Weet u dat u als donateur van ons korting kunt krijgen bij verschillende bedrijven?
15 september 2018: Misschien kunt u dit boek bestellen mocht u eenvoudige voedingsadviezen willen?
15 september 2018: Bron: PURE studie en PURE dieet
Een interessant dieet dat wereldwijd zou kunnen gelden als waardevol dieetadvies is het PURE dieet. Gebaseerd op 7 categoriën van voeding: fruit, groenten, noten, peulvruchten, vis, zuivel en niet bewerkt rood vlees. Die twee laatste categoriën worden niet geadviseerd voor westerse rijke landen maar omdat dit dieet wereldwijd geldt en mensen in arme landen vaak geen geld hebben om veel gevarieerd voedsel te kopen is dagelijks wat vlees en/of zuivel zeker gerechtvaardigd. Aldus PURE investigator Andrew Mente, PhD, Population Health Research Institute at McMaster University, Hamilton, Ontario, Canada tijdens zijn presentatie op het European Society of Cardiology (ESC) Congress 2018.
"Je hebt voeding nodig die verder gaat dan groente en fruit - zuivel en rood vlees hebben beide veel voedingsstoffen die niet in groenten en fruit worden gevonden. We keken naar het hele dieet, ", aldus prof. Mente, " En ja, de opname van zuivel en onbewerkt vlees is in strijd met de huidige westerse richtlijnen, maar we raden niet aan dat mensen buitensporige hoeveelheden van deze items consumeren - drie porties zuivelproducten en anderhalve portie onverwerkt rood vlees per dag zijn volgens onze gegevens voldoende en nodig."
"De meeste huidige richtlijnen zijn gebaseerd op gegevens uit landen met een hoog inkomen waar overvoeding is, maar onze gegevens zijn gebaseerd op een wereldbevolking," voegde hij eraan toe. "In grote delen van de wereld is er ondervoeding, dus de toenemende inname van zuivel en onbewerkt vlees tot de niveaus die we aanbevelen, is waarschijnlijk op wereldniveau beter." Wij stellen organisaties voor om deze score te hanteren bij het doen van mondiale voedingsaanbevelingen. " Aldus prof. Mente.
Zoals bv van Alice Lichtenstein, PhD, professor of nutrition science at Tufts University: "Het is een goed begin, maar het is waarschijnlijk een beetje te simpel met een aantal essentiële componenten die ontbreken."
"Ik zou graag een onderscheid willen zien tussen mager en vet vlees, vet en zuivel met verminderd vetgehalte en geraffineerde en niet-geraffineerde koolhydraten," zei ze. "Bovendien zijn de kenmerken van de populaties waarop de score is gebaseerd ook behoorlijk verschillend van die van de VS, en dus ben ik er niet zeker van hoe toepasselijk het zou zijn voor de Amerikaanse bevolking."
Mente antwoordde daarop dat terwijl de meeste van de PURE-bevolking uit lage- en middeninkomenslanden kwam, 20.000 van de 138.000 mensen die in het onderzoek waren opgenomen uit Canada, Zweden en Polen waren, "dus onze resultaten moeten eveneens van toepassing zijn op landen met een hoog inkomen."
Om de nieuwe PURE-dieetscore af te leiden, identificeerden Mente en zijn collega's dat zeven voedingsmiddelen die in het PURE-onderzoek worden getoond, geassocieerd zijn met een lager sterfterisico. Elke voedingscategorie kreeg een score (1 tot 5) op basis van de hoeveelheid die werd gegeten (5 voor het bovenste kwintiel versus 1 voor het onderste kwintiel).
De totale PURE-dieetscore werd berekend door eenvoudig de waarden voor alle zeven voedingsmiddelen bij elkaar op te tellen en kon dus variëren van 7, de minst gezonde tot 35, de meest gezonde.
Table 1. PURE Healthy Diet Score: Foods
Foods | Least Healthy: Quintile (Number of Servings per Day) | Most Healthy: Quintile 5 (Number of Servings per Day) |
---|---|---|
Fruits and vegetables | 1.8 | 8.4 |
Nuts and legumes | 0.7 | 2.5 |
Dairy | 0.6 | 3.0 |
Red meat | 0.3 | 1.4 |
Fish | 0.2 | 0.3 |
Table 2. PURE Healthy Diet Score: Nutrients
Nutrients | Least Healthy: Quintile 1 (% of Energy Intake) | Most Healthy: Quintile 5 (% of Energy Intake) |
---|---|---|
Carbohydrate | 69.1 | 54.0 |
Fats | 18.5 | 28.3 |
Protein | 11.9 | 17.9 |
Table 3. Risk for Mortality, Cardiovascular Events by PURE Diet Score in PURE, ONTARGET, INTERHEART, and INTERSTROKE Studies
Data Set | Adjusted PURE Diet Score ≤ 11 (Reference) | Adjusted PURE Diet Score > 18 | P Value for Trend |
---|---|---|---|
PURE mortality | 1.0 | 0.75 | <.0001 |
PURE major cardiovascular disease | 1.0 | 0.91 | .0413 |
ONTARGET mortality | 1.0 | 0.76 | <.0001 |
ONTARGET major cardiovascular disease | 1.0 | 0.86 | <.0001 |
INTERHEART myocardial infarction | 1.0 | 0.78 | <.0001 |
INTERSTROKE stroke | 1.0 | 0.75 | <.0001 |
The PURE study was funded by the Population Health Research Institute, Canadian Institutes of Health Research, Heart and Stroke Foundation of Ontario, unrestricted grants from several pharmaceutical companies, and grants from health agencies or ministries of over 40 countries. Mente has disclosed no relevant financial relationships.
European Society of Cardiology (ESC) Congress 2018. Presented August 28, 2018.
Gerelateerde artikelen
- 60 plussers die dagelijks alcohol drinken, lopen een groter risico op vroegtijdig overlijden, met name als gevolg van kanker of hart- en vaatziekten.
- Broccoli blijkt risico op kanker sterk te verminderen blijkt uit meta-analyse van 37 studies waaronder 23 case control studies
- Olijfolie dagelijks vermindert de kans om te overlijden aan dementie - Alzheimer ongeacht voedingspatroon van de deelnemer blijkt uit 28 jarige studie onder 92 383 volwassenen
- Mediterrane dieet staat op de eerste plaats in Amerikaanse overzichtlijst als beste dieet om te volgen en met beste resultaten
- Gezondheidsraad adviseert meer plantaardige voeding en minder vlees en zuivel en eieren te eten.
- Plantaardige voeding en bewegen stopt ziekteprogressie van reumatische klachten en artrose en geneest vaak ook, bewijst recente Nederlandse studie
- Mediterraan dieet plus olijfolie voorkomt significant borstkanker en ook minder agressieve vorm van borstkanker, blijkt uit subanalyse van grote langjarige studie naar risico op hart- en vaatziektes bij vrouwen uit hoge risicogroep copy 1
- Gepersonaliseerd dieet gesplitst in het eiwitdieet en onverzadigdvetdieet dat is afgestemd op de persoonlijke stofwisseling had meer effect op hart- en vaatgezondheid en de bloedsuikerwaarden dan algemene voedingsadviezen blijkt uit Nederlands onderzoek
- Sterk bewerkte voedingsmiddelen zoals voorverpakte soepen, sauzen, diepvriespizza's, kant-en-klare maaltijden en pleziervoedsel zoals hotdogs, frisdrank, enz. veroorzaken kanker en leidt tot eerder overlijden aldus nieuwe grote studies
- Vitamine D-suppletie met of zonder omega 3-vetzuren, verminderde op 5 jaar auto-immuunziekten met 22 procent, terwijl omega 3-vetzuursuppletie met of zonder vitamine D het aantal auto-immuunziekten met 15 procent verminderde
- Mensen die regelmatig fruit eten hebben minder last van depressies dan mensen die minder fruit eten en meer hartige hapjes die daarentegen meer angst kennen en depressieve gevoelens
- Dieet met veelal onbewerkt voedsel met verse producten en volkoren granen, magere zuivel en magere eiwitbronnen blijkt depressiviteit te kunnen voorkomen.
- Ongezonde leefstijl waaronder roken, voedingspatroon, en ook stress en leefomgeving bepalen diversiteit van darmmicrobioom en zijn gerelateerd aan meer ziek zijn, korter leven. Omgekeerd: een gezonde diverse darmflora geeft langer en gezonder leven.
- Het effect van voeding en supplementen op prikkelbare darm syndroom (PDS) kan verbeterd worden door bepaalde voeding wel en niet te eten.
- Dieet: Een optimaal voedingspatroon (Mediterraan dieet) kan jongere mensen 10 tot 13 jaar langer leven geven in vergelijking met een Westers dieet
- Koffie bevordert gezondheid en enkele koppen per dag vermindert risico op sterfte door alle oorzaken met 27 procent. Blijkt uit grote langjarige studie
- Vitamine D en de kans op het krijgen van huidkanker van het type melanoom. Een reviewstudie met uitleg over recente ontwikkelingen. copy 1
- Kytogeen dieet bij patienten met eierstokkanker en endometriosekanker verbetert fysiek functioneren, vergroot de energie, vermindert vermoeidheid, en vermindert hongergevoel.
- probiotica - melkzuurbacterien verbeteren constipatie bij patiënten met de ziekte van Parkinson.
- Onderzoeksproject laat dringende noodzaak zien voor aanleren gezond gedrag op basisschool. BMI (body-mass index) bij kinderen op een gezonde basisschool was na vier jaar veel beter vergeleken met kinderen op de controlescholen
- patiënten met reuma, diabetes of aderverkalking kunnen met overwegend plantaardig dieet zichzelf gezonder eten blijkt mer en meer uit grote studies
- Fruit en groenten met veel flavonoiden (appels, broccoli, bosbessen, groene thee enz.) voorkomen sterftekans aan kanker en hart- en vaatziektes blijkt uit groot en langjarig bevolkingsonderzoek
- Elk mens verwerkt voeding weer anders. De darmflora is veel gevarieerder dan gedacht blijkt uit groot wetenschappelijk onderzoek
- vitamin D3 (cholecalciferol, 2000 IU/d) vermindert het ontstaan van gevorderde uitgezaaide vormen van kanker. Echter bij dikke en obese mensen is er geen statistisch significant verschil
- Vitamine D suppletie plus Omega-3 vetzuur vermindert niet statistisch significant het risico op kanker (793 vs 824 nieuwe diagnoses). Blijkt uit placebo gecontroleerde 5-jarige studie onder 25871 volwassenen van 50 jaar of ouder.
- Dagelijks gebruik van volkorenproducten - graanvezels voorkomen primaire leverkanker blijkt uit groot Amerikaans bevolkingsonderzoek
- Minder vlees, meer groente kan zowel de mens als de wereld redden, blijkt uit groot internaionaal onderzoek van groep van wetenschappers.
- Leefstijl speelt zeker een rol in het risico op het krijgen van cognitieve stoornissen en dementie - Alzheimer waarvan voeding de belangrijkste factor lijkt.
- Biologische geteelde voeding (groenten, vlees, vis en fruit) voorkomt kanker met 25 procent in vergelijking met standaard geteelde groenten en fruit
- PURE dieet adviseert 7 groepen van voeding waaronder ook soms vlees en zuivel te gebruiken op basis van studiepublicaties
- Wanneer het voedingspatroon voor 10 procent of meer bestaat uit junkfood zoals snacks, frisdrank enz. geeft dit een kans van 12 procent op het krijgen van kanker
- Dagelijks wat noten eten voorkomt diabetes 2, hart- en vaatziektes en ook kanker met 15 tot 40 procent blijkt uit grote reviewstudie
- Fruit en groenten voorkomen heupfracturen. 5 porties per dag versus nagenoeg niets geeft verschil van 88 procent risico op breken van heup.
- Plantaardig dieet vermindert de bloedwaarden hemoglobin A1c (HbA1c) en glucose bij diabetici blijkt uit meta analyse van 6 relevante studies
- Dieet heeft grote invloed op twee specifieke genetische afwijkingen bewijst deelstudie uit GECCO - de Genetics and Epidemiology of Colorectal Cancer Consortium (GECCO) - bij het risico op specifiek darmkanker.
- Het Driesdieet
- Gersondieet
- Het Houtsmullerdieet, wat houdt dat in?
- Moermandieet
- Dean Ornish dieet als preventie van kanker en hart - en vaatziekten
- Diëten - voeding als preventie van kanker:
Plaats een reactie ...
Reageer op "PURE dieet adviseert 7 groepen van voeding waaronder ook soms vlees en zuivel te gebruiken op basis van studiepublicaties"