5 november 2012: Bron: Am J Clin Nutr November 2012 vol. 96 no. 5 1056-1063
Groene thee drinken verlaagt het risico met 27 procent op het krijgen van verschillende vormen van kanker, zoals slokdarmkanker, keelkanker, maagkanker en darmkanker bij oudere Chinese vrouwen.
Dit blijkt uit een gedeelte uit Chinees bevolkingsonderzoek - Shanghai Women's Health Study - onder 69.310 Chinese vrouwen van 50 jaar of ouder gedurende de periode 1996 - 2000 met een follow-up periode van 11 jaar. Opvallend is dat de onderzoekers bewust hebben gekozen voor onderzoek naar die deelnemende vrouwen die niet rookten en geen alcohol gebruikten. De onderzoekers zeggen er wel bij dat juist in die groep meer bewegen, gezonder eten enz. van invloed zou kunnen zijn geweest op de resultaten.
Wie echter andere studies bekijkt - zie gerelateerde artikelen - over groene thee, ziet dat de resultaten corresponderen met eerder onderzoek. Groene thee, mits goed gezet en van goede kwaliteit - zie het boek
Eten tegen Kanker waarin door twee Canadese oncologen mooi wordt beschreven hoe groene thee dan precies werkt en hoe je er optimaal gebruik van kunt maken - heeft een bewezen preventief en zelfs therapeutisch effect bij voorkomen en behandelen van vele vormen van kanker.
Resultaten:
Na een gemiddelde follow-up van 11 jaar, werden 1255 gevallen van spijsverteringskanker gemeld onder de 69.310 niet rokende en geen alcohol drinkende vrouwen (spijsverterings vormen van kanker zijn maagkanker, slokdarmkanker, darmkanker, leverkanker, alvleesklierkanker en galwegenkanker).
In vergelijking met vrouwen die nooit thee dronken, werd gewone thee inname (vooral groene thee) geassocieerd met een verminderde kans op alle vormen van spijsverterings vormen van kanker (HR: 0,86, 95% CI: 0,74, 0,98), en de vermindering van het risico steeg zelfs als de hoeveelheid thee en jaren van thee consumptie meer en langer werden (P-trend = 0,01 en P-trend <0,01, respectievelijk). Bijvoorbeeld, vrouwen die ≥ 150 g thee per dag (2 0 3 kopjes per dag) dronken hadden een verlaagd risico van 21 % op maagkanker (HR: 0,79, 95% CI: 0,63, 0,99). De relatie tot drinken van groene thee en vermindering van het risico werd vooral gevonden bij darmkanker, maagkanker en slokdarmkanker / keelkanker.
Conclusie:
De onderzoekers concluderen dan ook dat enkele koppen groene thee per dag het risico op met name maagkanker, slokdarmkanker en darmkanker bij de oudere Chinese vrouwen kan verminderen.
Het volledige studie rapport: Prospective cohort study of tea consumption and risk of digestive system cancers: results from the Shanghai Women's Health Study1,2,3 is tegen betaling in te zien op de website van The American Journal of Clinical Nutrition. Hier het abstract van de studie.
Green tea consumption was associated with reduced risk of colorectal cancer and stomach cancer and esophageal cancers in older Chinese women
-
November 2012 vol. 96 no. 5 1056-1063Am J Clin Nutr
Prospective cohort study of tea consumption and risk of digestive system cancers: results from the Shanghai Women's Health Study1,2,3
- Sarah Nechuta,
- Xiao-Ou Shu,
- Hong-Lan Li,
- Gong Yang,
- Bu-Tian Ji,
- Yong-Bing Xiang,
- Hui Cai,
- Wong-Ho Chow,
- Yu-Tang Gao, and
- Wei Zheng
+ Author Affiliations
Abstract
Background: Data from in vitro and animal studies support a protective role for tea in the etiology of digestive system cancers; however, results from prospective cohort studies have been inconsistent. In addition, to our knowledge, no study has investigated the association of tea consumption with the incidence of all digestive system cancers in Chinese women.
Objective: We investigated the association of regular tea intake (≥3 times/wk for >6 mo) with risk of digestive system cancers.
Design: We used the Shanghai Women's Health Study, a population-based prospective cohort study of middle-aged and older Chinese women who were recruited in 1996–2000. Adjusted HRs and associated 95% CIs were derived from Cox regression models.
Results: After a mean follow-up of 11 y, 1255 digestive system cancers occurred (stomach, esophagus, colorectal, liver, pancreas, and gallbladder/bile duct cancers) in 69,310 nonsmoking and non–alcohol-drinking women. In comparison with women who never drank tea, regular tea intake (mostly green tea) was associated with reduced risk of all digestive system cancers combined (HR: 0.86; 95% CI: 0.74, 0.98), and the reduction in risk increased as the amount and years of tea consumption increased (P-trend = 0.01 and P-trend < 0.01, respectively). For example, women who consumed ≥150 g tea/mo (∼2–3 cups/d) had a 21% reduced risk of digestive system cancers combined (HR: 0.79; 95% CI: 0.63, 0.99). The inverse association was found primarily for colorectal and stomach/esophageal cancers.
Conclusion: In this large prospective cohort study, tea consumption was associated with reduced risk of colorectal and stomach/esophageal cancers in Chinese women.
Gerelateerde artikelen
- Alcohol tast de darmbiotica aan en geeft hoger risico op ziektes. Blijkt uit verschillende studies.
- Algemeen: Aangepast voedingspatroon en meer beweging onder telefonische en schriftelijke begeleiding verbetert significant kwaliteit van leven en functioneren van oudere overlevenden van borstkanker en prostaatkanker met overgewicht en slechte levensstijl
- Algemeen: Wat is er met ons voedsel gebeurd? Een desastreuze ontwikkeling lijkt. ODE publiceerde in 2004 een artikel over afname van voedingstoffen van groenten en fruit dat nog steeds actueel lijkt.
- Bloedverdunners die vitamine K in het lichaam remmen worden gelinkt aan een verhoogd risico voor het ontwikkelen en verergeren van (osteo)artrose.
- Caffeine: mensen met een dieet met een hoog cafeïnegebruik, hebben een rijkere darmflora, met hogere waarden van mogelijk ontstekingsremmende bacteriën, vergeleken met dieet met weinig cafeïne.
- Darmflora: Alzheimerpatiënten missen goede bacterie in hun darmen, die gezonde mensen wel hebben. Veel vezels en gevarieerd eten zou Alzheimer kunnen voorkomen
- Darmflora beinvloed door voeding en leefstijl speelt cruciale rol in ontstaan van ziektes ook bij ontstaan van kanker en behandelingen daarvan
- Deze 6 wetenschappelijke onderzoeken over fysiologisch actieve (voedings)stoffen, zoals vitamines en andere supplementen en toepassingen ervan in de praktijk zijn genomineerd voor de James Lindprijs 2021.
- Dierlijke vetten, roken en leefstijl zijn de belangrijkste factoren die bepalen of iemand kanker krijgt of niet. Blijkt uit heel groot wereldwijd uitgevoerd onderzoek in 187 landen
- Een nieuw drinkvoedingsproduct, met wei-eiwitten, vrije vertakte aminozuren en ursolzuur, verbetert de loopsnelheid en mitochondrieel functioneren van ondervoede ouderen in vergelijking met een standaard drinkvoedingsproduct.
- Eenzaamheid en te weinig sociale contacten blijken grootste risico op overlijden aan alle oorzaken bij mensen met zwaarlijvigheid en obesitas
- Foliumzuur via voeding geeft significant minder risico op hormoon-receptor-negatieve borstkanker bij vrouwen in leeftijd voor de overgang
- Foliumzuur - vitamine B speelt cruciale rol bij optredende mutaties in genen die gerelateerd zijn aan risico op kanker en specifiek bij borstkanker.
- Groene thee vermindert kans op vormen van spijsverteringskanker met gemiddeld 20 procent bij oudere Chinese vrouwen copy 1
- Insulineresistentie: meer dan diabetes type 2. Schatting is dat zeg 75 procent van de Nederlandse bevolking een vorm van insulineresistentie heeft.
- Koffie zou het risico op ontstaan van buikvlieskanker met 18 procent kunnen verminderen bewijst een deelstudie uit de Nurses Health Study
- Maak dringend meer werk van gezondheid als onderdeel van bestaanszekerheid, schrijft de Sociaal Economische Raad (SER) in nieuw beleidsrapport
- Mediterraan dieet voorkomt bij vrouwen die dit gebruiken vanaf middelbare leeftijd chronische ziektes en geeft veel betere gezondheid op 70 jaar en ouder
- Mediteraan voedingspatroon kan sterfte aan kanker met 35 procent verminderen in vergelijking met westers dieet.
- Mineralen: De belangrijkste mineralen die de westerse mens dagelijks nodig heeft op een rijtje gezet.
- Multivitamine met mineralen (MVM) gedurende 3 jaar dagelijks ingenomen verminderde bij ouderen (65+) met 60 procent mentale achteruitgang in vergelijking met placebo
- Onderzoek naar effect van voeding op kanker verhelderend. prof. dr. J.W. Coebergh voorspelt de trends van kanker incidentie en kanker bij ouderen. Wat werkt wel en wat werkt niet.
- Overgewicht komt vaker voor dan ondergewicht wereldwijd blijkt uit groot wereldwijd uitgevoerd onderzoek
- RIVM heeft een nieuwe versie van Nederlands Voedingsstoffenbestand (NEVO) gepubliceerd. Hierin informatie over 2152 voedingsmiddelen, waarvan 181 nieuwe producten.
- Plantaardig dieet en tomaten verminderen kans op krijgen van prostaatkanker
- Rood vlees en bewerkt vlees verhoogt kans op blaaskanker met 25 tot 33 procent
- Regelmatig noten eten verlaagt de kans om te overlijden aan een hart- of vaatziekte met 29 procent of aan kanker met 11% in vergelijking met mensen die weinig tot geen noten eten
- Sterk bewerkte voeding en voedingsproducten veroorzaken meer sterfgevallen aan kanker, vooral bij vrouwen met eierstokkanker was de sterfte hoger blijkt uit bevolkingsonderzoek
- Student en leefstijl zorgt met eigen cursussen dat studenten voeding en medicijnen het vak voeding in de zorg kunnen volgen binnen hun opleidingen.
- Suikerconsumptie in voeding is eerder schadelijk dan gunstig voor de gezondheid, vooral bij cardiometabole aandoeningen en kanker heeft toegevoegde suiker schadelijke gevolgen.
- Urinetest kan iemand persoonlijk een voedingspatroon - dieet aanraden. Een zogezegd gepersonaliseerd dieet blijkt uit nieuwe studie.
- Vegetarisch dieet kan klimaat verbeteren en miljoenen mensenlevens redden en kosten gezondheidszorg zouden kunnen dalen met honderden miljarden
- Vegetarische vezelrijke voeding geeft minder risico op diverticulose, afwijkingen aan de darm, blijkt uit grote bevolkingsstudie
- Voeding: naleving van verschillende gezonde eetpatronen wordt geassocieerd met een lager risico op totale en oorzaakspecifieke mortaliteit.
- Welke vitamines en mineralen helpen ter voorkoming, preventie van kanker? Een overzicht van belangrijke studies en recente inzichten
- Westerse verschraalde landbouwgrond voorziet de daarop geteelde groenten en fruit niet meer voldoende van noodzakelijke mineralen en vitaminen. Aldus opzienbarend onderzoeksrapport.
- Zwarte bonen bevatten erg veel anti-oxidanten en zijn belangrijk in uw voedingspatroon voor een betere gezondheid.
- Algemeen: Voeding en voedingstoffen die een preventief effect hebben om kanker: te voorkomen. Een aantal studies en aanbevelingen bij elkaar gezet.
Plaats een reactie ...
Reageer op "Groene thee vermindert kans op vormen van spijsverteringskanker met gemiddeld 20 procent bij oudere Chinese vrouwen copy 1"