21 november 2013: Bron: New England Journal of Medicine, november 2013
Regelmatig noten eten verlaagt de kans om te overlijden aan een hart- of vaatziekte met 29% of aan kanker met 11% in vergelijking met mensen die weinig tot geen noten eten.
Dit blijkt uit een observatie studie onder 76.464 vrouwen gevolgd in de Nurses 'Health Study (periode 1980 - 2010) en 42.498 mannen uit de Health Professionals Follow - up Study ( periode 1986-2010 ). Deelnemers met een voorgeschiedenis van kanker, hart-en vaatziekten of een beroerte werden uitgesloten van de studie. De onderzoekers evalueerden de consumptie van noten bij de start van de studie en vervolgens om de 2 tot 4 jaar daarna.
Studieresultaten:
Uit het onderzoek bleek, gecorrigeerd naar andere eventueel verstorende factoren, dat mensen uit de groep met de hoogste inname van noten 29% minder kans hadden te overlijden aan hart- en vaatziektes en 11 procent minder kans te overlijden aan kanker in vergelijking met de groep mensen die de minste noten aten.
Geheel genomen overleden 20% minder mensen die veel noten aten in vergelijking met mensen die weinig of geen noten aten tijdens de studie follow-up. Tijdens 3.038.853 persoonsjaren van follow - up stierven 16.200 vrouwen en 11.229 mannen .
.
"Noten zijn rijk aan voedingsstoffen , zoals onverzadigde vetzuren , vezels, vitaminen en mineralen , die hart en vaat beschermende eigenschappen worden toegegedicht, evenals anti-kanker, ontstekingsremmende en antioxiderende eigenschappen, " aldus hoofdauteur Ying Bao , MD , SCD , van het Brigham en Women 's Hospital en Harvard Medical School , Massachusetts. "Voor zover wij weten is deze studie de grootste studie over noten consumptie en de relatie tot totale sterfte en de eerste studie die de associaties tussen noten consumptie en een verscheidenheid van oorzaken van sterven heeft onderzocht, " aldus Dr Ying Bao.
Vergeleken met deelnemers die geen noten aten of die noten minder dan een keer per week aten hadden degenen die wel regelmatig noten aten een daling van 7 % in risico op overlijden aan alle oorzaken (gepoolde multivariate hazard ratio [ HR ] , 0.93 ; 95 % betrouwbaarheidsinterval [ BI ] , 0,90-0,96 ), na correctie voor andere bekende of vermoede risicofactoren, met inbegrip van zout gebruik, het volgen van een mediterraan dieet en inname van olijfolie.
Gepoolde multivariate HRs waren 0,89 ( 95 % BI , 0,86-0,93 ) voor het eten van noten een keer per week , 0.87 ( 95 % BI , 0,83-0,90 ) voor 2 tot 4 keer per week , 0.85 ( 95 % BI , 0,79-0,91 ) voor 5 tot 6 keer per week en 0.80 ( 95 % BI , 0,73-0,86 ) voor 7 of meer keer per week ( P < .001 voor de trend ) .
Er was dus ook een significante relatie tussen de consumptie van noten en sterfgevallen als gevolg van kanker, hart-en vaatziekten en luchtwegen aandoeningen. Resultaten waren vergelijkbaar voor pinda's en noten en de relatie tot overlijdenskans bleef in alle subgroepen overeind.
Conclusie van de onderzoekers is dan ook: "In twee grote prospectieve Amerikaanse studies vonden we een significante, dosisafhankelijke relatie tussen de consumptie van noten en totale mortaliteit , na correctie voor potentieel andere verstorende factoren. Vergeleken met deelnemers die geen noten aten en zij die zeven of meer keer per week noten geconsumeerd hadden kwamen we op een 20 % lager sterftecijfer."
Het volledige studierapport: Association of Nut Consumption with Total and Cause-Specific Mortality is gratis in te zien op de website van NEJM november 2013.
Hier het abstract van deze studie:
Increased frequency of nut consumption was associated with a significantly reduced risk of mortality.
Association of Nut Consumption with Total and Cause-Specific Mortality
N Engl J Med 2013; 369:2001-2011November 21, 2013 DOI: 10.1056/NEJMoa1307352
Background
Increased nut consumption has been associated with a reduced risk of major chronic diseases, including cardiovascular disease and type 2 diabetes mellitus. However, the association between nut consumption and mortality remains unclear.
Methods
We examined the association between nut consumption and subsequent total and cause-specific mortality among 76,464 women in the Nurses' Health Study (1980–2010) and 42,498 men in the Health Professionals Follow-up Study (1986–2010). Participants with a history of cancer, heart disease, or stroke were excluded. Nut consumption was assessed at baseline and updated every 2 to 4 years.
Results
During 3,038,853 person-years of follow-up, 16,200 women and 11,229 men died. Nut consumption was inversely associated with total mortality among both women and men, after adjustment for other known or suspected risk factors. The pooled multivariate hazard ratios for death among participants who ate nuts, as compared with those who did not, were 0.93 (95% confidence interval , 0.90 to 0.96) for the consumption of nuts less than once per week, 0.89 (95% CI, 0.86 to 0.93) for once per week, 0.87 (95% CI, 0.83 to 0.90) for two to four times per week, 0.85 (95% CI, 0.79 to 0.91) for five or six times per week, and 0.80 (95% CI, 0.73 to 0.86) for seven or more times per week (P<0.001 for trend). Significant inverse associations were also observed between nut consumption and deaths due to cancer, heart disease, and respiratory disease.
Conclusions
In two large, independent cohorts of nurses and other health professionals, the frequency of nut consumption was inversely associated with total and cause-specific mortality, independently of other predictors of death. (Funded by the National Institutes of Health and the International Tree Nut Council Nutrition Research and Education Foundation.)
Gerelateerde artikelen
- Alcohol tast de darmbiotica aan en geeft hoger risico op ziektes. Blijkt uit verschillende studies.
- Algemeen: Aangepast voedingspatroon en meer beweging onder telefonische en schriftelijke begeleiding verbetert significant kwaliteit van leven en functioneren van oudere overlevenden van borstkanker en prostaatkanker met overgewicht en slechte levensstijl
- Algemeen: Wat is er met ons voedsel gebeurd? Een desastreuze ontwikkeling lijkt. ODE publiceerde in 2004 een artikel over afname van voedingstoffen van groenten en fruit dat nog steeds actueel lijkt.
- Bloedverdunners die vitamine K in het lichaam remmen worden gelinkt aan een verhoogd risico voor het ontwikkelen en verergeren van (osteo)artrose.
- Caffeine: mensen met een dieet met een hoog cafeïnegebruik, hebben een rijkere darmflora, met hogere waarden van mogelijk ontstekingsremmende bacteriën, vergeleken met dieet met weinig cafeïne.
- Darmflora: Alzheimerpatiënten missen goede bacterie in hun darmen, die gezonde mensen wel hebben. Veel vezels en gevarieerd eten zou Alzheimer kunnen voorkomen
- Darmflora beinvloed door voeding en leefstijl speelt cruciale rol in ontstaan van ziektes ook bij ontstaan van kanker en behandelingen daarvan
- Deze 6 wetenschappelijke onderzoeken over fysiologisch actieve (voedings)stoffen, zoals vitamines en andere supplementen en toepassingen ervan in de praktijk zijn genomineerd voor de James Lindprijs 2021.
- Dierlijke vetten, roken en leefstijl zijn de belangrijkste factoren die bepalen of iemand kanker krijgt of niet. Blijkt uit heel groot wereldwijd uitgevoerd onderzoek in 187 landen
- Een nieuw drinkvoedingsproduct, met wei-eiwitten, vrije vertakte aminozuren en ursolzuur, verbetert de loopsnelheid en mitochondrieel functioneren van ondervoede ouderen in vergelijking met een standaard drinkvoedingsproduct.
- Eenzaamheid en te weinig sociale contacten blijken grootste risico op overlijden aan alle oorzaken bij mensen met zwaarlijvigheid en obesitas
- Foliumzuur via voeding geeft significant minder risico op hormoon-receptor-negatieve borstkanker bij vrouwen in leeftijd voor de overgang
- Foliumzuur - vitamine B speelt cruciale rol bij optredende mutaties in genen die gerelateerd zijn aan risico op kanker en specifiek bij borstkanker.
- Groene thee vermindert kans op vormen van spijsverteringskanker met gemiddeld 20 procent bij oudere Chinese vrouwen copy 1
- Insulineresistentie: meer dan diabetes type 2. Schatting is dat zeg 75 procent van de Nederlandse bevolking een vorm van insulineresistentie heeft.
- Koffie zou het risico op ontstaan van buikvlieskanker met 18 procent kunnen verminderen bewijst een deelstudie uit de Nurses Health Study
- Maak dringend meer werk van gezondheid als onderdeel van bestaanszekerheid, schrijft de Sociaal Economische Raad (SER) in nieuw beleidsrapport
- Mediterraan dieet voorkomt bij vrouwen die dit gebruiken vanaf middelbare leeftijd chronische ziektes en geeft veel betere gezondheid op 70 jaar en ouder
- Mediteraan voedingspatroon kan sterfte aan kanker met 35 procent verminderen in vergelijking met westers dieet.
- Mineralen: De belangrijkste mineralen die de westerse mens dagelijks nodig heeft op een rijtje gezet.
- Multivitamine met mineralen (MVM) gedurende 3 jaar dagelijks ingenomen verminderde bij ouderen (65+) met 60 procent mentale achteruitgang in vergelijking met placebo
- Onderzoek naar effect van voeding op kanker verhelderend. prof. dr. J.W. Coebergh voorspelt de trends van kanker incidentie en kanker bij ouderen. Wat werkt wel en wat werkt niet.
- Overgewicht komt vaker voor dan ondergewicht wereldwijd blijkt uit groot wereldwijd uitgevoerd onderzoek
- RIVM heeft een nieuwe versie van Nederlands Voedingsstoffenbestand (NEVO) gepubliceerd. Hierin informatie over 2152 voedingsmiddelen, waarvan 181 nieuwe producten.
- Plantaardig dieet en tomaten verminderen kans op krijgen van prostaatkanker
- Rood vlees en bewerkt vlees verhoogt kans op blaaskanker met 25 tot 33 procent
- Regelmatig noten eten verlaagt de kans om te overlijden aan een hart- of vaatziekte met 29 procent of aan kanker met 11% in vergelijking met mensen die weinig tot geen noten eten
- Sterk bewerkte voeding en voedingsproducten veroorzaken meer sterfgevallen aan kanker, vooral bij vrouwen met eierstokkanker was de sterfte hoger blijkt uit bevolkingsonderzoek
- Student en leefstijl zorgt met eigen cursussen dat studenten voeding en medicijnen het vak voeding in de zorg kunnen volgen binnen hun opleidingen.
- Suikerconsumptie in voeding is eerder schadelijk dan gunstig voor de gezondheid, vooral bij cardiometabole aandoeningen en kanker heeft toegevoegde suiker schadelijke gevolgen.
- Urinetest kan iemand persoonlijk een voedingspatroon - dieet aanraden. Een zogezegd gepersonaliseerd dieet blijkt uit nieuwe studie.
- Vegetarisch dieet kan klimaat verbeteren en miljoenen mensenlevens redden en kosten gezondheidszorg zouden kunnen dalen met honderden miljarden
- Vegetarische vezelrijke voeding geeft minder risico op diverticulose, afwijkingen aan de darm, blijkt uit grote bevolkingsstudie
- Voeding: naleving van verschillende gezonde eetpatronen wordt geassocieerd met een lager risico op totale en oorzaakspecifieke mortaliteit.
- Welke vitamines en mineralen helpen ter voorkoming, preventie van kanker? Een overzicht van belangrijke studies en recente inzichten
- Westerse verschraalde landbouwgrond voorziet de daarop geteelde groenten en fruit niet meer voldoende van noodzakelijke mineralen en vitaminen. Aldus opzienbarend onderzoeksrapport.
- Zwarte bonen bevatten erg veel anti-oxidanten en zijn belangrijk in uw voedingspatroon voor een betere gezondheid.
- Algemeen: Voeding en voedingstoffen die een preventief effect hebben om kanker: te voorkomen. Een aantal studies en aanbevelingen bij elkaar gezet.
Plaats een reactie ...
Reageer op "Regelmatig noten eten verlaagt de kans om te overlijden aan een hart- of vaatziekte met 29 procent of aan kanker met 11% in vergelijking met mensen die weinig tot geen noten eten"