4 januari 2018: lees ook dit artikel: 

https://kanker-actueel.nl/curcumine-kan-geen-geneesmiddel-zijn-schrijft-henk-timmerman-emeritus-hoogleraar-farmachemie-in-medisch-contact-nav-reviewstudie-the-essential-medicinal-chemistry-of-curcumin.html

1 augustus 2013: 

Curcumine zegt je waarschijnlijk niets, maar kerrie vast wel. Dit kruidenmengsel bestaat vooral uit geelwortel. 
Dr. Michal Heger onderzoekt in het Amsterdamse AMC  of een stofje uit de geelwortel (curcumine) kan worden
ingezet bij de behandeling van kanker. Klik hier voor een interview met Dr. Michal Hager over zijn onderzoek naar de waarde van curcumine bij kanker 

14 oktober 2012: op verzoek van het SNFK - Stichting Nationaal Fonds tegen Kanker  en met dank aan Theo plaats ik onderstaand artikel over onderzoek naar effect van curcumine - kurkuma in het AMC - Amsterdam  zonder wijzigingen. Het artikel verscheen in het eigen huisblad van het AMC.  Interessant aan dit onderzoek is dat de curcumine wordt ingebracht bij de patiënt via de liposomentechniek. De curcumine wordt verpakt in vetbolletjes en direct naar de tumor zelf geleid. Zoals ook in de reguliere oncologie chemo en bestraling via liposomen rechtstreeks naar de tumoren wordt geleid. Uiteindelijke doel is als de tumoren slinken deze aan het eind te verwijderen met PDT - Photo Dynamische therapie. Hier het artikel uit het huisblad van het AMC.

Geelwortel tegen tumoren

Veel onderzoek in het AMC gaat over medicijnen met ingewikkelde namen die gunstig zouden kunnen uitpakken voor patiënten. Soms stort een onderzoeker zich op een iets simpeler klinkend product. Zoals Michal Heger van de afdeling Experimentele Chirurgie. Hij doet onderzoek naar de anti-kankerwerking van geelwortel of kurkuma, gewonnen uit een tropische plant.

Geelwortel is bekend van het gele poeder dat in menig kruidenrekje staat, en dat in de Aziatische keuken veel wordt gebruikt om rijst geel te kleuren. Het is armeluissaffraan, een goedkoop alternatief voor het veel duurdere saffraan (meeldraden van bloemen) waarmee je ook gele rijst krijgt. ‘Bizar dat een poeder dat voor een paar euro in de supermarkt te koop is zo’n krachtige werking heeft’, verwoordt Heger zijn fascinatie voor kurkuma.
Vlak voor de zomer kreeg hij voor zijn onderzoek naar geelwortel tachtigduizend euro subsidie extra van de Stichting Nationaal Fonds tegen Kanker. Eerder stelde de Stichting al 200.000 euro beschikbaar. Daar blijft het niet bij. Er zijn meer partijen die baat hebben bij aandacht voor de geelwortel. Het is een aardige sierplant met fraaie witte, roze of paarse bloemen. Dus is de campagne Roots for Moods verzonnen om de Nederlanders kennis te laten maken met de ‘gezonde’ plant in de vensterbank of tijdens het koken. Zo ontstond een alliantie van de onderzoeksgroep van Heger, de kurkumatelers, een kruidenfirma en de Stichting Nationaal Fonds tegen Kanker.
Eind mei begon een verkoopactie bij tuinders. Van elke verkochte kurkumaplant gaat een kwartje naar het AMC. ‘Ook via die weg is er al een paar duizend euro binnen’, glimlacht Heger. Voor alle duidelijkheid, de kurkumaplant die hier wordt verkocht, is niet de plant waarvan de wortels worden gebruikt voor het gele poeder. In Nederland is de Curcuma angustifolia te koop, terwijl het geneeskundige kruid van de plant komt met de Latijnse naam Curcuma longa, die vooral in India en Pakistan groeit.
Het AMC doet mee om het onderzoek naar het kruid in goede banen te leiden. Maar hoho, onderzoek naar zo’n plant, riekt dat niet erg naar alternatieve kruidengeneeskunde en is het principe van evidence based medicine hier niet ver te zoeken? Heger zucht: ‘Ik ken en begrijp de scepsis. Daarom vind ik dit soort onderzoek in het AMC heel belangrijk. Dat je op een goede manier in een gerenommeerd instituut kijkt of een stof zo direct uit de natuur werkelijk bruikbaar is bij de behandeling van patiënten.’

alle processen
Heger speurt binnen het AMC niet als enige naar veelbelovende middelen tegen kanker die rechtstreeks uit de natuur komen. Hoogleraar Experimentele Oncologie Jan Paul Medema onderzoekt betulinezuur, een stof die wordt gewonnen uit de schors van de witte berk.
Voor dit soort plantaardige producten is de toepassing in het lichaam nogal ingewikkeld. Uiteraard zijn er veel stoffen te vinden die een anti-kankerwerking hebben. Probleem is dat ze vaak keurig hun kunstje doen in gekweekte cellen in een reageerbuis, maar niet per se in het menselijk lichaam. ‘Het is al jaren bekend dat curcumine, de werkzame stof in de kurkumaplant, een sterke anti-kankerwerking heeft’, zegt Heger. ‘Die is echter afwezig als het poeder wordt gebruikt om rijst geel te kleuren. De medicinale werking is allang weg voordat de kurkuma in het lichaam komt. Want curcumine kan niet goed tegen licht, water en zuurstof en ook het koken bevordert de werkzaamheid niet. Daarnaast wordt het slecht opgenomen uit de darmen, afgebroken in het bloed, en omgezet naar een inactieve vorm door de lever. Curcumine is dus in principe effectief tegen darmkanker zolang het stofje intact aankomt, maar tegen andere vormen van kanker werkt het bizar slecht. Dus ga niet zomaar geelwortel eten tegen kanker.’
In ideale omstandigheden, legt Heger uit, grijpt geelwortel in op alle processen die kenmerkend zijn voor kankercellen. Het remt uitzaaiingen, gaat de vorming van bloedvaten in een tumor tegen, remt de aanmaak van groeifactoren, stimuleert de anti-groeifactoren, remt de oneindige celdeling en stimuleert dat de cellen dood gaan.
‘Veel bestaande vormen van chemotherapie grijpen meestal in op één van deze processen. Bij het juist toedienen van curcumine is dat dus niet het geval. Bovendien zijn chemotherapeutica duur en schadelijk voor normale cellen, terwijl curcumine goedkoop is en een beschermende werking biedt voor gezonde cellen. Dit wordt bevestigd door meervoudige klinische trials die met curcumine worden uitgevoerd.’

vetbolletjes
Er is nog één probleem: hoe krijg je curcumine werkzaam in de tumor? En dan komt de kunde van Heger en zijn afdeling om de hoek kijken. Het domweg slikken van curcumine of het gebruik van een infuus, is verre van ideaal. In zijn onderzoek beperkt Heger zich in eerste instantie tot kankers waarbij een fotodynamische therapie onvoldoende werkt. Bij deze behandeling wordt met hele kleine vetbolletjes een middel in de tumor gebracht dat gevoelig is voor licht van een bepaalde golflengte. Het middel hoopt zich op in de tumor. Die wordt daarna beschenen met een laser waarna de tumor als het ware wordt weggebrand. Het AMC-onderzoek richt zich op kanker in de neusholte, de galweg en de blaas.
Om de curcumine op de juiste plaats in het lichaam te krijgen, gebruikt Heger dezelfde bolletjes die worden ingespoten om het lichtgevoelige middel te vervoeren. Het zijn liposomen, bijzondere kleine vetdruppeltjes, die gebruik maken van het verschijnsel dat de kleine bloedvaten in kankergezwellen als het ware een beetje ‘lek’ zijn. Bij gezonde bloedvaten blijven de vetbolletjes keurig in de bloedbaan, maar bij kankergezwellen zien ze kans uit het bloedvat te ontsnappen. ‘Er zijn andere trucjes die we toepassen om de vetbolletjes in het kankergezwel te krijgen, maar dit is vooralsnog de meest veelbelovende weg’, zegt Heger.
Zijn idee is om met de curcumine de tumor te verzwakken. Het middel krijgt dan de tijd om ‘sloopwerk’ te verrichten. Daarna volgt de fotodynamische therapie, zoals die nu al wordt toegepast. Heger: ‘Eerst maken we de kanker murw met geelwortel en dan sturen we als het ware de Mike Tyson lichttherapie erop af die de knock-out uitdeelt.’
Resultaten zijn er nog niet. Maar de verwachtingen zijn hooggespannen. Neem bijvoorbeeld galwegkanker, wat een slechte prognose heeft. Vaak overlijdt de patiënt binnen zes maanden. Met de huidige lichttherapie is de overleving zestien maanden. De hoop van Heger is dat de voorbehandeling met curcumine die periode fors kan verlengen en dat in het meest gunstige scenario een mogelijkheid wordt gevonden de patiënt te genezen.


Plaats een reactie ...

31 Reacties op "AMC onderzoekt effect van curcumine - kurkuma vooraf aan PDT - Photo Dynamische Therapie in opdracht van het SNFK"

 • Anke :
  Hoe gaat het nu ?
  Ik ben op zoek naar tips voor een familielid
 • Chanti :
  Dag beste mensen van kanker actueel,

  Bedankt voor je mooie artikel en je behulpzame blog! Ik hoor zoveel over kurkuma capsules, dat ik razend enthousiast word.Nu heb ik geen kanker, maar heb ik weken delen reuma en artrose. Ik zit de gehele dag met onzettend veel pijn en hoop echt dat kurkuma capsules wat voor me kunnen betekenen.

  Ik heb heel het internet afgezocht naar goede kurkuma capsules, maar de prijzen zijn vaak gewoon te hoog voor mij. Nu heb ik eindelijk na veel zoeken een goede kwaliteit kurkuma tabletten gezien, maar durf niet te zeggen of het goede kwaliteit is. Ik zou het fijn vinden als jij je mening hier over gaf. Zou je dat voor mij willen doen?


  Chanti vind je het niet een beetje flauw om op deze manier reclame te maken voor je vriend of wellicht voor jezelf voor de verkoop van curcuma capsules?
  Ik heb de link weggehaald.
  Overigens zijn er veel kurkuma merken op de markt maar mensen moeten zelf maar beoordelen wat ze willen kopen.
  Kees Braam webmaster

  Alvast bedankt.

  Lieve groet,

  Chanti
 • Rob Janssen :
  Wist u dat minder dan 5% van de Kurkuma bestaat uit het werkzame bestanddeel van de wortel: Curcumine. Curcumine is echt een wondermiddel, maar het is heel belangrijk de juiste te kiezen. Op de website http://www.curc.eu heb ik een vergelijking tussen alle beschikbare merken geschreven. Longvida Curcumine vind ik de beste aangezien het de enige Curcumine capsules zijn, waarmee vrij curcumine in de bloedbaan terecht komt (en niet een minder actief Curcumine zoals bij de andere curcumines).
  • Jeroen :
   Inderdaad, longvida curcuma fantastisch middel, mijn vriendin kreeg vorig jaar april de diagnose uitgezaaide borstkanker, uitgezaaid in de lever en de botten. Petra is direct begonnen met het slikken van longvida Nano lipomen curcuma, en wonderwel is zij inmiddels kanker vrij, een fantastisch midde. Ik beweer niet dat deze curcuma hier alleen voor verantwoordelijk is, maar het heeft er zeker aan bijgedagen! Voor ons een wondermiddel!!
   • Benoit :
    In Nederland/België, is Longvida te verkrijgen via Optim Curcuma, www.optim-curcuma.com
   • Marjoleine :
    @Jeroen:
    Wat een prachtnieuws voor je vriendin Petra!

    Ik ben me ook aan het inlezen op de Longvida Curcumine capsules, erg interessant.

    Mag ik vragen of je vriendin ook nog andere supplementen slikte, dieet aanpaste en of ze ook reguliere therapie in het ziekenhuis kreeg?
    • natalie :
     Hi Marjolein, Heb jij van Jeroen vernomen wat zjin vriendin nog meer nam ? en wat is jouw ervaring. Ik hoor dit heel graag, ivm uitgezaaide borstkanker in de botten.
     hoop van je te horen. natalie
  • Stephan B. Reisig :
   "Op de website http://www.curc.eu heb ik een vergelijking tussen alle beschikbare merken geschreven." > Geen vergelijkingen kunnen vinden. En het lijkt er erg op dat Uw gehele reactie eigenlijk een verkooppraatje is voor het artikel op de door U genoemde site.
   • Stephan B. Reisig :
    Ik bedoel dus > Reactie op Rob Janssen :
    06/03/2014
  • Viking :
   http://www.dieetrubriek.nl/voedingssupplementen-en-homeopathische-middelen/52-de-lichte-en-donkere-kant-van-kurkuma-curcumine

   Dit artikel toont ook maar weer eens aan dat overdaad schaadt.. dus ook bij curcumine !!
   • JDH :
    dieetrubriek.nl is een ghostwebsite. Staat bagger op om een ieder te misleiden. Heeft ook geen contactmogelijkeheden, lekker anoniem. Mag je raden door we zoiets opgezet zou kunnen worden.
   • kees :
    Viking jou studie dateert van 1976? En je zegt dat deze bevestigd zouden zijn in andere dierstudies maar nergens een vermelding in welke studies dan wel. Beetje slappe reactie dit. Met welk doel dit geplaatst?
 • roely van der hulst :
  zijn er al behandelingen gestart,want mijn zwager heeft galblaaskanker,dus voor hem zijn er weinig alternatieven. dus hoop dat hij voor deze behandeling op korte termijn in aanmerking kan komen...in afwachting van uw antwoord.
 • Ida langbroek :
  Ik heb zelf galwegkanker en word behandelt in het AMC. Worden er nog geen patienten behandelt met deze nieuwe techniek. Welke artsen behandelen patienten in het AMC.
 • Joris :
  @ Roel: wat heftig jouw situatie. Ik wens je terugkeer naar een goede gezondheid.


  Ken je je lotgenoot dokter David Servan Schreiber? Die heeft zijn hersentumor 19 jaar overleefd, veel langer dan voor hem voorzien. O.a. met Curcuma en andere voeding, maar ook met sport, meditatie en zelfinzicht.

  Lees zijn boek 'Antikanker'.

  Over curcuma: niet alleen peper, maar ook olie/vet verhoogt de opneembaarheid.
  • Mariella :
   Olie is belangrijk, ja, net zoals peper. De beste is maisolie
   Toch heb ik een artikel gevonden waarin men vergelijkt tussen curcuma (uit de supermarkt), curcuma+peper+olie en het preparaat Biocurcumax(TM): dit preparaat (capsules) schijnt in mensen een 6,3 keer hogere beschikbaarheid in het bloed hebben tov curcuma+peper+olie.
   Artikel is in Engels, uit 2008
   http://www.ijpsonline.com/article.asp?issn=0250-474X;year=2008;volume=70;issue=4;spage=445;epage=449;aulast=Antony
   • Mariella :
    Vergeten toe te voegen:

    In een ander deel van deze site wordt er geschreven over de kaankerstam cellen
    Op kankerstamcellen werkt GEEN CHEMO, nooit.
    De chemo werkt of de "rijpe" kankercellen
    Eenmal uitgeroeit, zijn de rijpe cellen dood maar de stamcellen genereren weer andere rijpe cellen.

    Curcumine werkt WEL op de stam cellen, blokkeert hun groei....doen dus!
 • Roel Muis :
  Doordat ik een hersentumor graad II heb, gebruik ik al jaren curcumine in combinatie met gember, een vergelijkbaar biologisch middel. Daarbij gebruik ik ook nog Mushroom optimizer. Mijn specialist kan er niet zoveel mee. Feit is wel dat al geruime tijd geen groei van de tumor waarneembaar is. Pluspunt in mijn geval is ook dat ik hoegenaamd geen last meer heb van epilepsie.
  • cristina ursu :
   denk dat de combinatie curcuma longa en gember tabletten heel goed is. en reishi is ook tegen kanker. ze zeggen dat 6 a 10 g curcuma longa tabletten per dag met peper, goed is tegen kanker, bij 3.6 g curcuma peper tableten komt dan in het bloed, wat noodzakelijk is.
   nog beter opneembaar is kurcuma longa poeder samen met olijfolie, en peper hoeveel weet ik dan niet.
   gelezen een japaans onderzoek waarbij ze bij altzheimer pacienten 600mg curcuma samen met warme melk en peper gaven, na een jaar konden ze de familieleden herkennen.
   ga zo door je moet geloven dat het werkt want het werkt, ziekenhuis in den haag heeft geld gekregen om onderzoek naar curcuma te doen. veelbelovend.
   wat ook goed tegen kanker is veel bewegen in de open lucht, natuur in heel veel buiten zijn. vit.c 1000 2 keer per dag , multivitamine, maaitake paddestoel, reischi paddestoel, natuurapotheek heeft ze. vr.groet cristina
  • Peur :
   @Roel Hoeveel kurkuma gebruikt u per dag en hoeveel gember (in poedervorm?). Ik heb nl. ook een hersentumor, maar die is niet te behandelen gezien de locatie. Ik gebruik sinds kort nu dagelijks ca. 10 gr. kurkuma Longa met zwarte peper en lijnzaadolie.
   Ook gebruik ik Iscador en hoop dat dit de groei tegenhoudt. Hij staat momenteel al 2 jaar stil.
   • R. Meijs :
    Beste Peur,

    Er zijn meerdere mensen met hersentumoren die nog jaren leven. Een vriendin van mij heeft al jaren een hersentumor, maar leeft zeer strikt als het om eten gaat; geen suikers bijvoorbeeld! Niet als toevoeging en geen producten waar dit in zit (en dit zijn er nogal wat, bij. vleeswaren, mayo, het zit in heel veel producten).
    Daarnaast zou je eens kunnen proberen om Wietolie te proberen. Meer info hierover is te vinden op www.stichtingmediwiet.nl
    Ik zou je aanraden om op you-tube de film "run from the cure" van Rick Simpson uit Canada te kijken. Deze opzienbarende film laat zien dat veel kankerpatienten enorm baat hebben bij het gebruik van pure wietolie. Er zijn zelfs veel gevallen van mensen die volledig genezen zijn van de meest ernstige vormen van kanker, ook terminale patienten.
    Mijn moeder is er 4 dagen geleden mee gestart omdat zij dikkedarmkanker blijkt te hebben.
    Zij wil eerst deze weg bewandelen en chemo's voorlopig van de baan houden.
    Tevens zou je eens wat kunnen lezen over maretak en dan vooral de Iscadoor.

    Maar eerst dit:
    In wietolie zit een stof die het geheugensteuntje van een kankercel (om na een bepaalde tijd af te sterven) weer activeert. Een gewone cel gaat wel dood na een tijdje, een kankercel niet meer en deze deelt veel sneller waardoor dus een klompje cellen (een tumor) ontstaat. Wietolie werkt doorgaans overigens ook pijnstillend.
    Vanuit stichting Mediwiet worden ook komend jaar onderhand maandelijks lezingen gehouden, 10 januari is de eerste, ik zou je aanraden hier heen te gaan. Het zou je leven nog wel eens drastich kunnen veranderen. Veel mensen kennen dit middel helemaal niet, maar het lijkt er heel sterk op dat dit de markt gaat veroveren. Men spreekt zelfs over hét medicijn tegen kanker (wat wil zeggen; er is geen ander middel dat zoveel positief resultaat geeft bij behandeling). Darnaast zijn er geen vervelende bijwerkingen zoals wel het geval is bij veel chemokuren. Het enige dat je kunt merken is dat je bij een te hoge dosering wat high zou kunnen worden (of wat suf) en verder kun je flink trek krijgen omdat de natuurlijke suikerspiegel wat omlaag gaat door thc. Men levert combinaties van thc- en cbd-olie. Zie trouwens ook dit op youtube: een aanrader!
    https://www.youtube.com/watch?v=I1w8LVN5JEc

    Er zijn alleen partijen in de markt die hier niét zo blij mee zijn, en dat zijn de ontwikkelaars van synthetische middelen, m.a.w., de gehele farmaceutische industrie. Men beweert namelijk dat deze wietolie niet alleen kanker geneest maar ook mensen helpt met o.a. migraine, epilepsie, artrose, artritis en noém maar op. Het zou ook preventief werken bij het uberhaupt krijgen van kanker en mensen een langere levenstermijn geven. De indsutrie is dus als de dood dat men straks zichzelf gaat genezen van allerlei klachten, want er wordt je zelfs geleerd hoe je jouw eigen wietolie kunt maken. Een paar planten kan iedereen namelijk wel ergens neerzetten en zo moeilijk is het maken van deze olie niet.
    Het argument, dat de handel in wietolie ook miljarden oplevert, is dus echt een fabeltje. Ten eerste leren ze mensen hoe je het zelf kunt maken. En ten tweede wordt de juiste olie hier door een stichting aangeleverd (welke dus niet winstgevend is). Men werkt alleen met vrijwilligers, veelal ook kanker - of inmiddels -ex kankerpatienten die heilig geloven en zelfs zeker weten dat deze olie kan werken, bij hen dus wel. Het middel wordt gedoogd en valt onder dezelfde wet als de jointjes die je gewoon overal kunt kopen. Je doet een intake op de site en als men dit goedkeurt, krijg je een linkje en kun je de olie bestellen. Geen kuur van duizenden euro's, dat roept men dan ook meteen, nee, je betaalt 75,-voor een setje van thc en cbd olie welke je zelf kunt mixen en je doet hier ongeveer een maand mee, afhankelijk van je gebruik en klachten.
    En waarom is men zo bang in de farmaceuthische industrie? Natuurlijk, je raadt het al, hun dikke portemonnee, hun dikke auto, hun grote huis, en noem maar op, lopen dan ineens allemaal gevaar, want deze industrie is wereldwijd één van de grootsten die er is, naast de olie-industrie.
    De lonen in deze branche zijn overigens (uiteraard) extreem hoog.

    Waar in de film "run from the cure" de farmaceutische industrie ook geintervieuwd wordt, zie je dat deze mensen zwaar door de mand vallen bij de vraag; hoe gaan de zaken? Ze staan letterlijk te lachen; "ja, wel héél goed!" En hoe komt dit??? Omdat 80% van hun omzet door de medicijnen voor kanker gedraaid wordt. Immers krijgt van de mannen daar 1 op de 2,6 kanker en bij de vrouwen is dit 1 op de 2,9. Een bizár hoog risico op kanker dus. Waar dit door komt? Das niet zo moeilijk, de voedingsmiddelenindustrie stauwt overal rotzooi in, dat lijkt me duidelijk. En uiteraard rammen we de zee nog steeds lekker vol met chemische shit (kwik bijv.) en spuiten we de koetjes en varkens lekker vol met nephormonen. Allemaal weldaad waarmee wij rijke mensen (die vaak nog het meest klagen ook) onszelf vakkundig om zeep gaan helpen. Maar we komen er nog wel achter met zijn allen.
    Langzaam maar zeker zien we al dat het misgaat en dat je misschien toch maar beter wat meer kan bewegen en iets meer gezond of biologisch kan eten, want dit draagt wel degelijk bij aan een sterker lijf en een hogere weerstand. Moet je die Amerikanen zien man, ruim 30% is letterlijk bágger - en bággervet! Wat denk je dat dit kost? Al die mensen die geen verantwoording nemen voor hun eigen lichaam, en dan gaan zeiken over de ziektekosten, flikker toch op. Deze verzekering is voor kleine dingetjes en je oude dag als je wat meer gaat mankeren en voor pechvogels met aangeboren afwijkingen die er niks aan kunnen doen (en ja, de loon - bonuscultuur in deze branche speelt ook een rol uiteraard). Maar in basis is dit altijd de opzet geweest.

    Zoals gewoonlijk sterft het weer van de critici die natuurlijk weer kritiek hebben op dit middel uit Cannabis, alleen blijkt dit voornamelijk (niet onderbouwde) kritiek te zijn; het gaat hen er meer om dat je mensen geen thc moet laten innemen omdat dit wettelijk gezien alleen gedoogd wordt. Er is ook geen bewijs dat thc bij gebruik met mate (in olievorm), slecht voor je is. Sterker nog, er is wel al heel veel bewijs dat deze olie veel pijnklachten wegneemt en dat testpersonen soms volledig van hun medicatie afkomen. Mensen die regelmatig een blowtje opsteken blijken zelden ziek te zijn, geen griepje, geen verkoudheid, helemaal niks, ze hebben eigenlijk zelfs nooit iets. Daarnaast wordt Cannabis al sinds de bijbel geschreven werd, gebruikt. Hier wordt cannabis namelijk zelfs in genoemd als zalfje dat toen al gegeven werd aan de zieken.
    Ik zeg maar zo, wie zijn leven lief - en niks te verliezen heeft, zou zich direct op de wietolie moeten storten, het zou je redding nog wel eens kunnen zijn. Men is er in elk geval eerlijk over, dat de werking bij iedereen anders is, niet elk mens geneest ervan of komt van zijn klachten af. Maar ook bij chemokuren weet je niet zeker of deze aanslaan, de kans dat je daar bijwerkingen van krijgt en dat ook goeie (sneldelende) cellen kapotgaan is wel een feit. Het is dus wellicht de moeite waard om een andere route te kiezen.

    Mijn moeder gaat naast de wietolie nog verder met de al eerder genoemde maretak (Iscadoor).
    Dit middel (van een boom afkomstig) wordt met onderhuidse injecties ingebracht en heeft als mogelijke bijwerkingen kans op wat jeuk of koorts (tijdelijk). Verder is de werkzame stof een hele slechte voor kankercellen; deze breekt namelijk de wand van een kankercel af waardoor deze sterft. Dit is kortgezegd de werking. Verder bouwt het je natuurlijke weerstand op. Iscadoortherapie wordt wel al gebruikt i.c. met chemokuren. Op google is dit ook te vinden.
    Gelukkig ben je hier in Nederland als patient vrij om te kiezen welke weg je gaat bewandelen. In veel andere landen krijg je gewoon chemo en is cannabis niet toegestaan. De vraag hiernaar vanuit de hele wereld is overigens wel enorm toegenomen, men wil ons voorbeeld toch gaan volgen. Immers ook mensen uit regeringen worden soms ernstig ziek, en dan wil men ineens wél wetten wijzigen....?
    Afijn, de reactie van de oncoloog op de keus van mijn moeder was prima. Je bepaalt dus tenslotte zelf waar je wijs aan doet, maar aanraden doen ze het je zeker niet.

    Tot slot: wat mij de afgelopen maand van verdiepen in deze matherie wel is opgevallen, is dat men in het reguliere circuit nauwelijks (helemaal niet) afweet van o.a. deze wietolie. Men kent alleen waarvoor men jaren geleerd heeft en ze zeggen allemaal steeds hetzelfde; "het is niet wetenschappelijk onderbouwd". Ja, aan mn reet, het is niet onderbouwd; al 15 jaar lang is men nu serieus aan het onderzoeken wat wietolie precies doet en er zijn al duizenden patienten die van hun klachten af zijn gekomen na gebruik van dit middel. Das net als met een crimineel, hij moet voorkomen, een strafblad van 20 jaar met 1000 delicten en hij wordt vervolgens vrijgesproken, alsof dat strafblad er niet is, ook zoiets imbeciels. Dus we hebben hier hordes met mensen die met tranen in de ogen vertellen door welke hel ze zijn gegaan met kanker en chemo's, totdat ze de wietolie probeerden, en dan ineens is het allemaal lariekoek en zijn ze ingehuurd door de stichting mediwiet, ja, natuurlijk. Wat houden sommige mensen er toch áchterlijke gedachten op na, maar goed, dit terzijde.
    Het middel is dan nog vrij nieuw, maar daar zal snel verandering in komen. Op de site van mediwiet zie je het bezoekersaantal per dag enorm stijgen. Ook bij de lezingen moet men steeds grotere zalen afhuren omdat het niet meer om 50 man gaat, maar al om honderden.
    Wat men zelf zegt en wat ook 100% waar is: een goed product verkoopt zichzelf; en hieronder wordt verstaan, van mond tot mond, want dit is nog altijd de beste reclame die er is. Je gaat immers je familie of een vriend geen rotzooi aanbevelen als je echt wilt dat deze persoon ermee geholpen zou kunnen worden.

    Ik hoop in ieder geval dat iedereen die iets mankeert en dit leest er zijn voordeel mee zal doen (en anders ooit op latere leeftijd, want je weet immers maar nooit wat joú zal overkomen....)

    Roeland Meijs
    • veritas vos liberat :
     Klopt alles. Mijn dochters vriendin is ook aan de wiet olie gegaan en haar tumor in de maag is verdwenen. Ze heeft verteld wat ze gebruikte en ze erkenden de werking er wel van tegen over haar. Vreemd he wel erkennen maar niet publiceren. Nu willen ze een synthetische wiet olie maken lol waar ze patend op kunnen zetten dus gaat weer om geld...echt erg
    • anke :
     ik zou graag weten wat de naam is van de stichting waar de wietolie te verkrijgen is !
    • mario :
     Beste,
     ik vroeg me af wat uw bevindingen zijn van de behandeling met wietolie.
     mvg Mario
 • Han Klaver :
  De reactie van Baul is ten dele waar.Curcuma dient
  gecombineerd te worden met zwarte peper dat zou het effect 100-voudig versterken.
 • baul :
  ik heb begrepen dat de combinatie van kurkuma en peper samen de werking van kurkuma minstens tientallen keren zou versterken..
  • K :
   Ik gebruik Curcumine-longa C3 met peper, lijnzaadolie, vit. E olie, gember en wietolie 5% tegen mijn reuma (verdeeld over de dag), ik voel me prima en gebruik geen medicatie meer. Het blijft stabiel en verergerd niet. Kan me beter bewegen met minder pijn en heb geen ontstekingsreactie meer gehad.
   Nu ik dit alles steeds meer tegenkom waaronder dit stuk, waar deze producten (in de meest zuivere vorm) allemaal goed voor zijn blijf ik ze fijn doorgebruiken!
   Ik wens jullie allen succes.
   • Kroontje :
    Beste K,

    Zou je mij kunnen vertellen hoe jij deze supplementen combineert en waar je deze koopt. Ook ik zit in de zoektocht naar een beter functioneren bij reuma. Gebruik inmiddels cbd olie maar merk dat dit niet voldoende is.

    Bij voorbaat dank voor je reactie.
    • Nari :
     Kroontje, heb je antwoord gekregen op je vraag? Ik zou ook graag met kurkuma tabletten en andere suplementen willen beginnen voor mijn gewrichten, maar zie door de bomen het bos niet meer.
   • Natalie :
    Beste K, waar koop jij de supplementen ? combineer je deze zelf ? Ik zou het graag uitproberen.
    • Adam Van Hoof :
     Ik kocht vroeger mijn Kurkuma-supplementen bij de apotheker, maar wegens COVID-19 blijf ik toch liever binnen dan nodeloos naar de apotheker gaan. Na lang zoeken vond ik dat de Kurkuma-supplementen bij Flinndal best wel voordelig zijn. Je kan ze hier terugvinden: https://www.flinndal.nl/botten-en-gewrichten/glucosamine
     Deze bevatten ook glucosamine, dus je slaat eigenlijk 2 vliegen in 1 klap. Hoop dat je hier iets mee bent.

Gerelateerde artikelen
 

Gerelateerde artikelen

Curcumine gecombineerd met >> Curcuma extract geeft veel >> Curcumine toegevoegd aan FOLFOX >> Intraveneus curcumine in combinatie >> Een half jaar dagelijks curcumine >> Is kurkuma - curcumine gevaarlijk >> Curcumine kan geen geneesmiddel >> Welke curcuma extracten zijn >> Is beter opneembare curcuma >> Curcumine extract voorkomt >>