5 november 2012: Bron: Am J Clin Nutr November 2012 vol. 96 no. 5 1056-1063

Groene thee  drinken verlaagt het risico met 27 procent op het krijgen van verschillende vormen van kanker, zoals slokdarmkanker, keelkanker, maagkanker en darmkanker bij oudere Chinese vrouwen.

Dit blijkt uit een gedeelte uit Chinees bevolkingsonderzoek - Shanghai Women's Health Study - onder 69.310 Chinese vrouwen van 50 jaar of ouder gedurende de periode 1996 - 2000 met een follow-up periode van 11 jaar. Opvallend is dat de onderzoekers bewust hebben gekozen voor onderzoek naar die deelnemende vrouwen die niet rookten en geen alcohol gebruikten.  De onderzoekers zeggen er wel bij dat juist in die groep meer bewegen, gezonder eten enz. van invloed zou kunnen zijn geweest op de resultaten.

Wie echter andere studies bekijkt - zie gerelateerde artikelen - over groene thee, ziet dat de resultaten corresponderen met eerder onderzoek. Groene thee, mits goed gezet en van goede kwaliteit - zie het boek
Eten tegen Kanker
 waarin door twee Canadese oncologen mooi wordt beschreven hoe groene thee dan precies werkt en hoe je er optimaal gebruik van kunt maken - heeft een bewezen preventief en zelfs therapeutisch effect bij voorkomen en behandelen van vele vormen van kanker.

Resultaten:
Na een gemiddelde follow-up van 11 jaar, werden 1255 gevallen van spijsverteringskanker gemeld onder de 69.310 niet rokende en geen alcohol drinkende vrouwen (spijsverterings vormen van kanker zijn maagkanker, slokdarmkanker, darmkanker, leverkanker, alvleesklierkanker en galwegenkanker).
In vergelijking met vrouwen die nooit thee dronken, werd gewone thee inname (vooral groene thee) geassocieerd met een verminderde kans op alle vormen van spijsverterings vormen van kanker  (HR: 0,86, 95% CI: 0,74, 0,98), en de vermindering van het risico steeg zelfs als de hoeveelheid thee en jaren van thee consumptie meer en langer werden (P-trend = 0,01 en P-trend <0,01, respectievelijk). Bijvoorbeeld, vrouwen die  ≥ 150 g thee per dag (2 0 3 kopjes per dag) dronken hadden een verlaagd risico van 21 % op maagkanker  (HR: 0,79, 95% CI: 0,63, 0,99). De relatie tot drinken van groene thee en vermindering van het risico werd vooral gevonden bij darmkanker, maagkanker en slokdarmkanker / keelkanker.

Conclusie:
De onderzoekers concluderen dan ook dat enkele koppen groene thee per dag het risico op met name maagkanker, slokdarmkanker en darmkanker bij de oudere Chinese vrouwen kan verminderen.
Het volledige studie rapport: Prospective cohort study of tea consumption and risk of digestive system cancers: results from the Shanghai Women's Health Study1,2,3 is tegen betaling in te zien op de website van The American Journal of Clinical Nutrition. Hier het abstract van de studie.

Green tea consumption was associated with reduced risk of colorectal cancer and stomach cancer and esophageal cancers in older Chinese women

  1. Am J Clin Nutrvol. 96 no. 5 1056-1063

Prospective cohort study of tea consumption and risk of digestive system cancers: results from the Shanghai Women's Health Study1,2,3

  1. Wei Zheng

+ Author Affiliations

  1. 1From the Division of Epidemiology, Department of Medicine, Vanderbilt University School of Medicine, Nashville, TN (SN, X-OS, GY, HC, and WZ); the Department of Epidemiology, Shanghai Cancer Institute, Shanghai, China (H-LL, Y-BX, and Y-TG); and the Division of Cancer Epidemiology and Genetics, National Cancer Institute, Rockville, MD (B-TJ and W-HC).

+ Author Notes

  • 2 Supported by the National Cancer Institute (grant number R37 CA70867).

  • 3 Address correspondence to W Zheng, Vanderbilt Epidemiology Center and Vanderbilt-Ingram Cancer Center, Vanderbilt University School of Medicine, Eighth Floor, Suite 800, 2525 West End Avenue, Nashville, TN 37203-1738. E-mail: wei.zheng@vanderbilt.edu.

Abstract

Background: Data from in vitro and animal studies support a protective role for tea in the etiology of digestive system cancers; however, results from prospective cohort studies have been inconsistent. In addition, to our knowledge, no study has investigated the association of tea consumption with the incidence of all digestive system cancers in Chinese women.

Objective: We investigated the association of regular tea intake (≥3 times/wk for >6 mo) with risk of digestive system cancers.

Design: We used the Shanghai Women's Health Study, a population-based prospective cohort study of middle-aged and older Chinese women who were recruited in 1996–2000. Adjusted HRs and associated 95% CIs were derived from Cox regression models.

Results: After a mean follow-up of 11 y, 1255 digestive system cancers occurred (stomach, esophagus, colorectal, liver, pancreas, and gallbladder/bile duct cancers) in 69,310 nonsmoking and non–alcohol-drinking women. In comparison with women who never drank tea, regular tea intake (mostly green tea) was associated with reduced risk of all digestive system cancers combined (HR: 0.86; 95% CI: 0.74, 0.98), and the reduction in risk increased as the amount and years of tea consumption increased (P-trend = 0.01 and P-trend < 0.01, respectively). For example, women who consumed ≥150 g tea/mo (∼2–3 cups/d) had a 21% reduced risk of digestive system cancers combined (HR: 0.79; 95% CI: 0.63, 0.99). The inverse association was found primarily for colorectal and stomach/esophageal cancers.

Conclusion: In this large prospective cohort study, tea consumption was associated with reduced risk of colorectal and stomach/esophageal cancers in Chinese women.


Plaats een reactie ...

Reageer op "Groene thee vermindert kans op vormen van spijsverteringskanker met gemiddeld 20 procent bij oudere Chinese vrouwen copy 1"


Gerelateerde artikelen