6 november 2013: Bron: Ann Intern Med . 2013 ; 159:584-591

Vrouwen van middelbare leeftijd die voornamelijk een zogeheten Mediterraan dieet volgen, waarbij de nadruk ligt op groenten en fruit, volle granen en vis, met weinig rood vlees en matig alcohol gebruik hebben een veel grotere kans - tot wel 40% - om gezond oud te worden zonder noemenswaardige ouderdomsziektes. Zo blijkt uit een nieuwe studie uit de veel grotere Nurses 'Health Study.

In deze nieuwe studie werden 10.670 deelnemers aan de "Nurses Health Study" gevolgd. De studie begon al in 1976 toen vrouwelijke verpleegkundigen in de leeftijd van 30 en 55 jaar een vragenlijst invulden over hun leefstijl en voedingspatroon enz. Sindsdien zijn de deelnemers aan de studie op regelmatige basis op de voet gevolgd. Deze vragenlijst werd herhaald in 1984 en 1986 en vervolgens elke 4 jaar.

Aan de hand van de vragenlijsten werden deze geanalyseerd en verwerkt op twee officieel samengestelde "dieet programma's"

1. De Alternative Healthy Eating Index - 2010 (AHEI-2010) : Deze index beschouwt een grotere inname van groenten, fruit, volle granen, noten , peulvruchten en meervoudig onverzadigde vetzuren ( PUFA's ); lagere inname van suiker - gezoete dranken , rood of verwerkt vlees , transvetten , natrium en matige inname van alcoholische dranken . Totale AHEI - 2010 scores variëren van 0 tot 110

Het Alternatieve mediterrane dieet ( A - Medi ) : Ontwikkeld om de naleving van het traditionele mediterrane dieet te beoordelen , deze index bevat 9 onderdelen die vergelijkbaar zijn met die ook in de AHEI - 2010 voorkomen. Totale scores variëren van 0 tot 9.

In 1992 , 1996 en 2000, vulden de deelnemers een vragenlijst in die 8 gezondheids concepten bevat, inclusief de geestelijke gezondheid en fysiek functioneren. Scores van het telefonisch interview ovor de cognitieve status, een aanpassing van de zogeheten Mini - Mental State Examination, werden gebruikt om de cognitieve gezondheid te evalueren. Van 1995 tot 2001 werd een cognitief onderzoek uitgevoerd bij de deelnemers die 70 jaar of ouder waren.

De onderzoekers scheiden  "gezonde" van "gebruikelijke" ouderdom op basis van 4 gezondheidsdomeinen. 11,0 % van de deelnemers werden beschouwd als gezonde ouderen wat betekent dat deze mensen vrij van chronische ziekten waren, zoals kanker, hartinfarct, diabetes en zonder beperking in cognitief functioneren, mentale gezondheid en fysieke functie en de resterende deelnemers werden beschouwd als mensen met een gebruikelijke gezondheid passend bij ouderdom

Verschillende gezondheidsdomeinen waren meestal aangetast onder de ouderen met een "gebruikelijke" gezondheid, aldus Dr Samieri, "bijvoorbeeld: 33 % had zowel chronische ziekten en beperkingen in de cognitieve, fysieke of geestelijke gezondheid; 64 % had alleen beperkingen in de cognitieve, fysieke of geestelijke gezondheid. En slechts 3.4 % had 1 of meer chronische ziekten"

Studieresultaten:

De analyse toonde aan dat vrouwen die op middelbare leeftijd een leefstijl en voedingspatroon hadden volgehouden dicht bij de AHEI - 2010 index en het Alternatieve mediterrane dieet ( A - Medi ) een veel grotere kans hadden om gezond ouder te worden ( P < .001 voor AHEI - 2010 , P = 0,002 voor A - Medi ) .

Bijvoorbeeld: vergeleken met vrouwen in de slechtste kwintiel voeding scores, vrouwen in de hoogste kwintiel aansluitend bij de AHEI - 2010 en A - medi scoorden een 34 % ( 95 % betrouwbaarheidsinterval [ BI ] , 9 % - 66 % ) en 46 % ( 95% CI , 17 % - 83 % ) grotere kans op gezond ouder worden, resp op.individuele onderdelen.

Wanneer de afzonderlijke voedingscomponenten werden geanalyseerd, vonden de onderzoekers statistisch significante associaties van een grotere inname van fruit ( odds ratio [ OR ] voor hogere versus lagere kwintielen, 1,46 ) en alcohol (OR , 1.28 ) en een lagere inname van gezoete dranken ( OR , 1.28 ) en meervoudig onverzadigde vetzuren (PUFA's) (OR , 1.38 ) in relatie tot gezond ouder worden ( P voor trend = 0,04 ) .

De auteurs merkten op dat er meetfouten kunnen zijn opgetreden bij de beoordeling van voedingspatronen. Andere mogelijke beperkingen waren dat het onderzoek observationeel was en omdat de vrouwen ook meestal blanke vrouwen waren, kunnen de resultaten niet automatisch vertaald worden naar andere populaties.

Middelbare leeftijd is waarschijnlijk de meest relevante periode van blootstelling en het voorkomen van chronische aandoeningen van de vergrijzing die zich gedurende vele jaren ontwikkelen.

"Het is algemeen aanvaard dat de cumulatieve blootstelling aan risicofactoren en omgevingsfactoren waarschijnlijk belangrijker voor de levensduur en veroudering zijn dan blootstelling op latere leeftijd aan bepaalde factoren" aldus Dr Samieri . "Verschillende mechanismen van aan leeftijd gerelateerde chronische ziekten, zoals atherosclerose bij hartziekten en hersenschade bij dementie, beginnen al op middelbare leeftijd."

Verschillende onderzoekers hebben eerder al gerapporteerd over bewezen voordelen van het mediterrane dieet voor onze gezondheid, waaronder de volgende:

• Verminderde nuchtere glucoseconcentraties en lipide niveaus bij patiënten die genetisch verhoogd risico op diabetes type 2 hadden en minder risico op een beroerte .

• Verlaagd risico op type 2 diabetes met ongeveer 20 % wanneer het dieet ook voedingsmiddelen bevat met een lage glycemische lading.

• Vertraagde progressie van dichtslibben van de halsslagader.

• Verbeterde cognitieve functie .

• Cardiovasculaire bijwerkingen verminderen met 30 % bij mensen met een hoog risico versus degenen die een vetarm dieet gebruikten.

De studie werd gefinancierd door het National Cancer Institute , National Institutes of Health .

Het volledige studierapport: The Association Between Dietary Patterns at Midlife and Health in Aging: An Observational Study  is tegen betaling in te zien.

Hier het abstract van deze studie:

Better diet quality at midlife seems to be strongly linked to greater health and well-being in persons surviving to older ages

The Association Between Dietary Patterns at Midlife and Health in Aging: An Observational Study

Cécilia Samieri, PhD; Qi Sun, MD, ScD; Mary K. Townsend, ScD; Stephanie E. Chiuve, ScD; Olivia I. Okereke, MD; Walter C. Willett, MD, DrPH; Meir Stampfer, MD, DrPH; and Francine Grodstein, ScD
 
Ann Intern Med. 2013;159(9):584-591. doi:10.7326/0003-4819-159-9-201311050-00004
 

Background: Maintaining health and well-being in aging populations is critical.

Objective: To examine the association between dietary patterns in midlife and prevalence of healthy aging.

Design: Cross-sectional observational study.

Setting: Nurses' Health Study.

Participants: 10 670 women with dietary data and no major chronic diseases between 1984 and 1986, when they were in their late 50s and early 60s (median age, 59 years). Women provided information on health an average of 15 years later.

Measurements: Diet quality in midlife was ascertained using the Alternative Healthy Eating Index-2010 (AHEI-2010) and Alternate Mediterranean diet scores, averaged from 2 food-frequency questionnaires (1984 to 1986). “Healthy” aging was defined as survival to 70 years or older with maintenance of 4 health domains: no major chronic diseases or major impairments in cognitive or physical function or mental health.

Results: After multivariable adjustment, greater adherence to the AHEI-2010 (upper vs. lower quintiles) in midlife was related to 34% (95% CI, 9% to 66%; P for trend < 0.001) greater odds of healthy versus usual aging. Greater adherence to Alternate Mediterranean diet was related to 46% (CI, 17% to 83%; P for trend = 0.002) greater odds of healthy aging. When the 4 components of healthy aging were analyzed separately, the AHEI-2010 and Alternate Mediterranean diet were significantly associated with greater likelihood of no major limitations in physical function and mental health.

Limitations: Residual confounding was possible, although many confounding factors were considered. Bias due to complex patterns of measurement error within diet scores cannot be excluded.

Conclusion: Better diet quality at midlife seems to be strongly linked to greater health and well-being in persons surviving to older ages.

Primary Funding Source: National Cancer Institute, National Institutes of Health.


Plaats een reactie ...

Reageer op "Mediterraan dieet voorkomt bij vrouwen die dit gebruiken vanaf middelbare leeftijd chronische ziektes en geeft veel betere gezondheid op 70 jaar en ouder"


Gerelateerde artikelen