Zie ook de preventielijsten voedingsstoffen en andere niet-toxische middelen als preventie van kanker van arts-bioloog drs. Engelbert Valstar
Zie ook dit artikel:
7 november 2019: ACG 2019
Caffeine gebruik (koffie) lijkt de darmflora te stimuleren en lijkt ook meer ontstekingsremmende bacterien in de darmflora te stimuleren. Dit in vergelijking met een dieet met weinig caffeine gebruik (koffie) Dat blijkt uit een studie bij 34 patienten.
Studies hebben de gezondheidsvoordelen van cafeïneconsumptie aangetoond, inclusief afname van hart- en vaatziekten, diabetes en leverziekten," schrijven de auteurs in hun samenvatting, die werden geleid door Shawn Gurwara, MD, van het Baylor College of Medicine in Houston. “De exacte mechanismen zijn niet bekend. Cafeïneconsumptie kan mogelijk het darmmicrobioom stimuleren en veranderen en beïnvloedt daarom het gezondheids- en ziekterisico. We onderzochten het verband tussen cafeïneconsumptie en de samenstelling en structuur van de darmflora. ”
Deze studie omvatte 34 deelnemers die een screening colonoscopie hadden ondergaan en endoscopisch een normale darm hadden. De onderzoekers verkregen 97 snap-frozen darmslijmvliesbiopten uit verschillende segmenten van de dikke darm van de deelnemende mensen.
De onderzoekers classificeerden de deelnemers als hoge (≥ 82,9 mg) of lage (<82,9 mg) cafeïne-verbruikers en vergeleken vervolgens deze twee groepen op basis van de diversiteit en samenstelling van hun darmflora met extra aandacht voor ontstekingsremmende bacterien.
Op basis van deze analyse bleek alfadiversiteit het grootst te zijn bij consumenten met veel cafeïne (Shannon-index P <.0001), en ook de bètadiversiteit verschilde aanzienlijk tussen hoge en lage cafeïnedrinkers (P = .0001).
Het studierapport is gepresenteerd op ACG 2019 en een volledig studie rapport is nog niet voorhanden zover ik kan zien.
Maar hier het abstract zoals dat werd gepresenteerd:
P1916 - Caffeine Consumption and the Colonic Mucosa-Associated Gut Microbiota
Presenting Author(s)
-
SG
Shawn Gurwara, MD
Baylor College of Medicine
Houston, Texas
Shawn Gurwara, MD1, Annie Dai1, Nadim Ajami, PhD2, Hashem B. El-Serag, MD, MPH3, David Y. Graham, MD, MACG1, Li Jiao, MD1
1Baylor College of Medicine, Houston, TX; 2MicrobiomeDX, Houston, TX; 3Baylor College of Medicine and Center for Innovations in Quality, Effectiveness and Safety (IQuESt) / Michael E. DeBakey Veterans Affairs Medical Center, Houston, TX
Introduction: Studies have demonstrated health benefits of caffeine consumption, including decrease in cardiovascular disease, diabetes, and liver diseases. The exact mechanisms are not known. Caffeine consumption may possibly modulate the gut microbiome and therefore affect health and disease risk. We examined the association between caffeine consumption and the composition and structure of the colonic-gut microbiota.
Methods: In this study, 34 participants underwent a screening colonoscopy and had endoscopically normal colons. We obtained a total of 97 snap-frozen colonic mucosa biopsies from various segments of colon from these individuals. Microbial DNA was extracted, and subsequently amplified for the 16S rRNA gene V4 region and sequenced using the Illumina MiSeq platform. We analyzed the sequencing data using the UPARSE and SILVA database for operational taxonomic unit (OTU) classification. Self-administered BLOCK Food Frequency Questionnaire was used to ascertain daily caffeine consumption. We compared the diversity and relative abundance of bacterial taxonomies by high (≥ 82.9 mg) vs. low (< 82.9 mg) consumption of caffeine. False discover rate (FDR) P-values were reported and < 0.05 indicated statistical significance.
Results: The alpha diversity was the greatest in high caffeine consumers (Shannon index P < 0.0001). The beta diversity differed significantly between high vs. low caffeine drinkers (P = 0.0001). The composition of microbiomes did not differ at the phylum level based on caffeine consumption. At the genus level, high caffeine consumption was associated with increased relative abundance of Faecalibacterium (P < 0.0005) and Roseburia (P = 0.02), but decreased levels of Erysipelatoclostridium (P value < 0.001) and an OTU belonging to the Lachnospiraceae family (Unc8895) (P < 0.0005). The observed association was seen regardless of age and dietary quality. Other bacteria commonly detected in gut microbiomes, including Odoribacter, Dialister, Fusicatenibactor, Alistipes, Blautia, and multiple members of Lachnospiraceae, were significantly more abundant (P < 0.05) in participants with higher caffeine consumption (Table 1).
Discussion: Higher caffeine consumption was associated with increased richness and evenness of the mucosa-associated gut microbiota, and higher relative abundance of anti-inflammatory bacteria, such as Faecalibacterium and Roseburia and lower levels of potentially harmful Erysipelatoclostridium.

Disclosures:
Citation: Shawn Gurwara, MD; Annie Dai; Nadim Ajami, PhD; Hashem B. El-Serag, MD, MPH; David Y. Graham, MD, MACG; Li Jiao, MD. P1916 - CAFFEINE CONSUMPTION AND THE COLONIC MUCOSA-ASSOCIATED GUT MICROBIOTA. Program No. P1916. ACG 2019 Annual Scientific Meeting Abstracts. San Antonio, Texas: American College of Gastroenterology.
Gerelateerde artikelen
- Alcohol is vaak de oorzaak van kanker in verschillende organen zoals lever, darmen, strottenhoofd, slokdarm, mondkeelholte, endeldarm en vrouwelijke borst
- Alcohol vergroot kans op overlijden met resp. 11% (niet rokers) en 18% (rokers) voor mannen en 5% (niet rokers) en 7% (rokers) voor vrouwen in vergelijking met mensen die weinig alcohol gebruikten.
- Algemeen: Aangepast voedingspatroon en meer beweging onder telefonische en schriftelijke begeleiding verbetert significant kwaliteit van leven en functioneren van oudere overlevenden van borstkanker en prostaatkanker met overgewicht en slechte levensstijl
- Algemeen: Wat is er met ons voedsel gebeurd? Een desastreuze ontwikkeling lijkt. ODE publiceerde in 2004 een artikel over afname van voedingstoffen van groenten en fruit dat nog steeds actueel lijkt.
- Caffeine: mensen met een dieet met een hoog cafeïnegebruik, hebben een rijkere darmflora, met hogere waarden van mogelijk ontstekingsremmende bacteriën, vergeleken met dieet met weinig cafeïne.
- Darmflora beinvloed door voeding en leefstijl speelt cruciale rol in ontstaan van ziektes ook bij ontstaan van kanker en behandelingen daarvan
- Dierlijke vetten, roken en leefstijl zijn de belangrijkste factoren die bepalen of iemand kanker krijgt of niet. Blijkt uit heel groot wereldwijd uitgevoerd onderzoek in 187 landen
- Foliumzuur via voeding geeft significant minder risico op hormoon-receptor-negatieve borstkanker bij vrouwen in leeftijd voor de overgang
- Foliumzuur - vitamine B speelt cruciale rol bij optredende mutaties in genen die gerelateerd zijn aan risico op kanker en specifiek bij borstkanker.
- Groene thee vermindert kans op vormen van spijsverteringskanker met gemiddeld 20 procent bij oudere Chinese vrouwen copy 1
- Koffie zou het risico op ontstaan van buikvlieskanker met 18 procent kunnen verminderen bewijst een deelstudie uit de Nurses Health Study
- Mediterraan dieet voorkomt bij vrouwen die dit gebruiken vanaf middelbare leeftijd chronische ziektes en geeft veel betere gezondheid op 70 jaar en ouder
- Mediteraan voedingspatroon kan sterfte aan kanker met 35 procent verminderen in vergelijking met westers dieet.
- Mineralen: De belangrijkste mineralen die de westerse mens dagelijks nodig heeft op een rijtje gezet.
- Multivitamines verlagen kans op kanker met 8 procent bij mannen van 50 jaar of ouder. Kans op overlijden aan kanker verminderde met 12 procent, aldus grote langjarige studie bij Amerikaanse artsen
- Onderzoek naar effect van voeding op kanker verhelderend. prof. dr. J.W. Coebergh voorspelt de trends van kanker incidentie en kanker bij ouderen. Wat werkt wel en wat werkt niet.
- Overgewicht komt vaker voor dan ondergewicht wereldwijd blijkt uit groot wereldwijd uitgevoerd onderzoek
- RIVM heeft een nieuwe versie van Nederlands Voedingsstoffenbestand (NEVO) gepubliceerd. Hierin informatie over 2152 voedingsmiddelen, waarvan 181 nieuwe producten.
- Plantaardig dieet en tomaten verminderen kans op krijgen van prostaatkanker
- Rood vlees en bewerkt vlees verhoogt kans op blaaskanker met 25 tot 33 procent
- Regelmatig noten eten verlaagt de kans om te overlijden aan een hart- of vaatziekte met 29 procent of aan kanker met 11% in vergelijking met mensen die weinig tot geen noten eten
- Vegetarisch dieet kan klimaat verbeteren en miljoenen mensenlevens redden en kosten gezondheidszorg zouden kunnen dalen met honderden miljarden
- Vegetarische vezelrijke voeding geeft minder risico op diverticulose, afwijkingen aan de darm, blijkt uit grote bevolkingsstudie
- Voedingspatronen en leefstijl van bewoners geeft zeer grote verschillen (tot 80 procent) in overlijdensrisico aan kanker en hart- en vaatziekten.
- Voeding en voedingsstoffen als preventie van kanker: Het rapport uit 1997 van het WCRF: Food, Nutrition and the Prevention of cancer wordt komende drie jaar geactualiseerd door grote groep van vooraanstaande onderzoekers
- Voeding en leefstijl: Het eten van goede vetten i.p.v. slechte vetten heeft groter effect op verminderd risico op kanker en hart- en vaatziekten dan het minderen van vet in zijn algemeenheid blijkt uit grote prospectieve studie
- Voeding en leefstijl:: Gezond leven met Mediterrane voeding, niet roken en voldoende bewegen kan leven van 70 tot 90 jarigen nog meer verlengen, aldus Nederlandse studie.
- Voeding: Zijn biologische producten beter en gezonder?
- Voeding en leefstijl: Het volgen van een Mediterraandieet verkleint beduidend het risico op spijsverteringskanker (maagkanker en darmkanker), aldus grote Europese bevolkingsstudie in 10 landen bij 450.000 mensen
- Welke vitamines en mineralen helpen ter voorkoming, preventie van kanker? Een overzicht van belangrijke studies en recente inzichten
- Westerse verschraalde landbouwgrond voorziet de daarop geteelde groenten en fruit niet meer voldoende van noodzakelijke mineralen en vitaminen. Aldus opzienbarend onderzoeksrapport.
- Zwarte bonen bevatten erg veel anti-oxidanten en zijn belangrijk in uw voedingspatroon voor een betere gezondheid.
- Algemeen: Voeding en voedingstoffen die een preventief effect hebben om kanker: te voorkomen. Een aantal studies en aanbevelingen bij elkaar gezet.
Plaats een reactie ...
Reageer op "Caffeine: mensen met een dieet met een hoog cafeïnegebruik, hebben een rijkere darmflora, met hogere waarden van mogelijk ontstekingsremmende bacteriën, vergeleken met dieet met weinig cafeïne."