Raadpleeg ook literatuurlijsten niet-toxische middelen en behandelingen van arts-bioloog drs. Engelbert Valstar.
27 juni 2019, Bron: Nutritional science company ZOE
Uit een groot en langjarig onderzoek naar voeding en het effect ervan op mensen komt naar voren dat elk mens een eigen verwerking van voeding heeft. Eigenlijk zou voor elk mens een optimaal dieet samengesteld kunnen worden op basis van de darmflora, zelfs bij eeneiige tweelingen. De studie loopt al 25 jaar en onder de mensen die meedoen aan deze studie zijn ruim 14.000 tweelingen.
De onderzoekers constateerden bv dat eeneiige tweelingen, die genetisch identiek zijn, zo hun eigen favoriete eten hadden. En opvallend, zij reageren verschillend op een zelfde maaltijd in de verwerking daarvan. De onderzoekers hebben ook van veel proefpersonen hun darmflora onderzocht en zagen dat bij eeneiige tweelingen slechts 37% van hun darmflora min of meer overeenkwam. Eeneiige tweelingen hebben dus ook een verschillende darmflora. De darmflora van niet- eeneiige tweelingen komt normaal gezien overeen voor 35%, geen verschil dus met eeneiige tweelingen. Dat elk mens anders op voeding reageert, wordt dus vooral verklaard uit verschillen in de darmflora.
Het persbericht over het studierapport is aan te klikken op de volgende link: When it comes to food, one size doesn't fit all: world's largest scientific nutrition research project reveals even identical twins have different responses to food
De voornaamste bevindingen uit deze studie zijn deze:
The key research findings presented at the ASN and ADA are:
- 1,100 UK and US adults (60% twins) were studied for two weeks of regular blood sugar (glucose) monitoring of blood sugar, insulin, fat levels (triglycerides) and other blood markers in response to a combination of standardized and freely chosen meals.
- The results reveal a wide variation in blood responses to the same meals, whether they contained carbohydrates or fat.
- For example, some participants had rapid and prolonged increases in blood sugar and insulin, which are linked to weight gain and diabetes. Others had fat levels that peaked and lingered in the bloodstream hours after a meal, raising the risk of developing heart disease.
- This large variation is only partly explained by genetic factors (less than 50% for glucose, less than 30% for insulin and less than 20% for triglycerides) and there is only a weak correlation between an individual's responses to fat and carbohydrates.
- Identical twins who share all their genes and most of their environment often had different responses to identical foods. The study also finds that identical twins shared just 37% of their gut microbes - only slightly higher than the 35% shared between two unrelated individuals.
- Surprisingly, the proportions of nutrients such as fat, proteins and carbohydrates listed on food labels explain less than 40% of the differences between individuals' nutritional responses to meals with similar amounts of calories. There are also large differences in responses to the same meals depending on the time of day they are eaten.
- The results suggest that personal differences in metabolism due to factors such as the gut microbiome, meal timing and exercise are just as important as the nutritional composition of foods, supporting the idea that simple nutritional labeling is insufficient for assessing food.
- ZOE's machine learning algorithm makes predictions about an individual's personal nutritional response that is strongly correlated with real-life measurements, and will continue to improve as the company's dataset grows.
Professor Spector said, "The sheer scale and detail of our scientific project is such that for the first time we can explore tremendously rich nutrition data at the level of an individual. Our results surprisingly show that we are all different in our response to such a basic input as food. It was a real shock to see that even identical twins have such different responses."
Op deze website staan veel mee details over bovengenoemde studie inclusief verhalen van tweelingen die meededen aan de studie
Gerelateerde artikelen
- 60 plussers die dagelijks alcohol drinken, lopen een groter risico op vroegtijdig overlijden, met name als gevolg van kanker of hart- en vaatziekten.
- Broccoli blijkt risico op kanker sterk te verminderen blijkt uit meta-analyse van 37 studies waaronder 23 case control studies
- Olijfolie dagelijks vermindert de kans om te overlijden aan dementie - Alzheimer ongeacht voedingspatroon van de deelnemer blijkt uit 28 jarige studie onder 92 383 volwassenen
- Mediterrane dieet staat op de eerste plaats in Amerikaanse overzichtlijst als beste dieet om te volgen en met beste resultaten
- Gezondheidsraad adviseert meer plantaardige voeding en minder vlees en zuivel en eieren te eten.
- Plantaardige voeding en bewegen stopt ziekteprogressie van reumatische klachten en artrose en geneest vaak ook, bewijst recente Nederlandse studie
- Mediterraan dieet plus olijfolie voorkomt significant borstkanker en ook minder agressieve vorm van borstkanker, blijkt uit subanalyse van grote langjarige studie naar risico op hart- en vaatziektes bij vrouwen uit hoge risicogroep copy 1
- Gepersonaliseerd dieet gesplitst in het eiwitdieet en onverzadigdvetdieet dat is afgestemd op de persoonlijke stofwisseling had meer effect op hart- en vaatgezondheid en de bloedsuikerwaarden dan algemene voedingsadviezen blijkt uit Nederlands onderzoek
- Sterk bewerkte voedingsmiddelen zoals voorverpakte soepen, sauzen, diepvriespizza's, kant-en-klare maaltijden en pleziervoedsel zoals hotdogs, frisdrank, enz. veroorzaken kanker en leidt tot eerder overlijden aldus nieuwe grote studies
- Vitamine D-suppletie met of zonder omega 3-vetzuren, verminderde op 5 jaar auto-immuunziekten met 22 procent, terwijl omega 3-vetzuursuppletie met of zonder vitamine D het aantal auto-immuunziekten met 15 procent verminderde
- Mensen die regelmatig fruit eten hebben minder last van depressies dan mensen die minder fruit eten en meer hartige hapjes die daarentegen meer angst kennen en depressieve gevoelens
- Dieet met veelal onbewerkt voedsel met verse producten en volkoren granen, magere zuivel en magere eiwitbronnen blijkt depressiviteit te kunnen voorkomen.
- Ongezonde leefstijl waaronder roken, voedingspatroon, en ook stress en leefomgeving bepalen diversiteit van darmmicrobioom en zijn gerelateerd aan meer ziek zijn, korter leven. Omgekeerd: een gezonde diverse darmflora geeft langer en gezonder leven.
- Het effect van voeding en supplementen op prikkelbare darm syndroom (PDS) kan verbeterd worden door bepaalde voeding wel en niet te eten.
- Dieet: Een optimaal voedingspatroon (Mediterraan dieet) kan jongere mensen 10 tot 13 jaar langer leven geven in vergelijking met een Westers dieet
- Koffie bevordert gezondheid en enkele koppen per dag vermindert risico op sterfte door alle oorzaken met 27 procent. Blijkt uit grote langjarige studie
- Vitamine D en de kans op het krijgen van huidkanker van het type melanoom. Een reviewstudie met uitleg over recente ontwikkelingen. copy 1
- Kytogeen dieet bij patienten met eierstokkanker en endometriosekanker verbetert fysiek functioneren, vergroot de energie, vermindert vermoeidheid, en vermindert hongergevoel.
- probiotica - melkzuurbacterien verbeteren constipatie bij patiënten met de ziekte van Parkinson.
- Onderzoeksproject laat dringende noodzaak zien voor aanleren gezond gedrag op basisschool. BMI (body-mass index) bij kinderen op een gezonde basisschool was na vier jaar veel beter vergeleken met kinderen op de controlescholen
- patiënten met reuma, diabetes of aderverkalking kunnen met overwegend plantaardig dieet zichzelf gezonder eten blijkt mer en meer uit grote studies
- Fruit en groenten met veel flavonoiden (appels, broccoli, bosbessen, groene thee enz.) voorkomen sterftekans aan kanker en hart- en vaatziektes blijkt uit groot en langjarig bevolkingsonderzoek
- Elk mens verwerkt voeding weer anders. De darmflora is veel gevarieerder dan gedacht blijkt uit groot wetenschappelijk onderzoek
- vitamin D3 (cholecalciferol, 2000 IU/d) vermindert het ontstaan van gevorderde uitgezaaide vormen van kanker. Echter bij dikke en obese mensen is er geen statistisch significant verschil
- Vitamine D suppletie plus Omega-3 vetzuur vermindert niet statistisch significant het risico op kanker (793 vs 824 nieuwe diagnoses). Blijkt uit placebo gecontroleerde 5-jarige studie onder 25871 volwassenen van 50 jaar of ouder.
- Dagelijks gebruik van volkorenproducten - graanvezels voorkomen primaire leverkanker blijkt uit groot Amerikaans bevolkingsonderzoek
- Minder vlees, meer groente kan zowel de mens als de wereld redden, blijkt uit groot internaionaal onderzoek van groep van wetenschappers.
- Leefstijl speelt zeker een rol in het risico op het krijgen van cognitieve stoornissen en dementie - Alzheimer waarvan voeding de belangrijkste factor lijkt.
- Biologische geteelde voeding (groenten, vlees, vis en fruit) voorkomt kanker met 25 procent in vergelijking met standaard geteelde groenten en fruit
- PURE dieet adviseert 7 groepen van voeding waaronder ook soms vlees en zuivel te gebruiken op basis van studiepublicaties
- Wanneer het voedingspatroon voor 10 procent of meer bestaat uit junkfood zoals snacks, frisdrank enz. geeft dit een kans van 12 procent op het krijgen van kanker
- Dagelijks wat noten eten voorkomt diabetes 2, hart- en vaatziektes en ook kanker met 15 tot 40 procent blijkt uit grote reviewstudie
- Fruit en groenten voorkomen heupfracturen. 5 porties per dag versus nagenoeg niets geeft verschil van 88 procent risico op breken van heup.
- Plantaardig dieet vermindert de bloedwaarden hemoglobin A1c (HbA1c) en glucose bij diabetici blijkt uit meta analyse van 6 relevante studies
- Dieet heeft grote invloed op twee specifieke genetische afwijkingen bewijst deelstudie uit GECCO - de Genetics and Epidemiology of Colorectal Cancer Consortium (GECCO) - bij het risico op specifiek darmkanker.
- Het Driesdieet
- Gersondieet
- Het Houtsmullerdieet, wat houdt dat in?
- Moermandieet
- Dean Ornish dieet als preventie van kanker en hart - en vaatziekten
- Diëten - voeding als preventie van kanker:
Plaats een reactie ...
Reageer op "Elk mens verwerkt voeding weer anders. De darmflora is veel gevarieerder dan gedacht blijkt uit groot wetenschappelijk onderzoek"