Aan dit artikel is vele uren gewerkt. Opzoeken, vertalen, op de website plaatsen enz. Als u ons wilt ondersteunen dan kan dat via een al of niet anonieme donatie. Elk bedrag is welkom hoe klein ook. Klik hier als u ons wilt helpen kanker-actueel online te houden Wij zijn een ANBI organisatie en dus is uw donatie in principe aftrekbaar voor de belasting.

28 oktober 2014: Bron: Cancer Epidemiol Biomarkers Prev. 2014 Oct;23(10):2066-77. doi: 10.1158/1055-9965.EPI-14-0322. Epub 2014 Jul 13

Mannen die veel plantaardig voedsel, vegetarisch eten en / of veel tomaten eten hebben beduidend minder risico op het krijgen van prostaatkanker.

Dit blijkt uit een zogeheten case control studie waarin het eetpatroon van 1805 mannen met bewezen prostaatkanker werden vergeleken met 12005 mannen in een ocntrolegroep. In de richtlijnen voor preventie van kanker van het World Cancer Research Fund (WCRF) en the American Institute for Cancer Research (AICR) was het risico op prostaatkanker niet opgenomen in relatie tot een vegetarisch dieet. Daarom werd een aparte case control studie opgezet met drie vormen van dieet die algemeen gesteld een relatie hebben met prostaatkanker. En daaruit blijkt er een statistisch significant verschil te zijn tussen het eten van een plantaardig dieet en ook tomaten of daaruit afgeleide producten (ketchup bv.) in relatie tot het risico op het ontwikkelen van prostaatkanker.

tomaten

Table 2.

Prostate cancer–specific dietary recommendations and scoring criteria

Cases (n = 1,806)Controls (n = 12,005)
Dietary componentOperationalizationScore%%
Calcium Calcium intake <1,500 mg/day 1 89.2 89.1
Calcium intake ≥1500 mg/day 0 10.8 10.9
Tomato and tomato products a Tomato and products >10 servings/wk 1 11.0 13.0
Tomato and products ≤10 servings/wk 0 89.0 87.0
Selenium Selenium intake ≥105 to ≤200 μg/day 1 26.3 27.4
Selenium intake <105 or >200 μg/day 0 73.7 72.6
  • aTomato products include tomato juice, tomato sauce, pizza, and baked beans.

Voor alle duidelijkheid in tomaten zit veel lycopeen, dat ook als voedingsupplement bewezen heeft werkzaam te zijn bij prostaatkanker.

Tip: Als je tomaten smoort in olijfolie komt er de meeste lycopeen vrij en is dus beter dan zo een verse tomaat te eten.

Het volledige studierapport: Adherence to Dietary and Lifestyle Recommendations and Prostate Cancer Risk in the Prostate Testing for Cancer and Treatment (ProtecT) Trial. is gratis in te zien.

Hier het abstract van deze studie:

High intake of plant foods and tomato products in particular may help protect against prostate cancer.

Cancer Epidemiol Biomarkers Prev 23; 2066

Adherence to Dietary and Lifestyle Recommendations and Prostate Cancer Risk in the Prostate Testing for Cancer and Treatment (ProtecT) Trial

  1. Mona Jeffreys1

+ Author Affiliations

  1. 1School of Social and Community Medicine, University of Bristol, Bristol, United Kingdom.
  2. 2National Institute for Health Research (NIHR) Bristol Nutrition Biomedical Research Unit, Bristol, United Kingdom.
  3. 3University Department of Oncology, Addenbrooke's Hospital, Cambridge, United Kingdom.
  4. 4Nuffield Department of Surgical Sciences, University of Oxford, John Radcliffe Hospital, Oxford, United Kingdom.
  1. *Corresponding Author:
    Vanessa Er, Bristol Nutrition Biomedical Research Unit, Third Floor University Hospitals Bristol Education and Research Centre, Upper Maudlin Street, Bristol BS2 8AE, United Kingdom. Phone: 4401-17342-1756; Fax: 4401-17928-7325; E-mail: Vanessa.Er@bristol.ac.uk

Abstract

Background: The World Cancer Research Fund (WCRF) and the American Institute for Cancer Research (AICR) published eight recommendations for cancer prevention, but they are not targeted at prostate cancer prevention. We investigated whether adherence to the WCRF/AICR recommendations and a prostate cancer dietary index is associated with prostate cancer risk.

Methods: We conducted a nested case–control study of 1,806 prostate-specific antigen (PSA)–detected prostate cancer cases and 12,005 controls in the ProtecT trial. We developed a prostate cancer dietary index by incorporating three dietary factors most strongly associated with prostate cancer. Scores were computed to quantify adherence to the WCRF/AICR recommendations and the prostate cancer dietary index separately.

Results: The prostate cancer dietary index score was associated with decreased risk of prostate cancer [OR per 1 score increment: 0.91; 95% confidence interval (CI): 0.84–0.99; Ptrend = 0.04] but the WCRF/AICR index score was not (OR: 0.99; 95% CI: 0.94–1.05; Ptrend = 0.71). There was no heterogeneity in association by prostate cancer stage (P = 0.81) or grade (P = 0.61). Greater adherence to recommendations to increase plant foods (OR per 0.25 index score increment: 0.94; 95% CI: 0.89–0.99; Ptrend = 0.02) and tomato products (OR adherence vs. nonadherence: 0.82; 95% CI: 0.70–0.97; P = 0.02) was inversely associated with overall prostate cancer risk.

Conclusions: Adherence to the prostate cancer–specific dietary recommendations was associated with decreased risk of prostate cancer. High intake of plant foods and tomato products in particular may help protect against prostate cancer.

Impact: Meeting the WCRF/AICR recommendations alone is insufficient for prostate cancer prevention. Additional dietary recommendations should be developed. Cancer Epidemiol Biomarkers Prev; 23(10); 2066–77. ©2014 AACR.


Plaats een reactie ...

Reageer op "Plantaardig dieet en tomaten verminderen kans op krijgen van prostaatkanker"


Gerelateerde artikelen