Zie ook dit artikel: https://kanker-actueel.nl/kanker-actueel-kan-en-wil-helpen-begeleiden-bij-aanvragen-van-een-volledig-biomoleculair-receptorenonderzoek-en-genenonderzoek.html

11 mei 2021: Bron: NOS en CZ en Ohra

Waarom dit niet al veel eerder is gestart is mij echt een raadsel. Maar nu lijkt het toch tot de reguliere oncologie door te dringen dat genetisch onderzoek van kankerpatiënten in feite een must is om de beste behandeling te kunnen vaststellen. CARIS deed en doet dit al vele jaren.

De NOS heeft een artikel over het nieuwe initiatief, een nieuwe studie voor longkankerpatiënten met al aangetoonde uitzaaiingen dat door CZ en Ohra o.a. wordt gefinancieerd. In verschillende academische ziekenhuizen zal bij patiënten met uitgezaaide longkanker moleculaire diagnostiek in de vorm van Next Generation Sequencing (NGS) worden gedaan.

Klik hier voor de uitvoerige studieomschrijving op deze PDF: Moleculaire diagnostiek voor gemetasteerde niet-kleincellige longkanker

Moleculaire diagnostiek

Genetische informatie kan worden ontcijferd met moleculaire diagnostiek. Met die techniek, waarvan de ontwikkelingen razendsnel gaan, kunnen onderzoekers erfelijke ziektes opsporen, ziekteverwekkende micro-organismen identificeren (zoals bacteriën en virussen) en dus tumoren opsporen om op basis daarvan een juiste behandeling vast te stellen.

Bij uitgezaaide longkanker kan met behulp van moleculaire diagnostiek het gemuteerde gen worden gevonden dat verantwoordelijk is voor de ontwikkeling van de longkanker. Inmiddels bestaat in meer dan de helft van de gevallen een gerichte behandeling die aangrijpt op dat specifieke gen.


Op de website van de NOS staat een artikel over deze pilotstudie;

Honderden longkankerpatiënten overlijden zonder dat ze beste behandeling kregen

Honderden longkankerpatiënten in Nederland zijn overleden zonder te hebben geweten dat er voor hen een betere, doelgerichte behandeling mogelijk was geweest. Die kan levensverlengend zijn, zo'n twee tot vier jaar.

De betere behandeling draait om een speciale vorm van genetisch onderzoek: Next Generation Sequencing (NGS). Dat is een relatief goedkope manier om het dna van een tumor in kaart te brengen. Een behandeling kan dan worden gericht op die specifieke genetische mutatie.

Variatie

"Elke longkankerpatiënt zou zo'n NGS-onderzoek moeten krijgen", zegt Joachim Aerts, hoogleraar en afdelingshoofd Longgeneeskunde in het Erasmus MC in Rotterdam. Dat moet gebeuren bij gespecialiseerde centra, vindt hij.

Op dit moment bestaat er in Nederland nog veel variatie in de inzet, uitvoering en interpretatie van de onderzoeken om specifieke mutaties op te sporen waarvoor een doelgerichte behandeling bestaat. "Een aantal ziekenhuizen bepaalt alleen de relatief vaak voorkomende mutaties", zegt Aerts.

De moeilijkere tests op zeldzamere mutaties worden veel minder vaak uitgevoerd, terwijl er ook voor patiënten met een aantal van die mutaties een langere overlevingstijd mogelijk is. Er bestaan namelijk gerichte therapieën die bij hun specifieke mutatie passen.>>>>>>>>>lees verder


Plaats een reactie ...

1 Reactie op "Longkanker: Genetisch onderzoek: Next Generation Sequencing (NGS) moet longkankerpatienten betere en gerichtere behandeling geven"

  • C Heeres. :
    Mooie ontwikkeling, echter bent U iets heel belangrijks vergeten te vermelding in dit artikel en wel het volgende. Deze NGS behandeling is alleen voor NIET kleincellige tumoren, voor de kleincellige tumoren werkt dit niet, aldus onze longarts. Wij al blij dat er een nieuwe behandeling is voor longkanker patiënten, echter onze longarts vindt het ook een tekortkoming dat dit niet vermeld staat.

Gerelateerde artikelen
 

Gerelateerde artikelen

Longkanker: Circulerend tumor-DNA >> Longkanker: Genetisch onderzoek: >> Repotrectinib, een TRK remmer, >> Sotorasib (AMG 510) geeft >> Longkanker: Combinatiebehandeling >> Longkanker: Selpercatinib >> Longkanker: Biomarker test >> Longkanker: EORTC opent grote >> Longkanker: Crizotinib is >> Longkanker: Crizotinib en >>