28 april 2012: Onderstaande informatie is al enkele jaren geleden geschreven, maar nog steeds relevant. Zie onder complementair wat voeding en leefstijl veranderingen kunnen betekenen. Ook voor mensen met Kahler of ziekte van Waldenstròm.

Onderstaande informatie over met name Antoon zijn situatie is inmiddels weer bijgewerkt in het medisch dossier van Antoon, Het gaat goed met Antoon. Hij leeft een kwalitatief prima leven ondanks dat de ziekte van Waldenström in principe nooit weg zal gaan. Maar met goed letten op voeding en een gezonde leefwijze houdt Antoon deze ziekte min of meer stabiel. 

Voeding en suppletie bij ziekte van Kahler en Waldenström
Er is geen wetenschappelijk bewijs voor de bewering dat goede, gerichte voeding en/of aanvullende supplementen positieve invloed zou hebben op de levensduur bij Kahler en Waldenström. De discussie over en onderzoek naar de mogelijke therapeutische bijdrage van supplementen/voeding aan kanker komt elders op de site uitgebreid aan bod. Toch willen we hier vermelden dat Antoon sterk de indruk heeft dat het gunstige verloop van zijn ziekte mede daardoor is veroorzaakt. Behalve door vergelijking van zijn verloop met dat van vele anderen (waarbij hij opvallend gunstig 'scoort', maar dat kan toeval zijn) speelt daarbij het statistisch zeer onverwachte feit dat na hem Kees en nog een vriend van hem (beide met zeer slechte prognose) dezelfde keuzes hebben gemaakt en dat zij alle drie een buitengewoon gunstig ziekteverloop beleefden. N.B. er waren geen anderen in hun kennissenkring die dezelfde keuzes maakten.

In het kort komt Antoons' aanpak erop neer dat hij, vanaf kort na de diagnose 'Waldenström' in 1994, heel gedisciplineerd het Houtsmullerdieet volgt (zie Houtsmullerdieet) met aanvullend een vijftiental supplementen voorgeschreven door een orthomoleculair arts. Bovendien mediteert Antoon dagelijks en had hij jarenlang psychische ondersteuning bij het Helen Dowling Instituut. Vanaf september 1999 gebruikt Antoon bovendien Kombuchathee, op suggestie van zijn (reguliere) specialist. Dat laatste omdat de specialist bij een andere Waldenströmpatient van hem een opvallende en onverklaarbare keer ten goede signaleerde, vanaf het moment dat die patiënt met Kombuchathee was begonnen. De specialist wist uiteraard van Antoons' gebruik van de voedingssupplementen, en was benieuwd of er bij hem ook een keer ten goede zou optreden. Dat gebeurde inderdaad, zij het beperkt en ook slechts tijdelijk: in plaats van de eerdere zeer trage stijging van zo'n 3 punten per jaar, is een jaar lang een lichte daling van de IgM van 55 naar 51 opgetreden, waarna onlangs de IgM weer flink is gestegen. Verder constateerde Antoon ook een jaar lang een duidelijke vermindering van de vermoeidheid;  ook dat is inmiddels weer verdwenen. (zie voor meer informatie medisch dossier Antoon)


Plaats een reactie ...

Reageer op "Aangepaste voeding en suppletie bij ziekte van Waldenström en Kahler kan helpen de ziekte onder controle te houden"


Gerelateerde artikelen
 

Gerelateerde artikelen

Ibrutinib plus Venetoclax >> Ixazomib, een proteasoomremmer >> Ibrutinib plus rituximab geeft >> Risico op COVID-19 is hoger >> Belangrijke abstracten van >> acalabrutinib als mono behandeling >> Aangepaste voeding en suppletie >> Allogene stamceltransplantatie >> Curcumine - kurkuma - geeft >> Everolimus geeft goed effect >>