12 januari 2014: Bron: Nutrients. 2014;6:163-189

Bepaalde voedingstoffen en dan met name dierlijke vetten, roken en leefstijl zijn de belangrijkste factoren die bepalen of iemand kanker krijgt of niet. Dit blijkt opnieuw, want is natuurlijk al veel langer bekend, uit een heel groot wereldwijd uitgevoerd langjarig onderzoek.

Opmerkelijk nieuw gegeven uit deze studie is dat tussen verandering van voedingspatronen en ontstaan van kanker een periode ligt van ca. 20 tot 30 jaar, tenminste dat stelt onderzoeker dr. William Grant in zijn studierapport. 
Deze studie toont aan dat roken en diëten die rijk zijn aan dierlijke producten de sterkste correlaties hebben met het ontwikkelen van kanker. De studie is gepubliceerd in Nutrients januari 2014.

De sterkste correlatie met dierlijke producten werd gezien bij vrouwelijke borstkanker, baarmoederkanker, nierkanker , eierstokkanker , alvleesklierkanker, prostaatkanker , teelbalkanker , schildklierkanker en botkanker - Kahler - Multiple Myeloma. Alcoholconsumptie werd alleen aantoonbaar in verband gebracht met vormen van darmkanker.

Toegevoegde zoetstoffen zijn ook gerelateerd aan een verhoogd risico op hersentumoren bij vrouwen, baarmoederkanker, alvleesklierkanker en prostaatkanker. Granen/vezels werden geassocieerd met een verminderde kans op nierkanker en prostaatkanker.

"Mijn studie bevestigt dat dierlijke producten een belangrijke risicofactor zijn voor vele soorten kanker, " zegt studie auteur William B. Grant , PhD , van het Sunlight, Nutrition and Health Research Center in San Francisco .

De gegevens tonen ook aan dat er een 15  tot 30 jaar vertraging zit tussen verandeirng van voedingspatroon en het optreden van kanker. Het eten van dierlijke producten blijkt net zo veel kanker te veroorzaken dan roken met uitzondering van longkanker. Voor longkanker blijkt roken veruit de grootste risico factor. "Maar", aldus dr. Grant "blijkt dat dierlijk vet zeker ook een belangrijke risicofactor is voor longkanker." "Dit bljkt ook een verklaring waarom longkanker dramatisch in Japan is toegenomen, hoewel het percentage rokers niet significant is gestegen" aldus dr. Grant. 

"Als we de voedingsovergang van het traditionele Japanse dieet naar een meer westerse voeding in ogenschouw nemen, dan blijken de cijfers over vormen van kanker in westerse ontwikkelde landen, zoals borstkanker , darmkankers, prostaatkanker inmiddels ook in Japan verhoogd met ongeveer 20 jaar vertraging." Bovendien blijkt dat in Japan Alzheimer bij mensen ouder dan 65 jaar is gestegen van 1 % in 1985 tot 7% in 2008. Ook daarin ligt dus een relatie tussen voeding en leefstijl en Alzheimer.

Studiegegevens:
Dr Grant's studierapport is het resultaat van een ecologisch onderzoek dat de associatie onderzoekt tussen de incidentie van 21 soorten kanker bij zowel mannen als vrouwen uit 157 landen (87 landen leveren gegevens met een hoge betrouwbaarheid van de gegevens) en diverse risico modificerende factoren .

De cijfers zijn verwerkt vanaf 2008 en zijn afkomstig van het Internationaal Agentschap voor Kankeronderzoek van de WHO en de voedingsgegevens zijn afkomstig van de Voedsel- en Landbouworganisaties. Data gegevens gaan terug tot aan 1980 en werden in deze studie opgenomen omdat er meestal een vertraging van maximaal 20 jaar zit tussen veranderingen in de voeding en de piek van kankerincidentie. De dierlijke producten index in dit onderzoek opgenomen betreft vlees, melk, vis en eieren.

Dr Grant onderzocht ook de incidentie van longkanker als een index als gevolg van roken en luchtvervuiling, omdat deze integreert met het effect van alle factoren die bijdragen aan longkanker en andere vormen van kanker die verband houden met levenslang roken.

In de studie werd de breedtegraad als een index gebruikt voor effecten van zonstraling - UVB doses, die een belangrijke bron vormen van vitamine D. In feite vond dr. Grant dat hogere breedtegraden, waar er minder UVB straling is en dus minder vitamine D aanmaak is, gerelateerd waren aan hogere cijfers van kanker incidentie .

In de 87 landen waarover betrouwbare gegevens beschikbaar waren, was er een toename van de incidentie van blaaskanker, vormen van darmkanker, nierkanker, longkanker, melanomen en het Hodgkin lymfoom , lymfklierkanker.

Als de gegevens uit alle 157 onderzochte landen in aanmerking werden genomen, werd een verhoogde incidentie van hersentumoren en borstkanker gezien op de hogere breedtegraden. "Deze resultaten bevestigen eerdere resultaten uit andere studies die hebben aangetoond dat de UVB straling en vitamine D het risico bepaalt van vele soorten kanker, " aldus dr. Grant.

Voor melanomen echter is het resultaat voornamelijk gerelateerd aan veranderingen in de pigmentatie van de huid met de breedtegraad. Er is heel weinig melanoom binnen 30 graden van de evenaar voor mensen die in hun voorouderlijk thuisland wonen, omdat ze een donkere huid hebben, die beschermt tegen melanoom." "Omgekeerd, Australië en Nieuw-Zeeland hebben de hoogste cijfers van melanoom en worden voornamelijk bevolkt door personen van Noord- Europese afkomst met een blanke minder beschermende huid." Aldus dr. Grant.

Dr Grant erkent dat hij niet in staat was om de aard van de dierlijke producten te scheiden, zodat hij een relatie tussen een specifiek voedingsmiddel, bv. melk en de incidentie van kanker niet aan kan tonen. "De beperking van mijn onderzoek is in dit geval dat verschillende landen verschillende hoeveelheden dierlijke producten uit de verschillende soorten dierlijke producten hebben vastgelegd" "Echter alle dierlijke producten bevatten veel vet en / of eiwitten en het is algemeen bekend dat deze zowel de productie van insuline en daarmee ook de groei van tumoren stimuleren"

Het volledige studierapport: A Multicountry Ecological Study of Cancer Incidence Rates in 2008 with Respect to Various Risk-Modifying Factors van dr. William B. Grant  met heel veel statistieken is gratis in te zien of te downloaden. Klik op de PDF button op die pagina.

Hier het abstract van de studie:

Smoking and diets rich in animal products have the strongest correlations with cancer incidence rates

Source: Nutrients 2014, 6(1), 163-189; doi:10.3390/nu6010163

A Multicountry Ecological Study of Cancer Incidence Rates in 2008 with Respect to Various Risk-Modifying Factors

Sunlight, Nutrition, and Health Research Center, P.O. Box 641603, San Francisco, CA 94164-1603, USA
Received: 6 November 2013; in revised form: 12 December 2013 / Accepted: 14 December 2013 / Published: 27 December 2013
PDF Full-text Download PDF Full-Text [280 KB, uploaded 27 December 2013 11:35 CET]
Abstract: Observational and ecological studies are generally used to determine the presence of effect of cancer risk-modifying factors. Researchers generally agree that environmental factors such as smoking, alcohol consumption, poor diet, lack of physical activity, and low serum 25-hdyroxyvitamin D levels are important cancer risk factors. This ecological study used age-adjusted incidence rates for 21 cancers for 157 countries (87 with high-quality data) in 2008 with respect to dietary supply and other factors, including per capita gross domestic product, life expectancy, lung cancer incidence rate (an index for smoking), and latitude (an index for solar ultraviolet-B doses). The factors found to correlate strongly with multiple types of cancer were lung cancer (direct correlation with 12 types of cancer), energy derived from animal products (direct correlation with 12 types of cancer, inverse with two), latitude (direct correlation with six types, inverse correlation with three), and per capita gross national product (five types). Life expectancy and sweeteners directly correlated with three cancers, animal fat with two, and alcohol with one. Consumption of animal products correlated with cancer incidence with a lag time of 15–25 years. Types of cancer which correlated strongly with animal product consumption, tended to correlate weakly with latitude; this occurred for 11 cancers for the entire set of countries. Regression results were somewhat different for the 87 high-quality country data set and the 157-country set. Single-country ecological studies have inversely correlated nearly all of these cancers with solar ultraviolet-B doses. These results can provide guidance for prevention of cancer.

http://www.mdpi.com/2072-6643/6/1/163/ag


Plaats een reactie ...

Reageer op "Dierlijke vetten, roken en leefstijl zijn de belangrijkste factoren die bepalen of iemand kanker krijgt of niet. Blijkt uit heel groot wereldwijd uitgevoerd onderzoek in 187 landen"


Gerelateerde artikelen
 

Gerelateerde artikelen

Alcohol tast de darmbiotica >> Algemeen: Aangepast voedingspatroon >> Algemeen: Wat is er met ons >> Bloedverdunners die vitamine >> Caffeine: mensen met een dieet >> Darmflora: Alzheimerpatiënten >> Darmflora beinvloed door voeding >> Deze 6 wetenschappelijke onderzoeken >> Dierlijke vetten, roken en >> Een nieuw drinkvoedingsproduct, >>