11 december 2025: bron: Gezonde generatie en NVK = Nederlandse Vereniging voor Kindergeneeskunde
Kinderartsen van drie grote ziekenhuizen slaan alarm vanwege een forse toename van het aantal kinderen met overgewicht en ernstige obesitas. Daarnaast zien de kinderartsen in Amsterdam, Rotterdam en Den Bosch ook een verdubbeling van de wachtlijsten bij de obesitaspoli en een vervijfvoudiging van het gebruik van medicatie ter behandeling van obesitas.
In Nederland kampen ruim 400.000 kinderen met overgewicht en ongeveer 25 procent van deze kinderen hebben obesitas. Kinderen met obesitas hebben vaak ook ernstige gezondheidsproblemen zoals gewrichtsklachten en diabetes type 2.
De Nederlandse Vereniging voor Kindergeneeskunde (NVK) en De Gezonde Generatie, een alliantie van gezondheidsfondsen slaan alarm over deze ontwikkelingen bij kinderen en doen een dringende oproep tot een stevig preventiebeleid.
Diena Halbertsma, woordvoerder De Gezonde Generatie: “We leven in een ongezonde omgeving die ongezond eten en drinken stimuleert en bewegen ontmoedigt. Dat maakt het heel lastig om kinderen gezond te laten opgroeien. Er zijn stevige preventiemaatregelen nodig. De overheid heeft een zorgplicht, die ze kan waarmaken via wet- en regelgeving, bijvoorbeeld door gezond eten goedkoper te maken of door een verbod op reclame voor ongezond eten en drinken gericht op kinderen.”
Op hun websites staat deze oproep:
Kinderartsen zien forse toename kinderobesitas
Dringende oproep tot stevig preventiebeleid
Amersfoort, 9 december - Kinderartsen signaleren een alarmerende stijging van het aantal kinderen (0-18 jaar) met obesitas en ernstige obesitas. Deze ontwikkeling gaat gepaard met ernstige gezondheidsproblemen zoals leververvetting, gewrichtsklachten en diabetes type 2. In Amsterdam, Rotterdam en Den Bosch zien kinderartsen niet alleen een forse toename van patiënten, verdubbelde wachtlijsten en een vijfvoudige stijging in het gebruik van medicatie ter behandeling van ernstige obesitas. In Nederland kampen bijna 400.000 kinderen met overgewicht, ongeveer 100.000 daarvan hebben obesitas (CBS, 2024). Kinderen worden de hele dag door verleid tot ongezonde keuzes: online, via influencers, in games, in de supermarkt en op straat. Een ongezonde omgeving vergroot hun kans op overgewicht en obesitas aanzienlijk. Om die reden doen wij samen met de Nederlandse Vereniging voor Kindergeneeskunde (NVK) de dringende oproep tot stevig preventiebeleid.
Kinderartsen signaleren een alarmerende stijging van het aantal kinderen met ernstig overgewicht:
Felix Kreier, kinderarts en onderzoeker op het gebied van obesitas en neurowetenschapper aan het OLVG: “We zien een toename van 20% in obesitaspatiënten en vijf keer meer gewichtsverminderende of eetlustremmende medicatiegebruik in 2024 vergeleken met 2020. Ongeveer een derde van de kinderen op het spreekuur vertoont al tekenen van leververvetting – iets wat tien jaar geleden nog zeldzaam was. Dit kan leiden tot leverfunctiestoornissen en zelfs leverkanker.”
Erica van den Akker, kinderarts en hoogleraar aan het Erasmus MC Centrum Gezond Gewicht in Rotterdam: “We zien de afgelopen drie jaar een verdubbeling van het aantal nieuwe verwijzingen van kinderen van 0-18 jaar met obesitas. Een kind van 13 met diabetes type 2 heeft gemiddeld 13 jaar later, als deze 26 is, 80% kans op macro- en micro vasculaire ziekten, zoals zichtverlies en schade aan de nieren of het hart. Hun ziektejaren beginnen al op jonge leeftijd, wanneer ze eigenlijk in de bloei van hun leven zouden moeten zijn.”
Edgar van Mil, kinderarts endocrinoloog in het expertisecentrum Leefstijlgeneeskunde kinderen in het Jeroen Bosch Ziekenhuis en bijzonder hoogleraar aan de Universiteit Maastricht: “De wachtlijsten voor kinderen met obesitas zijn in vijf jaar tijd verdubbeld. We ondersteunen gezinnen om stap voor stap gezondere leefgewoonten op te bouwen, samen met onze collega’s in het netwerk. Daarvoor is het wél nodig dat de ongezonde eetomgeving verandert. Kinderen groeien op in een wereld vol verleidingen, waar ongezond eten vaak de makkelijke keuze is. Zij zijn extra vatbaar voor al die prikkels en hun brein kan nog geen afgewogen keuzes maken. Het is daarom belangrijk dat we kinderen beter beschermen.”
Lissy de Ridder, voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Kindergeneeskunde (NVK). “De vraag is hoeveel erger het moet worden voordat de politiek ingrijpt. Kinderartsen zien de situatie met de dag schrijnender worden. Kinderartsen uit de landelijke werkgroep diabetes melden voor het eerst dat 1-3% van alle kinderen met diabetes, diabetes type 2 heeft. Eerder was dat nihil.”
>>>>>>>>>Lees verder
Gerelateerde artikelen
- In Nederland zien kinderartsen een forse toename van kinderen met overgewicht en ernstige obesitas en Nederlandse Vereniging van Kindergeneeskunde en de Gezonde Generatie slaan alarm
- Gezondheidsraad past richtlijnen gezonde voeding aan naar minder vlees en meer plantaardige voeding met meer peulvruchten en noten
- Aspirine en resistent zetmeel, dat voorkomt in een breed scala aan voedingsmiddelen waaronder bananen voorkomt erfelijke vormen van kanker met Lynch Syndroom
- Bietensap verlaagt de bloeddruk bij ouderen door het veranderen van het microbioom in de mond
- Mensen die meer kruisbloemige groenten aten, zoals broccoli, kool, bloemkool of spruitjes, hadden een 20 procent lager risico op het krijgen van darmkanker in vergelijking met mensen die deze groenten minder aten
- ultrabewerkt voedsel geeft al bij 300 gram per dag hoger risico op diabetes type 2 ongeacht hoeveel je eet en hoe hoog je BMI is
- Rogge houdt door hoge vezelgehalte bloedsuikerwaarden - insulinewaarden stabiel en is uitstekend voedingsproduct in voorkomen van diabetes-2 en hart- en vaatziektes
- Vitamine D kan ontstaan van darmkanker voor zeker 25 procent voorkomen als te lage vitamine D waarden tijdig worden aangevuld
- Calciumrijke voeding en calcium voedingssupplementen blijken darmkanker met tot 29 procent te kunnen voorkomen, bewijst de NIH-AARP Diet en Health Study na follow-up van ruim 18 jaar copy 1
- Koolsoorten en broccoli, bloemkool, boerenkool en spruitjes geven een preventief effect bij verschillende vormen van kanker waaronder blaaskanker, darmkanker, borstkanker en longkanker
- Ultra bewerkt voedsel blijkt kans op chronische ontstekingen in de darmen te veroorzaken die op hun beurt darmkanker laten ontstaan
- 60 plussers die dagelijks alcohol drinken, lopen een groter risico op vroegtijdig overlijden, met name als gevolg van kanker of hart- en vaatziekten.
- Broccoli blijkt risico op kanker sterk te verminderen blijkt uit meta-analyse van 37 studies waaronder 23 case control studies
- Olijfolie dagelijks vermindert de kans om te overlijden aan dementie - Alzheimer ongeacht voedingspatroon van de deelnemer blijkt uit 28 jarige studie onder 92 383 volwassenen
- Mediterrane dieet staat op de eerste plaats in Amerikaanse overzichtlijst als beste dieet om te volgen en met beste resultaten
- Gezondheidsraad adviseert meer plantaardige voeding en minder vlees en zuivel en eieren te eten.
- Plantaardige voeding en bewegen stopt ziekteprogressie van reumatische klachten en artrose en geneest vaak ook, bewijst recente Nederlandse studie
- Mediterraan dieet plus olijfolie voorkomt significant borstkanker en ook minder agressieve vorm van borstkanker, blijkt uit subanalyse van grote langjarige studie naar risico op hart- en vaatziektes bij vrouwen uit hoge risicogroep copy 1
- Gepersonaliseerd dieet gesplitst in het eiwitdieet en onverzadigdvetdieet dat is afgestemd op de persoonlijke stofwisseling had meer effect op hart- en vaatgezondheid en de bloedsuikerwaarden dan algemene voedingsadviezen blijkt uit Nederlands onderzoek
- Sterk bewerkte voedingsmiddelen zoals voorverpakte soepen, sauzen, diepvriespizza's, kant-en-klare maaltijden en pleziervoedsel zoals hotdogs, frisdrank, enz. veroorzaken kanker en leidt tot eerder overlijden aldus nieuwe grote studies
- Mensen die regelmatig fruit eten hebben minder last van depressies dan mensen die minder fruit eten en meer hartige hapjes die daarentegen meer angst kennen en depressieve gevoelens
- Dieet met veelal onbewerkt voedsel met verse producten en volkoren granen, magere zuivel en magere eiwitbronnen blijkt depressiviteit te kunnen voorkomen.
- Ongezonde leefstijl waaronder roken, voedingspatroon, en ook stress en leefomgeving bepalen diversiteit van darmmicrobioom en zijn gerelateerd aan meer ziek zijn, korter leven. Omgekeerd: een gezonde diverse darmflora geeft langer en gezonder leven.
- Het effect van voeding en supplementen op prikkelbare darm syndroom (PDS) kan verbeterd worden door bepaalde voeding wel en niet te eten.
- Dieet: Een optimaal voedingspatroon (Mediterraan dieet) kan jongere mensen 10 tot 13 jaar langer leven geven in vergelijking met een Westers dieet
- Koffie bevordert gezondheid en enkele koppen per dag vermindert risico op sterfte door alle oorzaken met 27 procent. Blijkt uit grote langjarige studie
- Kytogeen dieet bij patienten met eierstokkanker en endometriosekanker verbetert fysiek functioneren, vergroot de energie, vermindert vermoeidheid, en vermindert hongergevoel.
- probiotica - melkzuurbacterien verbeteren constipatie bij patiënten met de ziekte van Parkinson.
- Onderzoeksproject laat dringende noodzaak zien voor aanleren gezond gedrag op basisschool. BMI (body-mass index) bij kinderen op een gezonde basisschool was na vier jaar veel beter vergeleken met kinderen op de controlescholen
- patiënten met reuma, diabetes of aderverkalking kunnen met overwegend plantaardig dieet zichzelf gezonder eten blijkt mer en meer uit grote studies
- Fruit en groenten met veel flavonoiden (appels, broccoli, bosbessen, groene thee enz.) voorkomen sterftekans aan kanker en hart- en vaatziektes blijkt uit groot en langjarig bevolkingsonderzoek
- Elk mens verwerkt voeding weer anders. De darmflora is veel gevarieerder dan gedacht blijkt uit groot wetenschappelijk onderzoek
- Dagelijks gebruik van volkorenproducten - graanvezels voorkomen primaire leverkanker blijkt uit groot Amerikaans bevolkingsonderzoek
- Minder vlees, meer groente kan zowel de mens als de wereld redden, blijkt uit groot internaionaal onderzoek van groep van wetenschappers.
- Leefstijl speelt zeker een rol in het risico op het krijgen van cognitieve stoornissen en dementie - Alzheimer waarvan voeding de belangrijkste factor lijkt.
- Biologische geteelde voeding (groenten, vlees, vis en fruit) voorkomt kanker met 25 procent in vergelijking met standaard geteelde groenten en fruit
- PURE dieet adviseert 7 groepen van voeding waaronder ook soms vlees en zuivel te gebruiken op basis van studiepublicaties
- Wanneer het voedingspatroon voor 10 procent of meer bestaat uit junkfood zoals snacks, frisdrank enz. geeft dit een kans van 12 procent op het krijgen van kanker
- Dagelijks wat noten eten voorkomt diabetes 2, hart- en vaatziektes en ook kanker met 15 tot 40 procent blijkt uit grote reviewstudie
- Fruit en groenten voorkomen heupfracturen. 5 porties per dag versus nagenoeg niets geeft verschil van 88 procent risico op breken van heup.
- Plantaardig dieet vermindert de bloedwaarden hemoglobin A1c (HbA1c) en glucose bij diabetici blijkt uit meta analyse van 6 relevante studies
- Dieet heeft grote invloed op twee specifieke genetische afwijkingen bewijst deelstudie uit GECCO - de Genetics and Epidemiology of Colorectal Cancer Consortium (GECCO) - bij het risico op specifiek darmkanker.
- Het Driesdieet
- Gersondieet
- Het Houtsmullerdieet, wat houdt dat in?
- Moermandieet
- Dean Ornish dieet als preventie van kanker en hart - en vaatziekten
- Diëten - voeding als preventie van kanker:



Plaats een reactie ...
Reageer op "In Nederland zien kinderartsen een forse toename van kinderen met overgewicht en ernstige obesitas en Nederlandse Vereniging van Kindergeneeskunde en de Gezonde Generatie slaan alarm"