek het geval te zijn voor citrusfruit, en ook voor koolsoorten. Het effect van kool was niet bij iedereen zichtbaar: maar kool leek alleen een positief effect te hebben als je een genetische aanleg hebt om veel van het gemeten type glutathion S-transferase aan te maken. Voor vruchtensappen konden we niet aantonen dat zij effect hadden op glutathion S-transferase. Het kan best zijn dat deze sappen via andere mechanismen een gunstig effect hebben op de darm en geen rol spelen in het specifieke mechanisme dat wij hebben onderzocht. Onze bevindingen zijn van belang om meer zicht te krijgen op mechanismen die vermoedelijk een rol spelen in het ontstaansproces van dikkedarmkanker en daarmee hoe we uiteindelijk deze ziekte kunnen voorkomen. Of ditzelfde mechanisme ook effect heeft bij patiënten die al kanker hebben is een vraag die niet beantwoord kan worden op basis van deze gegevens.

titel: Sinaasappel goed voor de darm

"Citrusvruchten bevatten grote hoeveelheden vitamine C, maar ook andere voedingsstoffen. Een onderzoek uit Wageningen suggereert nu dat een hoge consumptie van citrusfruit ervoor zou kunnen zorgen dat schadelijke stoffen die anders de darmwand aantasten, sneller worden afgebroken. Dit zou het ontstaan van darmkanker kunnen tegengaan. Voor sap van citrusfruit kon dit niet worden aangetoond. Misschien beschermt sap wel tegen darmkanker via een andere route."

Redactie:
Wat Petra Wark onderzocht was het proces dat plaats heeft bij of door een bepaald gen in het omzetten van bepaalde stof in glutathion-S-transferase-familie (GST). Het is ons te medisch en ingewikkeld om dat allemaal uit te leggen maar leest u onderstaande artikel uit intern blad van de universiteit van Wageningen. Met dank aan Bob lid van onze mailgroep die dit aan ons toestuurde. Hier het artikel gepubliceerd op 16 december 2004:
,br> Sinaasappel goed voor darm

Citrusvruchten verhogen de activiteit van een enzym in darmcellen dat beschermt tegen kanker. Dat schrijven Wageningse onderzoekers van de afdeling Humane voeding in Carcinogenesis. Het sap van hetzelfde fruit dat je in de winkel kunt kopen, beschermt echter niet.

De laatste meters van de het spijsverteringskanaal, de dikke darm en het rectum, zijn gevoeliger voor kanker dan de rest van de darm. Dat komt, vermoeden onderzoekers, omdat de groep enzymen van de glutathion-S-transferase-familie (GST) daar niet zo actief is. De enzymen maken schadelijke stoffen onschadelijk die anders het erfelijk materiaal zouden beschadigen.
De Wageningers wilden weten of voeding de activiteit van de enzymen op een hoger plan kan helpen. In hun onderzoek keken ze naar de mu-variant van het enzym, vertelt drs Petra Wark. Er zijn andere varianten actief in de dikke darm, maar het onderzoek daarnaar gebeurt nu op de universiteit van Nijmegen. Het onderzoek dat nu is gepubliceerd maakt onderdeel uit van een groter project, waarin Nijmegen en Wageningen samenwerken.
De Wageningers vroegen hun proefpersonen naar hun voedingsgewoonten. Toen ze die naast de gemeten niveaus van het beschermende enzym legden, zagen ze een verband met de inname van citrusfruit, zoals sinaasappels, grapefruits en mandarijnen. ‘Er was ook een verband met koolsoorten, maar dat was minder duidelijk’, zegt Wark. ‘Kool heeft alleen een positief effect als je een genetische aanleg hebt om veel van het gemeten type GST aan te maken.’
Grofweg de helft van de mensheid is drager van een gen waarbij de aanmaak van GST mu hoog is. De andere helft mist dat een gen waardoor de aanmaak gering is. Bij die groep leek de activiteit van het beschermende enzym juist te verminderen naarmate de proefpersonen meer kool aten. ‘Het verband is niet significant’, zegt Wark. ‘Maar als het later misschien toch significant blijkt te zijn, dan nog zal dat geen reden zijn om mensen met een bepaalde genetische aanleg het eten van groenten te ontraden. Ook bij hen hebben groenten op andere plaatsen in het lichaam juist een positief effect op de gezondheid.’
Vruchtensappen hebben geen positief effect op de aanmaak van het glutathion-S-transferase, ontdekten Wark en haar collega’s. ‘We weten niet waarom’, zegt Wark. ‘In citrusvruchten zitten aurapteen en limonoïden. Uit dierstudies blijkt dat die stoffen de aanmaak van glutathion-S-transferase verhogen. Het rare is dat Japanse onderzoekers die stoffen ook in sap hebben gevonden.’ / WK

Plaats een reactie ...

Reageer op "Citrusvruchten goed voor darmen in omzetting van bepaalde enzymen."


Gerelateerde artikelen
 

Gerelateerde artikelen

Koffie vermindert kans op >> Handjevol noten elke dag verbetert >> Voeding vermindert kans op >> Foliumzuur en darmkanker: >> Folinic Acid vorm van foliumzuur >> Bloemkool, wortelen, uien >> Citrusvruchten goed voor darmen >> Voeding: Wanneer darmkankerpatienten >> Voeding bij darmkanker, een >>