Aan dit artikel is vele uren gewerkt. Opzoeken, vertalen, op de website plaatsen enz. Als u ons wilt ondersteunen dan kan dat via een al of niet anonieme donatie. Elk bedrag is welkom hoe klein ook. Klik hier als u ons wilt helpen kanker-actueel online te houden Wij zijn een ANBI organisatie en dus is uw donatie in principe aftrekbaar voor de belasting.
28 oktober 2014: Bron: Cancer Epidemiol Biomarkers Prev. 2014 Oct;23(10):2066-77. doi: 10.1158/1055-9965.EPI-14-0322. Epub 2014 Jul 13
Mannen die veel plantaardig voedsel, vegetarisch eten en / of veel tomaten eten hebben beduidend minder risico op het krijgen van prostaatkanker.
Dit blijkt uit een zogeheten case control studie waarin het eetpatroon van 1805 mannen met bewezen prostaatkanker werden vergeleken met 12005 mannen in een ocntrolegroep. In de richtlijnen voor preventie van kanker van het World Cancer Research Fund (WCRF) en the American Institute for Cancer Research (AICR) was het risico op prostaatkanker niet opgenomen in relatie tot een vegetarisch dieet. Daarom werd een aparte case control studie opgezet met drie vormen van dieet die algemeen gesteld een relatie hebben met prostaatkanker. En daaruit blijkt er een statistisch significant verschil te zijn tussen het eten van een plantaardig dieet en ook tomaten of daaruit afgeleide producten (ketchup bv.) in relatie tot het risico op het ontwikkelen van prostaatkanker.
Cases (n = 1,806) | Controls (n = 12,005) | |||
---|---|---|---|---|
Dietary component | Operationalization | Score | % | % |
Calcium | Calcium intake <1,500 mg/day | 1 | 89.2 | 89.1 |
Calcium intake ≥1500 mg/day | 0 | 10.8 | 10.9 | |
Tomato and tomato products a | Tomato and products >10 servings/wk | 1 | 11.0 | 13.0 |
Tomato and products ≤10 servings/wk | 0 | 89.0 | 87.0 | |
Selenium | Selenium intake ≥105 to ≤200 μg/day | 1 | 26.3 | 27.4 |
Selenium intake <105 or >200 μg/day | 0 | 73.7 | 72.6 |
-
↵aTomato products include tomato juice, tomato sauce, pizza, and baked beans.
Voor alle duidelijkheid in tomaten zit veel lycopeen, dat ook als voedingsupplement bewezen heeft werkzaam te zijn bij prostaatkanker.
Tip: Als je tomaten smoort in olijfolie komt er de meeste lycopeen vrij en is dus beter dan zo een verse tomaat te eten.
Het volledige studierapport: Adherence to Dietary and Lifestyle Recommendations and Prostate Cancer Risk in the Prostate Testing for Cancer and Treatment (ProtecT) Trial. is gratis in te zien.
Hier het abstract van deze studie:
High intake of plant foods and tomato products in particular may help protect against prostate cancer.
October 2014 23; 2066
Cancer Epidemiol Biomarkers PrevAdherence to Dietary and Lifestyle Recommendations and Prostate Cancer Risk in the Prostate Testing for Cancer and Treatment (ProtecT) Trial
- Vanessa Er1,2,*,
- J. Athene Lane1,2,
- Richard M. Martin1,2,
- Pauline Emmett1,
- Rebecca Gilbert1,
- Kerry N.L. Avery1,
- Eleanor Walsh1,
- Jenny L. Donovan1,
- David E. Neal3,
- Freddie C. Hamdy4, and
- Mona Jeffreys1
+ Author Affiliations
- ↵*Corresponding Author:
Vanessa Er, Bristol Nutrition Biomedical Research Unit, Third Floor University Hospitals Bristol Education and Research Centre, Upper Maudlin Street, Bristol BS2 8AE, United Kingdom. Phone: 4401-17342-1756; Fax: 4401-17928-7325; E-mail: Vanessa.Er@bristol.ac.uk
Abstract
Background: The World Cancer Research Fund (WCRF) and the American Institute for Cancer Research (AICR) published eight recommendations for cancer prevention, but they are not targeted at prostate cancer prevention. We investigated whether adherence to the WCRF/AICR recommendations and a prostate cancer dietary index is associated with prostate cancer risk.
Methods: We conducted a nested case–control study of 1,806 prostate-specific antigen (PSA)–detected prostate cancer cases and 12,005 controls in the ProtecT trial. We developed a prostate cancer dietary index by incorporating three dietary factors most strongly associated with prostate cancer. Scores were computed to quantify adherence to the WCRF/AICR recommendations and the prostate cancer dietary index separately.
Results: The prostate cancer dietary index score was associated with decreased risk of prostate cancer [OR per 1 score increment: 0.91; 95% confidence interval (CI): 0.84–0.99; Ptrend = 0.04] but the WCRF/AICR index score was not (OR: 0.99; 95% CI: 0.94–1.05; Ptrend = 0.71). There was no heterogeneity in association by prostate cancer stage (P = 0.81) or grade (P = 0.61). Greater adherence to recommendations to increase plant foods (OR per 0.25 index score increment: 0.94; 95% CI: 0.89–0.99; Ptrend = 0.02) and tomato products (OR adherence vs. nonadherence: 0.82; 95% CI: 0.70–0.97; P = 0.02) was inversely associated with overall prostate cancer risk.
Conclusions: Adherence to the prostate cancer–specific dietary recommendations was associated with decreased risk of prostate cancer. High intake of plant foods and tomato products in particular may help protect against prostate cancer.
Impact: Meeting the WCRF/AICR recommendations alone is insufficient for prostate cancer prevention. Additional dietary recommendations should be developed. Cancer Epidemiol Biomarkers Prev; 23(10); 2066–77. ©2014 AACR.
Gerelateerde artikelen
- Alcohol tast de darmbiotica aan en geeft hoger risico op ziektes. Blijkt uit verschillende studies.
- Algemeen: Aangepast voedingspatroon en meer beweging onder telefonische en schriftelijke begeleiding verbetert significant kwaliteit van leven en functioneren van oudere overlevenden van borstkanker en prostaatkanker met overgewicht en slechte levensstijl
- Algemeen: Wat is er met ons voedsel gebeurd? Een desastreuze ontwikkeling lijkt. ODE publiceerde in 2004 een artikel over afname van voedingstoffen van groenten en fruit dat nog steeds actueel lijkt.
- Bloedverdunners die vitamine K in het lichaam remmen worden gelinkt aan een verhoogd risico voor het ontwikkelen en verergeren van (osteo)artrose.
- Caffeine: mensen met een dieet met een hoog cafeïnegebruik, hebben een rijkere darmflora, met hogere waarden van mogelijk ontstekingsremmende bacteriën, vergeleken met dieet met weinig cafeïne.
- Darmflora: Alzheimerpatiënten missen goede bacterie in hun darmen, die gezonde mensen wel hebben. Veel vezels en gevarieerd eten zou Alzheimer kunnen voorkomen
- Darmflora beinvloed door voeding en leefstijl speelt cruciale rol in ontstaan van ziektes ook bij ontstaan van kanker en behandelingen daarvan
- Deze 6 wetenschappelijke onderzoeken over fysiologisch actieve (voedings)stoffen, zoals vitamines en andere supplementen en toepassingen ervan in de praktijk zijn genomineerd voor de James Lindprijs 2021.
- Dierlijke vetten, roken en leefstijl zijn de belangrijkste factoren die bepalen of iemand kanker krijgt of niet. Blijkt uit heel groot wereldwijd uitgevoerd onderzoek in 187 landen
- Een nieuw drinkvoedingsproduct, met wei-eiwitten, vrije vertakte aminozuren en ursolzuur, verbetert de loopsnelheid en mitochondrieel functioneren van ondervoede ouderen in vergelijking met een standaard drinkvoedingsproduct.
- Eenzaamheid en te weinig sociale contacten blijken grootste risico op overlijden aan alle oorzaken bij mensen met zwaarlijvigheid en obesitas
- Foliumzuur via voeding geeft significant minder risico op hormoon-receptor-negatieve borstkanker bij vrouwen in leeftijd voor de overgang
- Foliumzuur - vitamine B speelt cruciale rol bij optredende mutaties in genen die gerelateerd zijn aan risico op kanker en specifiek bij borstkanker.
- Groene thee vermindert kans op vormen van spijsverteringskanker met gemiddeld 20 procent bij oudere Chinese vrouwen copy 1
- Insulineresistentie: meer dan diabetes type 2. Schatting is dat zeg 75 procent van de Nederlandse bevolking een vorm van insulineresistentie heeft.
- Koffie zou het risico op ontstaan van buikvlieskanker met 18 procent kunnen verminderen bewijst een deelstudie uit de Nurses Health Study
- Maak dringend meer werk van gezondheid als onderdeel van bestaanszekerheid, schrijft de Sociaal Economische Raad (SER) in nieuw beleidsrapport
- Mediterraan dieet voorkomt bij vrouwen die dit gebruiken vanaf middelbare leeftijd chronische ziektes en geeft veel betere gezondheid op 70 jaar en ouder
- Mediteraan voedingspatroon kan sterfte aan kanker met 35 procent verminderen in vergelijking met westers dieet.
- Mineralen: De belangrijkste mineralen die de westerse mens dagelijks nodig heeft op een rijtje gezet.
- Multivitamine met mineralen (MVM) gedurende 3 jaar dagelijks ingenomen verminderde bij ouderen (65+) met 60 procent mentale achteruitgang in vergelijking met placebo
- Onderzoek naar effect van voeding op kanker verhelderend. prof. dr. J.W. Coebergh voorspelt de trends van kanker incidentie en kanker bij ouderen. Wat werkt wel en wat werkt niet.
- Overgewicht komt vaker voor dan ondergewicht wereldwijd blijkt uit groot wereldwijd uitgevoerd onderzoek
- RIVM heeft een nieuwe versie van Nederlands Voedingsstoffenbestand (NEVO) gepubliceerd. Hierin informatie over 2152 voedingsmiddelen, waarvan 181 nieuwe producten.
- Plantaardig dieet en tomaten verminderen kans op krijgen van prostaatkanker
- Rood vlees en bewerkt vlees verhoogt kans op blaaskanker met 25 tot 33 procent
- Regelmatig noten eten verlaagt de kans om te overlijden aan een hart- of vaatziekte met 29 procent of aan kanker met 11% in vergelijking met mensen die weinig tot geen noten eten
- Sterk bewerkte voeding en voedingsproducten veroorzaken meer sterfgevallen aan kanker, vooral bij vrouwen met eierstokkanker was de sterfte hoger blijkt uit bevolkingsonderzoek
- Student en leefstijl zorgt met eigen cursussen dat studenten voeding en medicijnen het vak voeding in de zorg kunnen volgen binnen hun opleidingen.
- Suikerconsumptie in voeding is eerder schadelijk dan gunstig voor de gezondheid, vooral bij cardiometabole aandoeningen en kanker heeft toegevoegde suiker schadelijke gevolgen.
- Urinetest kan iemand persoonlijk een voedingspatroon - dieet aanraden. Een zogezegd gepersonaliseerd dieet blijkt uit nieuwe studie.
- Vegetarisch dieet kan klimaat verbeteren en miljoenen mensenlevens redden en kosten gezondheidszorg zouden kunnen dalen met honderden miljarden
- Vegetarische vezelrijke voeding geeft minder risico op diverticulose, afwijkingen aan de darm, blijkt uit grote bevolkingsstudie
- Voeding: naleving van verschillende gezonde eetpatronen wordt geassocieerd met een lager risico op totale en oorzaakspecifieke mortaliteit.
- Welke vitamines en mineralen helpen ter voorkoming, preventie van kanker? Een overzicht van belangrijke studies en recente inzichten
- Westerse verschraalde landbouwgrond voorziet de daarop geteelde groenten en fruit niet meer voldoende van noodzakelijke mineralen en vitaminen. Aldus opzienbarend onderzoeksrapport.
- Zwarte bonen bevatten erg veel anti-oxidanten en zijn belangrijk in uw voedingspatroon voor een betere gezondheid.
- Algemeen: Voeding en voedingstoffen die een preventief effect hebben om kanker: te voorkomen. Een aantal studies en aanbevelingen bij elkaar gezet.
Plaats een reactie ...
Reageer op "Plantaardig dieet en tomaten verminderen kans op krijgen van prostaatkanker"