25 augustus 2024: Bron: JAMA
60-plussers die regelmatig alcohol gebruiken lopen groter risico op overlijden aan alle oorzaken (33 procent hoger risico) en dan met name aan overlijden door kanker (39 procent hoger risico) of hart- en vaatziektes (21 procent hoger risico). In vergelijking met mensen die alleen zo nu en dan alcohol gebruiken. Voor mannen geldt regelmatig alcohol gebruiken 3 glazen per dag en meer en voor vrouwen anderhalf glas en meer. Voor zo nu en dan alcohol gebruiken hanteerden de onderzoekers minder dan twee keer per week.
Dat blijkt uit een 12-jarig bevolkingsonderzoek op de gegevens uit de UK Biobank database van ruim 135.000 mensen vanaf 60 jaar, (gemiddelde leeftijd 64 jaar) . De studieresultaten zijn gepubliceerd in JAMA d.d. 14 augustus 2024.
Deze recente studie gaat specifiek over 60-plussers die alcohol gebruiken maar alcoholgebruik door jongeren en mensen jonger dan 60 zal weinig verschil laten zien, blijkt ook uit de referenties bij de studie en uit de search met het woord alcohol in de titel op onze website.
De onderzoekers vergeleken in deze studie 12 jaar lang aan gezondheidsresultaten voor incidentele drinkers met die van mensen die gemiddeld dagelijks minstens een beetje alcohol dronken. De grootste gezondheidsrisico's werden waargenomen tussen incidentele drinkers en mensen die door de onderzoekers als "hoog risico" werden bestempeld. Incidentele drinkers dronken minder dan ongeveer twee drankjes per week. De groep met een hoog risico bestond uit mannen die gemiddeld bijna drie drankjes per dag of meer dronken, en vrouwen die gemiddeld ongeveer anderhalf drankje per dag of meer dronken. De analyse toonde aan dat vergeleken met incidenteel drinken, risicovol drinken verband hield met:
- Een 33% hoger risico op vroegtijdig overlijden
- Een 39% hoger risico op overlijden aan kanker
- Een 21% hoger risico op overlijden aan problemen met het hart en de bloedvaten
Gematigdere drinkgewoonten hielden ook verband met een verhoogd risico op vroegtijdig overlijden en overlijden aan kanker, en zelfs gemiddeld ongeveer één drankje of minder per dag werd geassocieerd met een 11% hoger risico op overlijden aan kanker. Lage en matige drinkers liepen het meeste risico als ze ook gezondheidsproblemen hadden of sociaaleconomische factoren ervoeren, zoals wonen in minder welvarende buurten.
De resultaten suggereerden ook dat het potentieel om als je dan toch alcohol wilt drinken vooral wijn te drinken, of vooral bij maaltijden te drinken, want dit zou een lager risico opleveren, maar de onderzoekers riepen op tot verder onderzoek naar die onderwerpen, omdat "het vooral het effect kan weerspiegelen van een gezondere levensstijl, langzamere alcoholopname of niet-alcoholische componenten van dranken."
Hier de resultaten uit het abstract vertaalt in het Nederlands:
- In totaal werden 135103 deelnemers (mediane leeftijd, 64,0 [62,0-67,0] jaar; 67693 [50,1%] vrouwen) opgenomen.
- In de totale analytische steekproef werd, vergeleken met incidenteel drinken, hoog-risico drinken geassocieerd met een hogere totale oorzaak (hazard ratio , 1,33; 95% CI, 1,24-1,42), kanker (HR, 1,39; 95% CI, 1,26-1,53) en cardiovasculaire (HR, 1,21; 95% CI, 1,04-1,41) mortaliteit;
- matig-risico drinken werd geassocieerd met hogere totale (HR, 1,10; 95% CI, 1,03-1,18) en kanker (HR, 1,15; 95% CI, 1,05-1,27) mortaliteit, en laag-risico drinken werd geassocieerd met hogere kanker mortaliteit (HR, 1,11; 95% CI, 1,01-1,22).
- Hoewel er geen associaties werden gevonden voor laag- of matig-risico drinkpatronen versus incidenteel drinken onder personen zonder sociaaleconomische of gezondheidsgerelateerde risicofactoren, werd laag-risico drinken geassocieerd met hogere kanker mortaliteit (HR, 1,15; 95% CI, 1,01-1,30) en matig-risico drinken met hogere totale (HR, 1,10; 95% CI, 1,01-1,19) en kanker (HR, 1,19; 95% CI, 1,05-1,35) mortaliteit onder degenen met gezondheidsgerelateerde risicofactoren;
- laag-risico en matig-risico drinkpatronen werden geassocieerd met hogere mortaliteit door alle oorzaken (laag risico: HR, 1,14; 95% CI, 1,01-1,28; matig risico: HR, 1,17; 95% CI, 1,03-1,32) en kanker (laag risico: HR, 1,25; 95% CI, 1,04-1,50; matig risico: HR, 1,36; 95% CI, 1,13-1,63) onder degenen met sociaaleconomische risicofactoren.
- Wijnvoorkeur (>80% van de alcohol uit wijn) en drinken bij maaltijden vertoonden kleine beschermende associaties met mortaliteit, met name door kanker, maar alleen bij drinkers met sociaaleconomische of gezondheidsgerelateerde risicofactoren en werd geassocieerd met het verminderen van de overmatige mortaliteit geassocieerd met hoog-, matig- en zelfs laag-risico drinken.
Conclusies en relevantie:
In deze cohortstudie van oudere drinkers uit het VK werd zelfs laag-risico drinken geassocieerd met hogere mortaliteit onder oudere volwassenen met gezondheidsgerelateerde of sociaaleconomische risicofactoren. De afname van mortaliteit die werd waargenomen voor wijnvoorkeur en alleen drinken tijdens maaltijden vereist nader onderzoek, aangezien het vooral het effect kan weerspiegelen van een gezondere levensstijl, langzamere alcoholopname of niet-alcoholische componenten van dranken.
Het volledige studierapport is gratis in gte zien of te downloaden . Hier het abstract van deze tudie zoals gepubliceeerd in JAMA d.d. 14 augustus 2024:
Gerelateerde artikelen
- 60 plussers die dagelijks alcohol drinken, lopen een groter risico op vroegtijdig overlijden, met name als gevolg van kanker of hart- en vaatziekten.
- Broccoli blijkt risico op kanker sterk te verminderen blijkt uit meta-analyse van 37 studies waaronder 23 case control studies
- Olijfolie dagelijks vermindert de kans om te overlijden aan dementie - Alzheimer ongeacht voedingspatroon van de deelnemer blijkt uit 28 jarige studie onder 92 383 volwassenen
- Mediterrane dieet staat op de eerste plaats in Amerikaanse overzichtlijst als beste dieet om te volgen en met beste resultaten
- Gezondheidsraad adviseert meer plantaardige voeding en minder vlees en zuivel en eieren te eten.
- Plantaardige voeding en bewegen stopt ziekteprogressie van reumatische klachten en artrose en geneest vaak ook, bewijst recente Nederlandse studie
- Mediterraan dieet plus olijfolie voorkomt significant borstkanker en ook minder agressieve vorm van borstkanker, blijkt uit subanalyse van grote langjarige studie naar risico op hart- en vaatziektes bij vrouwen uit hoge risicogroep copy 1
- Gepersonaliseerd dieet gesplitst in het eiwitdieet en onverzadigdvetdieet dat is afgestemd op de persoonlijke stofwisseling had meer effect op hart- en vaatgezondheid en de bloedsuikerwaarden dan algemene voedingsadviezen blijkt uit Nederlands onderzoek
- Sterk bewerkte voedingsmiddelen zoals voorverpakte soepen, sauzen, diepvriespizza's, kant-en-klare maaltijden en pleziervoedsel zoals hotdogs, frisdrank, enz. veroorzaken kanker en leidt tot eerder overlijden aldus nieuwe grote studies
- Vitamine D-suppletie met of zonder omega 3-vetzuren, verminderde op 5 jaar auto-immuunziekten met 22 procent, terwijl omega 3-vetzuursuppletie met of zonder vitamine D het aantal auto-immuunziekten met 15 procent verminderde
- Mensen die regelmatig fruit eten hebben minder last van depressies dan mensen die minder fruit eten en meer hartige hapjes die daarentegen meer angst kennen en depressieve gevoelens
- Dieet met veelal onbewerkt voedsel met verse producten en volkoren granen, magere zuivel en magere eiwitbronnen blijkt depressiviteit te kunnen voorkomen.
- Ongezonde leefstijl waaronder roken, voedingspatroon, en ook stress en leefomgeving bepalen diversiteit van darmmicrobioom en zijn gerelateerd aan meer ziek zijn, korter leven. Omgekeerd: een gezonde diverse darmflora geeft langer en gezonder leven.
- Het effect van voeding en supplementen op prikkelbare darm syndroom (PDS) kan verbeterd worden door bepaalde voeding wel en niet te eten.
- Dieet: Een optimaal voedingspatroon (Mediterraan dieet) kan jongere mensen 10 tot 13 jaar langer leven geven in vergelijking met een Westers dieet
- Koffie bevordert gezondheid en enkele koppen per dag vermindert risico op sterfte door alle oorzaken met 27 procent. Blijkt uit grote langjarige studie
- Vitamine D en de kans op het krijgen van huidkanker van het type melanoom. Een reviewstudie met uitleg over recente ontwikkelingen. copy 1
- Kytogeen dieet bij patienten met eierstokkanker en endometriosekanker verbetert fysiek functioneren, vergroot de energie, vermindert vermoeidheid, en vermindert hongergevoel.
- probiotica - melkzuurbacterien verbeteren constipatie bij patiënten met de ziekte van Parkinson.
- Onderzoeksproject laat dringende noodzaak zien voor aanleren gezond gedrag op basisschool. BMI (body-mass index) bij kinderen op een gezonde basisschool was na vier jaar veel beter vergeleken met kinderen op de controlescholen
- patiënten met reuma, diabetes of aderverkalking kunnen met overwegend plantaardig dieet zichzelf gezonder eten blijkt mer en meer uit grote studies
- Fruit en groenten met veel flavonoiden (appels, broccoli, bosbessen, groene thee enz.) voorkomen sterftekans aan kanker en hart- en vaatziektes blijkt uit groot en langjarig bevolkingsonderzoek
- Elk mens verwerkt voeding weer anders. De darmflora is veel gevarieerder dan gedacht blijkt uit groot wetenschappelijk onderzoek
- vitamin D3 (cholecalciferol, 2000 IU/d) vermindert het ontstaan van gevorderde uitgezaaide vormen van kanker. Echter bij dikke en obese mensen is er geen statistisch significant verschil
- Vitamine D suppletie plus Omega-3 vetzuur vermindert niet statistisch significant het risico op kanker (793 vs 824 nieuwe diagnoses). Blijkt uit placebo gecontroleerde 5-jarige studie onder 25871 volwassenen van 50 jaar of ouder.
- Dagelijks gebruik van volkorenproducten - graanvezels voorkomen primaire leverkanker blijkt uit groot Amerikaans bevolkingsonderzoek
- Minder vlees, meer groente kan zowel de mens als de wereld redden, blijkt uit groot internaionaal onderzoek van groep van wetenschappers.
- Leefstijl speelt zeker een rol in het risico op het krijgen van cognitieve stoornissen en dementie - Alzheimer waarvan voeding de belangrijkste factor lijkt.
- Biologische geteelde voeding (groenten, vlees, vis en fruit) voorkomt kanker met 25 procent in vergelijking met standaard geteelde groenten en fruit
- PURE dieet adviseert 7 groepen van voeding waaronder ook soms vlees en zuivel te gebruiken op basis van studiepublicaties
- Wanneer het voedingspatroon voor 10 procent of meer bestaat uit junkfood zoals snacks, frisdrank enz. geeft dit een kans van 12 procent op het krijgen van kanker
- Dagelijks wat noten eten voorkomt diabetes 2, hart- en vaatziektes en ook kanker met 15 tot 40 procent blijkt uit grote reviewstudie
- Fruit en groenten voorkomen heupfracturen. 5 porties per dag versus nagenoeg niets geeft verschil van 88 procent risico op breken van heup.
- Plantaardig dieet vermindert de bloedwaarden hemoglobin A1c (HbA1c) en glucose bij diabetici blijkt uit meta analyse van 6 relevante studies
- Dieet heeft grote invloed op twee specifieke genetische afwijkingen bewijst deelstudie uit GECCO - de Genetics and Epidemiology of Colorectal Cancer Consortium (GECCO) - bij het risico op specifiek darmkanker.
- Het Driesdieet
- Gersondieet
- Het Houtsmullerdieet, wat houdt dat in?
- Moermandieet
- Dean Ornish dieet als preventie van kanker en hart - en vaatziekten
- Diëten - voeding als preventie van kanker:
Plaats een reactie ...
Reageer op "60 plussers die dagelijks alcohol drinken, lopen een groter risico op vroegtijdig overlijden, met name als gevolg van kanker of hart- en vaatziekten."