16 februari 2022: PLOS medicine 8 february 2022
Volgens Amerikaanse onderzoekers kun je door gezonder te gaan eten en leven je leven minstens met 10 gezonde jaren verlengen. Een optimaal voedingspatroon, wat heel dicht ligt bij het Mediterane dieet, kan volgens de onderzoekers, in vergelijking met een traditioneel Westers dieet, bij 20-jarige vrouwen zorgen voor 10,7 extra levensjaren en bij mannen zelfs 13 extra levensjaren. Dit verschil verklaren de onderzoekers omdat vrouwen meestal beetje gezonder eten dan mannen. Als mannen hun dieet zouden veranderen kunnen ze daardoor dan ook meer winst behalen.
Ook op oudere leeftijd je voedingspatroon en leefstijl veranderen kan veel voordeel opleveren. Zo zouden 60-jarige vrouwen met een optimaal dieet 8 extra jaren kunnen winnen en mannen 8,8 jaren. Zelfs 80-jarigen kunnen profiteren van een verandering in voedingspatroon, want deze groep kan er gemiddeld 3,4 extra jaren bij krijgen. De onderzoekers maken daarbij wel de kanttekening dat je het voorgeschreven dieet dan heel streng zou moeten volgen. Wat ik me dan afvraag is wat is er moeilijk aan om geen suiker meer te gebruiken, geen wit brood meer te eten en nog zo wat in mijn ogen eenvoudige dingen die je gemakkelijk kunt veranderen en bv de richtlijnen voor het Houtsmullerdieet in grote lijnen te gebruiken voor je dagelijkse levensstijl.
Een dieet dat voor iedereen dagelijks haalbaar zou moeten zijn zonder al teveel stress en druk zit zo’n beetje tussen het optimale en het Westerse dieet in volgens de onderzoekers. Het zou voor de meeste mensen geen probleem moeten zijn om zo'n dieet zoals hieronder beschreven, vol te houden schrijven zij.
Hoe ziet het dieet eruit?
- Volgens het onderzoek zouden we om te beginnen alle producten op basis van witmeel moeten vermijden en ook alle toegevoegde suikers moeten weren. Daarnaast wordt ook bewerkt vlees afgeraden. Alles dat bewerkt is, zouden mensen links moeten laten liggen.
- De meeste gezondheidswinst is te boeken door meer peulvruchten te eten. Dus linzen, doperwten, kikkererwten, tuinbonen en bruine bonen.
- Volkoren granen zijn ook gunstig, onder meer vanwege de vezels. Denk hierbij aan haver, bruine rijst, roggebrood of volkoren spelt.
- Dagelijks 25 gram noten eten zou ook levensverlengend werken. De gezondste noten zijn rauw of geroosterd, laat in olie gebakken noten liever links liggen. Notenpasta’s zijn een gemakkelijke manier om dagelijks meer noten te eten.
- Optimaal is om dagelijks 400 gram groente te eten, maar met 300 gram kom je ook een heel eind. 200 gram of minder groente doet de gezondheid geen goed. Je kan dit ook zien in de vorm van porties, in dat geval zijn dagelijks 5 porties groentes het best.
- Hetzelfde geld voor fruit; het liefst zien onderzoekers dat we hiervan dagelijks 400 gram eten. Kom in ieder geval niet onder de 200 gram. Het beste is fruit dat wat minder zoet is, denk bijvoorbeeld aan blauwe bessen of kiwi. Je zou ook kunnen kiezen voor een banaan die net rijp is, maar zeker niet overrijp. Overrijpe bananen bevatten zeer veel snelle suikers.
- Het eten van veel rood vlees is volgens dit onderzoek niet aan te raden, dit kun je beter vervangen door gevogelte of vis. Specifiek haring wordt genoemd om op het menu te zetten. Af en toe een stukje rood vlees van goede kwaliteit is geen probleem, maar wees hier spaarzaam mee.
- Opvallend is dat een paar eieren in de week gezonder is dan helemaal geen eieren of juist heel veel. Kennelijk is er hier sprake van een U-curve, oftewel een ‘sweet spot’, bij 3 stuks.
- Een beetje zuivel zoals yoghurt lijkt de gezondheid ook goed te doen, maar meer dan 250ml dagelijks is weer niet aan te raden omdat het dan nadelig kan worden voor de gezondheid. Biologische zuivel bevat doorgaans wat meer omega 3 in vergelijking met de reguliere variant.
- Omdat het niet is na te gaan waar mensen in bakken, hebben de onderzoekers vetten en oliën buiten beschouwing gelaten. Doorgaans wordt extra vierge olijfolie gezien als één van de gezondere oliën. Geraffineerde olie is weer minder gezond.
In theorie zijn er voor jonge mensen dus 10 levensjaren te winnen en in praktische zin gemiddeld 7 jaar. Ook voor ouderen zijn er nog vele gezonde levensjaren te winnen. Het heeft dus altijd zin om je voedingspatroon te optimaliseren.
Het studierapport is gratis in te zien. Klik op de titel van het abstract om dit in te zien of te downloaden:
- Published: February 8, 2022
- https://doi.org/10.1371/journal.pmed.1003889
Abstract
Background
Interpreting and utilizing the findings of nutritional research can be challenging to clinicians, policy makers, and even researchers. To make better decisions about diet, innovative methods that integrate best evidence are needed. We have developed a decision support model that predicts how dietary choices affect life expectancy (LE).
Methods and findings
Based on meta-analyses and data from the Global Burden of Disease study (2019), we used life table methodology to estimate how LE changes with sustained changes in the intake of fruits, vegetables, whole grains, refined grains, nuts, legumes, fish, eggs, milk/dairy, red meat, processed meat, and sugar-sweetened beverages. We present estimates (with 95% uncertainty intervals [95% UIs]) for an optimized diet and a feasibility approach diet. An optimal diet had substantially higher intake than a typical diet of whole grains, legumes, fish, fruits, vegetables, and included a handful of nuts, while reducing red and processed meats, sugar-sweetened beverages, and refined grains. A feasibility approach diet was a midpoint between an optimal and a typical Western diet. A sustained change from a typical Western diet to the optimal diet from age 20 years would increase LE by more than a decade for women from the United States (10.7 [95% UI 8.4 to 12.3] years) and men (13.0 [95% UI 9.4 to 14.3] years). The largest gains would be made by eating more legumes (females: 2.2 [95% UI 1.1 to 3.4]; males: 2.5 [95% UI 1.1 to 3.9]), whole grains (females: 2.0 [95% UI 1.3 to 2.7]; males: 2.3 [95% UI 1.6 to 3.0]), and nuts (females: 1.7 [95% UI 1.5 to 2.0]; males: 2.0 [95% UI 1.7 to 2.3]), and less red meat (females: 1.6 [95% UI 1.5 to 1.8]; males: 1.9 [95% UI 1.7 to 2.1]) and processed meat (females: 1.6 [95% UI 1.5 to 1.8]; males: 1.9 [95% UI 1.7 to 2.1]). Changing from a typical diet to the optimized diet at age 60 years would increase LE by 8.0 (95% UI 6.2 to 9.3) years for women and 8.8 (95% UI 6.8 to 10.0) years for men, and 80-year-olds would gain 3.4 years (95% UI females: 2.6 to 3.8/males: 2.7 to 3.9). Change from typical to feasibility approach diet would increase LE by 6.2 (95% UI 3.5 to 8.1) years for 20-year-old women from the United States and 7.3 (95% UI 4.7 to 9.5) years for men. Using NutriGrade, the overall quality of evidence was assessed as moderate. The methodology provides population estimates under given assumptions and is not meant as individualized forecasting, with study limitations that include uncertainty for time to achieve full effects, the effect of eggs, white meat, and oils, individual variation in protective and risk factors, uncertainties for future development of medical treatments; and changes in lifestyle.
Conclusions
A sustained dietary change may give substantial health gains for people of all ages both for optimized and feasible changes. Gains are predicted to be larger the earlier the dietary changes are initiated in life. The Food4HealthyLife calculator that we provide online could be useful for clinicians, policy makers, and laypeople to understand the health impact of dietary choices.
Author summary
Why was this study done?
- Food is fundamental for health, and globally dietary risk factors are estimated to cause 11 million deaths and 255 million disability-adjusted life years annually.
- The Global Burden of Diseases, Injuries, and Risk Factors study (GBD) provides summary measures of population health that are relevant when comparing health systems but does not estimate the impact of alterations in food group composition and respective health benefits.
- The EAT–Lancet commission did present a planetary diet, but it gives limited information on the health impact of other diets, and few people are able to adhere to strict health maximization approaches.
What did the researchers do and find?
- Our modeling methodology using meta-analyses, data from the Global Burden of Disease study and life table methodology showed that life expectancy (LE) gains for prolonged changes from typical Western to optimizing diets could translate into more than a decade for young adults.
- The largest gains would be made by eating more legumes, whole grains and nuts, and less red and processed meat.
- For older people, the gains would be smaller but substantial. Even the feasibility approach diet indicates increased LE by 7% or more for both sexes across age groups.
What do these findings mean?
- The online Food4HealthyLife calculator (https://food4healthylife.org/) enables the instant estimation of the effect on LE of a range of dietary changes.
- Understanding the relative health potential of different food groups could enable people to make feasible and significant health gains.
- The Food4HealthyLife calculator could be a useful tool for clinicians, policy makers, and laypeople to understand the health impact of dietary choices.
Figures
Citation: Fadnes LT, Økland J-M, Haaland ØA, Johansson KA (2022) Estimating impact of food choices on life expectancy: A modeling study. PLoS Med 19(2): e1003889. https://doi.org/10.1371/journal.pmed.1003889
Academic Editor: Luigi Fontana, The University of Sydney, AUSTRALIA
Received: September 20, 2021; Accepted: December 11, 2021; Published: February 8, 2022
Copyright: © 2022 Fadnes et al. This is an open access article distributed under the terms of the Creative Commons Attribution License, which permits unrestricted use, distribution, and reproduction in any medium, provided the original author and source are credited.
Data Availability: All relevant data are within the manuscript and its Supporting information files.
Funding: The authors received no specific funding for this work.
Competing interests: The authors have declared that no competing interests exist.
Abbreviations: 95% UI, 95% uncertainty interval; FA, feasibility approach diet; GBD, Global Burden of Disease study; HRa, alternative hazard ratio; LE, life expectancy; OD, optimized diet; TW, typical Western diet
References
- 1.GBD 2017 Diet Collaborators. Health effects of dietary risks in 195 countries, 1990–2017: a systematic analysis for the Global Burden of Disease Study 2017. Lancet. 2019;393(10184):1958–72. Epub 2019 Apr 8. pmid:30954305.
- 2.Aune D, Giovannucci E, Boffetta P, Fadnes LT, Keum N, Norat T, et al. Fruit and vegetable intake and the risk of cardiovascular disease, total cancer and all–cause mortality–a systematic review and dose–response meta–analysis of prospective studies. Int J Epidemiol. 2017;46(3):1029–56. Epub 2017 Mar 25. pmid:28338764
- 3.Aune D, Keum N, Giovannucci E, Fadnes LT, Boffetta P, Greenwood DC, et al.Whole grain consumption and risk of cardiovascular disease, cancer, and all cause and cause specific mortality: systematic review and dose–response meta–analysis of prospective studies. BMJ. 2016;353:i2716. Epub 2016 Jun 16. pmid:27301975
- 4.Aune D, Keum N, Giovannucci E, Fadnes LT, Boffetta P, Greenwood DC, et al. Nut consumption and risk of cardiovascular disease, total cancer, all–cause and cause–specific mortality: a systematic review and dose–response meta–analysis of prospective studies. BMC Med. 2016;14(1):207. Epub 2016 Dec 6. pmid:27916000
- 5.Schwingshackl L, Schwedhelm C, Hoffmann G, Lampousi AM, Knüppel S, Iqbal K, et al. Food groups and risk of all–cause mortality: a systematic review and meta–analysis of prospective studies. Am J Clin Nutr. 2017;105(6):1462–73. Epub 2017 Apr 28. pmid:28446499.
- 6.Zeraatkar D, Han MA, Guyatt GH, Vernooij RWM, El Dib R, Cheung K, et al. Red and Processed Meat Consumption and Risk for All–Cause Mortality and Cardiometabolic Outcomes: A Systematic Review and Meta–analysis of Cohort Studies. Ann Intern Med. 2019. Epub 2019 Oct 1. pmid:31569213.
- 7.GBD Causes of Death Collaborators. Global, regional, and national age–sex–specific mortality for 282 causes of death in 195 countries and territories, 1980–2017: a systematic analysis for the Global Burden of Disease Study 2017. Lancet. 2018;392(10159):1736–88. Epub 2018 Nov 30. pmid:30496103
- 8.Institute for Health Metrics and Evaluation and collaborators. Global Burden of Disease study (2017, 2016, 2015, 2013 and 2010). Lancet. 2018, 2017, 2016, 2014, 2012.
- 9.Willett W, Rockstrom J, Loken B, Springmann M, Lang T, Vermeulen S, et al. Food in the Anthropocene: the EAT–Lancet Commission on healthy diets from sustainable food systems. Lancet. 2019;393(10170):447–92. Epub 2019 Jan 21. pmid:30660336.
- 10.Cookson R, Mirelman AJ, Griffin S, Asaria M, Dawkins B, Norheim OF, et al. Using Cost–Effectiveness Analysis to Address Health Equity Concerns. Value Health. 2017;20(2):206–12. Epub 2017 Feb 27. pmid:28237196
- 11.Greenberg D, Neumann PJ. Cost–Effectiveness Analysis Expands its Reach Worldwide. Value Health Reg Issues. 2016;10:101–2. pmid:27881271.
- 12.The Institute for Health Metrics and Evaluation (IHME). The Global Health Data Exchange (GHDx) Institute for Health Metrics and Evaluation, University of Washington. http://ghdx.healthdata.org/gbd-results-tool.
- 13.Johansson KA, Okland JM, Skaftun EK, Bukhman G, Norheim OF, Coates MM, et al. Estimating Health Adjusted Age at Death (HAAD). PLoS ONE. 2020;15(7). ARTN e0235955 pmid:32663229
- 14.Abete I, Romaguera D, Vieira AR, Lopez de Munain A, Norat T. Association between total, processed, red and white meat consumption and all–cause, CVD and IHD mortality: a meta–analysis of cohort studies. Br J Nutr. 2014;112(5):762–75. pmid:24932617.
- 15.Abdelhamid AS, Martin N, Bridges C, Brainard JS, Wang X, Brown TJ, et al. Polyunsaturated fatty acids for the primary and secondary prevention of cardiovascular disease. Cochrane Database Syst Rev. 2018;7:CD012345. Epub 2018 Jul 19. pmid:30019767
- 16.Mattilsynet. Matvaretabellen. https://www.matvaretabellen.no/?language=en.
- 17.GBD 2017 Causes of Death Collaborators. Global, regional, and national age–sex–specific mortality for 282 causes of death in 195 countries and territories, 1980–2017: a systematic analysis for the Global Burden of Disease Study 2017. Lancet. 2018;392(10159):1736–88. Epub 2018 Nov 30. pmid:30496103
- 18.Capewell S, O’Flaherty M. Can dietary changes rapidly decrease cardiovascular mortality rates? Eur Heart J. 2011;32(10):1187–9. Epub 2011 Mar 4. pmid:21367835.
- 19.Capewell S O’Flaherty M. Rapid mortality falls after risk–factor changes in populations. Lancet. 2011;378(9793):752–3. Epub 2011 Mar 19. pmid:21414659.
- 20.Wang Y, Li F, Wang Z, Qiu T, Shen Y, Wang M. Fruit and vegetable consumption and risk of lung cancer: a dose–response meta–analysis of prospective cohort studies. Lung Cancer. 2015;88(2):124–30. Epub 2015 Mar 10. pmid:25747805.
- 21.Lee PN, Forey BA, Coombs KJ. Systematic review with meta–analysis of the epidemiological evidence in the 1900s relating smoking to lung cancer. BMC Cancer. 2012;12:385. Epub 2012 Sep 5. pmid:22943444
- 22.Schwingshackl L, Knuppel S, Schwedhelm C, Hoffmann G, Missbach B, Stelmach–Mardas M, et al. Perspective: NutriGrade: A Scoring System to Assess and Judge the Meta–Evidence of Randomized Controlled Trials and Cohort Studies in Nutrition Research. Adv Nutr. 2016;7(6):994–1004. pmid:28140319
- 23.Shea BJ, Reeves BC, Wells G, Thuku M, Hamel C, Moran J, et al. AMSTAR 2: a critical appraisal tool for systematic reviews that include randomised or non–randomised studies of healthcare interventions, or both. BMJ. 2017;358:j4008. Epub 2017 Sep 25. pmid:28935701
- 24.Collins GS, Reitsma JB, Altman DG, Moons KG. Transparent reporting of a multivariable prediction model for individual prognosis or diagnosis (TRIPOD): the TRIPOD Statement. BMC Med. 2015;13:1. Epub 2015 Jan 8. pmid:25563062
- 25.Wan Y, Zheng J, Wang F, Li D. Fish, long chain omega–3 polyunsaturated fatty acids consumption, and risk of all–cause mortality: a systematic review and dose–response meta–analysis from 23 independent prospective cohort studies. Asia Pac J Clin Nutr. 2017;26(5):939–56. Epub 2017 Aug 15. pmid:28802305.
- 26.Zhang B, Zhao Q, Guo W, Bao W, Wang X. Association of whole grain intake with all–cause, cardiovascular, and cancer mortality: a systematic review and dose–response meta–analysis from prospective cohort studies. Eur J Clin Nutr. 2018;72(1):57–65. Epub 2017/11/02. pmid:29091078.
- 27.Li H, Li J, Shen Y, Wang J, Zhou D. Legume Consumption and All–Cause and Cardiovascular Disease Mortality. Biomed Res Int. 2017;2017:8450618. Epub 2017 Dec 13. pmid:29230416
- 28.Yip CSC, Chan W, Fielding R. The Associations of Fruit and Vegetable Intakes with Burden of Diseases: A Systematic Review of Meta–Analyses. J Acad Nutr Diet. 2019;119(3):464–81. Epub 2019 Jan 15. pmid:30639206.
- 29.Cavero–Redondo I, Alvarez–Bueno C, Sotos–Prieto M, Gil A, Martinez–Vizcaino V, Ruiz JR. Milk and Dairy Product Consumption and Risk of Mortality: An Overview of Systematic Reviews and Meta–Analyses. Adv Nutr. 2019;10(suppl_2):S97–S104. Epub 2019 May 16. pmid:31089743
- 30.Schwingshackl L, Hoffmann G. Monounsaturated fatty acids, olive oil and health status: a systematic review and meta–analysis of cohort studies. Lipids Health Dis. 2014;13:154. Epub 2014 Oct 3. pmid:25274026
- 31.Estruch R, Ros E, Salas–Salvado J, Covas MI, Corella D, Aros F, et al. Primary Prevention of Cardiovascular Disease with a Mediterranean Diet Supplemented with Extra–Virgin Olive Oil or Nuts. N Engl J Med. 2018;378(25):e34. Epub 2018 Jun 14. pmid:29897866.
- 32.Roswall N, Sandin S, Lof M, Skeie G, Olsen A, Adami HO, et al. Adherence to the healthy Nordic food index and total and cause–specific mortality among Swedish women. Eur J Epidemiol. 2015;30(6):509–17. Epub 2015 Mar 19. pmid:25784368.
- 33.Vormund K, Braun J, Rohrmann S, Bopp M, Ballmer P, Faeh D. Mediterranean diet and mortality in Switzerland: an alpine paradox? Eur J Nutr. 2015;54(1):139–48. Epub 2014 Apr 9. pmid:24710740.
- 34.Prinelli F, Yannakoulia M, Anastasiou CA, Adorni F, Di Santo SG, Musicco M, et al. Mediterranean diet and other lifestyle factors in relation to 20–year all–cause mortality: a cohort study in an Italian population. Br J Nutr. 2015;113(6):1003–11. Epub 2015 Mar 10. pmid:25746109.
- 35.Foreman KJ, Marquez N, Dolgert A, Fukutaki K, Fullman N, McGaughey M, et al. Forecasting life expectancy, years of life lost, and all–cause and cause–specific mortality for 250 causes of death: reference and alternative scenarios for 2016–40 for 195 countries and territories. Lancet. 2018;392(10159):2052–90. Epub 2018 Oct 21. pmid:30340847
- 36.Schlesinger S, Neuenschwander M, Schwedhelm C, Hoffmann G, Bechthold A, Boeing H, et al. Food Groups and Risk of Overweight, Obesity, and Weight Gain: A Systematic Review and Dose–Response Meta–Analysis of Prospective Studies. Adv Nutr. 2019;10(2):205–18. pmid:30801613
- 37.Schwingshackl L, Hoffmann G, Iqbal K, Schwedhelm C, Boeing H. Food groups and intermediate disease markers: a systematic review and network meta–analysis of randomized trials. Am J Clin Nutr. 2018;108(3):576–86. pmid:30535089
- 38.Schwingshackl L, Hoffmann G, Lampousi AM, Knuppel S, Iqbal K, Schwedhelm C, et al. Food groups and risk of type 2 diabetes mellitus: a systematic review and meta–analysis of prospective studies. Eur J Epidemiol. 2017;32(5):363–75. pmid:28397016
- 39.Schwingshackl L, Schwedhelm C, Hoffmann G, Knuppel S, Preterre AL, Iqbal K, et al. Food groups and risk of colorectal cancer. Int J Cancer. 2018;142(9):1748–58. pmid:29210053
- 40.Malisch R, Kotz A. Dioxins and PCBs in feed and food––review from European perspective. Sci Total Environ. 2014;491–492:2–10. Epub 2014 May 9. pmid:24804623.
- 41.Faroon O, Jones D, de Rosa C. Effects of polychlorinated biphenyls on the nervous system. Toxicol Ind Health. 2000;16(7–8):305–33. Epub 2001 Nov 6. pmid:11693948.
Gerelateerde artikelen
- 60 plussers die dagelijks alcohol drinken, lopen een groter risico op vroegtijdig overlijden, met name als gevolg van kanker of hart- en vaatziekten.
- Broccoli blijkt risico op kanker sterk te verminderen blijkt uit meta-analyse van 37 studies waaronder 23 case control studies
- Olijfolie dagelijks vermindert de kans om te overlijden aan dementie - Alzheimer ongeacht voedingspatroon van de deelnemer blijkt uit 28 jarige studie onder 92 383 volwassenen
- Mediterrane dieet staat op de eerste plaats in Amerikaanse overzichtlijst als beste dieet om te volgen en met beste resultaten
- Gezondheidsraad adviseert meer plantaardige voeding en minder vlees en zuivel en eieren te eten.
- Plantaardige voeding en bewegen stopt ziekteprogressie van reumatische klachten en artrose en geneest vaak ook, bewijst recente Nederlandse studie
- Mediterraan dieet plus olijfolie voorkomt significant borstkanker en ook minder agressieve vorm van borstkanker, blijkt uit subanalyse van grote langjarige studie naar risico op hart- en vaatziektes bij vrouwen uit hoge risicogroep copy 1
- Gepersonaliseerd dieet gesplitst in het eiwitdieet en onverzadigdvetdieet dat is afgestemd op de persoonlijke stofwisseling had meer effect op hart- en vaatgezondheid en de bloedsuikerwaarden dan algemene voedingsadviezen blijkt uit Nederlands onderzoek
- Sterk bewerkte voedingsmiddelen zoals voorverpakte soepen, sauzen, diepvriespizza's, kant-en-klare maaltijden en pleziervoedsel zoals hotdogs, frisdrank, enz. veroorzaken kanker en leidt tot eerder overlijden aldus nieuwe grote studies
- Vitamine D-suppletie met of zonder omega 3-vetzuren, verminderde op 5 jaar auto-immuunziekten met 22 procent, terwijl omega 3-vetzuursuppletie met of zonder vitamine D het aantal auto-immuunziekten met 15 procent verminderde
- Mensen die regelmatig fruit eten hebben minder last van depressies dan mensen die minder fruit eten en meer hartige hapjes die daarentegen meer angst kennen en depressieve gevoelens
- Dieet met veelal onbewerkt voedsel met verse producten en volkoren granen, magere zuivel en magere eiwitbronnen blijkt depressiviteit te kunnen voorkomen.
- Ongezonde leefstijl waaronder roken, voedingspatroon, en ook stress en leefomgeving bepalen diversiteit van darmmicrobioom en zijn gerelateerd aan meer ziek zijn, korter leven. Omgekeerd: een gezonde diverse darmflora geeft langer en gezonder leven.
- Het effect van voeding en supplementen op prikkelbare darm syndroom (PDS) kan verbeterd worden door bepaalde voeding wel en niet te eten.
- Dieet: Een optimaal voedingspatroon (Mediterraan dieet) kan jongere mensen 10 tot 13 jaar langer leven geven in vergelijking met een Westers dieet
- Koffie bevordert gezondheid en enkele koppen per dag vermindert risico op sterfte door alle oorzaken met 27 procent. Blijkt uit grote langjarige studie
- Vitamine D en de kans op het krijgen van huidkanker van het type melanoom. Een reviewstudie met uitleg over recente ontwikkelingen. copy 1
- Kytogeen dieet bij patienten met eierstokkanker en endometriosekanker verbetert fysiek functioneren, vergroot de energie, vermindert vermoeidheid, en vermindert hongergevoel.
- probiotica - melkzuurbacterien verbeteren constipatie bij patiënten met de ziekte van Parkinson.
- Onderzoeksproject laat dringende noodzaak zien voor aanleren gezond gedrag op basisschool. BMI (body-mass index) bij kinderen op een gezonde basisschool was na vier jaar veel beter vergeleken met kinderen op de controlescholen
- patiënten met reuma, diabetes of aderverkalking kunnen met overwegend plantaardig dieet zichzelf gezonder eten blijkt mer en meer uit grote studies
- Fruit en groenten met veel flavonoiden (appels, broccoli, bosbessen, groene thee enz.) voorkomen sterftekans aan kanker en hart- en vaatziektes blijkt uit groot en langjarig bevolkingsonderzoek
- Elk mens verwerkt voeding weer anders. De darmflora is veel gevarieerder dan gedacht blijkt uit groot wetenschappelijk onderzoek
- vitamin D3 (cholecalciferol, 2000 IU/d) vermindert het ontstaan van gevorderde uitgezaaide vormen van kanker. Echter bij dikke en obese mensen is er geen statistisch significant verschil
- Vitamine D suppletie plus Omega-3 vetzuur vermindert niet statistisch significant het risico op kanker (793 vs 824 nieuwe diagnoses). Blijkt uit placebo gecontroleerde 5-jarige studie onder 25871 volwassenen van 50 jaar of ouder.
- Dagelijks gebruik van volkorenproducten - graanvezels voorkomen primaire leverkanker blijkt uit groot Amerikaans bevolkingsonderzoek
- Minder vlees, meer groente kan zowel de mens als de wereld redden, blijkt uit groot internaionaal onderzoek van groep van wetenschappers.
- Leefstijl speelt zeker een rol in het risico op het krijgen van cognitieve stoornissen en dementie - Alzheimer waarvan voeding de belangrijkste factor lijkt.
- Biologische geteelde voeding (groenten, vlees, vis en fruit) voorkomt kanker met 25 procent in vergelijking met standaard geteelde groenten en fruit
- PURE dieet adviseert 7 groepen van voeding waaronder ook soms vlees en zuivel te gebruiken op basis van studiepublicaties
- Wanneer het voedingspatroon voor 10 procent of meer bestaat uit junkfood zoals snacks, frisdrank enz. geeft dit een kans van 12 procent op het krijgen van kanker
- Dagelijks wat noten eten voorkomt diabetes 2, hart- en vaatziektes en ook kanker met 15 tot 40 procent blijkt uit grote reviewstudie
- Fruit en groenten voorkomen heupfracturen. 5 porties per dag versus nagenoeg niets geeft verschil van 88 procent risico op breken van heup.
- Plantaardig dieet vermindert de bloedwaarden hemoglobin A1c (HbA1c) en glucose bij diabetici blijkt uit meta analyse van 6 relevante studies
- Dieet heeft grote invloed op twee specifieke genetische afwijkingen bewijst deelstudie uit GECCO - de Genetics and Epidemiology of Colorectal Cancer Consortium (GECCO) - bij het risico op specifiek darmkanker.
- Het Driesdieet
- Gersondieet
- Het Houtsmullerdieet, wat houdt dat in?
- Moermandieet
- Dean Ornish dieet als preventie van kanker en hart - en vaatziekten
- Diëten - voeding als preventie van kanker:
Plaats een reactie ...
Reageer op "Dieet: Een optimaal voedingspatroon (Mediterraan dieet) kan jongere mensen 10 tot 13 jaar langer leven geven in vergelijking met een Westers dieet"