Zie ook literatuurlijst preventie van arts-bioloog drs. Engelbert Valstar

6 september 2022: Britse medische tijdschrift The BMJ 31 augustus 2022

Ultrabewerkte voedingsmiddelen leiden tot meer (darm-) kanker, meer chronische ziektes zoals met name hart- en vaatziektes en geeft hoger risico op eerder overlijden.

Het eten van veel sterk bewerkte voedingsmiddelen verhoogt het risico op darmkanker bij mannen met 29 procent in een vergelijking tussen hoogste en laagste inname. Ook vergroot het eten van sterk bewerkt voedsel het risico op hartaandoeningen en vroegtijdige sterfte bij zowel mannen als vrouwen. Die associatie bleef bestaan, zelfs nadat onderzoekers rekening hadden gehouden met iemands body mass index of voedingskwaliteit.

Bewerkt en sterk bewerkt vlees, zoals ham, spek, salami, hotdogs, en corned beef, worden al lang in verband gebracht met een hoger risico op darmkanker bij zowel mannen als vrouwen. Deze recente resultaten komen uit twee nieuwe, grootschalige bevolkingsonderzoeken onder mensen in de Verenigde Staten en Italië die woensdag zijn gepubliceerd in het Britse medische tijdschrift The BMJ.

De Amerikaanse studie onderzocht de voeding van meer dan 200.000 mannen en vrouwen gedurende maximaal 28 jaar en vond een verband tussen ultrabewerkte voedingsmiddelen en darmkanker bij mannen, maar niet bij vrouwen.

Waarom vond de nieuwe studie niet hetzelfde risico op darmkanker bij vrouwen?

"Redenen voor zo'n sekseverschil zijn nog onbekend, maar kunnen de verschillende rollen zijn die obesitas, geslachtshormonen en metabole hormonen spelen bij mannen in vergelijking met vrouwen," zegt co-senior auteur Fang Fang Zhang, een kanker-epidemioloog en voorzitter van de afdeling voedingsepidemiologie en data science aan de Friedman School of Nutrition Science and Policy aan de Tufts University in Boston.


"Als alternatief kunnen vrouwen hebben gekozen voor 'gezonder' ultrabewerkt voedsel," zegt Dr. Robin Mendelsohn, een gastro-enteroloog bij Memorial Sloan-Kettering Cancer Center in New York City, die niet betrokken was bij het onderzoek.

"De studie liet wel zien dat het eten van een hogere consumptie van veel verwerkte zuivelproducten - zoals yoghurt - geassocieerd was met een lager risico op darmkanker bij vrouwen", zegt Zhang.
"Sommige veel bewerkte voedingsmiddelen zijn gezonder, zoals volkorenproducten die weinig of geen toegevoegde suikers bevatten, en yoghurt en zuivelproducten.
"Vrouwen hadden wel een hoger risico op  darmkanker als ze meer kant-en-klare of warme gerechten zoals pizza consumeerden, aldus dr. Chang. Mannen hadden echter meer kans op darmkanker als ze veel vlees, gevogelte of kant-en-klare producten op basis van zeevruchten en met suiker gezoete dranken aten, aldus Zhang.

"Amerikanen consumeren een groot percentage van hun dagelijkse calorieën uit ultrabewerkte voedingsmiddelen - 58% bij volwassenen en 67% bij kinderen", voegde Chang eraan toe. "We zouden moeten overwegen om de ultrabewerkte voedingsmiddelen te vervangen door onbewerkte of minimaal bewerkte voedingsmiddelen in onze voeding voor kankerpreventie en preventie van obesitas en hart- en vaatziekten."

De Italiaanse studie volgde meer dan 22.000 mensen gedurende twaalf jaar in de regio Molise in Italië. De studie, die in maart 2005 begon, was bedoeld om risicofactoren voor kanker en hart- en hersenaandoeningen te beoordelen. 

In deze studie, ook gepubliceerd in The BMJ vergeleek de rol van voedselarme voedingsmiddelen - zoals voedingsmiddelen met veel suiker en verzadigde vetten of transvetten - versus ultrabewerkte voedingsmiddelen bij de ontwikkeling van chronische ziekten en vroege dood.

De onderzoekers ontdekten dat beide soorten voedsel onafhankelijk van elkaar het risico op vroeg overlijden verhoogden, vooral bij hart- en vaatziekten. Toen de onderzoekers echter de twee soorten voedsel vergeleken om te zien welke het meest bijdroegen, ontdekten ze dat ultrabewerkte voedingsmiddelen "van het grootste belang waren om het risico op sterfte te bepalen", zegt eerste auteur Marialaura Bonaccio, een epidemioloog bij de afdeling epidemiologie en preventie. aan de IRCCS Neurologico Mediterraneo Neuromed van Pozzilli, Italië.

In feite was meer dan 80% van de voedingsmiddelen die volgens de richtlijnen die in het onderzoek werden gevolgd als ongezond uit voedingsoogpunt geclassificeerd, ook ultraverwerkt, zegt Bonaccio in een toelichting. "Dit suggereert dat het verhoogde risico op sterfte niet direct (of uitsluitend) te wijten is aan de slechte voedingskwaliteit van sommige producten, maar eerder aan het feit dat deze voedingsmiddelen meestal ultrabewerkt zijn", voegt Bonaccio eraan toe.

Waarom zijn ultrabewerkte voedingsmiddelen zo slecht voor ons?

Ten eerste zijn het "kant-en-klare industriële formuleringen die zijn gemaakt met ingrediënten die zijn geëxtraheerd uit voedsel of zijn gesynthetiseerd in laboratoria, met weinig of geen heel voedsel", vertelt Zhang. 

Deze overdreven bewerkte voedingsmiddelen bevatten vaak veel toegevoegde suikers en zout, weinig voedingsvezels en zitten vol met chemische toevoegingen, zoals kunstmatige kleur-, smaak- of stabilisatoren. "Hoewel sommige ultrabewerkte voedingsmiddelen als gezonder kunnen worden beschouwd dan andere, raden we in het algemeen aan om volledig weg te blijven van ultraverwerkt voedsel en ons te concentreren op gezond, onbewerkt voedsel - fruit, groenten, peulvruchten," zei Mendelsohn.

In 2019 publiceerde het National Institute of Health (NIH) de resultaten van een gecontroleerd klinisch onderzoek waarin een verwerkt en onbewerkt dieet werd vergeleken. Onderzoekers ontdekten dat degenen die het ultraverwerkte dieet volgden, sneller aten - en nog eens 500 calorieën meer per dag aten dan mensen die onbewerkt voedsel aten.

Hier de twee abstracten van de studies. Klik op de titels voor volledige studierapproten:

Association of ultra-processed food consumption with colorectal cancer risk among men and women: results from three prospective US cohort studies

BMJ 2022378 doi: https://doi.org/10.1136/bmj-2021-068921 (Published 31 August 2022)Cite this as: BMJ 2022;378:e068921

Linked Editorial

The trouble with ultra-processed foods

Linked Research

Joint association of food nutritional profile by Nutri-Score front-of-pack label and ultra-processed food intake with mortality

  1. Lu Wang, research fellow1,  
  2. Mengxi Du, doctoral student1,  
  3. Kai Wang, research fellow2,  
  4. Neha Khandpur, research scientist, visiting scientist45,  
  5. Sinara Laurini Rossato, visiting scientist, adjunct professor56,  
  6. Jean-Philippe Drouin-Chartier, assistant professor7,  
  7. Euridice Martínez Steele, research fellow4,  
  8. Edward Giovannucci, professor8,  
  9. Mingyang Song, assistant professor10,  
  10. Fang Fang Zhang, associate professor1
Author affiliations
  1. Correspondence to: F F Zhang Fang_Fang.Zhang@tufts.edu (or @fangfang141516 on Twitter)
  • Accepted 7 June 2022

Abstract

Objective To examine the association between consumption of ultra-processed foods and risk of colorectal cancer among men and women from three large prospective cohorts.

Design Prospective cohort study with dietary intake assessed every four years using food frequency questionnaires.

Setting Three large US cohorts.

Participants Men (n= 46 341) from the Health Professionals Follow-up Study (1986-2014) and women (n=159 907) from the Nurses’ Health Study (1986-2014; n=67 425) and the Nurses’ Health Study II (1991-2015; n=92 482) with valid dietary intake measurement and no cancer diagnosis at baseline.

Main outcome measure Association between ultra-processed food consumption and risk of colorectal cancer, estimated using time varying Cox proportional hazards regression models adjusted for potential confounding factors.

Results 3216 cases of colorectal cancer (men, n=1294; women, n=1922) were documented during the 24-28 years of follow-up. Compared with those in the lowest fifth of ultra-processed food consumption, men in the highest fifth of consumption had a 29% higher risk of developing colorectal cancer (hazard ratio for highest versus lowest fifth 1.29, 95% confidence interval 1.08 to 1.53; P for trend=0.01), and the positive association was limited to distal colon cancer (72% increased risk; hazard ratio 1.72, 1.24 to 2.37; P for trend<0.001). These associations remained significant after further adjustment for body mass index or indicators of nutritional quality of the diet (that is, western dietary pattern or dietary quality score). No association was observed between overall ultra-processed food consumption and risk of colorectal cancer among women. Among subgroups of ultra-processed foods, higher consumption of meat/poultry/seafood based ready-to-eat products (hazard ratio for highest versus lowest fifth 1.44, 1.20 to 1.73; P for trend<0.001) and sugar sweetened beverages (1.21, 1.01 to 1.44; P for trend=0.013) among men and ready-to-eat/heat mixed dishes among women (1.17, 1.01 to 1.36; P for trend=0.02) was associated with increased risk of colorectal cancer; yogurt and dairy based desserts were negatively associated with the risk of colorectal cancer among women (hazard ratio 0.83, 0.71 to 0.97; P for trend=0.002).

Conclusions In the three large prospective cohorts, high consumption of total ultra-processed foods in men and certain subgroups of ultra-processed foods in men and women was associated with an increased risk of colorectal cancer. Further studies are needed to better understand the potential attributes of ultra-processed foods that contribute to colorectal carcinogenesis.

Joint association of food nutritional profile by Nutri-Score front-of-pack label and ultra-processed food intake with mortality: Moli-sani prospective cohort study

BMJ 2022; 378 doi: https://doi.org/10.1136/bmj-2022-070688 (Published 31 August 2022)Cite this as: BMJ 2022;378:e070688

Linked Editorial

The trouble with ultra-processed foods

Linked Research

Association of ultra-processed food consumption with colorectal cancer risk among men and women

  1. Marialaura Bonaccio, senior epidemiologist1,   
  2. Augusto Di Castelnuovo, senior epidemiologist2,   
  3. Emilia Ruggiero, epidemiologist1,   
  4. Simona Costanzo, senior epidemiologist1,   
  5. Giuseppe Grosso, associate professor3,   
  6. Amalia De Curtis, senior lab technician1,   
  7. Chiara Cerletti, senior researcher1,   
  8. Maria Benedetta Donati, professor1,   
  9. Giovanni de Gaetano, professor1,   
  10. Licia Iacoviello, full professor4
  11. on behalf of the Moli-sani Study Investigators*
    Author affiliations
    1. Correspondence to: M Bonaccio marialaura.bonaccio@moli-sani.org
    • Accepted 17 July 2022

    Abstract

    Objective To jointly analyse two food dimensions, the Food Standards Agency Nutrient Profiling System (FSAm-NPS), used to derive the Nutri-Score front-of-pack label, and the NOVA classification in relation to mortality.

    Design Prospective cohort study.

    Setting Moli-sani Study, Italy 2005-10.

    Participants 22 895 participants (mean age 55 (SD 12) years; 48% men).

    Main outcomes measures Associations between dietary exposures and mortality risk, assessed using multivariable cause specific Cox proportional hazard models controlled for known risk factors.

    Results A total of 2205 deaths occurred during 272 960 person years of follow-up. In the highest quarter of the FSAm-NPS index compared with the lowest quarter, multivariable adjusted hazard ratios for all cause and cardiovascular mortality were 1.19 (95% confidence interval 1.04 to 1.35; absolute risk difference 4.3%, 95% confidence interval 1.4% to 7.2%) and 1.32 (1.06 to 1.64; 2.6%, 0.3% to 4.9%), respectively. The hazard ratios were 1.19 (1.05 to 1.36; absolute risk difference 9.7%, 5.0% to 14.3%) and 1.27 (1.02 to 1.58; 5.0%, 1.2% to 8.8%), respectively, for all cause and cardiovascular mortality when the two extreme categories of ultra-processed food intake were compared. When these two indices were analysed jointly, the magnitude of the association of the FSAm-NPS dietary index with all cause and cardiovascular mortality was attenuated by 22.3% and 15.4%, respectively, whereas mortality risks associated with high ultra-processed food intake were not altered.

    Conclusions Adults with the lowest quality diet, as measured using the FSAm-NPS dietary index (underpinning the Nutri-Score), and the highest ultra-processed food consumption (NOVA classification) were at the highest risk for all cause and cardiovascular mortality. A significant proportion of the higher mortality risk associated with an elevated intake of nutrient poor foods was explained by a high degree of food processing. In contrast, the relation between a high ultra-processed food intake and mortality was not explained by the poor quality of these foods.

    References

    View Abstract

    Referenties bij Italiaanse studie

    References

    View Abstract

    Plaats een reactie ...

    Reageer op "Sterk bewerkte voedingsmiddelen zoals voorverpakte soepen, sauzen, diepvriespizza's, kant-en-klare maaltijden en pleziervoedsel zoals hotdogs, frisdrank, enz. veroorzaken kanker en leidt tot eerder overlijden aldus nieuwe grote studies"


    Gerelateerde artikelen
     

    Gerelateerde artikelen

    Sterk bewerkte voedingsmiddelen >> Vitamine D-suppletie met of >> Mensen die regelmatig fruit >> Dieet met veelal onbewerkt >> Ongezonde leefstijl waaronder >> Het effect van voeding en >> Dieet: Een optimaal voedingspatroon >> Koffie bevordert gezondheid >> Vitamine D en de kans op het >> Kytogeen dieet bij patienten >>