21 mei 2023: Zie ook literatuurlijsten over voeding, voedingssuppletie en weinig invasieve behandelingen van arts-bioloog drs. Engelbert Valstar

21 mei 2023: Bron: Cel metbolisme Volume 35, Issue 1, 3 January 2023, Pages 71-83.e5

Wanneer volwassen gezonde mensen maar met overgewicht van een BMI = Body Mass Index van 25 of hoger op basis van hun vooraf vastgestelde persoonlijke stofwisseling drie maanden lang onder strikte begeleiding een eiwitdieet of een onverzadigdvetdieet gebruikten dan verbeterde hun gezondheid zonder dat iedere deelnemende volwassene direct ook af blijkt te vallen.  Bij alle deelnemers uit beide groepen verminderde het risico op directe hart- en vaatziektes en / of diabetes-2 met 20 procent uit de specifieke dieetgroep en 5 procent uit de andere groep bleek na drie jaar onderzoek. 

Met name de werking van insuline was veel beter als mensen hun persoonlijke dieet hadden gevolgd.


In eerste instantie werden voor de Nederlandse studie (onder supervisie van Ellen Blaak) bij 900 volwassen mensen tussen de 40 en 75 jaar met een BMI = Body Mass Index van 25-40 kg/m2 hun persoonlijke stofwisseling, ook wel fenotype genoemd, gemeten. De wetenschappers keken naar de insuline- en de glucoserespons in de twee uur nadat de deelnemers een suikerdrankje hadden gekregen en op die manier werd hun fenotype, hun stofwisselingsprofiel, gekarakteriseerd. Uiteindelijk bleven 242 mensen over die een gepersonaliseerd dieet kregen om dit drie maanden te gebruiken. Alles  voeding was gebaseerd op de richtlijnen voor gezonde voeding, maar met verschillende verhoudingen in eiwit, vezels en onverzadigd vet.

Uit een artikel van de NRC over deze studie:

DIËTEN

AFGESTEMD OP STOFWISSELING

Twee verschillende diëten werden onderzocht, beide op basis van de Schijf van Vijf. De ene helft van de deelnemers in het onderzoek naar stofwisselingstypen kreeg na loting het eiwitdieet en de andere helft het onverzadigd-vetdieet. Voorbeeldmenu’s lieten zien wat deelnemers op een dag moesten eten.

In het eiwitrijke dieet kregen de kandidaten 24 procent van hun energie uit eiwit en 10 procent uit onverzadigd vet.

In het onverzadigd-vetdieet bestond 20 procent van de energie uit onverzadigd vet en 14 procent uit eiwit.

Kwark, yoghurt, 30+-kaas, margarine (voor op brood en om in te bakken), pompoenpitten en een vezelsupplement zaten in het pakket van de eerste groep. De tweede groep kreeg producten als olijf- en zonnebloemolie, tapenade, olijven en kleinere porties yoghurt en kaas.

De deelnemers kregen elke dag een ‘joker’ voor een beetje suiker, snoep of zoet beleg. Ook kregen ze punten voor alcoholische en gesuikerde dranken. Die calorieën waren nodig om voldoende energie te krijgen.

Resultaten:

  • De deelnemers waar eerder een verminderde werking van insuline in de spieren was geconstateeerd hadden duidelijk meer baat bij het hoog-in-eiwit-en-vezels-laag-in-vetdieet.
  • De deelnemers met insulineresistentie in de lever haalden meer gezondheidswinst met het dieet met veel onverzadigde enkelvoudige vetzuren.
  • De insulinegevoeligheid in het hele lichaam verbeterde met 20 procent in de groep die het juiste dieet kreeg, en met 5 procent in de andere groep.
  • Andere parameters, zoals vetten en ontstekingsmarkers in het bloed, bleken ook verbeterd en blijkt risico op diabetes en hart- en vaatziekten te verminderen.

Het volledige studieverslag is gratis in te zien. Klik op de titel van het abstract:

Cardiometabolic health improvements upon dietary intervention are driven by tissue-specific insulin resistance phenotype: A precision nutrition trial

https://doi.org/10.1016/j.cmet.2022.12.002Get rights and content
Under a Creative Commons license
open access

Further information and requests for resources and reagents should be directed to and will be fulfilled by the lead contact, Ellen Blaak (e.blaak@maastrichtuniversity.nl).

Highlights

  • 242 adults with tissue-specific IR participated in a 12-week precision nutrition trial

  • Health improvements upon the dietary intervention were driven by IR phenotype

  • These cardiometabolic health improvements were independent of weight loss

  • Precision nutrition based on IR phenotype enhances diet-induced health improvements

Summary

Precision nutrition based on metabolic phenotype may increase the effectiveness of interventions. In this proof-of-concept study, we investigated the effect of modulating dietary macronutrient composition according to muscle insulin-resistant (MIR) or liver insulin-resistant (LIR) phenotypes on cardiometabolic health. Women and men with MIR or LIR (n = 242, body mass index 25–40 kg/m2, 40–75 years) were randomized to phenotype diet (PhenoDiet) group A or B and followed a 12-week high-monounsaturated fatty acid (HMUFA) diet or low-fat, high-protein, and high-fiber diet (LFHP) (PhenoDiet group A, MIR/HMUFA and LIR/LFHP; PhenoDiet group B, MIR/LFHP and LIR/HMUFA). PhenoDiet group B showed no significant improvements in the primary outcome disposition index, but greater improvements in insulin sensitivityglucose homeostasis, serum triacylglycerol, and C-reactive protein compared with PhenoDiet group A were observed. We demonstrate that modulating macronutrient composition within the dietary guidelines based on tissue-specific insulin resistance (IR) phenotype enhances cardiometabolic health improvements. Clinicaltrials.gov registration: NCT03708419, CCMO registration NL63768.068.17.


Additional resources

The trial was registered on: https://clinicaltrials.gov/ct2/show/NCT03708419, and the design paper was published previously: Gijbels et al.24

Acknowledgments

We would like to sincerely thank our study participants for participating in the PERSON study. We thank W. Sluijsmans, H. Aydeniz, Y. Essers, and N. Hoebers for the support with performing lab analyses and H. Fick, K. Manusama, M. Grootte Bromhaar, O. Paling, M. Ummels, A. Hoge, S. Bowser, L. Omary, and all students for their invaluable contribution to the execution of the study. We thank AMRA for their support with the MRI analysis at UM and Medtronic for support with the CGMs. The project is organized by and executed under the auspices of TiFN, a public-private partnership on precompetitive research in food and nutrition. Funding for this research was obtained from the industry partners DSM Nutritional ProductsFrieslandCampinaDanone Nutricia ResearchAMRA Medical AB, and the Top-sector Agri&Food. We thank the industry partners for their in-kind and in-cash contribution. Graphical abstract created with BioRender.com.

Author contributions

I.T., A.G., and K.M.J. drafted the manuscript and were responsible for data analysis and execution of the study. G.B.H. was responsible for data management of the study. B.E. supported in the data processing and analysis. L.W. contributed to data collection and contributed to data analysis related to physical activity. E.S. was responsible for setting up the dietary intervention protocol and dietetics support during the study. E.E.B. was project leader and principal investigator and obtained funding for the project. E.E.B., L.A.A., G.H.G., E.J.M.F., D.H.J.T., and I.C.W.A. co-designed the study. All authors actively participated in project development, discussion of results, and revision of the article, and approved the final version of the manuscript.

Declaration of interests

S.P. is an employee at DSM Nutritional Products, C.M.S.-P. is an employee at FrieslandCampina, and J.d.V.-v.d.B. is an employee at Danone Nutricia Research.

Inclusion and diversity

We support inclusive, diverse, and equitable conduct of research.

Supplemental information

What’s this?

Download : Download Acrobat PDF file (330KB)
Document S1. Figures S1–S4 and Tables S1–S7Data S1Document S2. Article plus supplemental information

Data and code availability

The published article and supplemental information include the data used to generate the figures in the paper (Data S1). This paper does not report original code. Any additional information required to reanalyze the data reported in this paper is available from the lead contact upon request.

References

Cited by (0)

10

These authors contributed equally

11

These authors contributed equally

12

Senior author

13

Lead contact


Plaats een reactie ...

Reageer op "Gepersonaliseerd dieet gesplitst in het eiwitdieet en onverzadigdvetdieet dat is afgestemd op de persoonlijke stofwisseling had meer effect op hart- en vaatgezondheid en de bloedsuikerwaarden dan algemene voedingsadviezen blijkt uit Nederlands onderzoek"


Gerelateerde artikelen
 

Gerelateerde artikelen

60 plussers die dagelijks >> Broccoli blijkt risico op >> Olijfolie dagelijks vermindert >> Mediterrane dieet staat op >> Gezondheidsraad adviseert >> Plantaardige voeding en bewegen >> Mediterraan dieet plus olijfolie >> Gepersonaliseerd dieet gesplitst >> Sterk bewerkte voedingsmiddelen >> Vitamine D-suppletie met of >>