21 november 2013: Bron: New England Journal of Medicine, november 2013

Regelmatig noten eten verlaagt de kans om te overlijden aan een hart- of vaatziekte met 29% of aan kanker met 11% in vergelijking met mensen die weinig tot geen noten eten.

Dit blijkt uit een observatie studie onder 76.464 vrouwen gevolgd in de Nurses 'Health Study (periode 1980 - 2010) en 42.498 mannen uit de Health Professionals Follow - up Study ( periode 1986-2010 ). Deelnemers met een voorgeschiedenis van kanker, hart-en vaatziekten of een beroerte werden uitgesloten van de studie. De onderzoekers evalueerden de consumptie van noten bij de start van de studie en vervolgens om de 2 tot 4 jaar daarna.

Studieresultaten:
Uit het onderzoek bleek, gecorrigeerd naar andere eventueel verstorende factoren, dat mensen uit de groep met de hoogste inname van noten 29%  minder kans hadden te overlijden aan hart- en vaatziektes en 11 procent minder kans te overlijden aan kanker in vergelijking met de groep mensen die de minste noten aten.

Geheel genomen overleden 20% minder mensen die veel noten aten in vergelijking met mensen die weinig of geen noten aten tijdens de studie follow-up. Tijdens 3.038.853 persoonsjaren van follow - up stierven 16.200 vrouwen en 11.229 mannen .
.
"Noten zijn rijk aan voedingsstoffen , zoals onverzadigde vetzuren , vezels, vitaminen en mineralen , die hart en vaat beschermende eigenschappen worden toegegedicht, evenals anti-kanker, ontstekingsremmende en antioxiderende eigenschappen, " aldus hoofdauteur Ying Bao , MD , SCD , van het Brigham en Women 's Hospital en Harvard Medical School , Massachusetts. "Voor zover wij weten is deze studie de grootste studie over noten consumptie en de relatie tot totale sterfte en de eerste studie die de associaties tussen noten consumptie en een verscheidenheid van oorzaken van sterven heeft onderzocht, " aldus Dr Ying Bao.

Vergeleken met deelnemers die geen noten aten of die noten minder dan een keer per week aten hadden degenen die wel regelmatig noten aten een daling van 7 % in risico op overlijden aan alle oorzaken (gepoolde multivariate hazard ratio [ HR ] , 0.93 ; 95 % betrouwbaarheidsinterval [ BI ] , 0,90-0,96 ), na correctie voor andere bekende of vermoede risicofactoren, met inbegrip van zout gebruik, het volgen van een mediterraan dieet en inname van olijfolie.

Gepoolde multivariate HRs waren 0,89 ( 95 % BI , 0,86-0,93 ) voor het eten van noten een keer per week , 0.87 ( 95 % BI , 0,83-0,90 ) voor 2 tot 4 keer per week , 0.85 ( 95 % BI , 0,79-0,91 ) voor 5 tot 6 keer per week en 0.80 ( 95 % BI , 0,73-0,86 ) voor 7 of meer keer per week ( P < .001 voor de trend ) .

Er was dus ook een significante relatie tussen de consumptie van noten en sterfgevallen als gevolg van kanker, hart-en vaatziekten en luchtwegen aandoeningen. Resultaten waren vergelijkbaar voor pinda's en noten en de relatie tot overlijdenskans bleef in alle subgroepen overeind.

Conclusie van de onderzoekers is dan ook: "In twee grote prospectieve Amerikaanse studies vonden we een significante, dosisafhankelijke relatie tussen de consumptie van noten en totale mortaliteit , na correctie voor potentieel andere verstorende factoren. Vergeleken met deelnemers die geen noten aten en zij die zeven of meer keer per week noten geconsumeerd hadden kwamen we op een 20 % lager sterftecijfer."

Het volledige studierapport: Association of Nut Consumption with Total and Cause-Specific Mortality is gratis in te zien op de website van NEJM november 2013.

Hier het abstract van deze studie:

Increased frequency of nut consumption was associated with a significantly reduced risk of mortality.

Association of Nut Consumption with Total and Cause-Specific Mortality

Ying Bao, M.D., Sc.D., Jiali Han, Ph.D., Frank B. Hu, M.D., Ph.D., Edward L. Giovannucci, M.D., Sc.D., Meir J. Stampfer, M.D., Dr.P.H., Walter C. Willett, M.D., Dr.P.H., and Charles S. Fuchs, M.D., M.P.H.

N Engl J Med 2013; 369:2001-2011November 21, 2013 DOI: 10.1056/NEJMoa1307352

Background

Increased nut consumption has been associated with a reduced risk of major chronic diseases, including cardiovascular disease and type 2 diabetes mellitus. However, the association between nut consumption and mortality remains unclear.

Methods

We examined the association between nut consumption and subsequent total and cause-specific mortality among 76,464 women in the Nurses' Health Study (1980–2010) and 42,498 men in the Health Professionals Follow-up Study (1986–2010). Participants with a history of cancer, heart disease, or stroke were excluded. Nut consumption was assessed at baseline and updated every 2 to 4 years.

Results

During 3,038,853 person-years of follow-up, 16,200 women and 11,229 men died. Nut consumption was inversely associated with total mortality among both women and men, after adjustment for other known or suspected risk factors. The pooled multivariate hazard ratios for death among participants who ate nuts, as compared with those who did not, were 0.93 (95% confidence interval , 0.90 to 0.96) for the consumption of nuts less than once per week, 0.89 (95% CI, 0.86 to 0.93) for once per week, 0.87 (95% CI, 0.83 to 0.90) for two to four times per week, 0.85 (95% CI, 0.79 to 0.91) for five or six times per week, and 0.80 (95% CI, 0.73 to 0.86) for seven or more times per week (P<0.001 for trend). Significant inverse associations were also observed between nut consumption and deaths due to cancer, heart disease, and respiratory disease.

Conclusions

In two large, independent cohorts of nurses and other health professionals, the frequency of nut consumption was inversely associated with total and cause-specific mortality, independently of other predictors of death. (Funded by the National Institutes of Health and the International Tree Nut Council Nutrition Research and Education Foundation.)


Plaats een reactie ...

Reageer op "Regelmatig noten eten verlaagt de kans om te overlijden aan een hart- of vaatziekte met 29 procent of aan kanker met 11% in vergelijking met mensen die weinig tot geen noten eten"


Gerelateerde artikelen