15 februari 2015: Bron: Cancer Epidemiology, Biomarkers & Prevention.

Elke dag een paar koppen koffie zou het risico op buikvlieskanker - endometriosekanker met 15 tot 18 procent kunnen verminderen.

Dit blijkt uit een deelstudie, uitgevoerd door de European Prospective Investigation Into Cancer and Nutrition (EPIC) Study   welke 9 voedingstoffen gerelateerd aan buikvlieskanker - endometriosekanker onderzocht en heeft deze getoetst aan de gegevens uit deelstudies naar de effecten van 80 verschillende voedingstoffen uit de  Nurses’ Health Study (NHS) en de Nurses’ Health Study II (NHSII).

kop koffie

Studieopzet en resultaten:

Dr. Merritt en collega's evalueerden de betekenis van 84 verschillende voedingstoffen gebaseerd op de gegevens uit een vragenlijst over dieet en voedingspatroon uit een prospectieve cohort studie, de zogeheten European Prospective Investigation Into Cancer and Nutrition (EPIC) Study .

Daarna selecteerden zij 9 voedingstoffen die gerelateerd leken aan buikvlieskanker- endometriosekanker en vergeleken die met de gegevens uit twee prospectieve cohort studies, de Nurses’ Health Study (NHS) en de Nurses’ Health Study II (NHSII), twee studies uitgevoerd aan het Brigham and Women’s Hospital en Harvard School of Public Health, respectievelijk.

Onder de deelnemers aan de EPIC studie bleken degenen die ca. 3 koppen koffie per dag dronken (750 g/d) een 19% lager risico te hebben op buikvlieskanker - endometriosekanker vergeleken met degenen die geen koffie of minder dan 1 kop koffie per dag. Onder de deelnemers aan de  NHS/NHSII studies, die 4 koppen koffie per dag dronken (1,000 g/d) bleken deze 18 procent minder risico op buikvlieskanker - endometriosekanker te hebben, vergeleken met degenen die nooit koffie dronken.

Totaal was dit onderzoek gericht op 1,303 mensen met buikvlieskanker - endometriosekanker in the EPIC studie en 1,531 patiënten met buikvlieskanker - endometriosekanker uit de NHS/NHSII studies.

De 9 voedignstoffen die gerelateerd leken aan het risico op buikvlieskanker - endometriosekanker uit de Epic studie waren: alle vetten, enkelvoudig onverzadigd vet, koolhydraten, fosfor, boter, yoghurt, kaas, aardappelen en koffie. Maar behalve koffie kon geen bewijs gevonden worden in de Health nurses studies voor de andere voedingstoffen.

Dr. Merritt is de hoofdauteur van het artikel in Cancer Epidemiology, Biomarkers & Prevention.

Een video uitleg over de EPIC studies is te zien als u op de volgende link klikt: http://epic.iarc.fr/

EPIC is supported by the European Commission (DGSANCO) and the International Agency for Research on Cancer. The NHS/NHSII were supported by the National Institutes of Health.

Het studierapport: Investigation of Dietary Factors and Endometrial Cancer Risk Using a Nutrient-wide Association Study Approach in the EPIC and Nurses' Health Study (NHS) and NHSII. is tegen betaling van $  3,50 in te zien.

Hier het abstract van de studie:

Coffee intake may be inversely associated with endometrial cancer risk.

Cancer Epidemiol Biomarkers Prev. 2015 Feb;24(2):466-71. doi: 10.1158/1055-9965.EPI-14-0970.

Investigation of Dietary Factors and Endometrial Cancer Risk Using a Nutrient-wide Association Study Approach in the EPIC and Nurses' Health Study (NHS) and NHSII.

Abstract

Data on the role of dietary factors in endometrial cancer development are limited and inconsistent. We applied a "nutrient-wide association study" approach to systematically evaluate dietary risk associations for endometrial cancer while controlling for multiple hypothesis tests using the false discovery rate (FDR) and validating the results in an independent cohort.

We evaluated endometrial cancer risk associations for dietary intake of 84 foods and nutrients based on dietary questionnaires in three prospective studies, the European Prospective Investigation into Cancer and Nutrition (EPIC; N = 1,303 cases) followed by validation of nine foods/nutrients (FDR ≤ 0.10) in the Nurses' Health Studies (NHS/NHSII; N = 1,531 cases). Cox regression models were used to estimate HRs and 95% confidence intervals (CI).

In multivariate adjusted comparisons of the extreme categories of intake at baseline, coffee was inversely associated with endometrial cancer risk (EPIC, median intake 750 g/day vs. 8.6; HR, 0.81; 95% CI, 0.68-0.97, Ptrend = 0.09; NHS/NHSII, median intake 1067 g/day vs. none; HR, 0.82; 95% CI, 0.70-0.96, Ptrend = 0.04).

Eight other dietary factors that were associated with endometrial cancer risk in the EPIC study (total fat, monounsaturated fat, carbohydrates, phosphorus, butter, yogurt, cheese, and potatoes) were not confirmed in the NHS/NHSII.

Our findings suggest that coffee intake may be inversely associated with endometrial cancer risk. Further data are needed to confirm these findings and to examine the mechanisms linking coffee intake to endometrial cancer risk to develop improved prevention strategies.

Cancer Epidemiol Biomarkers Prev; 24(2); 466-71. ©2015 AACR.

©2015 American Association for Cancer Research.


Plaats een reactie ...

Reageer op "Koffie zou het risico op ontstaan van buikvlieskanker met 18 procent kunnen verminderen bewijst een deelstudie uit de Nurses Health Study"


Gerelateerde artikelen