15 februari 2024:
zie ook dit artikel: https://kanker-actueel.nl/koffie-vermindert-kans-op-recidief-en-vermindert-kans-op-overlijden-bij-patienten-met-darmkanker-stadium-i-tot-iii-blijkt-uit-nederlandse-colon-studie.html
16 oktober 2011: het lijkt me duidelijk dat wat u eet en drinkt effect heeft op mensen met darmkanker. Hieronder een grote Japanse studie die dit effect aantoont en dit artikel maar eens naar voren gehaald.
20 augustus 2007: Bron: 1: JAMA. 2007 Aug 15;298(7):754-64.
Wanneer darmkankerpatienten stadium III tijdens en zes maanden na de chemo behandeling een westers voedingspatroon gebruiken met veel vet, rood vlees en zoet dan hebben zij een groter risico op het krijgen van een recidief en op overlijden dan wanneer zij een voedingspatroon gebruiken met veel groenten en fruit en veel vis en gevogelte. Dit blijkt uit een langjarige prospectieve studie bij ruim 1000 darmkankerpatienten stadium III.
Association of dietary patterns with cancer recurrence and survival in patients with stage III colon cancer.Meyerhardt JA, Niedzwiecki D, Hollis D, Saltz LB, Hu FB, Mayer RJ, Nelson H, Whittom R, Hantel A, Thomas J, Fuchs CS. Department of Medical Oncology, Dana-Farber Cancer Institute, Boston, Massachusetts 02115, USA. jmeyerhardt@partners.org
CONTEXT: Dietary factors have been associated with the risk of developing colon cancer but the influence of diet on patients with established disease is unknown.
OBJECTIVE: To determine the association of dietary patterns with cancer recurrences and mortality of colon cancer survivors.
DESIGN, SETTING, AND PATIENTS: Prospective observational study of 1009 patients with stage III colon cancer who were enrolled in a randomized adjuvant chemotherapy trial (CALGB 89803) between April 1999 and May 2001. Patients reported on dietary intake using a semiquantitative food frequency questionnaire during and 6 months after adjuvant chemotherapy. We identified 2 major dietary patterns, prudent and Western, by factor analysis. The prudent pattern was characterized by high intakes of fruits and vegetables, poultry, and fish; the Western pattern was characterized by high intakes of meat, fat, refined grains, and dessert. Patients were followed up for cancer recurrence or death.
MAIN OUTCOME MEASURES: Disease-free survival, recurrence-free survival, and overall survival by dietary pattern.
RESULTS: During a median follow-up of 5.3 years for the overall cohort, 324 patients had cancer recurrence, 223 patients died with cancer recurrence, and 28 died without documented cancer recurrence. A higher intake of a Western dietary pattern after cancer diagnosis was associated with a significantly worse disease-free survival (colon cancer recurrences or death). Compared with patients in the lowest quintile of Western dietary pattern, those in the highest quintile experienced an adjusted hazard ratio (AHR) for disease-free survival of 3.25 (95% confidence interval , 2.04-5.19; P for trend <.001). The Western dietary pattern was associated with a similar detriment in recurrence-free survival (AHR, 2.85; 95% CI, 1.75-4.63) and overall survival (AHR, 2.32; 95% CI, 1.36-3.96]), comparing highest to lowest quintiles (both with P for trend <.001). The reduction in disease-free survival with a Western dietary pattern was not significantly modified by sex, age, nodal stage, body mass index, physical activity level, baseline performance status, or treatment group. In contrast, the prudent dietary pattern was not significantly associated with cancer recurrence or mortality.
CONCLUSIONS: Higher intake of a Western dietary pattern may be associated with a higher risk of recurrence and mortality among patients with stage III colon cancer treated with surgery and adjuvant chemotherapy. Further studies are needed to delineate which components of such a diet show the strongest association.
PMID: 17699009 [PubMed - in process]
Gerelateerde artikelen
- Koffie vermindert kans op recidief en vermindert kans op overlijden bij patienten met darmkanker stadium I tot III blijkt uit Nederlandse COLON studie
- Handjevol noten elke dag verbetert ziektevrije tijd met 42 procent en overall overleving met 57 procent bij operabele darmkanker stadium III blijkt uit langjarige fase III studie
- Voeding vermindert kans op redicief en overlijden aan dikke darmkanker met de helft. Weinig koolhydraten en zetmeel bepalen het succes
- Foliumzuur en darmkanker: Tekort aan foliumzuur mede oorzaak darmkanker
- Folinic Acid vorm van foliumzuur als aanvulling voor geopereerde darmkankerpatiënten stadium IIb en III vergroot ziektevrije 5 jaars overleving met 9,9 procent en overall overleving met 11,3 procent dan zonder foliumzuur als aanvulling
- Bloemkool, wortelen, uien en erwten hebben een positieve invloed op de verandering van bepaalde genen die verantwoordelijk zijn voor (anti) - kankerprocessen in het voorkomen en ontstaan van darmkanker
- Citrusvruchten goed voor darmen in omzetting van bepaalde enzymen.
- Voeding: Wanneer darmkankerpatienten tijdens en na de chemo een westers dieet volgen is het risico op een recidief of op overlijden beduidend groter dan wanneer zij een voedingspatroon gebruiken van veel fruit, groenten en vis en gevogelte.
- Voeding bij darmkanker, een overzicht van artikelen
Plaats een reactie ...
Reageer op "Voeding: Wanneer darmkankerpatienten tijdens en na de chemo een westers dieet volgen is het risico op een recidief of op overlijden beduidend groter dan wanneer zij een voedingspatroon gebruiken van veel fruit, groenten en vis en gevogelte."