6 februari 2015: Bron: Int. Journal of Cancer
Onderzoekers van Roswell Park Cancer Institute (RPCI) hebben nieuwe informatie ontdekt die zou kunnen verklaren waarom veel Afro-Amerikaanse vrouwen meer kans hebben te worden gediagnosticeerd met agressieve, vaak dodelijke vormen van borstkanker. dan Amerikaanse vrouwen van Europese afkomst. Afro-Amerikaanse vrouwen blijken vaker mutaties te hebben in 9 bepaalde genen die zijn gerelateerd aan risico op kanker en specifiek aan borstkanker. En deze zijn weer gerelateerd aan niveau van foliumzuur in het bloed.
Hun bevindingen zijn dan ook een versterking van het bewijs dat verhoogde inname van foliumzuur een effectieve strategie in het verminderen van het risico op de ziekte in Afro-Amerikaanse vrouwen, maar ook bij vrouwen van andere afkomst met te lage foliumzuurniveaus, kan blijken te zijn.
Hun bevindingen zijn door Gong et al gepubliceerd in het International Journal of Cancer.
In deze eerste grote studie in zijn soort, ïdentificeerden de onderzoekers patronen in gen variaties die gerelateerd zijn aan het risico op borstkanker. Deze gen variaties liepen aanzienlijk uiteen tussen Afro-Amerikaanse en Europese Amerikaanse vrouwen. De onderzoekers, waaronder medewerkers van Rutgers Cancer Institute of New Jersey en the Icahn School of Medicine at Mount Sinai richten hun onderzoek op de verschillen in het door foliumzuurgereguleerde zogeheten one-carbon metabolism, een complex netwerk van onderling afhankelijke processen die belangrijke cellulaire processen zoals DNA methylatie, nucleotide synthese en DNA replicatie en herstel mogelijk maken.
Details van het onderzoek
In een case-control studie bij 1.275 Europese Amerikaanse en 1299 Afro-Amerikaanse vrouwen die deelnamen aan de Women's Circle of Health Study, voerden onderzoekers een uitgebreide analyse uit van single-nucleotide polymorfismen in 11 genen die betrokken zijn in het one-carbon metabolism en het risico op borstkanker.
De onderzoekers vonden verschillende patronen in deze genetische variaties tussen de twee groepen vrouwen en ïdentificeerden associaties tussen verschillende van die single-nucleotide polymorfismen met name in genen zoals MTR, MTRR, SHMT1, tyms en SLC19A1-met een algemeen risico op kanker en met een specifiek risico op borstkanker via de oestrogeen receptor-status. Terwijl de ontdekte single-nucleotide polymorfismen verschillen niet statistisch significant waren tussen de twee groepen na correctie voor de belangrijkste factoren, bleek uit de polygenetische risico score wel een significante relatie te zijn tussen de genetische variaties en het risico op borstkanker.
Cruciale rol voor folioumzuur - vitamine B.
Belangrijk is dat uit het onderzoek ook blijkt dat de single-nucleotide polymorfisme gerelateerdheid kan worden gewijzigd door meer inname van foliumzuur , een B-vitamine welke veel voorkomt in groene bladgroenten en fruit. Onderzoek van deze genen die nog niet eerder goed onderzocht zijn bij borstkanker leidde volgens het onderzoeksteam tot nieuwe bevindingen over het metabolisme van de belangrijkste enzymen.
Uitdagende resultaten:
"Deze bevindingen zijn provocerend omdat ze nieuw bewijs leveren dat door de verstoring van de belangrijkste metabolische processen, deze uiteindelijk bijdragen aan gen instabiliteit. Bepaalde genetische varianten en de interacties in deze belangrijke metabole routes kunnen bijdragen aan het risico op borstkanker bij zowel Afro-Amerikaanse en Europese Amerikaanse vrouwen," zegt Zhihong Gong, PhD, Assistant Professor of Oncology and Assistant Member of the Department of Cancer Prevention and Control at RPCI.
Aanvullende grootschalige studies en functionele evaluaties zijn nodig om deze bevindingen te bevestigen en de moleculaire mechanismen te verkennen die verantwoordelijk zijn voor deze dynamiek, aldus de onderzoekers.
De onderzoekers zijn dan ook van plan om de relatie tussen de bloedwaarden niveaus van foliumzuur, dieet inname van foliumzuur, en genotypes van deze belangrijke single-nucleotide polymorfismen verder te onderzoeken om daarmee extra licht te werpen op de verschillen in ras en mogelijke associaties met borstkanker bloot te leggen.
Dr Gong is een van auteurs van het International Journal of Cancer artikel.
Deze studie werd ondersteund door U.S. Army Medical Research and Material Command, the National Cancer Institute, the Breast Cancer Research Foundation, and by a gift from the Philip L. Hubbell family.
Het volledige studierapport van: Genetic variants in one-carbon metabolism genes and breast cancer risk in European American and African American women is tegen betaling in te zien.
Hier het abstract van de studie:
one-carbon metabolizing gene polymorphisms could play a role in breast cancer and that may differ between European-American and Afro-American women.
Genetic variants in one-carbon metabolism genes and breast cancer risk in European American and African American women
Article first published online: 29 JAN 2015
DOI: 10.1002/ijc.29434
© 2015 UICC
Folate-mediated one-carbon metabolism plays critical roles in DNA synthesis, repair and DNA methylation. The impact of single nucleotide polymorphisms (SNPs) in folate-metabolizing enzymes has been investigated in risk of breast cancer among European or Asian populations, but not among women of African ancestry.
We conducted a comprehensive analysis of SNPs in eleven genes involved in one-carbon metabolism and risk of breast cancer in 1,275 European-American (EA) and 1,299 African-American (AA) women who participated in the Women's Circle of Health Study.
Allele frequencies varied significantly between EA and AA populations. A number of these SNPs, specifically in genes including MTR, MTRR, SHMT1, TYMS and SLC19A1, were associated with overall breast cancer risk, as well as risk by estrogen receptor (ER) status, in either EA or AA women. Associations appeared to be modified by dietary folate intake.
Although single-SNP associations were not statistically significant after correcting for multiple comparisons, polygenetic score analyses revealed significant associations with breast cancer risk. Per unit increase of the risk score was associated with a modest 19 to 50% increase in risk of breast cancer overall, ER positive or ER negative cancer (all p < 0.0005) in EAs or AAs.
In summary, our data suggest that one-carbon metabolizing gene polymorphisms could play a role in breast cancer and that may differ between EA and AA women.
Gerelateerde artikelen
- Alcohol tast de darmbiotica aan en geeft hoger risico op ziektes. Blijkt uit verschillende studies.
- Algemeen: Aangepast voedingspatroon en meer beweging onder telefonische en schriftelijke begeleiding verbetert significant kwaliteit van leven en functioneren van oudere overlevenden van borstkanker en prostaatkanker met overgewicht en slechte levensstijl
- Algemeen: Wat is er met ons voedsel gebeurd? Een desastreuze ontwikkeling lijkt. ODE publiceerde in 2004 een artikel over afname van voedingstoffen van groenten en fruit dat nog steeds actueel lijkt.
- Bloedverdunners die vitamine K in het lichaam remmen worden gelinkt aan een verhoogd risico voor het ontwikkelen en verergeren van (osteo)artrose.
- Caffeine: mensen met een dieet met een hoog cafeïnegebruik, hebben een rijkere darmflora, met hogere waarden van mogelijk ontstekingsremmende bacteriën, vergeleken met dieet met weinig cafeïne.
- Darmflora: Alzheimerpatiënten missen goede bacterie in hun darmen, die gezonde mensen wel hebben. Veel vezels en gevarieerd eten zou Alzheimer kunnen voorkomen
- Darmflora beinvloed door voeding en leefstijl speelt cruciale rol in ontstaan van ziektes ook bij ontstaan van kanker en behandelingen daarvan
- Deze 6 wetenschappelijke onderzoeken over fysiologisch actieve (voedings)stoffen, zoals vitamines en andere supplementen en toepassingen ervan in de praktijk zijn genomineerd voor de James Lindprijs 2021.
- Diagnostische fouten komen vaak voor in ziekenhuizen. 1 op de 14 patienten krijgt verkeerde diagnose maar is heel vaak te voorkomen.
- Dierlijke vetten, roken en leefstijl zijn de belangrijkste factoren die bepalen of iemand kanker krijgt of niet. Blijkt uit heel groot wereldwijd uitgevoerd onderzoek in 187 landen
- Een nieuw drinkvoedingsproduct, met wei-eiwitten, vrije vertakte aminozuren en ursolzuur, verbetert de loopsnelheid en mitochondrieel functioneren van ondervoede ouderen in vergelijking met een standaard drinkvoedingsproduct.
- Eenzaamheid en te weinig sociale contacten blijken grootste risico op overlijden aan alle oorzaken bij mensen met zwaarlijvigheid en obesitas
- Foliumzuur via voeding geeft significant minder risico op hormoon-receptor-negatieve borstkanker bij vrouwen in leeftijd voor de overgang
- Foliumzuur - vitamine B speelt cruciale rol bij optredende mutaties in genen die gerelateerd zijn aan risico op kanker en specifiek bij borstkanker.
- Groene thee vermindert kans op vormen van spijsverteringskanker met gemiddeld 20 procent bij oudere Chinese vrouwen copy 1
- Insulineresistentie: meer dan diabetes type 2. Schatting is dat zeg 75 procent van de Nederlandse bevolking een vorm van insulineresistentie heeft.
- Koffie zou het risico op ontstaan van buikvlieskanker met 18 procent kunnen verminderen bewijst een deelstudie uit de Nurses Health Study
- Maak dringend meer werk van gezondheid als onderdeel van bestaanszekerheid, schrijft de Sociaal Economische Raad (SER) in nieuw beleidsrapport
- Mediterraan dieet voorkomt bij vrouwen die dit gebruiken vanaf middelbare leeftijd chronische ziektes en geeft veel betere gezondheid op 70 jaar en ouder
- Mediteraan voedingspatroon kan sterfte aan kanker met 35 procent verminderen in vergelijking met westers dieet.
- Mineralen: De belangrijkste mineralen die de westerse mens dagelijks nodig heeft op een rijtje gezet.
- Multivitamine met mineralen (MVM) gedurende 3 jaar dagelijks ingenomen verminderde bij ouderen (65+) met 60 procent mentale achteruitgang in vergelijking met placebo
- Onderzoek naar effect van voeding op kanker verhelderend. prof. dr. J.W. Coebergh voorspelt de trends van kanker incidentie en kanker bij ouderen. Wat werkt wel en wat werkt niet.
- Overgewicht komt vaker voor dan ondergewicht wereldwijd blijkt uit groot wereldwijd uitgevoerd onderzoek
- RIVM heeft een nieuwe versie van Nederlands Voedingsstoffenbestand (NEVO) gepubliceerd. Hierin informatie over 2152 voedingsmiddelen, waarvan 181 nieuwe producten.
- Plantaardig dieet en tomaten verminderen kans op krijgen van prostaatkanker
- Rood vlees en bewerkt vlees verhoogt kans op blaaskanker met 25 tot 33 procent
- Regelmatig noten eten verlaagt de kans om te overlijden aan een hart- of vaatziekte met 29 procent of aan kanker met 11% in vergelijking met mensen die weinig tot geen noten eten
- Sterk bewerkte voeding en voedingsproducten veroorzaken meer sterfgevallen aan kanker, vooral bij vrouwen met eierstokkanker was de sterfte hoger blijkt uit bevolkingsonderzoek
- Student en leefstijl zorgt met eigen cursussen dat studenten voeding en medicijnen het vak voeding in de zorg kunnen volgen binnen hun opleidingen.
- Suikerconsumptie in voeding is eerder schadelijk dan gunstig voor de gezondheid, vooral bij cardiometabole aandoeningen en kanker heeft toegevoegde suiker schadelijke gevolgen.
- Urinetest kan iemand persoonlijk een voedingspatroon - dieet aanraden. Een zogezegd gepersonaliseerd dieet blijkt uit nieuwe studie.
- Vegetarisch dieet kan klimaat verbeteren en miljoenen mensenlevens redden en kosten gezondheidszorg zouden kunnen dalen met honderden miljarden
- Vegetarische vezelrijke voeding geeft minder risico op diverticulose, afwijkingen aan de darm, blijkt uit grote bevolkingsstudie
- Voeding: naleving van verschillende gezonde eetpatronen wordt geassocieerd met een lager risico op totale en oorzaakspecifieke mortaliteit.
- Welke vitamines en mineralen helpen ter voorkoming, preventie van kanker? Een overzicht van belangrijke studies en recente inzichten
- Westerse verschraalde landbouwgrond voorziet de daarop geteelde groenten en fruit niet meer voldoende van noodzakelijke mineralen en vitaminen. Aldus opzienbarend onderzoeksrapport.
- Zwarte bonen bevatten erg veel anti-oxidanten en zijn belangrijk in uw voedingspatroon voor een betere gezondheid.
- Algemeen: Voeding en voedingstoffen die een preventief effect hebben om kanker: te voorkomen. Een aantal studies en aanbevelingen bij elkaar gezet.
Plaats een reactie ...
Reageer op "Foliumzuur - vitamine B speelt cruciale rol bij optredende mutaties in genen die gerelateerd zijn aan risico op kanker en specifiek bij borstkanker."