Raadpleeg ook literatuurlijsten niet-toxische middelen en behandelingen van arts-bioloog drs. Engelbert Valstar.

27 juni 2019, Bron: Nutritional science company ZOE

Uit een groot en langjarig onderzoek naar voeding en het effect ervan op mensen komt naar voren dat elk mens een eigen verwerking van voeding heeft. Eigenlijk zou voor elk mens een optimaal dieet samengesteld kunnen worden op basis van de darmflora, zelfs bij eeneiige tweelingen. De studie loopt al 25 jaar en onder de mensen die meedoen aan deze studie zijn ruim 14.000 tweelingen. 

De onderzoekers constateerden bv dat eeneiige tweelingen, die genetisch identiek zijn, zo hun eigen favoriete eten hadden. En opvallend, zij reageren verschillend op een zelfde maaltijd in de verwerking daarvan. De onderzoekers hebben ook van veel proefpersonen hun darmflora onderzocht en zagen dat bij eeneiige tweelingen slechts 37% van hun darmflora min of meer overeenkwam. Eeneiige tweelingen hebben dus ook een verschillende darmflora. De darmflora van niet- eeneiige tweelingen komt normaal gezien overeen voor 35%, geen verschil dus met eeneiige tweelingen. Dat elk mens anders op voeding reageert, wordt dus vooral verklaard uit verschillen in de darmflora. 

Het persbericht over het studierapport is aan te klikken op de volgende link: When it comes to food, one size doesn't fit all: world's largest scientific nutrition research project reveals even identical twins have different responses to food 

De voornaamste bevindingen uit deze studie zijn deze:

The key research findings presented at the ASN and ADA are:

  • 1,100 UK and US adults (60% twins) were studied for two weeks of regular blood sugar (glucose) monitoring of blood sugar, insulin, fat levels (triglycerides) and other blood markers in response to a combination of standardized and freely chosen meals.
  • The results reveal a wide variation in blood responses to the same meals, whether they contained carbohydrates or fat.
  • For example, some participants had rapid and prolonged increases in blood sugar and insulin, which are linked to weight gain and diabetes. Others had fat levels that peaked and lingered in the bloodstream hours after a meal, raising the risk of developing heart disease.
  • This large variation is only partly explained by genetic factors (less than 50% for glucose, less than 30% for insulin and less than 20% for triglycerides) and there is only a weak correlation between an individual's responses to fat and carbohydrates.
  • Identical twins who share all their genes and most of their environment often had different responses to identical foods. The study also finds that identical twins shared just 37% of their gut microbes - only slightly higher than the 35% shared between two unrelated individuals.
  • Surprisingly, the proportions of nutrients such as fat, proteins and carbohydrates listed on food labels explain less than 40% of the differences between individuals' nutritional responses to meals with similar amounts of calories. There are also large differences in responses to the same meals depending on the time of day they are eaten.
  • The results suggest that personal differences in metabolism due to factors such as the gut microbiome, meal timing and exercise are just as important as the nutritional composition of foods, supporting the idea that simple nutritional labeling is insufficient for assessing food.
  • ZOE's machine learning algorithm makes predictions about an individual's personal nutritional response that is strongly correlated with real-life measurements, and will continue to improve as the company's dataset grows.

Professor Spector said, "The sheer scale and detail of our scientific project is such that for the first time we can explore tremendously rich nutrition data at the level of an individual. Our results surprisingly show that we are all different in our response to such a basic input as food. It was a real shock to see that even identical twins have such different responses."

Op deze website  staan veel mee details over bovengenoemde studie inclusief verhalen van tweelingen die meededen aan de studie

               


Plaats een reactie ...

Reageer op "Elk mens verwerkt voeding weer anders. De darmflora is veel gevarieerder dan gedacht blijkt uit groot wetenschappelijk onderzoek"


Gerelateerde artikelen
 

Gerelateerde artikelen

60 plussers die dagelijks >> Broccoli blijkt risico op >> Olijfolie dagelijks vermindert >> Mediterrane dieet staat op >> Gezondheidsraad adviseert >> Plantaardige voeding en bewegen >> Mediterraan dieet plus olijfolie >> Gepersonaliseerd dieet gesplitst >> Sterk bewerkte voedingsmiddelen >> Vitamine D-suppletie met of >>