Weet u dat u als donateur van ons korting kunt krijgen bij verschillende bedrijven?

15 september 2018: Misschien kunt u dit boek bestellen mocht u eenvoudige voedingsadviezen willen? 

https://kanker-actueel.nl/eet-beter-in-28-dagen-met-huisarts-tamara-de-weijer-met-makkelijke-en-snelle-recepten-en-weekmenus.html

15 september 2018: Bron: PURE studie en PURE dieet

Een interessant dieet dat wereldwijd zou kunnen gelden als waardevol dieetadvies is het PURE dieet. Gebaseerd op 7 categoriën van voeding: fruit, groenten, noten, peulvruchten, vis, zuivel en niet bewerkt rood vlees. Die twee laatste categoriën worden niet geadviseerd voor westerse rijke landen maar omdat dit dieet wereldwijd geldt en mensen in arme landen vaak geen geld hebben om veel gevarieerd voedsel te kopen is dagelijks wat vlees en/of zuivel zeker gerechtvaardigd. Aldus PURE investigator Andrew Mente, PhD, Population Health Research Institute at McMaster University, Hamilton, Ontario, Canada tijdens zijn presentatie op het European Society of Cardiology (ESC) Congress 2018.

"Je hebt voeding nodig die verder gaat dan groente en fruit - zuivel en rood vlees hebben beide veel voedingsstoffen die niet in groenten en fruit worden gevonden. We keken naar het hele dieet, ", aldus prof. Mente, " En ja, de opname van zuivel en onbewerkt vlees is in strijd met de huidige westerse richtlijnen, maar we raden niet aan dat mensen buitensporige hoeveelheden van deze items consumeren - drie porties zuivelproducten en anderhalve portie onverwerkt rood vlees per dag zijn volgens onze gegevens voldoende en nodig."

"De meeste huidige richtlijnen zijn gebaseerd op gegevens uit landen met een hoog inkomen waar overvoeding is, maar onze gegevens zijn gebaseerd op een wereldbevolking," voegde hij eraan toe. "In grote delen van de wereld is er ondervoeding, dus de toenemende inname van zuivel en onbewerkt vlees tot de niveaus die we aanbevelen, is waarschijnlijk op wereldniveau beter." Wij stellen organisaties voor om deze score te hanteren bij het doen van mondiale voedingsaanbevelingen. " Aldus prof. Mente.

Overigens was er ook commentaar op Mente zijn presentatie op het European Society of Cardiology (ESC) Congress 2018.

Zoals bv van Alice Lichtenstein, PhD, professor of nutrition science at Tufts University: "Het is een goed begin, maar het is waarschijnlijk een beetje te simpel met een aantal essentiële componenten die ontbreken."

"Ik zou graag een onderscheid willen zien tussen mager en vet vlees, vet en zuivel met verminderd vetgehalte en geraffineerde en niet-geraffineerde koolhydraten," zei ze. "Bovendien zijn de kenmerken van de populaties waarop de score is gebaseerd ook behoorlijk verschillend van die van de VS, en dus ben ik er niet zeker van hoe toepasselijk het zou zijn voor de Amerikaanse bevolking."

Mente antwoordde daarop dat terwijl de meeste van de PURE-bevolking uit lage- en middeninkomenslanden kwam, 20.000 van de 138.000 mensen die in het onderzoek waren opgenomen uit Canada, Zweden en Polen waren, "dus onze resultaten moeten eveneens van toepassing zijn op landen met een hoog inkomen."

Om de nieuwe PURE-dieetscore af te leiden, identificeerden Mente en zijn collega's dat zeven voedingsmiddelen die in het PURE-onderzoek worden getoond, geassocieerd zijn met een lager sterfterisico. Elke voedingscategorie kreeg een score (1 tot 5) op basis van de hoeveelheid die werd gegeten (5 voor het bovenste kwintiel versus 1 voor het onderste kwintiel).

De totale PURE-dieetscore werd berekend door eenvoudig de waarden voor alle zeven voedingsmiddelen bij elkaar op te tellen en kon dus variëren van 7, de minst gezonde tot 35, de meest gezonde.

Hier de tabllen uit de studie die aan de basis ligt van het PURE dieet.

Table 1. PURE Healthy Diet Score: Foods

FoodsLeast Healthy: Quintile (Number of Servings per Day)Most Healthy: Quintile 5 (Number of Servings per Day)
Fruits and vegetables 1.8 8.4
Nuts and legumes 0.7 2.5
Dairy 0.6 3.0
Red meat 0.3 1.4
Fish 0.2 0.3

 

 Table 2. PURE Healthy Diet Score: Nutrients

NutrientsLeast Healthy: Quintile 1 (% of Energy Intake)Most Healthy: Quintile 5 (% of Energy Intake)
Carbohydrate 69.1 54.0
Fats 18.5 28.3
Protein 11.9 17.9

Table 3. Risk for Mortality, Cardiovascular Events by PURE Diet Score in PURE, ONTARGET, INTERHEART, and INTERSTROKE Studies

Data SetAdjusted PURE Diet Score ≤ 11 (Reference)Adjusted PURE Diet Score > 18P Value for Trend
PURE mortality 1.0 0.75 <.0001
PURE major cardiovascular disease 1.0 0.91 .0413
ONTARGET mortality 1.0 0.76 <.0001
ONTARGET major cardiovascular disease 1.0 0.86 <.0001
INTERHEART myocardial infarction 1.0 0.78 <.0001
INTERSTROKE stroke 1.0 0.75 <.0001

The PURE study was funded by the Population Health Research Institute, Canadian Institutes of Health Research, Heart and Stroke Foundation of Ontario,  unrestricted grants from several pharmaceutical companies, and grants from health agencies or ministries of over 40 countries. Mente has disclosed no relevant financial relationships.

European Society of Cardiology (ESC) Congress 2018. Presented August 28, 2018.


Plaats een reactie ...

Reageer op "PURE dieet adviseert 7 groepen van voeding waaronder ook soms vlees en zuivel te gebruiken op basis van studiepublicaties"


Gerelateerde artikelen
 

Gerelateerde artikelen

Olijfolie dagelijks vermindert >> Mediterrane dieet staat op >> Gezondheidsraad adviseert >> Plantaardige voeding en bewegen >> Mediterraan dieet plus olijfolie >> Gepersonaliseerd dieet gesplitst >> Sterk bewerkte voedingsmiddelen >> Vitamine D-suppletie met of >> Mensen die regelmatig fruit >> Dieet met veelal onbewerkt >>