Zie ook in gerelateerde artikelen voor andere vormen van dieet specifiek te gebruiken als preventie van kanker.
Source: https://www.pexels.com/@magda-ehlers-pexels
18 januari 2019: Bron: The Lancet en CNN
Verandering van dieet wereldwijd zal veel mensen behoeden voor chronische ziektes zonder het milieu extra te belasten.
Het zal weinig mensen ontgaan zijn want er was veel aandacht in de media voor deze publicatie in The Lancet van een groep van wetenschappers die uit een meta analyse van tientallen studies concluderen en ook een dieet adviseren dat een verandering van ons dagelijks eten veel mensen zal vrijwaren van chronische ziektes zoals diabetes-2 en kanker en hart- en vaatziektes als wel dat door minder vlees te eten en meer plantaardige voeding het milieu ook zal verbeteren.
In de Nederlandse media vond ik de berichtgeving daarover toch wat minnetjes eerlijk gezegd. Maar vond op CNN een m.i. uitstekende analyse van het rapport zoals dat in The Lancet werd gepubliceerd.
Op basis van een meta-analyse van tientallen studies stelden de groep van wetenschappers een wereldwijd te gebruiken dieet op. Kern van dit dieet is dat er veel minder vlees nodig is en meer groenten en vezelrijke voeding om tot een dagelijkse calorie-inname te komen van 2500. Suikergebruik zou bv zeker de helft minder moeten worden.
Het is teveel allemaal om te vertalen maar gebruik anders google translate voor dit artikel uit CNN.
To enable a healthy global population, the team of scientists created a global reference diet, that they call the "planetary health diet," which is an ideal daily meal plan for people over the age of 2, that they believe will help reduce chronic diseases such as coronary heart disease, stroke and diabetes, as well as environmental degradation.
The diet breaks down the optimal daily intake of whole grains, starchy vegetables, fruit, dairy, protein, fats and sugars, representing a daily total calorie intake of 2500.
They recognize the difficulty of the task, which will need "substantial" dietary shifts on a global level, needing the consumption of foods such as red meat and sugar to decrease by more than 50%.
In turn, consumption of nuts, fruits, vegetables, and legumes must increase more than two-fold, the report says.
>>>>>>reed more at CNN
Het rapport zoals gepubliceerd in The Lancet klik op deze PDF is volledig gratis in te zien of te downloaden
Het abstract van de studie zoals gepubliceerd in The Lancet:
Published:January 16, 2019DOI:https://doi.org/10.1016/S0140-6736(18)31788-4
Food in the Anthropocene: the EAT–Lancet Commission on healthy diets from sustainable food systems
Food systems have the potential to nurture human health and support environmental sustainability; however, they are currently threatening both. Providing a growing global population with healthy diets from sustainable food systems is an immediate challenge. Although global food production of calories has kept pace with population growth, more than 820 million people have insufficient food and many more consume low-quality diets that cause micronutrient deficiencies and contribute to a substantial rise in the incidence of diet-related obesity and diet-related non-communicable diseases, including coronary heart disease, stroke, and diabetes. Unhealthy diets pose a greater risk to morbidity and mortality than does unsafe sex, and alcohol, drug, and tobacco use combined. Because much of the world's population is inadequately nourished and many environmental systems and processes are pushed beyond safe boundaries by food production, a global transformation of the food system is urgently needed.
-
Prof Walter Willett, MD
Walter Willett
Affiliations
Harvard T H Chan School of Public Health, Harvard Medical School, Channing Division of Network Medicine, Brigham and Women's Hospital, Boston, MA, USA
Search for articles by this author
-
Prof Johan Rockström, PhD
Johan Rockström
Affiliations
Potsdam Institute for Climate Impact Research, Potsdam, Germany
Stockholm Resilience Centre, Stockholm, Sweden
Search for articles by this author
-
Brent Loken, PhD
Brent Loken
Correspondence
Correspondence to: Dr Brent Loken, EAT, Oslo 0153, Norway
Affiliations
Stockholm Resilience Centre, Stockholm, Sweden
EAT, Oslo, Norway
Search for articles by this author
-
Marco Springmann, PhD
Marco Springmann
Affiliations
Oxford Martin Programme on the Future of Food and Centre on Population Approaches for Non-Communicable Disease Prevention, Nuffield Department of Population Health, University of Oxford, Oxford, UK
Search for articles by this author
-
-
Sonja Vermeulen, PhD
Sonja Vermeulen
Affiliations
World Wide Fund for Nature International, Gland, Switzerland
Hoffmann Centre for Sustainable Resource Economy, Chatham House, London, UK
Search for articles by this author
- et al.
-
Tara Garnett, PhD
Tara Garnett
Affiliations
Food Climate Research Network, Environmental Change Institute and Oxford Martin School, University of Oxford, Oxford, UK
Search for articles by this author
-
David Tilman, PhD
David Tilman
Affiliations
Department of Ecology, Evolution and Behavior, University of Minnesota, St Paul, MN, USA
Bren School of Environmental Science and Management, University of California, Santa Barbara, CA, USA
Search for articles by this author
-
Fabrice DeClerck, PhD
Fabrice DeClerck
Affiliations
Stockholm Resilience Centre, Stockholm, Sweden
EAT, Oslo, Norway
Biodiversity International, CGIAR, Montpellier, France
Search for articles by this author
-
-
-
-
-
Jessica Fanzo, PhD
Jessica Fanzo
Affiliations
Nitze School of Advanced International Studies, Berman Institute of Bioethics and Bloomberg School of Public Health, Johns Hopkins University, MD, USA
Search for articles by this author
-
-
Rami Zurayk, PhD
Rami Zurayk
Affiliations
Department of Landscape Design and Ecosystem Management, Faculty of Agricultural and Food Sciences, American University of Beirut, Beirut, Lebanon
Search for articles by this author
-
-
-
-
-
Abhishek Chaudhary, PhD
Abhishek Chaudhary
Affiliations
Institute of Food, Nutrition and Health, ETH Zurich, Switzerland
Department of Civil Engineering, Indian Institute of Technology, Kanpur, India
Search for articles by this author
-
-
Rina Agustina, MD
Rina Agustina
Affiliations
Department of Nutrition, Faculty of Medicine, Universitas Indonesia Dr Cipto Mangunkusumo General Hospital, Jakarta, Indonesia
Human Nutrition Research Center, Indonesian Medical Education and Research Institute, Faculty of Medicine, Universitas Indonesia, Jakarta, Indonesia
Search for articles by this author
-
-
Anna Lartey, PhD
Anna Lartey
Affiliations
Nutrition and Food Systems Division, Economic and Social Development Department, Food and Agriculture Organization of the UN, Rome, Italy
Search for articles by this author
-
-
-
-
-
Max Troell, PhD
Max Troell
Affiliations
Stockholm Resilience Centre, Stockholm, Sweden
The Beijer Institute of Ecological Economics, at the Royal Swedish Academy of Sciences, Stockholm, Sweden
Search for articles by this author
-
Therese Lindahl, PhD
Therese Lindahl
Affiliations
Stockholm Resilience Centre, Stockholm, Sweden
The Beijer Institute of Ecological Economics, at the Royal Swedish Academy of Sciences, Stockholm, Sweden
Search for articles by this author
-
-
-
-
-
Sania Nishtar, MD
Sania Nishtar
Affiliations
Heartfile, Islamabad, Pakistan
WHO High Level Commission on NCDs, Geneva Switzerland
Chairperson Benazir Income Support Program, Islamabad, Pakistan
Search for articles by this author
-
-
Hier het commentaar van The Lancet op bovenstaande publicatie:
Published:January 16, 2019DOI:https://doi.org/10.1016/S0140-6736(19)30080-7
Poor nutrition is a key driver and risk factor for disease. However, there has been a global failure to address this. It is everyone's and no-one's problem. Nutrition had no dedicated Millennium Development Goal and still has no Sustainable Development Goal (SDG). SDG 2, zero hunger, addresses only one of the many manifestations of poor nutrition. Despite several efforts, actions for improving nutrition have failed to gain global traction.
The Lancet sees new knowledge as an important lever for accelerating political commitment to address poor nutrition. In 2019, we are approaching nutrition from several perspectives. Published today, Food in the Anthropocene: the EAT-Lancet Commission on Healthy Diets for Sustainable Food Systems links nutritional targets with environmental sustainability. The Commission's recommendations combine optimal caloric intake within food groups with boundaries for Earth systems within which food systems operate toward a diet that is healthy for humans and the planet.
On Jan 27, The Lancet will publish a second Commission that explores additional aspects of nutrition and food systems. The Global Syndemic of Obesity, Undernutrition, and Climate Change began as a Commission on obesity after two Lancet Series on the subject. But the Commissioners decided to take a much broader approach because all attempts to stem the worldwide increase of obesity (with a focus on obesity alone) have failed. The triple challenges of obesity, undernutrition, and climate change, which interact and affect human and planetary health, need solutions that disrupt their common underlying societal and political drivers.
Building on these two Commissions, later in 2019 The Lancet will publish a Series of papers on the Double Burden of Malnutrition, led by WHO and informed by approaches including evolutionary anthropology and economics. Future Series will include papers on adolescent-specific nutrition. Nutrition is a vast subject that needs a multisectoral approach. Throughout this year, nutrition will be a special focus at The Lancet family of journals. Sustainable food systems that ensure health-promoting nutrition for all need urgent attention and will benefit people and planet alike.
leefstijl, dieet, The Lancet, minder vlees meer groenten, vis, kanker, diabetes-2, chronische ziektes, ondervoeding, milieu
Gerelateerde artikelen
- Kytogeen dieet bij patienten met eierstokkanker en endometriosekanker verbetert fysiek functioneren, vergroot de energie, vermindert vermoeidheid, en vermindert hongergevoel.
- probiotica - melkzuurbacterien verbeteren constipatie bij patiënten met de ziekte van Parkinson.
- Onderzoeksproject laat dringende noodzaak zien voor aanleren gezond gedrag op basisschool. BMI (body-mass index) bij kinderen op een gezonde basisschool was na vier jaar veel beter vergeleken met kinderen op de controlescholen
- patiënten met reuma, diabetes of aderverkalking kunnen met overwegend plantaardig dieet zichzelf gezonder eten blijkt mer en meer uit grote studies
- Mediterrane dieet voorkomt veel beter ontstaan van kanker en betere overall overleving bij hartpatienten in vergelijking met beste zorg voor patienten met hart- en vaatziektes.
- Fruit en groenten met veel flavonoiden (appels, broccoli, bosbessen, groene thee enz.) voorkomen sterftekans aan kanker en hart- en vaatziektes blijkt uit groot en langjarig bevolkingsonderzoek
- Elk mens verwerkt voeding weer anders. De darmflora is veel gevarieerder dan gedacht blijkt uit groot wetenschappelijk onderzoek
- vitamin D3 (cholecalciferol, 2000 IU/d) vermindert het ontstaan van gevorderde uitgezaaide vormen van kanker. Echter bij dikke en obese mensen is er geen statistisch significant verschil
- Vitamine D suppletie plus Omega-3 vetzuur vermindert niet statistisch significant het risico op kanker (793 vs 824 nieuwe diagnoses). Blijkt uit placebo gecontroleerde 5-jarige studie onder 25871 volwassenen van 50 jaar of ouder.
- Dagelijks gebruik van volkorenproducten - graanvezels voorkomen primaire leverkanker blijkt uit groot Amerikaans bevolkingsonderzoek
- Minder vlees, meer groente kan zowel de mens als de wereld redden, blijkt uit groot internaionaal onderzoek van groep van wetenschappers.
- Leefstijl speelt zeker een rol in het risico op het krijgen van cognitieve stoornissen en dementie - Alzheimer waarvan voeding de belangrijkste factor lijkt.
- Biologische geteelde voeding (groenten, vlees, vis en fruit) voorkomt kanker met 25 procent in vergelijking met standaard geteelde groenten en fruit
- PURE dieet adviseert 7 groepen van voeding waaronder ook soms vlees en zuivel te gebruiken op basis van studiepublicaties
- Wanneer het voedingspatroon voor 10 procent of meer bestaat uit junkfood zoals snacks, frisdrank enz. geeft dit een kans van 12 procent op het krijgen van kanker
- Mediterrane dieet staat op de eerste plaats in Amerikaanse overzichtlijst als beste dieet om te volgen en met beste resultaten
- Dagelijks wat noten eten voorkomt diabetes 2, hart- en vaatziektes en ook kanker met 15 tot 40 procent blijkt uit grote reviewstudie
- Mediterraan dieet plus olijfolie voorkomt significant borstkanker en ook minder agressieve vorm van borstkanker, blijkt uit subanalyse van grote langjarige studie naar risico op hart- en vaatziektes bij vrouwen uit hoge risicogroep copy 1
- Fruit en groenten voorkomen heupfracturen. 5 porties per dag versus nagenoeg niets geeft verschil van 88 procent risico op breken van heup.
- Plantaardig dieet vermindert de bloedwaarden hemoglobin A1c (HbA1c) en glucose bij diabetici blijkt uit meta analyse van 6 relevante studies
- Dieet heeft grote invloed op twee specifieke genetische afwijkingen bewijst deelstudie uit GECCO - de Genetics and Epidemiology of Colorectal Cancer Consortium (GECCO) - bij het risico op specifiek darmkanker.
- Het Driesdieet
- Gersondieet
- Het Houtsmullerdieet, wat houdt dat in?
- Moermandieet
- Dean Ornish dieet als preventie van kanker en hart - en vaatziekten
- Diëten - voeding als preventie van kanker:
Plaats een reactie ...
Reageer op "Minder vlees, meer groente kan zowel de mens als de wereld redden, blijkt uit groot internaionaal onderzoek van groep van wetenschappers."