11 maart 2025: Bron: JAMA Intern Med. Published online March 6, 2025
Boter vervangen door plantaardige oliën zoals soja olie, koolzaadolie en olijfolie om te bakken en braden of gebruikt in salades kan de sterfte aan kanker, hart- en vaatziektes en de algehele sterfte verminderen tot wel 17 procent. Dat blijkt uit de vierjaarlijkse follow-up analyse van drie langlopende studies bij verpleegkundigen en artsen bij totaal 221.000 deelnemers.
De drie studies, Nurses’ Health Study (NHS), Nurses’ Health Study II (NHS II) en de Health Professionals Follow-up Study kwamen tot die cijfers na 33 jaar 221.000 deelnemers te hebben gevolgd via een vragenformulier.
De deelnemers rapporteerden zelf hun eetgewoonten om de vier jaar, waardoor onderzoekers veranderingen in de loop van de tijd konden volgen en langetermijn gemiddelden van de inname konden berekenen. De onderzoekers hebben hun bevindingen aangepast om rekening te houden met variabelen zoals leeftijd, body mass index (BMI), rookstatus, totale calorie-inname en andere voedingspatronen met behulp van de Alternative Healthy Eating Index.
Boterinname omvatte elke hoeveelheid die werd gebruikt bij het koken en bakken, evenals extra boter die op voedsel werd gesmeerd. De consumptie van plantaardige olie werd geschat op basis van het type olie dat werd gebruikt bij het frituren, sauteren, bakken of maken van saladedressings.
'17 procent is een behoorlijke verandering, vooral als je kijkt naar het perspectief van de volksgezondheid", aldus Dr. Yu Zhang, medeauteur van de studie en onderzoeker bij de Channing Division of Network Medicine in Brigham and Women's Hospital in een artikel bij CNN over deze studie. "Stel je eens voor hoeveel sterfgevallen we kunnen verminderen in de algemene bevolking."
Sterven specifiek aan kanker en hart- en vaatziektes kwamen de onderzoekers tot deze conclusies:
- Voor oorzaakspecifieke mortaliteit (eTabel 5 en 6 in Supplement 1) werd elke toename van 10 g/dag in de totale inname van plantaardige olie geassocieerd met een 11% lager risico op kankersterfte (HR, 0,89; 95% BI, 0,85-0,94; P voor trend < 0,001) en een 6% lager risico op CVD-sterfte (HR, 0,94; 95% BI, 0,89-0,99; P voor trend = 0,03).
- Een hogere boterinname werd geassocieerd met een verhoogd risico op kankersterfte (per 10 g/dag: HR, 1,12; 95% CI, 1,04-1,20; P voor trend < 0,001), maar er werd geen statistisch significante associatie gevonden met CVD-sterfte. Olijfolie-inname werd omgekeerd geassocieerd met zowel kankersterfte (per 5 g/dag: HR, 0,96; 95% CI, 0,93-0,98; P voor trend = 0,001) als CVD-sterfte (per 5 g/dag: HR, 0,97; 95% CI, 0,94-1,00; P voor trend = 0,04).
- Bovendien werd een hogere inname van koolzaadolie en sojaolie beide geassocieerd met een lager risico op kankersterfte, met een HR-verhoging per 5 g/dag van respectievelijk 0,81 (95% BI, 0,69-0,96) en 0,94 (95% BI, 0,89-0,99).
Het volledige studieverslag is te lezen op JAMA. Klik daarvoor op de titel van het abstract:
Gerelateerde artikelen
- Alcohol tast de darmbiotica aan en geeft hoger risico op ziektes. Blijkt uit verschillende studies.
- Algemeen: Aangepast voedingspatroon en meer beweging onder telefonische en schriftelijke begeleiding verbetert significant kwaliteit van leven en functioneren van oudere overlevenden van borstkanker en prostaatkanker met overgewicht en slechte levensstijl
- Algemeen: Wat is er met ons voedsel gebeurd? Een desastreuze ontwikkeling lijkt. ODE publiceerde in 2004 een artikel over afname van voedingstoffen van groenten en fruit dat nog steeds actueel lijkt.
- Bloedverdunners die vitamine K in het lichaam remmen worden gelinkt aan een verhoogd risico voor het ontwikkelen en verergeren van (osteo)artrose.
- Boter vervangen door plantaardige olie om te bakken en frituren geeft 17 procent lager risico op sterven aan kanker en overlijden in het algemeen
- Caffeine: mensen met een dieet met een hoog cafeïnegebruik, hebben een rijkere darmflora, met hogere waarden van mogelijk ontstekingsremmende bacteriën, vergeleken met dieet met weinig cafeïne.
- Darmflora: Alzheimerpatiënten missen goede bacterie in hun darmen, die gezonde mensen wel hebben. Veel vezels en gevarieerd eten zou Alzheimer kunnen voorkomen
- Darmflora beinvloed door voeding en leefstijl speelt cruciale rol in ontstaan van ziektes ook bij ontstaan van kanker en behandelingen daarvan
- Deze 6 wetenschappelijke onderzoeken over fysiologisch actieve (voedings)stoffen, zoals vitamines en andere supplementen en toepassingen ervan in de praktijk zijn genomineerd voor de James Lindprijs 2021.
- Diagnostische fouten komen vaak voor in ziekenhuizen. 1 op de 14 patienten krijgt verkeerde diagnose maar is heel vaak te voorkomen.
- Dierlijke vetten, roken en leefstijl zijn de belangrijkste factoren die bepalen of iemand kanker krijgt of niet. Blijkt uit heel groot wereldwijd uitgevoerd onderzoek in 187 landen
- Een nieuw drinkvoedingsproduct, met wei-eiwitten, vrije vertakte aminozuren en ursolzuur, verbetert de loopsnelheid en mitochondrieel functioneren van ondervoede ouderen in vergelijking met een standaard drinkvoedingsproduct.
- Eenzaamheid en te weinig sociale contacten blijken grootste risico op overlijden aan alle oorzaken bij mensen met zwaarlijvigheid en obesitas
- Foliumzuur via voeding geeft significant minder risico op hormoon-receptor-negatieve borstkanker bij vrouwen in leeftijd voor de overgang
- Foliumzuur - vitamine B speelt cruciale rol bij optredende mutaties in genen die gerelateerd zijn aan risico op kanker en specifiek bij borstkanker.
- Groene thee vermindert kans op vormen van spijsverteringskanker met gemiddeld 20 procent bij oudere Chinese vrouwen copy 1
- Insulineresistentie: meer dan diabetes type 2. Schatting is dat zeg 75 procent van de Nederlandse bevolking een vorm van insulineresistentie heeft.
- Koffie zou het risico op ontstaan van buikvlieskanker met 18 procent kunnen verminderen bewijst een deelstudie uit de Nurses Health Study
- Maak dringend meer werk van gezondheid als onderdeel van bestaanszekerheid, schrijft de Sociaal Economische Raad (SER) in nieuw beleidsrapport
- Mediterraan dieet voorkomt bij vrouwen die dit gebruiken vanaf middelbare leeftijd chronische ziektes en geeft veel betere gezondheid op 70 jaar en ouder
- Mediteraan voedingspatroon kan sterfte aan kanker met 35 procent verminderen in vergelijking met westers dieet.
- Mineralen: De belangrijkste mineralen die de westerse mens dagelijks nodig heeft op een rijtje gezet.
- Multivitamine met mineralen (MVM) gedurende 3 jaar dagelijks ingenomen verminderde bij ouderen (65+) met 60 procent mentale achteruitgang in vergelijking met placebo
- Onderzoek naar effect van voeding op kanker verhelderend. prof. dr. J.W. Coebergh voorspelt de trends van kanker incidentie en kanker bij ouderen. Wat werkt wel en wat werkt niet.
- Overgewicht komt vaker voor dan ondergewicht wereldwijd blijkt uit groot wereldwijd uitgevoerd onderzoek
- RIVM heeft een nieuwe versie van Nederlands Voedingsstoffenbestand (NEVO) gepubliceerd. Hierin informatie over 2152 voedingsmiddelen, waarvan 181 nieuwe producten.
- Plantaardig dieet en tomaten verminderen kans op krijgen van prostaatkanker
- Rood vlees en bewerkt vlees verhoogt kans op blaaskanker met 25 tot 33 procent
- Regelmatig noten eten verlaagt de kans om te overlijden aan een hart- of vaatziekte met 29 procent of aan kanker met 11% in vergelijking met mensen die weinig tot geen noten eten
- Sterk bewerkte voeding en voedingsproducten veroorzaken meer sterfgevallen aan kanker, vooral bij vrouwen met eierstokkanker was de sterfte hoger blijkt uit bevolkingsonderzoek
- Student en leefstijl zorgt met eigen cursussen dat studenten voeding en medicijnen het vak voeding in de zorg kunnen volgen binnen hun opleidingen.
- Suikerconsumptie in voeding is eerder schadelijk dan gunstig voor de gezondheid, vooral bij cardiometabole aandoeningen en kanker heeft toegevoegde suiker schadelijke gevolgen.
- Urinetest kan iemand persoonlijk een voedingspatroon - dieet aanraden. Een zogezegd gepersonaliseerd dieet blijkt uit nieuwe studie.
- Vegetarisch dieet kan klimaat verbeteren en miljoenen mensenlevens redden en kosten gezondheidszorg zouden kunnen dalen met honderden miljarden
- Vegetarische vezelrijke voeding geeft minder risico op diverticulose, afwijkingen aan de darm, blijkt uit grote bevolkingsstudie
- Voeding: naleving van verschillende gezonde eetpatronen wordt geassocieerd met een lager risico op totale en oorzaakspecifieke mortaliteit.
- Welke vitamines en mineralen helpen ter voorkoming, preventie van kanker? Een overzicht van belangrijke studies en recente inzichten
- Westerse verschraalde landbouwgrond voorziet de daarop geteelde groenten en fruit niet meer voldoende van noodzakelijke mineralen en vitaminen. Aldus opzienbarend onderzoeksrapport.
- Zwarte bonen bevatten erg veel anti-oxidanten en zijn belangrijk in uw voedingspatroon voor een betere gezondheid.
- Algemeen: Voeding en voedingstoffen die een preventief effect hebben om kanker: te voorkomen. Een aantal studies en aanbevelingen bij elkaar gezet.
Plaats een reactie ...
Reageer op "Boter vervangen door plantaardige olie om te bakken en frituren geeft 17 procent lager risico op sterven aan kanker en overlijden in het algemeen"