28 april 2012: over curcumine - kurkuma als aanvullend middel in een behandeling van kanker staat meer als u hier klikt.

Opnieuw bewijst een studie dat curcumine - kurkuma - een positief effect heeft in de behandeling van kanker. In dit geval gaat het om een studie waarbij curcumine een positief effect heeft op bepaalde bloedwaarden bij Multiple Myeloma (Kahler). Wat ik ervan begrijp maar het is voor mij erg ingewikkeld, is dat curcumine o.a. het apoptose proces - zelfmoordproces van kankercellen  stimuleert. Curcumine geeft geen toxische bijwerkingen. Het feit dat een gerenommeerd ziekenhuis als het Texas M.D. Anderson Cancer Centre dit meldt is een groot pluspunt en geeft deze studie extra waarde. Arts-bioloog Drs. E. Valstar liet me desgevraagd weten dat hij deze studie kent en in zijn binnenkort te verschijnen boek daar ook over schrijft. Voor medisch specialisten en artsen onder u hieronder het abstract van de studie. Ook kunt u als arts directe informatie vragen bij dit e-mailadres: aggarwal@mdanderson.org.

Curcumin (Diferuloylmethane) downregulates the constitutive activation of nuclear factor B and IB kinase in human multiple myeloma cells leading to suppression of proliferation and induction of apoptosis 
Alok C Bharti, Nicholas Donato, Sujay Singh, and Bharat B Aggarwal* 
Department of Bioimmunotherapy, University of Texas M. D. Anderson Cancer Center, Houston, TX, USA Imgenex, San Diego, CA, USA


* Corresponding author; email: aggarwal@mdanderson.org.


Because of the central role of the nuclear transcription factor NF-B in cell survival and proliferation in human multiple myeloma (MM), we explored the possibility of using it as a target for MM treatment by using curcumin (diferuloylmethane) an agent known to have very little or no toxicity in humans. We found that NF-B was constitutively active in all human MM cell lines examined and that curcumin, a chemopreventive agent, downregulated NF-B in all cell lines as indicated by electrophoretic mobility gel shift assay and prevented the nuclear retention of p65 as shown by immunocytochemistry. All MM cell lines showed consitutively active IB kinase (IKK) and IB phosphorylation. Curcumin suppressed the constitutive IkBa phosphorylation through the inhibition of IKK activity. Curcumin also downregulated the expression of NF-B-regulated gene products including IB, Bcl-2, Bcl-xL, cyclin D1 and interleukin-6. This led to the suppression of proliferation and arrest of cells at the G1/S phase of the cell cycle. Suppression of NF-B complex by IKK/NF-B essential modulator-binding domain peptide also suppressed the proliferation of MM cells. Curcumin also activated caspase-7 and caspase-9 and induced PARP cleavage. Curcumin-induced downregulation of NF-B, a factor that has been implicated in chemoresistance, also induced chemosensitivity to vincristine and melphalan. Overall, our results indicate that curcumin downregulates NF-B in human MM cells, leading to the suppression of proliferation and induction of apoptosis; thus providing the molecular basis for the treatment of MM patients with this pharmacologically safe agent.

 

 


Plaats een reactie ...

9 Reacties op "Curcumine - kurkuma - geeft bij Kahler - Multiple Myeloma een positief effect in een behandeling en lijkt ook tegen ziekte van Waldenström belangrijk."

 • Guido Bervoets :
  En toen ... werd ik in de luren gelegd door mijn behandelende arts. Nadat ik 2,5 jaar zonder Leukeran was geweest belande mijn ziekte in augustus van dit jaar ongeveer op hetzelfde niveau als dat van 2013 toen de behandeling begon. Dezelfde bloedwaarden als toen. Mijn gedacht altijd die 2,5 jaren was dat na die stilstand mijn behandeling terug zou opgestart worden met Leukeran, maar dat gebeurde niet. In plaats daarvan moet ik nu de behandeling ondergaan van immunotherapie en chemo en ben ik van een gewone pillenpakker plotseling een kankerpatiënt geworden - zo beschouw ik het althans. De uitleg van mijn arts - ik moest uw ziekte zover laten doorschieten om deze behandeling te kunnen verantwoorden en terugbetaald te laten krijgen!!!! Hij heeft mij dus bewust zieker laten worden!!! Ik had er kunnen mee leven als de behandeling met Leukeran zou uitgewerkt zijn, maar nu niet. Men onderbreekt niet halfweg een behandeling met zeer goede resultaten om met zeer zware middelen te beginnen. Er bestaat ook nog zoiets als mentale en psychische behandeling van een patiënt, maar daar heeft mijn arts geen oren naar.
  Maar ik blijf ondertussen kurkuma enz verder nemen en we zullen zien waar we uitkomen.
 • Guido Bervoets :
  Wanneer men nog in een pril stadium verkeert van een verhoogde IgM waarde en de ziekte nog sluimerend is - wat niet noodzakelijk ertoe zal leiden dat de ziekte ook werkelijk zal uitbreken - is het zo dat er geen preventieve stappen worden genomen en er door de arts gewoon een afwachtende houding wordt aangenomen en er geen medicijnen worden voorgeschreven. Ik zou iedereen wie in dat vroeg stadium verkeert aanraden om dagelijks preventief kurkuma te gebruiken. Naar verluidt wordt de kurkuma exponentieel versterkt door het samen in te nemen met gemalen zwarte peper en maïsolie. Doen!
  • Guy Bervoets :
   We zijn nu ondertussen twee jaar verder sinds mijn laatste mail en mijn situatie is er alleen maar op vooruit gegaan. Ik ben in samenspraak met mijn arts al anderhalf jaar zonder inname van Leukeran en mijn toestand blijft redelijk stabiel. Heb ik de ziekte overwonnen? Neen dat durf ik niet beweren, maar ik heb ze over die hele lange periode wel serieus afgeremd. En al die jaren is er geen enkele vergroting van de milt of opgezwollen lymfeklieren vastgesteld,noch andere ziektebeelden die verbonden zijn aan de ziekte.
   Bij mijn laatste onderzoek zei mijn arts na de consultatie - doe zo verder. En dat ben ik ook van plan om te doen.
   • Sophie :
    U hebt mm en is u ziekte stabiel gebleven door het nemen van kurkuma? Gr
 • Guy Bervoets :
  Wat mij een enorme stimulans gaf om zelf aan de slag te gaan was dat mijn arts gezegd had dat mijn ziekte zo zeldzaam is (een Waldenström -achtig lymfoom) waar niemand naar op zoek is voor een remedie en ik dus eigenlijk niet veel hulp vanuit de medische wereld zou hoeven te verwachten. In de loop der jaren heeft hij wel eens gezegd dat hij mijn ziekte uitzonderlijk gemakkelijk behandelbaar vindt maar hij vraagt niet of ik daar iets voor doe en ik begin er zelf ook niet meer over. Mijn werkwijze kost een beetje, +/- 40 à 50 euro per maand, maar dat is het mij meer dan waard. Het kan ook zijn dat sommige van al de ingrediënten overbodig zijn maar omdat het zo meevalt begin ik niet te experimenteren. En al die jaren heb ik ook geen echte aantoonbare hinder ondervonden van klachten die de ziekte met zich mee zouden brengen.
 • Guy Bervoets :
  24/10/2018
  7, 8 Jaar geleden werd er in mijn bloed een sterk verhoogde IgM-waarde (15.4) vastgesteld die toen sluimerend was. 2 Jaar later werden er in mijn ruggenmerg kankercellen gevonden en besloot de arts om een kuur te beginnen met Leukeran. Ik ben toen onmiddellijk op zoek gegaan naar hulpmiddelen alhoewel mijn arts beweerde dat het allemaal niks zou uithalen. Ik ben na enig zoekwerk onmiddellijk begonnen met dagelijks een mengeling te maken van een koffielepeltje gember, zwarte peper, kurkuma en een geutje maïsolie in een klein beetje water. Vervolgens in de loop van de dag een paar tassen groene thee en daar bovenop 2 papaïne (papaya)kauwtabletten, 1 pil Bromelaine (ananas)en 1 pil grote klis. Al die tijd ben ik op dezelfde dosissen en kuren Leukeran blijven hangen - volgens mijn arts het laagste van het laagste peil en bij mijn laatste onderzoek heeft mijn arts besloten om de periodes van de kuur van 6 naar 9 maanden te verlengen en zijn besluit was dat mijn ziekte terug in sluimering is gegaan. Ik kan natuurlijk niks bewijzen maar ik ben er zelf wel van overtuigd dat mijn werkwijze geholpen heeft. Ik was er natuurlijk in een vroeg stadium bij en ook de combinatie met leukeran heeft ermee te maken. Ik raad het iedereen aan en het is echt maar een kleine moeite.
 • Jan Kortekaas :
  Half maart dit jaar is uit beenmerg onderzoek gebleken dat ik de ziekte van Waldenström heb. Uit de daarop volgende scan bleek dat deze kanker alleen in het beenmerg en niet in organen aanwezig was. Het leek "wait en see" beleid te worden. Maar bepaalde waarden (IgM) bleken heel erg hoog te zijn (99), daarnaast had ik regelmatig spontane bloedneuzen, spontane bloedplekjes op verschillende plaatsen op mijn huid, soms ook urenlang zware hoofdpijn. Mijn HB daalde van 9,5 tot 5,5, zodat de hematoloog behandeling met chemo en immuntherapie onvermijdelijk vond.
  Intussen was ik o.a. Via internet op kurkuma gekomen, dat ben ik vanaf eind maart gaan gebruiken. Eerst in poedervorm, later vermengd peper met olijf- en hennepolie. Elke ochtend in een muesli-ontbijt. De behandeling met de chemo: oa cyclofosfamide is in de 2e week van juni begonnen, vandaar moment elke vier weken, de laatste chemo was begin november. Vanaf september kwam er een infuus retuximab bij, hier van moet ik er nog twee ontvangen.
  Twee weken voor de aanvang van de kuur ben ik ook begonnen met cannabisolie. Dit heb ik ook tegen de hematoloog gezegd, deze was niet enthousiast, maar had ook geen heldere argumenten om het niet te doen. De cannabis olie nam ik vier keer per dag in. In het begin nog enkele druppels, maar na een paar weken gebruikte ik ongeveer een half theelepeltje per keer. Tot op heden doe ik dit, evenals de kurkuma bij het ontbijt.
  Aan het eind van de tweede week na de eerste kuur, rond 20 juni, voelde ik me ineens beter worden. Ik had geen hoofdpijnen meer, geen bloedneuzen, mijn huid bleef gaaf, wel kreeg ik geleidelijk een schilferige huid rond mijn voeten, maar dat is nu ook weer bijna weggetrokken. Daarnaast begon ik ook weer meer energie te krijgen, op dit moment is mijn HB 8,1. Het fietsen, dat me in het voorjaar veel moeite kostte, gaat nu weer bijna als vanouds. Vanaf eind mei ben ik gestopt met werken, ik heb een eigen bedrijf, maar vanaf september ben ik weer vier dagen per week aan het werk. Alleen tijdens de week waarin ik met de chemo aan de slag was bleef ik thuis op meer aandacht te hebben voor mijn lichaam.
  Tot slot, ik ben 67, ben de laatste 25 jaar vrij sportief geweest, hardlopen (een paar marathons), fietsen en (berg)wandelen.
 • johanwierstra :
  ik heb de ziekte van walsstrom en lymfoom van hodgskin tot nu to was het wait and see nu start het merken van bloedarmoede door duiziligheid wankel op de benen maar geen behandeling tot nu toe mijn vraag wat te doen was niets aan te doen nu lees ik allerlei dingen die het toch minder moeielijk maken en medicijnen die mee helpen om het proces te vertragen niet genezen dat is over en uit chemo geweigerd vind dat veel schadelijker voor mijn lijf dan maar zonder dat doorleven .

Gerelateerde artikelen
 

Gerelateerde artikelen

Ibrutinib plus Venetoclax >> Ixazomib, een proteasoomremmer >> Ibrutinib plus rituximab geeft >> Risico op COVID-19 is hoger >> Belangrijke abstracten van >> acalabrutinib als mono behandeling >> Aangepaste voeding en suppletie >> Allogene stamceltransplantatie >> Curcumine - kurkuma - geeft >> Everolimus geeft goed effect >>