15 februari 2015: Bron: Cancer Epidemiology, Biomarkers & Prevention.
Elke dag een paar koppen koffie zou het risico op buikvlieskanker - endometriosekanker met 15 tot 18 procent kunnen verminderen.
Dit blijkt uit een deelstudie, uitgevoerd door de European Prospective Investigation Into Cancer and Nutrition (EPIC) Study welke 9 voedingstoffen gerelateerd aan buikvlieskanker - endometriosekanker onderzocht en heeft deze getoetst aan de gegevens uit deelstudies naar de effecten van 80 verschillende voedingstoffen uit de Nurses’ Health Study (NHS) en de Nurses’ Health Study II (NHSII).
Studieopzet en resultaten:
Dr. Merritt en collega's evalueerden de betekenis van 84 verschillende voedingstoffen gebaseerd op de gegevens uit een vragenlijst over dieet en voedingspatroon uit een prospectieve cohort studie, de zogeheten European Prospective Investigation Into Cancer and Nutrition (EPIC) Study .
Daarna selecteerden zij 9 voedingstoffen die gerelateerd leken aan buikvlieskanker- endometriosekanker en vergeleken die met de gegevens uit twee prospectieve cohort studies, de Nurses’ Health Study (NHS) en de Nurses’ Health Study II (NHSII), twee studies uitgevoerd aan het Brigham and Women’s Hospital en Harvard School of Public Health, respectievelijk.
Onder de deelnemers aan de EPIC studie bleken degenen die ca. 3 koppen koffie per dag dronken (750 g/d) een 19% lager risico te hebben op buikvlieskanker - endometriosekanker vergeleken met degenen die geen koffie of minder dan 1 kop koffie per dag. Onder de deelnemers aan de NHS/NHSII studies, die 4 koppen koffie per dag dronken (1,000 g/d) bleken deze 18 procent minder risico op buikvlieskanker - endometriosekanker te hebben, vergeleken met degenen die nooit koffie dronken.
Totaal was dit onderzoek gericht op 1,303 mensen met buikvlieskanker - endometriosekanker in the EPIC studie en 1,531 patiënten met buikvlieskanker - endometriosekanker uit de NHS/NHSII studies.
De 9 voedignstoffen die gerelateerd leken aan het risico op buikvlieskanker - endometriosekanker uit de Epic studie waren: alle vetten, enkelvoudig onverzadigd vet, koolhydraten, fosfor, boter, yoghurt, kaas, aardappelen en koffie. Maar behalve koffie kon geen bewijs gevonden worden in de Health nurses studies voor de andere voedingstoffen.
Dr. Merritt is de hoofdauteur van het artikel in Cancer Epidemiology, Biomarkers & Prevention.
Een video uitleg over de EPIC studies is te zien als u op de volgende link klikt: http://epic.iarc.fr/
EPIC is supported by the European Commission (DGSANCO) and the International Agency for Research on Cancer. The NHS/NHSII were supported by the National Institutes of Health.
Het studierapport: Investigation of Dietary Factors and Endometrial Cancer Risk Using a Nutrient-wide Association Study Approach in the EPIC and Nurses' Health Study (NHS) and NHSII. is tegen betaling van $ 3,50 in te zien.
Hier het abstract van de studie:
Coffee intake may be inversely associated with endometrial cancer risk.
Investigation of Dietary Factors and Endometrial Cancer Risk Using a Nutrient-wide Association Study Approach in the EPIC and Nurses' Health Study (NHS) and NHSII.
Abstract
Data on the role of dietary factors in endometrial cancer development are limited and inconsistent. We applied a "nutrient-wide association study" approach to systematically evaluate dietary risk associations for endometrial cancer while controlling for multiple hypothesis tests using the false discovery rate (FDR) and validating the results in an independent cohort.
We evaluated endometrial cancer risk associations for dietary intake of 84 foods and nutrients based on dietary questionnaires in three prospective studies, the European Prospective Investigation into Cancer and Nutrition (EPIC; N = 1,303 cases) followed by validation of nine foods/nutrients (FDR ≤ 0.10) in the Nurses' Health Studies (NHS/NHSII; N = 1,531 cases). Cox regression models were used to estimate HRs and 95% confidence intervals (CI).
In multivariate adjusted comparisons of the extreme categories of intake at baseline, coffee was inversely associated with endometrial cancer risk (EPIC, median intake 750 g/day vs. 8.6; HR, 0.81; 95% CI, 0.68-0.97, Ptrend = 0.09; NHS/NHSII, median intake 1067 g/day vs. none; HR, 0.82; 95% CI, 0.70-0.96, Ptrend = 0.04).
Eight other dietary factors that were associated with endometrial cancer risk in the EPIC study (total fat, monounsaturated fat, carbohydrates, phosphorus, butter, yogurt, cheese, and potatoes) were not confirmed in the NHS/NHSII.
Our findings suggest that coffee intake may be inversely associated with endometrial cancer risk. Further data are needed to confirm these findings and to examine the mechanisms linking coffee intake to endometrial cancer risk to develop improved prevention strategies.
Cancer Epidemiol Biomarkers Prev; 24(2); 466-71. ©2015 AACR.
©2015 American Association for Cancer Research.
Gerelateerde artikelen
- Alcohol tast de darmbiotica aan en geeft hoger risico op ziektes. Blijkt uit verschillende studies.
- Algemeen: Aangepast voedingspatroon en meer beweging onder telefonische en schriftelijke begeleiding verbetert significant kwaliteit van leven en functioneren van oudere overlevenden van borstkanker en prostaatkanker met overgewicht en slechte levensstijl
- Algemeen: Wat is er met ons voedsel gebeurd? Een desastreuze ontwikkeling lijkt. ODE publiceerde in 2004 een artikel over afname van voedingstoffen van groenten en fruit dat nog steeds actueel lijkt.
- Bloedverdunners die vitamine K in het lichaam remmen worden gelinkt aan een verhoogd risico voor het ontwikkelen en verergeren van (osteo)artrose.
- Caffeine: mensen met een dieet met een hoog cafeïnegebruik, hebben een rijkere darmflora, met hogere waarden van mogelijk ontstekingsremmende bacteriën, vergeleken met dieet met weinig cafeïne.
- Darmflora: Alzheimerpatiënten missen goede bacterie in hun darmen, die gezonde mensen wel hebben. Veel vezels en gevarieerd eten zou Alzheimer kunnen voorkomen
- Darmflora beinvloed door voeding en leefstijl speelt cruciale rol in ontstaan van ziektes ook bij ontstaan van kanker en behandelingen daarvan
- Deze 6 wetenschappelijke onderzoeken over fysiologisch actieve (voedings)stoffen, zoals vitamines en andere supplementen en toepassingen ervan in de praktijk zijn genomineerd voor de James Lindprijs 2021.
- Dierlijke vetten, roken en leefstijl zijn de belangrijkste factoren die bepalen of iemand kanker krijgt of niet. Blijkt uit heel groot wereldwijd uitgevoerd onderzoek in 187 landen
- Een nieuw drinkvoedingsproduct, met wei-eiwitten, vrije vertakte aminozuren en ursolzuur, verbetert de loopsnelheid en mitochondrieel functioneren van ondervoede ouderen in vergelijking met een standaard drinkvoedingsproduct.
- Eenzaamheid en te weinig sociale contacten blijken grootste risico op overlijden aan alle oorzaken bij mensen met zwaarlijvigheid en obesitas
- Foliumzuur via voeding geeft significant minder risico op hormoon-receptor-negatieve borstkanker bij vrouwen in leeftijd voor de overgang
- Foliumzuur - vitamine B speelt cruciale rol bij optredende mutaties in genen die gerelateerd zijn aan risico op kanker en specifiek bij borstkanker.
- Groene thee vermindert kans op vormen van spijsverteringskanker met gemiddeld 20 procent bij oudere Chinese vrouwen copy 1
- Insulineresistentie: meer dan diabetes type 2. Schatting is dat zeg 75 procent van de Nederlandse bevolking een vorm van insulineresistentie heeft.
- Koffie zou het risico op ontstaan van buikvlieskanker met 18 procent kunnen verminderen bewijst een deelstudie uit de Nurses Health Study
- Maak dringend meer werk van gezondheid als onderdeel van bestaanszekerheid, schrijft de Sociaal Economische Raad (SER) in nieuw beleidsrapport
- Mediterraan dieet voorkomt bij vrouwen die dit gebruiken vanaf middelbare leeftijd chronische ziektes en geeft veel betere gezondheid op 70 jaar en ouder
- Mediteraan voedingspatroon kan sterfte aan kanker met 35 procent verminderen in vergelijking met westers dieet.
- Mineralen: De belangrijkste mineralen die de westerse mens dagelijks nodig heeft op een rijtje gezet.
- Multivitamine met mineralen (MVM) gedurende 3 jaar dagelijks ingenomen verminderde bij ouderen (65+) met 60 procent mentale achteruitgang in vergelijking met placebo
- Onderzoek naar effect van voeding op kanker verhelderend. prof. dr. J.W. Coebergh voorspelt de trends van kanker incidentie en kanker bij ouderen. Wat werkt wel en wat werkt niet.
- Overgewicht komt vaker voor dan ondergewicht wereldwijd blijkt uit groot wereldwijd uitgevoerd onderzoek
- RIVM heeft een nieuwe versie van Nederlands Voedingsstoffenbestand (NEVO) gepubliceerd. Hierin informatie over 2152 voedingsmiddelen, waarvan 181 nieuwe producten.
- Plantaardig dieet en tomaten verminderen kans op krijgen van prostaatkanker
- Rood vlees en bewerkt vlees verhoogt kans op blaaskanker met 25 tot 33 procent
- Regelmatig noten eten verlaagt de kans om te overlijden aan een hart- of vaatziekte met 29 procent of aan kanker met 11% in vergelijking met mensen die weinig tot geen noten eten
- Sterk bewerkte voeding en voedingsproducten veroorzaken meer sterfgevallen aan kanker, vooral bij vrouwen met eierstokkanker was de sterfte hoger blijkt uit bevolkingsonderzoek
- Student en leefstijl zorgt met eigen cursussen dat studenten voeding en medicijnen het vak voeding in de zorg kunnen volgen binnen hun opleidingen.
- Suikerconsumptie in voeding is eerder schadelijk dan gunstig voor de gezondheid, vooral bij cardiometabole aandoeningen en kanker heeft toegevoegde suiker schadelijke gevolgen.
- Urinetest kan iemand persoonlijk een voedingspatroon - dieet aanraden. Een zogezegd gepersonaliseerd dieet blijkt uit nieuwe studie.
- Vegetarisch dieet kan klimaat verbeteren en miljoenen mensenlevens redden en kosten gezondheidszorg zouden kunnen dalen met honderden miljarden
- Vegetarische vezelrijke voeding geeft minder risico op diverticulose, afwijkingen aan de darm, blijkt uit grote bevolkingsstudie
- Voeding: naleving van verschillende gezonde eetpatronen wordt geassocieerd met een lager risico op totale en oorzaakspecifieke mortaliteit.
- Welke vitamines en mineralen helpen ter voorkoming, preventie van kanker? Een overzicht van belangrijke studies en recente inzichten
- Westerse verschraalde landbouwgrond voorziet de daarop geteelde groenten en fruit niet meer voldoende van noodzakelijke mineralen en vitaminen. Aldus opzienbarend onderzoeksrapport.
- Zwarte bonen bevatten erg veel anti-oxidanten en zijn belangrijk in uw voedingspatroon voor een betere gezondheid.
- Algemeen: Voeding en voedingstoffen die een preventief effect hebben om kanker: te voorkomen. Een aantal studies en aanbevelingen bij elkaar gezet.
Plaats een reactie ...
Reageer op "Koffie zou het risico op ontstaan van buikvlieskanker met 18 procent kunnen verminderen bewijst een deelstudie uit de Nurses Health Study"