14 november 2013: Piet wees me op enkele taalfouten in onderstaand artikel uit 2001 die ik gecorrigeerd heb. Maar tegelijkertijd lees eens de invloed op DNA veranderingen van foliumzuur bij met name mensen die een hoog risico hebben op darmkanker: Altered folate availability modifies the molecular environment of the human colorectum: implications for colorectal carcinogenesis

Ik was afgelopen week in Brussel op een congres over biomarkers bij kanker en daar heb ik zoveel gehoord en gelezen dat echt teveel is om dit allemaal te verwerken in artikelen voor kanker-actueel, maar bovengenoemde studie past in het plaatje van waar op dit moment de focus ligt in de oncologie, namelijk receptoren en mutaties (DNA veranderingen). Abstract van bovengenoemde studie staat onder dit artikel uit 2001.

september 2001:

Een tekort aan foliumzuur is waarschijnlijk een van de belangrijkste oorzaken van het ontstaan van darmkanker. Met die conclusie promoveert ing. E. Konings vrijdag 21 september 2001 aan de Universiteit van Maastricht. Ing. Konings  analyseerde de foliumzuurgehaltes van de schijf van vijf (groenten, fruit, aardappelen, brood, melkproducten en vlees). Dit onderzoek had de onderzoeker opgezet naar aanleiding van de conclusies van de grote Cohortstudie die vanaf 1986 bij 120.000 Nederlanders is opgezet en uitgevoerd. Uit het onderzoek van ing. Konings blijkt dat het risico van darmkanker met 40% vermindert bij mensen met de hoogste inname van foliumzuur. In het persbericht wordt wel aangetekend dat extra inname van synthetische foliumzuur (voedingssupplementen) niet onderzocht en bewezen is. De aanbevolen hoeveelheid foliumzuur per dag is 200 microgram. De helft van de Nederlandse bevolking komt niet toe aan deze hoeveelheid.

Foliumzuur komt veel voor in groenten als broccoli, spinazie, spruitjes en tuinbonen, maar ook in tarwekiemen, fruit en lever. En laten al die genoemde producten nu net het hart vormen van het Houtsmullerdieet.  We tekenen hierbij aan dat in dit onderzoek gesproken wordt over preventie, maar, en dit is puur een persoonlijke opmerking, het lijkt me geen slecht idee om nu eens verder te onderzoeken wat voor effect een verhoogde inname van foliumzuur zal hebben op de genezing van darmkanker en het voorkomen van een recidief van darmkanker.

Op de pagina literatuurlijst geven de studies 84, 85 en 86 al aan dat foliumzuur gegeven als toevoeging en nabehandeling naast de chemo 5-FU de recidiefkans vermindert en de kans op overleven verhoogt.

Excessive folate supplementation might promote colorectal carcinogenesis by enhancing proinflammatory and immune response pathways but also indicates that modest changes in folate delivery create substantial changes in the molecular milieu of the human colon

Cancer Prev Res (Phila). Author manuscript; available in PMC 2013 August 13.
Published in final edited form as:
Published online 2011 February 14. doi:  10.1158/1940-6207.CAPR-10-0143
PMCID: PMC3742550
NIHMSID: NIHMS264530

Altered folate availability modifies the molecular environment of the human colon: implications for colorectal carcinogenesis

 

Abstract

BACKGROUND

Low folate status increases colorectal cancer risk whereas abundant supplementation may paradoxically increase risk. The mechanisms are unknown.

OBJECTIVES

To define molecular pathways in the human colon altered by either dietary folate depletion (followed by repletion), or by supplementation.

METHODS

10 healthy volunteers consumed a low folate diet for 12 weeks. During the last 4 weeks, folic acid (1 mg/day) was administered. In a second study, 10 other subjects were provided supplemental folic acid for 8 weeks. Rectosigmoid biopsies were obtained at measured intervals in both studies for assessment of primary endpoints: genome-wide gene expression, genomic DNA methylation, promoter methylation (depletion study only) and p53 DNA strand breaks.

RESULTS

Serum and rectosigmoid folate concentrations accurately tracked all changes in folate delivery (p<0.05). Gene array analysis revealed that folate depletion downregulated genes involved in immunity, inflammation, cell cycle and mitochondrial energy pathways; repletion produced reversal in most instances. Similarly, supplementation upregulated multiple inflammatory- and immune-related pathways, and in addition altered several 1-carbon related enzymes (p<0.001). Neither genomic or promoter-specific DNA methylation changed over the course of the depletion/repletion protocol; nor did genomic methylation change due to supplementation. p53 strand breaks increased with depletion after 12 weeks.

CONCLUSIONS

Depletion downregulates, whereas repletion or supplementation upregulates, pathways related to inflammation and immune response. Supplementation also altered expression of several pivotal genes involved in 1-carbon metabolism. These changes occurred in the absence of changes in gene methylation. Modest changes in folate delivery create substantial changes in the molecular milieu of the human colon.


Plaats een reactie ...

Reageer op "Foliumzuur en darmkanker: Tekort aan foliumzuur mede oorzaak darmkanker"


Gerelateerde artikelen
 

Gerelateerde artikelen

Koffie vermindert kans op >> Handjevol noten elke dag verbetert >> Voeding vermindert kans op >> Foliumzuur en darmkanker: >> Folinic Acid vorm van foliumzuur >> Bloemkool, wortelen, uien >> Citrusvruchten goed voor darmen >> Voeding: Wanneer darmkankerpatienten >> Voeding bij darmkanker, een >>