22 september 2020: Universiteit van Maastricht
Kinderen worden gezonder als ze op school gezond lunchen, gevarieerd bewegen en in de klas leren over gezond gedrag. Dat blijkt uit het project Gezonde Basisschool van de Toekomst (GBT), waarvan op dinsdag 22 september de eindresultaten bekend worden gemaakt tijdens een symposium in Venlo. Onderzoekers van de Universiteit Maastricht vergeleken vier jaar lang ruim 2200 kinderen van vier projectscholen en vier reguliere scholen. Zij schrokken van de grote verschillen in gezondheid bij kinderen op deze scholen en doen een dringende oproep richting beleidsmakers, schoolbesturen en overheden: niets doen is geen optie.
De universiteit van Maastricht deed vier lang onderzoek op vier basisscholen naar het effect van een gezonde lunch en minimaal 1 uur bewegen / sporten per dag. Zie o.a. dit praktijkverhaal: De Gezonde Basisschool van de Toekomst
Dit schrijft de universiteit van Maastricht o.a. op hun website bij de presentatie van de resultaten van het onderzoek:
Resultaten Gezonde Basisschool van de Toekomst
Het langjarige GBT-project vond plaats in de Zuid-Limburgse regio Parkstad. Dat is een gebied met relatief grote gezondheidsproblematiek onder de bevolking. De onderzoekers zagen dat de BMI (body-mass index) bij kinderen op een gezonde basisschool na vier jaar veel beter was vergeleken met kinderen op de controlescholen. GBT-kinderen hebben stuk voor stuk een gezonder gewicht, terwijl het gewicht van kinderen op de controlescholen daarentegen alleen maar, soms zelfs schrikbarend, toenam. Buikomvang is een nog belangrijker voorspeller van chronische ziekten als diabetes of hart- en vaatziekten dan het gewicht uitgedrukt in BMI, omdat het de mate van buikvet weergeeft. Buikvet geeft extra risico op diabetes en hoge bloeddruk. Ook de buikomvang verbetert (minder buikvet dus) aanzienlijk bij kinderen op de gezonde basisscholen. Qua voedingsmiddelen valt op de GBT-scholen een spectaculaire toename van het drinken van water op school waar te nemen, in plaats van zoete drankjes. Wat ook opvalt, is dat de sfeer in de klas verbetert. Er is minder pestgedrag op een gezonde basisschool.
Over dit project van de universiteit van Maastricht is al veel geschreven en gepubliceerd. Vorig jaar deed staatssecretaris Paul Blokhuis de toezegging om te kijken of de aanpak van Maastricht ook landelijk uitgerolt zou kunnen worden:
Onderzoek naar landelijke uitrol Gezonde Basisschool van de Toekomst
De Gezonde Basisschool van de Toekomst was dinsdag 19 november 2019 te zien in het NOS Jeugdjournaal. Bekijk hier het nieuwsitem.
Een ander wetenschappelijk rapport van de universiteit van Wageningen: Het stimuleren van gezonde voedselkeuzes Onderzoek gericht op schoolkantines en zorginstellingen bevestigt dat het aanbieden van gezonde voeding op scholen, ook op middelbare scholen een groot effect kan hebben.
Gerelateerde artikelen
- 60 plussers die dagelijks alcohol drinken, lopen een groter risico op vroegtijdig overlijden, met name als gevolg van kanker of hart- en vaatziekten.
- Broccoli blijkt risico op kanker sterk te verminderen blijkt uit meta-analyse van 37 studies waaronder 23 case control studies
- Olijfolie dagelijks vermindert de kans om te overlijden aan dementie - Alzheimer ongeacht voedingspatroon van de deelnemer blijkt uit 28 jarige studie onder 92 383 volwassenen
- Mediterrane dieet staat op de eerste plaats in Amerikaanse overzichtlijst als beste dieet om te volgen en met beste resultaten
- Gezondheidsraad adviseert meer plantaardige voeding en minder vlees en zuivel en eieren te eten.
- Plantaardige voeding en bewegen stopt ziekteprogressie van reumatische klachten en artrose en geneest vaak ook, bewijst recente Nederlandse studie
- Mediterraan dieet plus olijfolie voorkomt significant borstkanker en ook minder agressieve vorm van borstkanker, blijkt uit subanalyse van grote langjarige studie naar risico op hart- en vaatziektes bij vrouwen uit hoge risicogroep copy 1
- Gepersonaliseerd dieet gesplitst in het eiwitdieet en onverzadigdvetdieet dat is afgestemd op de persoonlijke stofwisseling had meer effect op hart- en vaatgezondheid en de bloedsuikerwaarden dan algemene voedingsadviezen blijkt uit Nederlands onderzoek
- Sterk bewerkte voedingsmiddelen zoals voorverpakte soepen, sauzen, diepvriespizza's, kant-en-klare maaltijden en pleziervoedsel zoals hotdogs, frisdrank, enz. veroorzaken kanker en leidt tot eerder overlijden aldus nieuwe grote studies
- Vitamine D-suppletie met of zonder omega 3-vetzuren, verminderde op 5 jaar auto-immuunziekten met 22 procent, terwijl omega 3-vetzuursuppletie met of zonder vitamine D het aantal auto-immuunziekten met 15 procent verminderde
- Mensen die regelmatig fruit eten hebben minder last van depressies dan mensen die minder fruit eten en meer hartige hapjes die daarentegen meer angst kennen en depressieve gevoelens
- Dieet met veelal onbewerkt voedsel met verse producten en volkoren granen, magere zuivel en magere eiwitbronnen blijkt depressiviteit te kunnen voorkomen.
- Ongezonde leefstijl waaronder roken, voedingspatroon, en ook stress en leefomgeving bepalen diversiteit van darmmicrobioom en zijn gerelateerd aan meer ziek zijn, korter leven. Omgekeerd: een gezonde diverse darmflora geeft langer en gezonder leven.
- Het effect van voeding en supplementen op prikkelbare darm syndroom (PDS) kan verbeterd worden door bepaalde voeding wel en niet te eten.
- Dieet: Een optimaal voedingspatroon (Mediterraan dieet) kan jongere mensen 10 tot 13 jaar langer leven geven in vergelijking met een Westers dieet
- Koffie bevordert gezondheid en enkele koppen per dag vermindert risico op sterfte door alle oorzaken met 27 procent. Blijkt uit grote langjarige studie
- Vitamine D en de kans op het krijgen van huidkanker van het type melanoom. Een reviewstudie met uitleg over recente ontwikkelingen. copy 1
- Kytogeen dieet bij patienten met eierstokkanker en endometriosekanker verbetert fysiek functioneren, vergroot de energie, vermindert vermoeidheid, en vermindert hongergevoel.
- probiotica - melkzuurbacterien verbeteren constipatie bij patiënten met de ziekte van Parkinson.
- Onderzoeksproject laat dringende noodzaak zien voor aanleren gezond gedrag op basisschool. BMI (body-mass index) bij kinderen op een gezonde basisschool was na vier jaar veel beter vergeleken met kinderen op de controlescholen
- patiënten met reuma, diabetes of aderverkalking kunnen met overwegend plantaardig dieet zichzelf gezonder eten blijkt mer en meer uit grote studies
- Fruit en groenten met veel flavonoiden (appels, broccoli, bosbessen, groene thee enz.) voorkomen sterftekans aan kanker en hart- en vaatziektes blijkt uit groot en langjarig bevolkingsonderzoek
- Elk mens verwerkt voeding weer anders. De darmflora is veel gevarieerder dan gedacht blijkt uit groot wetenschappelijk onderzoek
- vitamin D3 (cholecalciferol, 2000 IU/d) vermindert het ontstaan van gevorderde uitgezaaide vormen van kanker. Echter bij dikke en obese mensen is er geen statistisch significant verschil
- Vitamine D suppletie plus Omega-3 vetzuur vermindert niet statistisch significant het risico op kanker (793 vs 824 nieuwe diagnoses). Blijkt uit placebo gecontroleerde 5-jarige studie onder 25871 volwassenen van 50 jaar of ouder.
- Dagelijks gebruik van volkorenproducten - graanvezels voorkomen primaire leverkanker blijkt uit groot Amerikaans bevolkingsonderzoek
- Minder vlees, meer groente kan zowel de mens als de wereld redden, blijkt uit groot internaionaal onderzoek van groep van wetenschappers.
- Leefstijl speelt zeker een rol in het risico op het krijgen van cognitieve stoornissen en dementie - Alzheimer waarvan voeding de belangrijkste factor lijkt.
- Biologische geteelde voeding (groenten, vlees, vis en fruit) voorkomt kanker met 25 procent in vergelijking met standaard geteelde groenten en fruit
- PURE dieet adviseert 7 groepen van voeding waaronder ook soms vlees en zuivel te gebruiken op basis van studiepublicaties
- Wanneer het voedingspatroon voor 10 procent of meer bestaat uit junkfood zoals snacks, frisdrank enz. geeft dit een kans van 12 procent op het krijgen van kanker
- Dagelijks wat noten eten voorkomt diabetes 2, hart- en vaatziektes en ook kanker met 15 tot 40 procent blijkt uit grote reviewstudie
- Fruit en groenten voorkomen heupfracturen. 5 porties per dag versus nagenoeg niets geeft verschil van 88 procent risico op breken van heup.
- Plantaardig dieet vermindert de bloedwaarden hemoglobin A1c (HbA1c) en glucose bij diabetici blijkt uit meta analyse van 6 relevante studies
- Dieet heeft grote invloed op twee specifieke genetische afwijkingen bewijst deelstudie uit GECCO - de Genetics and Epidemiology of Colorectal Cancer Consortium (GECCO) - bij het risico op specifiek darmkanker.
- Het Driesdieet
- Gersondieet
- Het Houtsmullerdieet, wat houdt dat in?
- Moermandieet
- Dean Ornish dieet als preventie van kanker en hart - en vaatziekten
- Diëten - voeding als preventie van kanker:
Plaats een reactie ...
Reageer op "Onderzoeksproject laat dringende noodzaak zien voor aanleren gezond gedrag op basisschool. BMI (body-mass index) bij kinderen op een gezonde basisschool was na vier jaar veel beter vergeleken met kinderen op de controlescholen"