Achtereenvolgens een Nederlands persbericht en officiële studiepublicatie uit Pubmed achter elkaar gezet.
Het veelvuldige gebruik van olijfolie in het Mediterraan dieet lijkt bescherming te bieden tegen borstkanker. Wetenschappers van de Northwestern University Feinberg School for Medicine in Chicago vonden moleculair bewijs voor het effect van oliezuur en publiceerden dit in de Annals of Oncology.
Olijfolie is rijk aan oliezuur. In laboratoriumexperimenten met borstkankercellijnen ontdekten de Amerikaanse onderzoekers dat oliezuur in belangrijke mate de overexpressie van het oncogen Her-2/neu onderdrukt. Overactiviteit van dit oncogen is bij meer dan eenvijfde van de borstkankerpatiënten geassocieerd met een zeer agressieve tumor met een slechte prognose.
In andere testen toonden de onderzoekers aan dat oliezuur tevens het effect van trastuzumab (Herceptin) versterkt. Trastuzumab is een monoklonale antistof die het Her-2/neu-oncogen blokkeert. Als derde bewijs meldt onderzoeksleider Javier Menendez dat oliezuur de expressie verhoogt van een tumorsuppressoreiwit dat een rol speelt in de ontwikkeling van resistentie tegen behandeling met trastuzumab.
Volgens Menendez ondersteunen zijn studieresultaten epidemiologisch onderzoek waarin is aangetoond dat het Mediterrane dieet bescherming biedt tegen onder meer kanker.Hij ziet voor de toekomst een rol weggelegd voor oliezuur in de behandeling van kanker. Mogelijk kan een dieet gebaseerd op oliezuur resistentie tegen trastuzumab voorkomen of vertragen.
Ann Oncol. 2005 Jan 10; [Epub ahead of print]
Oleic acid, the main monounsaturated fatty acid of olive oil, suppresses Her-2/neu (erbB-2) expression and synergistically enhances the growth inhibitory effects of trastuzumab (HerceptinTM) in breast cancer cells with Her-2/neu oncogene amplification.
Menendez JA, Vellon L, Colomer R, Lupu R.
Department of Medicine, Breast Cancer Translational Research Laboratory, Evanston Northwestern Healthcare Research Institute, Evanston, IL, USA; Department of Medicine, Northwestern University Feinberg School of Medicine, Chicago, IL, USA.
BACKGROUND: The relationship between the intake of olive oil, the richest dietary source of the monounsaturated fatty acid oleic acid (OA; 18:1n-9), and breast cancer risk and progression has become a controversial issue. Moreover, it has been suggested that the protective effects of olive oil against breast cancer may be due to some other components of the oil rather than to a direct effect of OA.
METHODS: Using flow cytometry, western blotting, immunofluorescence microscopy, metabolic status (MTT), soft-agar colony formation, enzymatic in situ labeling of apoptosis-induced DNA double-strand breaks (TUNEL assay analyses), and caspase-3-dependent poly-ADP ribose polymerase (PARP) cleavage assays, we characterized the effects of exogenous supplementation with OA on the expression of Her-2/neu oncogene, which plays an active role in breast cancer etiology and progression. In addition, we investigated the effects of OA on the efficacy of trastuzumab (Herceptin(TM)), a humanized monoclonal antibody binding with high affinity to the ectodomain of the Her-2/neu-coded p185(Her-2/neu) oncoprotein. To study these issues we used BT-474 and SKBr-3 breast cancer cells, which naturally exhibit amplification of the Her-2/neu oncogene.
RESULTS: Flow cytometric analyses demonstrated a dramatic (up to 46%) reduction of cell surface-associated p185(Her-2/neu) following treatment of the Her-2/neu-overexpressors BT-474 and SK-Br3 with OA. Indeed, this effect was comparable to that found following exposure to optimal concentrations of trastuzumab (up to 48% reduction with 20 microg/ml trastuzumab). Remarkably, the concurrent exposure to OA and suboptimal concentrations of trastuzumab (5 microg/ml) synergistically down-regulated Her-2/neu expression, as determined by flow cytometry (up to 70% reduction), immunoblotting, and immunofluorescence microscopy studies. The nature of the cytotoxic interaction between OA and trastuzumab revealed a strong synergism, as assessed by MTT-based cell viability and anchorage-independent soft-agar colony formation assays. Moreover, OA co-exposure synergistically enhanced trastuzumab efficacy towards Her-2/neu overexpressors by promoting DNA fragmentation associated with apoptotic cell death, as confirmed by TUNEL and caspase-3-dependent PARP cleavage. In addition, treatment with OA and trastuzumab dramatically increased both the expression and the nuclear accumulation of p27(Kip1), a cyclin-dependent kinase inhibitor playing a key role in the onset and progression of Her-2/neu-related breast cancer. Finally, OA co-exposure significantly enhanced the ability of trastuzumab to inhibit signaling pathways downstream of Her-2/neu, including phosphoproteins such as AKT and MAPK.
CONCLUSIONS: These findings demonstrate that OA, the main monounsaturated fatty acid of olive oil, suppresses Her-2/neu overexpression, which, in turn, interacts synergistically with anti-Her-2/neu immunotherapy by promoting apoptotic cell death of breast cancer cells with Her-2/neu oncogene amplification. This previously unrecognized property of OA offers a novel molecular mechanism by which individual fatty acids may regulate the malignant behavior of breast cancer cells and therefore be helpful in the design of future epidemiological studies and, eventually, dietary counseling.
,br> PMID: 15642702 [PubMed - as supplied by publisher]
Gerelateerde artikelen
- Plantaardig dieet plus beweging onder begeleiding tijdens preoperatieve chemo geeft bij operabele borstkankerpatienten stadium I tot III 25 procent meer complete remissies in vergelijking met beste zorg
- Huaier granules, TCM extract van medicinale paddenstoelen, naast en na chemotherapie voor borstkanker triple negatief verbetert overall overleving met 22 procent voor stadium III patienten
- Vetarm dieet met veel groenten en fruit en extra beweging vermindert kans op overlijden aan borstkanker binnen 15 jaar na de diagnose aanzienlijk in vergelijking met standaard voedingspatroon.
- Alcohol in combinatie met het nemen van hormonen verdubbelt het risico op borstkanker nog een keer extra dan alleen door alcoholgebruik
- Antioxidanten, mineralen en vitamines als aanvulling bij borstkanker: een overzicht
- Aspirine elke dag lijkt het risico op een recidief van borstkanker te verkleinen blijkt uit retropostpectieve studie. Artikel geplaatst 3 maart 2010
- BMI: Overgewicht en obesitas hebben geen negatieve invloed op overleving bij vrouwen met hormoongevoelige vormen van borstkanker die ook CDK 4/6 remmers gebruikten
- BMI: Lichaamsgewicht bij diagnose speelt bepalende rol in overlevingskansen voor borstkankerpatiënten vooral voor vroege borstkanker stadium I en IIA.
- Genisteine als aanvulling voor postmenopausale vrouwen bevordert significant botdichtheid en beschermt tegen botverlies, aldus dubbelblinde gerandomiseerde studie en lijkt belangrijk voor borstkankerpatiënten die een hormoontherapie volgen
- Groene thee extract (EFGG) stopt significant groei borstkankercellen blijkt uit gerandomiseerde dierstudies.
- Intraveneus curcumine in combinatie met chemo (paclitaxel) bij borstkankerpatienten met uitgezaaide borstkanker geeft betere respons (plus 23 procent) en lichamelijk welbevinden in vergelijking met een placebo na 12 weken chemokuren copy 1
- Japanse leefstijl en voeding geeft voor Japanese vrouwen met borstkanker 29% grotere overlevingskans (10 jaar) in vergelijking met vrouwen in de USA. Recent studie rapport toegevoegd.
- Lijnzaad stimuleert significant borstkankercel sterfte en heeft therapeutisch positief effect op borsttumormarkers, blijkt uit kleinschalige (32 patiënten) , maar wel gerandomiseerde dubbelblinde placebo gecontroleerde studie
- Melkzuurbacterien - probiotica aanwezig in gezond borstweefsel beschermt vrouwen tegen borstkanker blijkt uit kleinschalige studie copy 2
- Olijfolie verdubbelt effect van Herceptin bij borstkanker en beschermt tegen recidief van borstkanker.
- Sojabonen, tofu en isoflavonen geven een significant preventief effect op lager risico van krijgen van borstkanker bij vrouwen in de leeftijdsfase voor de overgang
- Vlees: Meisjes die in hun adolescentietijd veel rood vlees eten hebben een significant vergroot risico op het krijgen van borstkanker voor de overgang
- Vrouwen die te zwaar zijn (veel en slecht eten), dagelijks alcohol drinken en roken hebben sterk verhoogde kans op recidief van hormoongevoelige borstkanker in tweede borst.
- Visolie: Vrouwen die borstkanker overleven hebben baat bij dagelijks een extra dosis Omega-3 vetten in de vorm van visolie capsules of extra vis eten om chronische vermoeidheid tegen te gaan
- Wetenschappelijke artikelen met een medisch technische analyse over het effect van voeding en natuurlijke voedingssuppletie door drs. E.F.G. Woerlee.
- Zeewier - eetbaar - heeft effect op niveau van oestrogeen bij vrouwen voor de overgang en beinvloedt lengte van menstruatiecyclus welke positief effect kan hebben op risico's van borst- en eierstokkanker.
- Voeding en voedingstoffen bij borstkanker. Een aantal artikelen en studies over effecten van voeding en voedingstoffen als preventie of therapeutisch bij borstkanker bij elkaar gezet.
Plaats een reactie ...
Reageer op "Olijfolie verdubbelt effect van Herceptin bij borstkanker en beschermt tegen recidief van borstkanker."