27 april 2011: onderstaand antwoord lijkt nog steeds correct inclusief de links naar de website van de universiteit van Wageningen. 

Vaak krijgen we de vraag waarom vis en dan met name vette vis toch zo goed is voor een mens en voor een kankerpatiënt in het bijzonder. Nu vinden dat moeilijk uit te leggen, maar we vonden een site van de universiteit van Wageningen (levensmiddelentechnologie), www.voedsel.net waar in redelijk begrijpelijke taal wordt uitgelegd hoe bepaalde voedingstoffen werken, waarom ze van nut zijn, wanneer ze schadelijk kunnen zijn enz. 

Voor de omegavetzuren uitleg ( lees ook vraag met een productomschrijving van visoliecapsules die ook gewichtsverlies van de kankerpatiënt tegengaan) kunt u kijken op: http://www.food-info.net/nl/index.htm

Een citaat uit die pagina:

Kanker

Onderzoek heeft aangetoond dat visoliën, enzymen kunnen inactiveren die van belang zijn bij de kanker ontwikkeling in de dikke darm.

Deze kinasen zijn betrokken bij de manier waarop het ras-eiwit de groei van kwaadaardige cellen veroorzaakt. Het ras-eiwit is betrokken bij vele verschillende vormen van kanker, bijvoorbeeld 50 % van alle gevallen van dikke darm kanker.

Ras-eiwitten worden in de cel gemaakt en ondergaan daarna een aantal veranderingen. De belangrijkste verandering wordt gekatalyseerd door het enzym farnesyl protein transferase (FPTase). Als deze omzetting niet plaats vindt kan het ras-eiwit geen kanker veroorzaken. En zelfs het effect van ras-eiwit, dat wel omgezet is, onderdrukken.

Een dieet dat veel visoliën bevat verlaagd dus de hoeveelheid kankerverwekkend ras-eiwit.

Met name het Houtsmullerdieet schrijft voor dat twee tot drie keer per week vette vis belangrijk is om te eten. In de recepten (zie uitgangspunten Houtsmullerdieet) vermelden dan ook vele recepten met vette vis. Maar omega vetzuren zitten ook in alle noten (eet overigens geen pinda's, want die bevatten een bepaalde schadelijke stof die wordt afgeraden door dr. Houtsmuller) , lijnzaad (olie) (Dr. Budwigpapje), vlaszaad (olie) en bv. ook in sojabonen. Dit en nog veel meer staat op de genoemde website http://www.food-info.net/nl/index.htm van de:             

Levensmiddelentechnologie
Wageningen Universiteit
Postbus 8129
6700 EV Wageningen


Plaats een reactie ...

Reageer op "Waarom zijn omega vetzuren (bv. vette vis) goed voor een mens en vooral voor kankerpatiënten?"


Gerelateerde artikelen
 

Gerelateerde artikelen

Visolie. Kan ik gewichtsverlies >>