Prof. Dr. J.W. Coebergh, epidemioloog en onderzoeker bij het Integraal Kankercentrum Zuid (IKZ) en de Erasmusuniversiteit, heeft bestudeerd hoe de verschillende soorten kankers toe- en afnemen in de twintigste eeuw. Prof. dr. Coeberg voorspelt de trends. Klik hier voor artikel in PDF over het onderzoek van prof. Dr. Coebergh.
Rond de behandeling van ouderen met kanker zijn veel vraagstukken nog niet opgehelderd. Ter oriëntatie maakten dr. Maryska Janssen-Heijnen (senior-onderzoeker IKZ) en prof. dr. Jan Willem Coebergh (sectorhoofd Onderzoek IKZ) op 29 september 2010 de balans op tijdens de platformbijeenkomst van GeriOnNe. Wat weten we wel? En wat weten we nog niet? Klik hier en lees hier meer over dit onderzoek naar kanker bij bejaarden en hoe dit zich zla ontwikkelen de komende jaren
Uit 2004:
Pijnlijk precies kan Coebergh bij veel kankertrends de verbanden aanwijzen met hoe wij aten en eten; hoe wij dronken en meer gingen drinken; hoe 90 procent van de mannen rookte en daarmee minderde. Maagkanker, slokdarmkanker, longkanker: de lijnen in de grafieken veranderen mee - zij het een paar decennia later - met de veranderingen in onze leef-, eet- en vrijetijdgewoonten. En met onze welvaart en verworvenheden. Zo kon de daling van maagkanker vanaf de jaren dertig doorzetten dankzij de komst van de ijskast. En nu? Onze huidige leefstijl belooft nieuwe problemen. Nieuwe kankerepidemieën dienen zich aan, gevoed door te veel calorieën en te veel alcohol.
Zo begint een uitgebreid artikel in Trouw over de gevolgen van eten en drinken op kanker krijgen. De link naar het artikel in Trouw werkt niet meer maar wel vond ik op www.ikz.nl de statistieken die de basis vormden voor het artikel in Trouw:
Schematische weergave van aannemelijke verbanden tussen blootstellingen van invloed op ontstaan of preventie van kanker en later optredende veranderingen in de Incidentie van kanker bij mannen (I) en vrouwen (II) in zuid Nederland sinds 1960. De hoeveelheid plusjes (bijdragend aan ontstaan) en minnetjes (beschermend tegen) vormt een indicatie van resultante van sterkte van het verband (zoals bekend uit wetenschappelijk epidemiologisch onderzoek) en de intensiteit van blootstelling in de bevolking voor zover gemeten of geschat.
Prof Dr J.W.W. Coebergh
5 november 2005
bronnen:
Leerboek Oncologie, 7de druk. Houten: Bohn Stafleu
Textbook of Cancer epidemiology. OUP, 2002.
Schematische weergave van aannemelijke verbanden tussen blootstellingen en veranderingen in incidentie en sterfte in de kankerregistratie van het Integraal Kankercentrum Zuid sinds 1955
I mannen Verband tussen trends in incidentie en kankerverwekkende en –beschermende stoffen.
|
|
|
Belangrijke kankerverwekkernde of beschermende blootstellingen |
||||||||
Tumor- Localisatie (%) van geheel in 2005 |
Stijgende Trend incidentie |
Dalende trend |
Tabak |
Alcohol |
Ongunstige Caloriebalans & weinig beweging |
Verse groenten & fruit & ijskast |
UV zon |
Hygiene & immuun- systeem |
Hormo-naal |
Beroep |
Betere/Vroeg- diagnostiek screening |
Mondholte (1%) |
Na 1970 |
Tot 1960 |
++ |
++ |
|
- |
|
|
|
|
|
Keel (1,5%) |
Na 1980 |
Tot |
+ |
+++ |
|
- |
|
|
|
|
|
Strottenhoofd (2%) |
Tot 1990 |
Vanaf 1990 |
+++ |
++ |
|
- |
|
|
|
+ |
|
Long (20%) |
1955- |
Va 1990 |
++++ |
|
|
- |
|
|
|
- |
+ |
Mesothelioom (<1%) |
Va 1975 |
|
+ |
|
|
|
|
|
|
+++ |
|
Slokdarm (2%) |
Va 1975 |
Tot 1970 |
+ |
+++ |
++ |
- |
|
|
|
|
+ |
Maag (4%) |
|
Continu |
|
|
|
--- |
|
-- |
|
|
+ |
Galblaas (1%) |
|
Sinds 1970 |
|
|
|
-- |
|
|
|
|
|
Dikke darm (15%) |
continu |
|
+ |
|
++ |
|
-? |
|
|
|
+ |
Huid (3 + 4 %) |
Sinds 1970 |
|
PCC |
|
|
|
++++ |
+ |
|
|
+ |
Prostaat (20%) |
continu |
|
|
|
|
|
- ? |
|
|
|
++ |
Testis (2%) |
Sinds 1985 |
|
Moeder? |
|
|
|
|
+ ? |
+ |
|
|
Nier (3%) |
continu |
|
+ |
|
++ |
|
|
|
|
|
+ echo |
Blaas (6%) |
Tot 1990 |
|
+++ |
|
|
|
|
|
|
|
++ |
Lyklier (4%) |
Vanaf 1970 |
|
|
? |
|
|
+? |
++ |
|
|
|
Schematische weergave van aannemelijke verbanden tussen blootstellingen en veranderingen in incidentie en sterfte in de kankerregistratie van het Integraal Kankercentrum Zuid sinds 1955
II vrouwen : Verband tussen trends in incidentie en kankerverwekkende en –beschermende stoffen & invloeden.
Tumor- Localisatie |
Stijgende trend |
Dalende Trend |
tabak |
alcohol |
Ongunstige Caloriebalans & beweging |
Verse groenten & fruit & ijskast |
UV zon |
Hygiene & immuun- systeem |
Hormonaal & voortplanting |
Betere/Vroeg- diagnostiek screening |
Mondholte (1%) |
va 1980 |
|
+ |
+ |
|
- |
|
|
|
|
Keel (1%) |
va 1980 |
|
+ |
++ |
|
- |
|
|
|
|
Strottenhoofd (1%) |
Va 1980 |
|
++ |
+ |
|
- |
|
|
|
|
Long (6%) |
Va 1975 |
|
+++ |
|
|
- |
|
|
|
+ |
Slokdarm (2%) |
Va 1985 |
|
+ |
+++ |
++ |
- |
|
|
|
+ |
Maag (3%) |
|
Continu |
+ |
|
|
---- |
|
-- |
|
+ |
Galblaas (1%) |
|
Sinds 1980 |
|
|
|
-- |
|
|
|
|
Dikke darm (20%) |
Tot 1995 |
|
+ |
|
++ |
|
-? |
|
|
+ |
Huid (4 + 3%) |
Sinds 1970 |
|
PCC |
|
|
|
+++ |
+ |
|
+ |
Mamma (35%) |
Continu |
|
|
+ |
+ |
|
- ? |
|
+++ |
++ |
Cervix (2%) |
Tot 1965 |
Vanaf 1965 |
Moeder? |
|
+ |
- |
|
+ en - |
+ |
-- |
Eierstok (4%) |
Jaren ‘70 |
Jaren ‘90 |
|
|
+ |
|
- ? |
|
+ en - |
+ |
Nier (3%) |
Continu |
|
+ |
|
++ |
|
|
|
|
+ echo |
Blaas (2%) |
Va 1980 |
|
+++ |
|
|
|
|
|
|
++ |
Lyklier (4%) |
Vanaf 1970 |
|
|
? |
|
|
+? |
++ |
|
+ |
Gerelateerde artikelen
- Alcohol tast de darmbiotica aan en geeft hoger risico op ziektes. Blijkt uit verschillende studies.
- Algemeen: Aangepast voedingspatroon en meer beweging onder telefonische en schriftelijke begeleiding verbetert significant kwaliteit van leven en functioneren van oudere overlevenden van borstkanker en prostaatkanker met overgewicht en slechte levensstijl
- Algemeen: Wat is er met ons voedsel gebeurd? Een desastreuze ontwikkeling lijkt. ODE publiceerde in 2004 een artikel over afname van voedingstoffen van groenten en fruit dat nog steeds actueel lijkt.
- Bloedverdunners die vitamine K in het lichaam remmen worden gelinkt aan een verhoogd risico voor het ontwikkelen en verergeren van (osteo)artrose.
- Caffeine: mensen met een dieet met een hoog cafeïnegebruik, hebben een rijkere darmflora, met hogere waarden van mogelijk ontstekingsremmende bacteriën, vergeleken met dieet met weinig cafeïne.
- Darmflora: Alzheimerpatiënten missen goede bacterie in hun darmen, die gezonde mensen wel hebben. Veel vezels en gevarieerd eten zou Alzheimer kunnen voorkomen
- Darmflora beinvloed door voeding en leefstijl speelt cruciale rol in ontstaan van ziektes ook bij ontstaan van kanker en behandelingen daarvan
- Deze 6 wetenschappelijke onderzoeken over fysiologisch actieve (voedings)stoffen, zoals vitamines en andere supplementen en toepassingen ervan in de praktijk zijn genomineerd voor de James Lindprijs 2021.
- Dierlijke vetten, roken en leefstijl zijn de belangrijkste factoren die bepalen of iemand kanker krijgt of niet. Blijkt uit heel groot wereldwijd uitgevoerd onderzoek in 187 landen
- Een nieuw drinkvoedingsproduct, met wei-eiwitten, vrije vertakte aminozuren en ursolzuur, verbetert de loopsnelheid en mitochondrieel functioneren van ondervoede ouderen in vergelijking met een standaard drinkvoedingsproduct.
- Eenzaamheid en te weinig sociale contacten blijken grootste risico op overlijden aan alle oorzaken bij mensen met zwaarlijvigheid en obesitas
- Foliumzuur via voeding geeft significant minder risico op hormoon-receptor-negatieve borstkanker bij vrouwen in leeftijd voor de overgang
- Foliumzuur - vitamine B speelt cruciale rol bij optredende mutaties in genen die gerelateerd zijn aan risico op kanker en specifiek bij borstkanker.
- Groene thee vermindert kans op vormen van spijsverteringskanker met gemiddeld 20 procent bij oudere Chinese vrouwen copy 1
- Insulineresistentie: meer dan diabetes type 2. Schatting is dat zeg 75 procent van de Nederlandse bevolking een vorm van insulineresistentie heeft.
- Koffie zou het risico op ontstaan van buikvlieskanker met 18 procent kunnen verminderen bewijst een deelstudie uit de Nurses Health Study
- Maak dringend meer werk van gezondheid als onderdeel van bestaanszekerheid, schrijft de Sociaal Economische Raad (SER) in nieuw beleidsrapport
- Mediterraan dieet voorkomt bij vrouwen die dit gebruiken vanaf middelbare leeftijd chronische ziektes en geeft veel betere gezondheid op 70 jaar en ouder
- Mediteraan voedingspatroon kan sterfte aan kanker met 35 procent verminderen in vergelijking met westers dieet.
- Mineralen: De belangrijkste mineralen die de westerse mens dagelijks nodig heeft op een rijtje gezet.
- Multivitamine met mineralen (MVM) gedurende 3 jaar dagelijks ingenomen verminderde bij ouderen (65+) met 60 procent mentale achteruitgang in vergelijking met placebo
- Onderzoek naar effect van voeding op kanker verhelderend. prof. dr. J.W. Coebergh voorspelt de trends van kanker incidentie en kanker bij ouderen. Wat werkt wel en wat werkt niet.
- Overgewicht komt vaker voor dan ondergewicht wereldwijd blijkt uit groot wereldwijd uitgevoerd onderzoek
- RIVM heeft een nieuwe versie van Nederlands Voedingsstoffenbestand (NEVO) gepubliceerd. Hierin informatie over 2152 voedingsmiddelen, waarvan 181 nieuwe producten.
- Plantaardig dieet en tomaten verminderen kans op krijgen van prostaatkanker
- Rood vlees en bewerkt vlees verhoogt kans op blaaskanker met 25 tot 33 procent
- Regelmatig noten eten verlaagt de kans om te overlijden aan een hart- of vaatziekte met 29 procent of aan kanker met 11% in vergelijking met mensen die weinig tot geen noten eten
- Sterk bewerkte voeding en voedingsproducten veroorzaken meer sterfgevallen aan kanker, vooral bij vrouwen met eierstokkanker was de sterfte hoger blijkt uit bevolkingsonderzoek
- Student en leefstijl zorgt met eigen cursussen dat studenten voeding en medicijnen het vak voeding in de zorg kunnen volgen binnen hun opleidingen.
- Suikerconsumptie in voeding is eerder schadelijk dan gunstig voor de gezondheid, vooral bij cardiometabole aandoeningen en kanker heeft toegevoegde suiker schadelijke gevolgen.
- Urinetest kan iemand persoonlijk een voedingspatroon - dieet aanraden. Een zogezegd gepersonaliseerd dieet blijkt uit nieuwe studie.
- Vegetarisch dieet kan klimaat verbeteren en miljoenen mensenlevens redden en kosten gezondheidszorg zouden kunnen dalen met honderden miljarden
- Vegetarische vezelrijke voeding geeft minder risico op diverticulose, afwijkingen aan de darm, blijkt uit grote bevolkingsstudie
- Voeding: naleving van verschillende gezonde eetpatronen wordt geassocieerd met een lager risico op totale en oorzaakspecifieke mortaliteit.
- Welke vitamines en mineralen helpen ter voorkoming, preventie van kanker? Een overzicht van belangrijke studies en recente inzichten
- Westerse verschraalde landbouwgrond voorziet de daarop geteelde groenten en fruit niet meer voldoende van noodzakelijke mineralen en vitaminen. Aldus opzienbarend onderzoeksrapport.
- Zwarte bonen bevatten erg veel anti-oxidanten en zijn belangrijk in uw voedingspatroon voor een betere gezondheid.
- Algemeen: Voeding en voedingstoffen die een preventief effect hebben om kanker: te voorkomen. Een aantal studies en aanbevelingen bij elkaar gezet.
Plaats een reactie ...
Reageer op "Onderzoek naar effect van voeding op kanker verhelderend. prof. dr. J.W. Coebergh voorspelt de trends van kanker incidentie en kanker bij ouderen. Wat werkt wel en wat werkt niet."