6 september 2022: Britse medische tijdschrift The BMJ 31 augustus 2022
Ultrabewerkte voedingsmiddelen leiden tot meer (darm-) kanker, meer chronische ziektes zoals met name hart- en vaatziektes en geeft hoger risico op eerder overlijden.
Het eten van veel sterk bewerkte voedingsmiddelen verhoogt het risico op darmkanker bij mannen met 29 procent in een vergelijking tussen hoogste en laagste inname. Ook vergroot het eten van sterk bewerkt voedsel het risico op hartaandoeningen en vroegtijdige sterfte bij zowel mannen als vrouwen. Die associatie bleef bestaan, zelfs nadat onderzoekers rekening hadden gehouden met iemands body mass index of voedingskwaliteit.
Bewerkt en sterk bewerkt vlees, zoals ham, spek, salami, hotdogs, en corned beef, worden al lang in verband gebracht met een hoger risico op darmkanker bij zowel mannen als vrouwen. Deze recente resultaten komen uit twee nieuwe, grootschalige bevolkingsonderzoeken onder mensen in de Verenigde Staten en Italië die woensdag zijn gepubliceerd in het Britse medische tijdschrift The BMJ.
De Amerikaanse studie onderzocht de voeding van meer dan 200.000 mannen en vrouwen gedurende maximaal 28 jaar en vond een verband tussen ultrabewerkte voedingsmiddelen en darmkanker bij mannen, maar niet bij vrouwen.
Waarom vond de nieuwe studie niet hetzelfde risico op darmkanker bij vrouwen?
"Redenen voor zo'n sekseverschil zijn nog onbekend, maar kunnen de verschillende rollen zijn die obesitas, geslachtshormonen en metabole hormonen spelen bij mannen in vergelijking met vrouwen," zegt co-senior auteur Fang Fang Zhang, een kanker-epidemioloog en voorzitter van de afdeling voedingsepidemiologie en data science aan de Friedman School of Nutrition Science and Policy aan de Tufts University in Boston.
"Als alternatief kunnen vrouwen hebben gekozen voor 'gezonder' ultrabewerkt voedsel," zegt Dr. Robin Mendelsohn, een gastro-enteroloog bij Memorial Sloan-Kettering Cancer Center in New York City, die niet betrokken was bij het onderzoek.
"De studie liet wel zien dat het eten van een hogere consumptie van veel verwerkte zuivelproducten - zoals yoghurt - geassocieerd was met een lager risico op darmkanker bij vrouwen", zegt Zhang.
"Sommige veel bewerkte voedingsmiddelen zijn gezonder, zoals volkorenproducten die weinig of geen toegevoegde suikers bevatten, en yoghurt en zuivelproducten.
"Vrouwen hadden wel een hoger risico op darmkanker als ze meer kant-en-klare of warme gerechten zoals pizza consumeerden, aldus dr. Chang. Mannen hadden echter meer kans op darmkanker als ze veel vlees, gevogelte of kant-en-klare producten op basis van zeevruchten en met suiker gezoete dranken aten, aldus Zhang.
"Amerikanen consumeren een groot percentage van hun dagelijkse calorieën uit ultrabewerkte voedingsmiddelen - 58% bij volwassenen en 67% bij kinderen", voegde Chang eraan toe. "We zouden moeten overwegen om de ultrabewerkte voedingsmiddelen te vervangen door onbewerkte of minimaal bewerkte voedingsmiddelen in onze voeding voor kankerpreventie en preventie van obesitas en hart- en vaatziekten."
De Italiaanse studie volgde meer dan 22.000 mensen gedurende twaalf jaar in de regio Molise in Italië. De studie, die in maart 2005 begon, was bedoeld om risicofactoren voor kanker en hart- en hersenaandoeningen te beoordelen.
In deze studie, ook gepubliceerd in The BMJ vergeleek de rol van voedselarme voedingsmiddelen - zoals voedingsmiddelen met veel suiker en verzadigde vetten of transvetten - versus ultrabewerkte voedingsmiddelen bij de ontwikkeling van chronische ziekten en vroege dood.
De onderzoekers ontdekten dat beide soorten voedsel onafhankelijk van elkaar het risico op vroeg overlijden verhoogden, vooral bij hart- en vaatziekten. Toen de onderzoekers echter de twee soorten voedsel vergeleken om te zien welke het meest bijdroegen, ontdekten ze dat ultrabewerkte voedingsmiddelen "van het grootste belang waren om het risico op sterfte te bepalen", zegt eerste auteur Marialaura Bonaccio, een epidemioloog bij de afdeling epidemiologie en preventie. aan de IRCCS Neurologico Mediterraneo Neuromed van Pozzilli, Italië.
In feite was meer dan 80% van de voedingsmiddelen die volgens de richtlijnen die in het onderzoek werden gevolgd als ongezond uit voedingsoogpunt geclassificeerd, ook ultraverwerkt, zegt Bonaccio in een toelichting. "Dit suggereert dat het verhoogde risico op sterfte niet direct (of uitsluitend) te wijten is aan de slechte voedingskwaliteit van sommige producten, maar eerder aan het feit dat deze voedingsmiddelen meestal ultrabewerkt zijn", voegt Bonaccio eraan toe.
Waarom zijn ultrabewerkte voedingsmiddelen zo slecht voor ons?
Ten eerste zijn het "kant-en-klare industriële formuleringen die zijn gemaakt met ingrediënten die zijn geëxtraheerd uit voedsel of zijn gesynthetiseerd in laboratoria, met weinig of geen heel voedsel", vertelt Zhang.
Deze overdreven bewerkte voedingsmiddelen bevatten vaak veel toegevoegde suikers en zout, weinig voedingsvezels en zitten vol met chemische toevoegingen, zoals kunstmatige kleur-, smaak- of stabilisatoren. "Hoewel sommige ultrabewerkte voedingsmiddelen als gezonder kunnen worden beschouwd dan andere, raden we in het algemeen aan om volledig weg te blijven van ultraverwerkt voedsel en ons te concentreren op gezond, onbewerkt voedsel - fruit, groenten, peulvruchten," zei Mendelsohn.
In 2019 publiceerde het National Institute of Health (NIH) de resultaten van een gecontroleerd klinisch onderzoek waarin een verwerkt en onbewerkt dieet werd vergeleken. Onderzoekers ontdekten dat degenen die het ultraverwerkte dieet volgden, sneller aten - en nog eens 500 calorieën meer per dag aten dan mensen die onbewerkt voedsel aten.
Hier de twee abstracten van de studies. Klik op de titels voor volledige studierapproten:
Association of ultra-processed food consumption with colorectal cancer risk among men and women: results from three prospective US cohort studies
BMJ 2022; 378 doi: https://doi.org/10.1136/bmj-2021-068921 (Published 31 August 2022)Cite this as: BMJ 2022;378:e068921Linked Editorial
The trouble with ultra-processed foods
Linked Research
Joint association of food nutritional profile by Nutri-Score front-of-pack label and ultra-processed food intake with mortality
- Lu Wang, research fellow1,
- Mengxi Du, doctoral student1,
- Kai Wang, research fellow2,
- Neha Khandpur, research scientist, visiting scientist3 45,
- Sinara Laurini Rossato, visiting scientist, adjunct professor56,
- Jean-Philippe Drouin-Chartier, assistant professor7,
- Euridice Martínez Steele, research fellow3 4,
- Edward Giovannucci, professor2 5 8,
- Mingyang Song, assistant professor2 5 9 10,
- Fang Fang Zhang, associate professor1
- Correspondence to: F F Zhang Fang_Fang.Zhang@tufts.edu (or @fangfang141516 on Twitter)
- Accepted 7 June 2022
Abstract
Objective To examine the association between consumption of ultra-processed foods and risk of colorectal cancer among men and women from three large prospective cohorts.
Design Prospective cohort study with dietary intake assessed every four years using food frequency questionnaires.
Setting Three large US cohorts.
Participants Men (n= 46 341) from the Health Professionals Follow-up Study (1986-2014) and women (n=159 907) from the Nurses’ Health Study (1986-2014; n=67 425) and the Nurses’ Health Study II (1991-2015; n=92 482) with valid dietary intake measurement and no cancer diagnosis at baseline.
Main outcome measure Association between ultra-processed food consumption and risk of colorectal cancer, estimated using time varying Cox proportional hazards regression models adjusted for potential confounding factors.
Results 3216 cases of colorectal cancer (men, n=1294; women, n=1922) were documented during the 24-28 years of follow-up. Compared with those in the lowest fifth of ultra-processed food consumption, men in the highest fifth of consumption had a 29% higher risk of developing colorectal cancer (hazard ratio for highest versus lowest fifth 1.29, 95% confidence interval 1.08 to 1.53; P for trend=0.01), and the positive association was limited to distal colon cancer (72% increased risk; hazard ratio 1.72, 1.24 to 2.37; P for trend<0.001). These associations remained significant after further adjustment for body mass index or indicators of nutritional quality of the diet (that is, western dietary pattern or dietary quality score). No association was observed between overall ultra-processed food consumption and risk of colorectal cancer among women. Among subgroups of ultra-processed foods, higher consumption of meat/poultry/seafood based ready-to-eat products (hazard ratio for highest versus lowest fifth 1.44, 1.20 to 1.73; P for trend<0.001) and sugar sweetened beverages (1.21, 1.01 to 1.44; P for trend=0.013) among men and ready-to-eat/heat mixed dishes among women (1.17, 1.01 to 1.36; P for trend=0.02) was associated with increased risk of colorectal cancer; yogurt and dairy based desserts were negatively associated with the risk of colorectal cancer among women (hazard ratio 0.83, 0.71 to 0.97; P for trend=0.002).
Conclusions In the three large prospective cohorts, high consumption of total ultra-processed foods in men and certain subgroups of ultra-processed foods in men and women was associated with an increased risk of colorectal cancer. Further studies are needed to better understand the potential attributes of ultra-processed foods that contribute to colorectal carcinogenesis.
Joint association of food nutritional profile by Nutri-Score front-of-pack label and ultra-processed food intake with mortality: Moli-sani prospective cohort study
BMJ 2022; 378 doi: https://doi.org/10.1136/bmj-2022-070688 (Published 31 August 2022)Cite this as: BMJ 2022;378:e070688Linked Editorial
The trouble with ultra-processed foods
Linked Research
Association of ultra-processed food consumption with colorectal cancer risk among men and women
- Marialaura Bonaccio, senior epidemiologist1,
- Augusto Di Castelnuovo, senior epidemiologist2,
- Emilia Ruggiero, epidemiologist1,
- Simona Costanzo, senior epidemiologist1,
- Giuseppe Grosso, associate professor3,
- Amalia De Curtis, senior lab technician1,
- Chiara Cerletti, senior researcher1,
- Maria Benedetta Donati, professor1,
- Giovanni de Gaetano, professor1,
- Licia Iacoviello, full professor1 4
- on behalf of the Moli-sani Study Investigators*
- Correspondence to: M Bonaccio marialaura.bonaccio@moli-sani.org
- Accepted 17 July 2022
Abstract
Objective To jointly analyse two food dimensions, the Food Standards Agency Nutrient Profiling System (FSAm-NPS), used to derive the Nutri-Score front-of-pack label, and the NOVA classification in relation to mortality.
Design Prospective cohort study.
Setting Moli-sani Study, Italy 2005-10.
Participants 22 895 participants (mean age 55 (SD 12) years; 48% men).
Main outcomes measures Associations between dietary exposures and mortality risk, assessed using multivariable cause specific Cox proportional hazard models controlled for known risk factors.
Results A total of 2205 deaths occurred during 272 960 person years of follow-up. In the highest quarter of the FSAm-NPS index compared with the lowest quarter, multivariable adjusted hazard ratios for all cause and cardiovascular mortality were 1.19 (95% confidence interval 1.04 to 1.35; absolute risk difference 4.3%, 95% confidence interval 1.4% to 7.2%) and 1.32 (1.06 to 1.64; 2.6%, 0.3% to 4.9%), respectively. The hazard ratios were 1.19 (1.05 to 1.36; absolute risk difference 9.7%, 5.0% to 14.3%) and 1.27 (1.02 to 1.58; 5.0%, 1.2% to 8.8%), respectively, for all cause and cardiovascular mortality when the two extreme categories of ultra-processed food intake were compared. When these two indices were analysed jointly, the magnitude of the association of the FSAm-NPS dietary index with all cause and cardiovascular mortality was attenuated by 22.3% and 15.4%, respectively, whereas mortality risks associated with high ultra-processed food intake were not altered.
Conclusions Adults with the lowest quality diet, as measured using the FSAm-NPS dietary index (underpinning the Nutri-Score), and the highest ultra-processed food consumption (NOVA classification) were at the highest risk for all cause and cardiovascular mortality. A significant proportion of the higher mortality risk associated with an elevated intake of nutrient poor foods was explained by a high degree of food processing. In contrast, the relation between a high ultra-processed food intake and mortality was not explained by the poor quality of these foods.
References
Referenties bij Italiaanse studie
References
Gerelateerde artikelen
- 60 plussers die dagelijks alcohol drinken, lopen een groter risico op vroegtijdig overlijden, met name als gevolg van kanker of hart- en vaatziekten.
- Broccoli blijkt risico op kanker sterk te verminderen blijkt uit meta-analyse van 37 studies waaronder 23 case control studies
- Olijfolie dagelijks vermindert de kans om te overlijden aan dementie - Alzheimer ongeacht voedingspatroon van de deelnemer blijkt uit 28 jarige studie onder 92 383 volwassenen
- Mediterrane dieet staat op de eerste plaats in Amerikaanse overzichtlijst als beste dieet om te volgen en met beste resultaten
- Gezondheidsraad adviseert meer plantaardige voeding en minder vlees en zuivel en eieren te eten.
- Plantaardige voeding en bewegen stopt ziekteprogressie van reumatische klachten en artrose en geneest vaak ook, bewijst recente Nederlandse studie
- Mediterraan dieet plus olijfolie voorkomt significant borstkanker en ook minder agressieve vorm van borstkanker, blijkt uit subanalyse van grote langjarige studie naar risico op hart- en vaatziektes bij vrouwen uit hoge risicogroep copy 1
- Gepersonaliseerd dieet gesplitst in het eiwitdieet en onverzadigdvetdieet dat is afgestemd op de persoonlijke stofwisseling had meer effect op hart- en vaatgezondheid en de bloedsuikerwaarden dan algemene voedingsadviezen blijkt uit Nederlands onderzoek
- Sterk bewerkte voedingsmiddelen zoals voorverpakte soepen, sauzen, diepvriespizza's, kant-en-klare maaltijden en pleziervoedsel zoals hotdogs, frisdrank, enz. veroorzaken kanker en leidt tot eerder overlijden aldus nieuwe grote studies
- Vitamine D-suppletie met of zonder omega 3-vetzuren, verminderde op 5 jaar auto-immuunziekten met 22 procent, terwijl omega 3-vetzuursuppletie met of zonder vitamine D het aantal auto-immuunziekten met 15 procent verminderde
- Mensen die regelmatig fruit eten hebben minder last van depressies dan mensen die minder fruit eten en meer hartige hapjes die daarentegen meer angst kennen en depressieve gevoelens
- Dieet met veelal onbewerkt voedsel met verse producten en volkoren granen, magere zuivel en magere eiwitbronnen blijkt depressiviteit te kunnen voorkomen.
- Ongezonde leefstijl waaronder roken, voedingspatroon, en ook stress en leefomgeving bepalen diversiteit van darmmicrobioom en zijn gerelateerd aan meer ziek zijn, korter leven. Omgekeerd: een gezonde diverse darmflora geeft langer en gezonder leven.
- Het effect van voeding en supplementen op prikkelbare darm syndroom (PDS) kan verbeterd worden door bepaalde voeding wel en niet te eten.
- Dieet: Een optimaal voedingspatroon (Mediterraan dieet) kan jongere mensen 10 tot 13 jaar langer leven geven in vergelijking met een Westers dieet
- Koffie bevordert gezondheid en enkele koppen per dag vermindert risico op sterfte door alle oorzaken met 27 procent. Blijkt uit grote langjarige studie
- Vitamine D en de kans op het krijgen van huidkanker van het type melanoom. Een reviewstudie met uitleg over recente ontwikkelingen. copy 1
- Kytogeen dieet bij patienten met eierstokkanker en endometriosekanker verbetert fysiek functioneren, vergroot de energie, vermindert vermoeidheid, en vermindert hongergevoel.
- probiotica - melkzuurbacterien verbeteren constipatie bij patiënten met de ziekte van Parkinson.
- Onderzoeksproject laat dringende noodzaak zien voor aanleren gezond gedrag op basisschool. BMI (body-mass index) bij kinderen op een gezonde basisschool was na vier jaar veel beter vergeleken met kinderen op de controlescholen
- patiënten met reuma, diabetes of aderverkalking kunnen met overwegend plantaardig dieet zichzelf gezonder eten blijkt mer en meer uit grote studies
- Fruit en groenten met veel flavonoiden (appels, broccoli, bosbessen, groene thee enz.) voorkomen sterftekans aan kanker en hart- en vaatziektes blijkt uit groot en langjarig bevolkingsonderzoek
- Elk mens verwerkt voeding weer anders. De darmflora is veel gevarieerder dan gedacht blijkt uit groot wetenschappelijk onderzoek
- vitamin D3 (cholecalciferol, 2000 IU/d) vermindert het ontstaan van gevorderde uitgezaaide vormen van kanker. Echter bij dikke en obese mensen is er geen statistisch significant verschil
- Vitamine D suppletie plus Omega-3 vetzuur vermindert niet statistisch significant het risico op kanker (793 vs 824 nieuwe diagnoses). Blijkt uit placebo gecontroleerde 5-jarige studie onder 25871 volwassenen van 50 jaar of ouder.
- Dagelijks gebruik van volkorenproducten - graanvezels voorkomen primaire leverkanker blijkt uit groot Amerikaans bevolkingsonderzoek
- Minder vlees, meer groente kan zowel de mens als de wereld redden, blijkt uit groot internaionaal onderzoek van groep van wetenschappers.
- Leefstijl speelt zeker een rol in het risico op het krijgen van cognitieve stoornissen en dementie - Alzheimer waarvan voeding de belangrijkste factor lijkt.
- Biologische geteelde voeding (groenten, vlees, vis en fruit) voorkomt kanker met 25 procent in vergelijking met standaard geteelde groenten en fruit
- PURE dieet adviseert 7 groepen van voeding waaronder ook soms vlees en zuivel te gebruiken op basis van studiepublicaties
- Wanneer het voedingspatroon voor 10 procent of meer bestaat uit junkfood zoals snacks, frisdrank enz. geeft dit een kans van 12 procent op het krijgen van kanker
- Dagelijks wat noten eten voorkomt diabetes 2, hart- en vaatziektes en ook kanker met 15 tot 40 procent blijkt uit grote reviewstudie
- Fruit en groenten voorkomen heupfracturen. 5 porties per dag versus nagenoeg niets geeft verschil van 88 procent risico op breken van heup.
- Plantaardig dieet vermindert de bloedwaarden hemoglobin A1c (HbA1c) en glucose bij diabetici blijkt uit meta analyse van 6 relevante studies
- Dieet heeft grote invloed op twee specifieke genetische afwijkingen bewijst deelstudie uit GECCO - de Genetics and Epidemiology of Colorectal Cancer Consortium (GECCO) - bij het risico op specifiek darmkanker.
- Het Driesdieet
- Gersondieet
- Het Houtsmullerdieet, wat houdt dat in?
- Moermandieet
- Dean Ornish dieet als preventie van kanker en hart - en vaatziekten
- Diëten - voeding als preventie van kanker:
Plaats een reactie ...
Reageer op "Sterk bewerkte voedingsmiddelen zoals voorverpakte soepen, sauzen, diepvriespizza's, kant-en-klare maaltijden en pleziervoedsel zoals hotdogs, frisdrank, enz. veroorzaken kanker en leidt tot eerder overlijden aldus nieuwe grote studies"