5 januari 2018: Bron: U.S. News & World Report,
Elk nieuwjaar hebben duizenden mensen het voornemen om nu toch echt eens gezonder te gaan eten en leven. Maar op welke manier is vaak de vraag. In Amerika geeft een panel elk jaar adviezen over welk dieet nu het beste is. Dit panel van voedingskundigen, diëtisten en artsen beoordelen 40 diëten verspreid over 9 categorieën. Bijvoorbeeld hoe gemakkelijk is het om te koken, het eten klaar te maken binnen een dieet. Maar ook hoe groot is de kans op gewichtsverlies op de korte en lange termijn en de effectiviteit van een dieet bij chronische ziektes. Op basis van al die categoriën maken zij het U.S. News & World Report.
En voor 2018 blijkt het Mediterrane dieet op de eerste plaats te staan. Het Mediterrane dieet heeft ook bewezen in een aantal bevolkingsstudies kanker te kunnen voorkomen en bv het Houtsmullerideet en Moermandieet zijn daarop gebaseerd. (zie in gerelateerde artikelen).
Uit het rapport:
For the first time, the Mediterranean Diet ranks as a Best Diet Overall, tying for the No. 1 spot with the DASH Diet. Research suggests the Mediterranean Diet, a well-balanced eating plan, boosts longevity and helps prevent a number of chronic diseases. The Flexitarian Diet takes the No. 3 overall spot, followed by Weight Watchers at No. 4 and a three-way tie for No. 5: MIND Diet, TLC Diet and Volumetrics.
Het persbericht is hier te lezen: U.S. News Reveals Best Diets Rankings for 2018 en beschrijven het Mediterane dieet als volgt:
Overview
The aim: May include weight loss, heart and brain health, cancer prevention, and diabetes prevention and control.
The claim: You'll lose weight, keep it off and avoid a host of chronic diseases.
The theory: It's generally accepted that the folks in countries bordering the Mediterranean Sea live longer and suffer less than most Americans from cancer and cardiovascular ailments. The not-so-surprising secret is an active lifestyle, weight control, and a diet low in red meat, sugar and saturated fat and high in produce, nuts and other healthful foods.
De hoofdbestanddelen van de mediterrane keuken zijn:
- groenten als aubergines, courgettes, artisjokken, knoflook en tientallen uien, lenteuien en tomaten
- peulvruchten als kikkererwten, linzen en witte bonen
- honderden soorten vis, onder andere zalm, tonijn, vele soorten sardienen, forel, zeetong, zeeduivel, heek en talrijke soorten die veelal geen Nederlandse naam hebben
- vele soorten garnalen en andere schaaldieren, tientallen schelpdieren, inktvis, octopus, vooral
- vele soorten kazen, met name uit Italië, Spanje en Frankrijk.
- vele soorten worsten, vooral uit Spanje en Italië
- gedroogde ham, vooral uit Parma, Italië en Huelva, Spanje
- kruiden als basilicum, saffraan, tijm, peterselie, laurier, oregano of rozemarijn
- veelvuldig gebruik van knoflook
- verschillende soorten rijst, vooral in Portugal, Spanje en Italië
- pasta, vooral in Italië, het oosten van Spanje en het zuiden van Frankrijk
- vele soorten wijn
De mediterrane keuken is ontzettend gevarieerd en kent enorme verschillen per regio. In heel mediterraan Europa bestaat de keuken namelijk uit de verschillende streekproducten.
Gerelateerde artikelen
- Onderzoeksproject laat dringende noodzaak zien voor aanleren gezond gedrag op basisschool. BMI (body-mass index) bij kinderen op een gezonde basisschool was na vier jaar veel beter vergeleken met kinderen op de controlescholen
- patiënten met reuma, diabetes of aderverkalking kunnen met overwegend plantaardig dieet zichzelf gezonder eten blijkt mer en meer uit grote studies
- Mediterrane dieet voorkomt veel beter ontstaan van kanker en betere overall overleving bij hartpatienten in vergelijking met beste zorg voor patienten met hart- en vaatziektes.
- Fruit en groenten met veel flavonoiden (appels, broccoli, bosbessen, groene thee enz.) voorkomen sterftekans aan kanker en hart- en vaatziektes blijkt uit groot en langjarig bevolkingsonderzoek
- Elk mens verwerkt voeding weer anders. De darmflora is veel gevarieerder dan gedacht blijkt uit groot wetenschappelijk onderzoek
- vitamin D3 (cholecalciferol, 2000 IU/d) vermindert het ontstaan van gevorderde uitgezaaide vormen van kanker. Echter bij dikke en obese mensen is er geen statistisch significant verschil
- Vitamine D suppletie plus Omega-3 vetzuur vermindert niet statistisch significant het risico op kanker (793 vs 824 nieuwe diagnoses). Blijkt uit placebo gecontroleerde 5-jarige studie onder 25871 volwassenen van 50 jaar of ouder.
- Dagelijks gebruik van volkorenproducten - graanvezels voorkomen primaire leverkanker blijkt uit groot Amerikaans bevolkingsonderzoek
- Minder vlees, meer groente kan zowel de mens als de wereld redden, blijkt uit groot internaionaal onderzoek van groep van wetenschappers.
- Leefstijl speelt zeker een rol in het risico op het krijgen van cognitieve stoornissen en dementie - Alzheimer waarvan voeding de belangrijkste factor lijkt.
- Biologische geteelde voeding (groenten, vlees, vis en fruit) voorkomt kanker met 25 procent in vergelijking met standaard geteelde groenten en fruit
- PURE dieet adviseert 7 groepen van voeding waaronder ook soms vlees en zuivel te gebruiken op basis van studiepublicaties
- Wanneer het voedingspatroon voor 10 procent of meer bestaat uit junkfood zoals snacks, frisdrank enz. geeft dit een kans van 12 procent op het krijgen van kanker
- Mediterrane dieet staat op de eerste plaats in Amerikaanse overzichtlijst als beste dieet om te volgen en met beste resultaten
- Dagelijks wat noten eten voorkomt diabetes 2, hart- en vaatziektes en ook kanker met 15 tot 40 procent blijkt uit grote reviewstudie
- Mediterraan dieet plus olijfolie voorkomt significant borstkanker en ook minder agressieve vorm van borstkanker, blijkt uit subanalyse van grote langjarige studie naar risico op hart- en vaatziektes bij vrouwen uit hoge risicogroep copy 1
- Fruit en groenten voorkomen heupfracturen. 5 porties per dag versus nagenoeg niets geeft verschil van 88 procent risico op breken van heup.
- Plantaardig dieet vermindert de bloedwaarden hemoglobin A1c (HbA1c) en glucose bij diabetici blijkt uit meta analyse van 6 relevante studies
- Dieet heeft grote invloed op twee specifieke genetische afwijkingen bewijst deelstudie uit GECCO - de Genetics and Epidemiology of Colorectal Cancer Consortium (GECCO) - bij het risico op specifiek darmkanker.
- Het Driesdieet
- Gersondieet
- Het Houtsmullerdieet, wat houdt dat in?
- Moermandieet
- Dean Ornish dieet als preventie van kanker en hart - en vaatziekten
- Diëten - voeding als preventie van kanker:
Plaats een reactie ...
Reageer op "Mediterrane dieet staat op de eerste plaats in Amerikaanse overzichtlijst als beste dieet om te volgen en met beste resultaten"