Uit een 18 jaar durende studie blijkt dat dagelijks een kop koffie de kans op overlijden door alle oorzaken met 27% kan verminderen. Bij meer dan 1 kopje was dat zelfs 44%. Uit eerdere onderzoekers blijkt dat deze resultaten in overeenstemming zijn met wat eerder is gevonden. Zie ook paar artikelen op onze site daarover.
Waarom koffie zo goed zou zijn is nog niet duidelijk. Onderzoekers denken dat dit komt omdat koffie veel antioxidanten bevat of een gunstig effect op het microbioom van de darmen heeft. Uit dit recente onderzoek blijkt wel dat je ook weer niet teveel koffie moet drinken want al bij dagelijks 3 – 4 koppen koffie blijkt het geen voordeel meer op te leveren maar eerder een nadeel. De hoeveelheid ligt dus wel gevoelig.
De onderzoekers gebruikten gegevens over koffieconsumptie en andere persoonlijke variabelen, en het aantal sterfgevallen gedurende een follow-up periode van 18 jaar, voor 1567 deelnemers van 20 jaar en ouder uit de Valencia Nutrition Study in Spanje.
De totale consumptie van koffie, cafeïnehoudende koffie en cafeïnevrije koffie werd bepaald met behulp van een erkende voedselfrequentievragenlijst. Gedurende de 18-jarige follow-up periode overleden 317 personen, waarvan 115 aan hart- en vaatziektes en 82 aan kanker. Vergeleken met geen consumptie, was de consumptie van dagelijks 1 kop koffie en meer dan 1 kop koffie per dag geassocieerd met een lager risico van sterfte aan alle oorzaken, HR = 0,73 (95% CI: 0,56-0,97) en HR 0,56 (95% CI: 0,41-0,77), respectievelijk.
Een lagere kankersterfte werd waargenomen bij drinkers van meer dan 1 kopje per dag vergeleken met niet-drinkers, HR 0,41 (95% CI 0,20-0,86). Wat het type koffie betreft, was alleen de algemene consumptie van cafeïnehoudende koffie geassocieerd met een lagere sterfte aan alle oorzaken na 12 en 18 jaar follow-up, HR = 0,66 (95% CI: 0,46-0,94) en HR = 0,59 (95% CI: 0,44-0,79), respectievelijk.
Conclusie van de onderzoekers:
Deze studie suggereert dat een matige consumptie van koffie, met name van cafeïnehoudende koffie geassocieerd is met een lagere sterfte aan alle oorzaken en kanker na een lange follow-up periode. (bereik 1-6,5 kopjes per dag)
Het studierapport is gratis in te zien. Hier het abstract van de studie:
Nutrients. 2021 Apr; 13(4): 1241.
Published online 2021 Apr 9. doi: 10.3390/nu13041241
PMCID: PMC8070495
PMID: 33918797
Coffee Consumption and All-Cause, Cardiovascular, and Cancer Mortality in an Adult Mediterranean Population
Stefano Realdon, Academic Editor
Associated Data
Abstract
In conclusion, this study suggests that the moderate consumption of coffee, particularly caffeinated coffee (range 1–6.5 cups per day), is associated with a lower all-cause and cancer mortality after a long follow-up period. No significant association was found between coffee consumption and CVD mortality.
Articles from Nutrients are provided here courtesy of Multidisciplinary Digital Publishing Institute (MDPI)
Gerelateerde artikelen
- 60 plussers die dagelijks alcohol drinken, lopen een groter risico op vroegtijdig overlijden, met name als gevolg van kanker of hart- en vaatziekten.
- Broccoli blijkt risico op kanker sterk te verminderen blijkt uit meta-analyse van 37 studies waaronder 23 case control studies
- Olijfolie dagelijks vermindert de kans om te overlijden aan dementie - Alzheimer ongeacht voedingspatroon van de deelnemer blijkt uit 28 jarige studie onder 92 383 volwassenen
- Mediterrane dieet staat op de eerste plaats in Amerikaanse overzichtlijst als beste dieet om te volgen en met beste resultaten
- Gezondheidsraad adviseert meer plantaardige voeding en minder vlees en zuivel en eieren te eten.
- Plantaardige voeding en bewegen stopt ziekteprogressie van reumatische klachten en artrose en geneest vaak ook, bewijst recente Nederlandse studie
- Mediterraan dieet plus olijfolie voorkomt significant borstkanker en ook minder agressieve vorm van borstkanker, blijkt uit subanalyse van grote langjarige studie naar risico op hart- en vaatziektes bij vrouwen uit hoge risicogroep copy 1
- Gepersonaliseerd dieet gesplitst in het eiwitdieet en onverzadigdvetdieet dat is afgestemd op de persoonlijke stofwisseling had meer effect op hart- en vaatgezondheid en de bloedsuikerwaarden dan algemene voedingsadviezen blijkt uit Nederlands onderzoek
- Sterk bewerkte voedingsmiddelen zoals voorverpakte soepen, sauzen, diepvriespizza's, kant-en-klare maaltijden en pleziervoedsel zoals hotdogs, frisdrank, enz. veroorzaken kanker en leidt tot eerder overlijden aldus nieuwe grote studies
- Vitamine D-suppletie met of zonder omega 3-vetzuren, verminderde op 5 jaar auto-immuunziekten met 22 procent, terwijl omega 3-vetzuursuppletie met of zonder vitamine D het aantal auto-immuunziekten met 15 procent verminderde
- Mensen die regelmatig fruit eten hebben minder last van depressies dan mensen die minder fruit eten en meer hartige hapjes die daarentegen meer angst kennen en depressieve gevoelens
- Dieet met veelal onbewerkt voedsel met verse producten en volkoren granen, magere zuivel en magere eiwitbronnen blijkt depressiviteit te kunnen voorkomen.
- Ongezonde leefstijl waaronder roken, voedingspatroon, en ook stress en leefomgeving bepalen diversiteit van darmmicrobioom en zijn gerelateerd aan meer ziek zijn, korter leven. Omgekeerd: een gezonde diverse darmflora geeft langer en gezonder leven.
- Het effect van voeding en supplementen op prikkelbare darm syndroom (PDS) kan verbeterd worden door bepaalde voeding wel en niet te eten.
- Dieet: Een optimaal voedingspatroon (Mediterraan dieet) kan jongere mensen 10 tot 13 jaar langer leven geven in vergelijking met een Westers dieet
- Koffie bevordert gezondheid en enkele koppen per dag vermindert risico op sterfte door alle oorzaken met 27 procent. Blijkt uit grote langjarige studie
- Vitamine D en de kans op het krijgen van huidkanker van het type melanoom. Een reviewstudie met uitleg over recente ontwikkelingen. copy 1
- Kytogeen dieet bij patienten met eierstokkanker en endometriosekanker verbetert fysiek functioneren, vergroot de energie, vermindert vermoeidheid, en vermindert hongergevoel.
- probiotica - melkzuurbacterien verbeteren constipatie bij patiënten met de ziekte van Parkinson.
- Onderzoeksproject laat dringende noodzaak zien voor aanleren gezond gedrag op basisschool. BMI (body-mass index) bij kinderen op een gezonde basisschool was na vier jaar veel beter vergeleken met kinderen op de controlescholen
- patiënten met reuma, diabetes of aderverkalking kunnen met overwegend plantaardig dieet zichzelf gezonder eten blijkt mer en meer uit grote studies
- Fruit en groenten met veel flavonoiden (appels, broccoli, bosbessen, groene thee enz.) voorkomen sterftekans aan kanker en hart- en vaatziektes blijkt uit groot en langjarig bevolkingsonderzoek
- Elk mens verwerkt voeding weer anders. De darmflora is veel gevarieerder dan gedacht blijkt uit groot wetenschappelijk onderzoek
- vitamin D3 (cholecalciferol, 2000 IU/d) vermindert het ontstaan van gevorderde uitgezaaide vormen van kanker. Echter bij dikke en obese mensen is er geen statistisch significant verschil
- Vitamine D suppletie plus Omega-3 vetzuur vermindert niet statistisch significant het risico op kanker (793 vs 824 nieuwe diagnoses). Blijkt uit placebo gecontroleerde 5-jarige studie onder 25871 volwassenen van 50 jaar of ouder.
- Dagelijks gebruik van volkorenproducten - graanvezels voorkomen primaire leverkanker blijkt uit groot Amerikaans bevolkingsonderzoek
- Minder vlees, meer groente kan zowel de mens als de wereld redden, blijkt uit groot internaionaal onderzoek van groep van wetenschappers.
- Leefstijl speelt zeker een rol in het risico op het krijgen van cognitieve stoornissen en dementie - Alzheimer waarvan voeding de belangrijkste factor lijkt.
- Biologische geteelde voeding (groenten, vlees, vis en fruit) voorkomt kanker met 25 procent in vergelijking met standaard geteelde groenten en fruit
- PURE dieet adviseert 7 groepen van voeding waaronder ook soms vlees en zuivel te gebruiken op basis van studiepublicaties
- Wanneer het voedingspatroon voor 10 procent of meer bestaat uit junkfood zoals snacks, frisdrank enz. geeft dit een kans van 12 procent op het krijgen van kanker
- Dagelijks wat noten eten voorkomt diabetes 2, hart- en vaatziektes en ook kanker met 15 tot 40 procent blijkt uit grote reviewstudie
- Fruit en groenten voorkomen heupfracturen. 5 porties per dag versus nagenoeg niets geeft verschil van 88 procent risico op breken van heup.
- Plantaardig dieet vermindert de bloedwaarden hemoglobin A1c (HbA1c) en glucose bij diabetici blijkt uit meta analyse van 6 relevante studies
- Dieet heeft grote invloed op twee specifieke genetische afwijkingen bewijst deelstudie uit GECCO - de Genetics and Epidemiology of Colorectal Cancer Consortium (GECCO) - bij het risico op specifiek darmkanker.
- Het Driesdieet
- Gersondieet
- Het Houtsmullerdieet, wat houdt dat in?
- Moermandieet
- Dean Ornish dieet als preventie van kanker en hart - en vaatziekten
- Diëten - voeding als preventie van kanker:
Plaats een reactie ...
1 Reactie op "Koffie bevordert gezondheid en enkele koppen per dag vermindert risico op sterfte door alle oorzaken met 27 procent. Blijkt uit grote langjarige studie"