Wie advies wilt over hoe het microbioom te verbeteren zou contact op kunnen nemen met deze website: Www.microbiome-Center.nl Voor zowel artsen als individuele burgers staat een groep van artsen en wetenschappers klaar om u een persoonlijk advies te geven.
Zie verder ook in gerelateerde artikelen
3 september 2025: Bron: The journal Free Radical Biology and Medicine. En universiteit van Exeter
Uit een gerandomiseerde studie uitgevoerd aan de universiteit van Exeter met totaal 75 mensen waarvan er 39 jonger dan 30 jaar waren en 36 mensen in de leeftijd van 60 plus en 70 plus blijkt dat slechts twee weken gebruik van bietensap de bloeddruk bij de groep van de ouderen al snel liet dalen. In de groep van de jongere mensen daalde de bloeddruk niet noemenswaardig.
Hier het grafische abstract gekopieerd uit het studierapport:

Uit het persbericht gedeeltelijke alineas vertaald, daaronder het abstract van het gratis te lezen volledige studierapport:
- Het bloeddrukverlagende effect van nitraatrijk bietensap bij ouderen kan te wijten zijn aan specifieke veranderingen in hun microbioom van de mond, volgens de grootste studie in zijn soort.
- Onderzoekers van de Universiteit van Exeter voerden de studie uit, gepubliceerd in het tijdschrift Free Radical Biology and Medicine, waarbij de reacties van een groep ouderen werden vergeleken met die van jongere volwassenen.
- Eerder onderzoek heeft aangetoond dat een nitraatrijk dieet de bloeddruk kan verlagen, wat kan helpen het risico op hart- en vaatziekten te verminderen.
- Nitraat is cruciaal voor het lichaam en wordt geconsumeerd als een natuurlijk onderdeel van een groenterijk dieet. Toen de ouderen twee weken lang tweemaal daags een glas geconcentreerde bietensap dronken, daalde hun bloeddruk – een effect dat niet werd waargenomen bij de jongere groep.
- De nieuwe studie............toont aan dat deze uitkomst waarschijnlijk werd veroorzaakt door de onderdrukking van potentieel schadelijke bacteriën in de mond. Een disbalans tussen nuttige en schadelijke mondbacteriën kan de omzetting van nitraat (rijk aanwezig in groenterijke diëten) in stikstofmonoxide verminderen.
- Stikstofmonoxide is essentieel voor een gezonde werking van de bloedvaten en daarmee voor de regulering van de bloeddruk.
Auteur van de studie, professor Anni Vanhatalo van de Universiteit van Exeter, zei: "We weten dat een nitraatrijk dieet gezondheidsvoordelen heeft, en dat ouderen minder stikstofmonoxide aanmaken naarmate ze ouder worden. Ze hebben ook vaak een hogere bloeddruk, wat in verband kan worden gebracht met cardiovasculaire complicaties zoals een hartaanval en beroerte. Het stimuleren van ouderen om meer nitraatrijke groenten te eten, kan op de lange termijn aanzienlijke gezondheidsvoordelen opleveren. Het goede nieuws is dat als u geen bieten lust, er veel nitraatrijke alternatieven zijn, zoals spinazie, rucola, venkel, selderij en boerenkool.">>>>>>>lees verder op de website van de universiteit van Exeter
Het volledige studierapport is gratis in te zien of te downloaden, klik daarvoor op de titel van het abstract:
Free Radical Biology and Medicine
Volume 238, October 2025, Pages 682-696
Ageing modifies the oral microbiome, nitric oxide bioavailability and vascular responses to dietary nitrate supplementation
Under a Creative Commons license
Open access
Gerelateerde artikelen
- Bietensap verlaagt de bloeddruk bij ouderen door het veranderen van het microbioom in de mond
- Mensen die meer kruisbloemige groenten aten, zoals broccoli, kool, bloemkool of spruitjes, hadden een 20 procent lager risico op het krijgen van darmkanker in vergelijking met mensen die deze groenten minder aten
- ultrabewerkt voedsel geeft al bij 300 gram per dag hoger risico op diabetes type 2 ongeacht hoeveel je eet en hoe hoog je BMI is
- Rogge houdt door hoge vezelgehalte bloedsuikerwaarden - insulinewaarden stabiel en is uitstekend voedingsproduct in voorkomen van diabetes-2 en hart- en vaatziektes
- Vitamine D kan ontstaan van darmkanker voor zeker 25 procent voorkomen als te lage vitamine D waarden tijdig worden aangevuld
- Calciumrijke voeding en calcium voedingssupplementen blijken darmkanker met tot 29 procent te kunnen voorkomen, bewijst de NIH-AARP Diet en Health Study na follow-up van ruim 18 jaar copy 1
- Koolsoorten en broccoli, bloemkool, boerenkool en spruitjes geven een preventief effect bij verschillende vormen van kanker waaronder blaaskanker, darmkanker, borstkanker en longkanker
- Ultra bewerkt voedsel blijkt kans op chronische ontstekingen in de darmen te veroorzaken die op hun beurt darmkanker laten ontstaan
- 60 plussers die dagelijks alcohol drinken, lopen een groter risico op vroegtijdig overlijden, met name als gevolg van kanker of hart- en vaatziekten.
- Broccoli blijkt risico op kanker sterk te verminderen blijkt uit meta-analyse van 37 studies waaronder 23 case control studies
- Olijfolie dagelijks vermindert de kans om te overlijden aan dementie - Alzheimer ongeacht voedingspatroon van de deelnemer blijkt uit 28 jarige studie onder 92 383 volwassenen
- Mediterrane dieet staat op de eerste plaats in Amerikaanse overzichtlijst als beste dieet om te volgen en met beste resultaten
- Gezondheidsraad adviseert meer plantaardige voeding en minder vlees en zuivel en eieren te eten.
- Plantaardige voeding en bewegen stopt ziekteprogressie van reumatische klachten en artrose en geneest vaak ook, bewijst recente Nederlandse studie
- Mediterraan dieet plus olijfolie voorkomt significant borstkanker en ook minder agressieve vorm van borstkanker, blijkt uit subanalyse van grote langjarige studie naar risico op hart- en vaatziektes bij vrouwen uit hoge risicogroep copy 1
- Gepersonaliseerd dieet gesplitst in het eiwitdieet en onverzadigdvetdieet dat is afgestemd op de persoonlijke stofwisseling had meer effect op hart- en vaatgezondheid en de bloedsuikerwaarden dan algemene voedingsadviezen blijkt uit Nederlands onderzoek
- Sterk bewerkte voedingsmiddelen zoals voorverpakte soepen, sauzen, diepvriespizza's, kant-en-klare maaltijden en pleziervoedsel zoals hotdogs, frisdrank, enz. veroorzaken kanker en leidt tot eerder overlijden aldus nieuwe grote studies
- Mensen die regelmatig fruit eten hebben minder last van depressies dan mensen die minder fruit eten en meer hartige hapjes die daarentegen meer angst kennen en depressieve gevoelens
- Dieet met veelal onbewerkt voedsel met verse producten en volkoren granen, magere zuivel en magere eiwitbronnen blijkt depressiviteit te kunnen voorkomen.
- Ongezonde leefstijl waaronder roken, voedingspatroon, en ook stress en leefomgeving bepalen diversiteit van darmmicrobioom en zijn gerelateerd aan meer ziek zijn, korter leven. Omgekeerd: een gezonde diverse darmflora geeft langer en gezonder leven.
- Het effect van voeding en supplementen op prikkelbare darm syndroom (PDS) kan verbeterd worden door bepaalde voeding wel en niet te eten.
- Dieet: Een optimaal voedingspatroon (Mediterraan dieet) kan jongere mensen 10 tot 13 jaar langer leven geven in vergelijking met een Westers dieet
- Koffie bevordert gezondheid en enkele koppen per dag vermindert risico op sterfte door alle oorzaken met 27 procent. Blijkt uit grote langjarige studie
- Kytogeen dieet bij patienten met eierstokkanker en endometriosekanker verbetert fysiek functioneren, vergroot de energie, vermindert vermoeidheid, en vermindert hongergevoel.
- probiotica - melkzuurbacterien verbeteren constipatie bij patiënten met de ziekte van Parkinson.
- Onderzoeksproject laat dringende noodzaak zien voor aanleren gezond gedrag op basisschool. BMI (body-mass index) bij kinderen op een gezonde basisschool was na vier jaar veel beter vergeleken met kinderen op de controlescholen
- patiënten met reuma, diabetes of aderverkalking kunnen met overwegend plantaardig dieet zichzelf gezonder eten blijkt mer en meer uit grote studies
- Fruit en groenten met veel flavonoiden (appels, broccoli, bosbessen, groene thee enz.) voorkomen sterftekans aan kanker en hart- en vaatziektes blijkt uit groot en langjarig bevolkingsonderzoek
- Elk mens verwerkt voeding weer anders. De darmflora is veel gevarieerder dan gedacht blijkt uit groot wetenschappelijk onderzoek
- Dagelijks gebruik van volkorenproducten - graanvezels voorkomen primaire leverkanker blijkt uit groot Amerikaans bevolkingsonderzoek
- Minder vlees, meer groente kan zowel de mens als de wereld redden, blijkt uit groot internaionaal onderzoek van groep van wetenschappers.
- Leefstijl speelt zeker een rol in het risico op het krijgen van cognitieve stoornissen en dementie - Alzheimer waarvan voeding de belangrijkste factor lijkt.
- Biologische geteelde voeding (groenten, vlees, vis en fruit) voorkomt kanker met 25 procent in vergelijking met standaard geteelde groenten en fruit
- PURE dieet adviseert 7 groepen van voeding waaronder ook soms vlees en zuivel te gebruiken op basis van studiepublicaties
- Wanneer het voedingspatroon voor 10 procent of meer bestaat uit junkfood zoals snacks, frisdrank enz. geeft dit een kans van 12 procent op het krijgen van kanker
- Dagelijks wat noten eten voorkomt diabetes 2, hart- en vaatziektes en ook kanker met 15 tot 40 procent blijkt uit grote reviewstudie
- Fruit en groenten voorkomen heupfracturen. 5 porties per dag versus nagenoeg niets geeft verschil van 88 procent risico op breken van heup.
- Plantaardig dieet vermindert de bloedwaarden hemoglobin A1c (HbA1c) en glucose bij diabetici blijkt uit meta analyse van 6 relevante studies
- Dieet heeft grote invloed op twee specifieke genetische afwijkingen bewijst deelstudie uit GECCO - de Genetics and Epidemiology of Colorectal Cancer Consortium (GECCO) - bij het risico op specifiek darmkanker.
- Het Driesdieet
- Gersondieet
- Het Houtsmullerdieet, wat houdt dat in?
- Moermandieet
- Dean Ornish dieet als preventie van kanker en hart - en vaatziekten
- Diëten - voeding als preventie van kanker:
Plaats een reactie ...
Reageer op "Bietensap verlaagt de bloeddruk bij ouderen door het veranderen van het microbioom in de mond"