14 november 2013: Piet wees me op enkele taalfouten in onderstaand artikel uit 2001 die ik gecorrigeerd heb. Maar tegelijkertijd lees eens de invloed op DNA veranderingen van foliumzuur bij met name mensen die een hoog risico hebben op darmkanker: Altered folate availability modifies the molecular environment of the human colorectum: implications for colorectal carcinogenesis
Ik was afgelopen week in Brussel op een congres over biomarkers bij kanker en daar heb ik zoveel gehoord en gelezen dat echt teveel is om dit allemaal te verwerken in artikelen voor kanker-actueel, maar bovengenoemde studie past in het plaatje van waar op dit moment de focus ligt in de oncologie, namelijk receptoren en mutaties (DNA veranderingen). Abstract van bovengenoemde studie staat onder dit artikel uit 2001.
september 2001:
Een tekort aan foliumzuur is waarschijnlijk een van de belangrijkste oorzaken van het ontstaan van darmkanker. Met die conclusie promoveert ing. E. Konings vrijdag 21 september 2001 aan de Universiteit van Maastricht. Ing. Konings analyseerde de foliumzuurgehaltes van de schijf van vijf (groenten, fruit, aardappelen, brood, melkproducten en vlees). Dit onderzoek had de onderzoeker opgezet naar aanleiding van de conclusies van de grote Cohortstudie die vanaf 1986 bij 120.000 Nederlanders is opgezet en uitgevoerd. Uit het onderzoek van ing. Konings blijkt dat het risico van darmkanker met 40% vermindert bij mensen met de hoogste inname van foliumzuur. In het persbericht wordt wel aangetekend dat extra inname van synthetische foliumzuur (voedingssupplementen) niet onderzocht en bewezen is. De aanbevolen hoeveelheid foliumzuur per dag is 200 microgram. De helft van de Nederlandse bevolking komt niet toe aan deze hoeveelheid.
Foliumzuur komt veel voor in groenten als broccoli, spinazie, spruitjes en tuinbonen, maar ook in tarwekiemen, fruit en lever. En laten al die genoemde producten nu net het hart vormen van het Houtsmullerdieet. We tekenen hierbij aan dat in dit onderzoek gesproken wordt over preventie, maar, en dit is puur een persoonlijke opmerking, het lijkt me geen slecht idee om nu eens verder te onderzoeken wat voor effect een verhoogde inname van foliumzuur zal hebben op de genezing van darmkanker en het voorkomen van een recidief van darmkanker.
Op de pagina literatuurlijst geven de studies 84, 85 en 86 al aan dat foliumzuur gegeven als toevoeging en nabehandeling naast de chemo 5-FU de recidiefkans vermindert en de kans op overleven verhoogt.
Excessive folate supplementation might promote colorectal carcinogenesis by enhancing proinflammatory and immune response pathways but also indicates that modest changes in folate delivery create substantial changes in the molecular milieu of the human colon
Altered folate availability modifies the molecular environment of the human colon: implications for colorectal carcinogenesis
Gerelateerde artikelen
- Koffie vermindert kans op recidief en vermindert kans op overlijden bij patienten met darmkanker stadium I tot III blijkt uit Nederlandse COLON studie
- Handjevol noten elke dag verbetert ziektevrije tijd met 42 procent en overall overleving met 57 procent bij operabele darmkanker stadium III blijkt uit langjarige fase III studie
- Voeding vermindert kans op redicief en overlijden aan dikke darmkanker met de helft. Weinig koolhydraten en zetmeel bepalen het succes
- Foliumzuur en darmkanker: Tekort aan foliumzuur mede oorzaak darmkanker
- Folinic Acid vorm van foliumzuur als aanvulling voor geopereerde darmkankerpatiënten stadium IIb en III vergroot ziektevrije 5 jaars overleving met 9,9 procent en overall overleving met 11,3 procent dan zonder foliumzuur als aanvulling
- Bloemkool, wortelen, uien en erwten hebben een positieve invloed op de verandering van bepaalde genen die verantwoordelijk zijn voor (anti) - kankerprocessen in het voorkomen en ontstaan van darmkanker
- Citrusvruchten goed voor darmen in omzetting van bepaalde enzymen.
- Voeding: Wanneer darmkankerpatienten tijdens en na de chemo een westers dieet volgen is het risico op een recidief of op overlijden beduidend groter dan wanneer zij een voedingspatroon gebruiken van veel fruit, groenten en vis en gevogelte.
- Voeding bij darmkanker, een overzicht van artikelen
Plaats een reactie ...
Reageer op "Foliumzuur en darmkanker: Tekort aan foliumzuur mede oorzaak darmkanker"