Helpt u ons aan 500 donateurs?

25 maart 2018: Lees ook dit artikel eens: 

https://kanker-actueel.nl/weghalen-van-levertumoren-bij-geselecteerde-groep-patienten-met-uitgezaaide-borstkanker-geeft-langere-ziektevrije-tijd-en-betere-overall-overleving-op-5-jaar.html

25 augustus 2015: zie ook dit artikel: 

nanoknife-irreversible-electroporation-blijkt-succesvolle-operatietechniek-te-zijn-bij-lokaal-uitgezaaide-alvleesklierkanker-slechts-6-procent-kreeg-recidief-op-25-jaar-meting

Klik op NTvG Nieuwe Technieken IRE voor een prachtig artikel met duidelijke foto's uit het Nederlands tijdschrift voor Geneeskunde van dr. Martijn Meyerink en arts-onderzoeker Hester Scheffer over de nanoknife - irreversible electroporation.

19 februari 2014:
Bron: VUmc

Hier een beschrijving van het voedingsgedeelte van de PANFIRE studie zodat u weet waarom en hoe deze studie werd toegevoegd en waar u uw donatie aan kunt geven:

Van patiënten met alvleesklierkanker is bekend dat ze een hoog risico hebben op problemen met de voeding. Dit heeft te maken met meerdere factoren: door de aanwezigheid van de tumor kan de ruststofwisseling (het energieverbruik in rust) stijgen. Daarnaast kunnen patiënten last hebben van een verminderde eetlust, snel vol gevoel, smaak- en reukveranderingen. Zij gaan hierdoor minder eten, terwijl ze eigenlijk meer nodig hebben. Ook kan het zo zijn dat de tumor de afvloed van alvleeskliersappen belemmert. Deze alvleeskliersappen zijn nodig om voeding goed te kunnen verteren in de darm. Patiënten eten dus niet alleen minder, ze kunnen hun voeding ook minder goed verteren. Dit resulteert vaak in gewichtsverlies en verlies van spiermassa.

Bij de IRE-studie wordt gekeken naar een nieuwe behandeling, namelijk het gebruik van elektrotherapie op de alvleeskliertumor. Het is nog niet bekend wat deze behandeling voor gevolgen heeft op het maagdarmstelsel en de vertering van voeding.

Om inzicht te krijgen in de effecten van deze behandeling op de voedingstoestand, wordt daar binnen deze studie specifiek aandacht aan besteed.

Om de voedingstoestand goed in kaart te brengen, worden vóór de behandeling en 3 en 6 maanden na de behandeling de volgende aspecten bepaald:

-          Voedselinname – Wat eet iemand en hoeveel calorieën, eiwitten en andere voedingsstoffen heeft iemand nodig

-          Meten van de spiermassa – Dit wordt met twee apparaten gemeten: een knijpkrachtmeter om de spierkracht te meten en een impedantiemeter om de hoeveelheid vetvrije massa in het lichaam te meten. Daarnaast worden CT scans gebruikt om de spiermassa te bepalen

-          Gewichtsbeloop – Door het gewicht frequent te meten, kan bekeken worden of een patiënt gewicht verliest

-          Darmwerking en alvleesklierfunctie – Er wordt gemeten hoeveel voedingsstoffen de patiënt in zijn ontlasting verliest. Daarnaast wordt gemeten wat de (rest)functie is van de alvleesklier en of er extra medicatie gegeven moet worden om de verteringsfunctie van de alvleesklier te ondersteunen.

-          Kwaliteit van leven, met nadruk op klachten van het maagdarmkanaal – Met behulp van vragenlijsten wordt ook de kwaliteit van leven in kaart gebracht. Mensen kunnen veel specifieke voedingsklachten en klachten van het maagdarmkanaal krijgen bij alvleesklierkanker. Bij deze nieuwe behandeling is dit nog niet in kaart gebracht.

Dit alles wordt uitgevoerd, om in de toekomst de behandeling nog beter te kunnen toespitsen op de voedingsgerelateerde klachten. Bovendien kunnen de studieresultaten ook vertaald worden naar grotere groepen patiënten met tumoren van de alvleesklier, zodat ook aan hen een betere voedingsbehandeling kan worden aangeboden.


Plaats een reactie ...

2 Reacties op "Studieprotocol voedingstudie als aanvulling op irreversible electroporation - nanoknife behandeling binnen de PANFIRE studie bij inoperabele alvleesklierkanker"

  • Willem van Doorn :
    Uiteraard vind ik de uitbreiding van de wetenschap met betrekking tot kanker belangrijk. Toch ben ik nog geen donor. Dat is niet omdat ik nog gezond ben (20 jaar jonger lijk dan ik ben; van 1937 ben ik) en ook niet denk dat als ik mijn best doe om gezond te eten (ondermeer door te letten op suiker; ik ben een fan geworden van Kris Verburgh) dat -naast voldoende beweging- gegarandeerd voldoende is om geen kanker te krijgen. Ik ben echter, tegen mijn zin in niet verzekerd. Wel tot aan mijn pensioen, maar daarna vertrok ik vawege steeds frequentere verkoudheid/keelaandoening naar de tropen (Thailand). Dat bleek uit gezondheidsoogpunt een juiste keuze, maar ik werd wel uit mijn ziekteverzekering gezet. Ik moet nu sparen om eventuele grote ziektekosten op te vangen. Als u het voor elkaar krijgt dat ik (die veel gezonder leef dan alleen maar dat ik niet rook en geheelonthouder ben) weer verzekerd ben, dan word ik donor en maak uw stichting tot enige erfgenaam (ik ben een allenstaande zonder familie). Verwacht van dat laatste t.z.t. geen kapitaal, maar gewoon.. ik ben van goede wil. En wie goed doet, goed ontmoet, toch?
    Met dank voor uw aandacht, W. v. D.
  • Tiny :
    Het is jammer dat eten bij alvleesklierkanker niet beter begeleid wordt. Er is veel te vinden op internet. Als je bij de oncoloog praat over voedsel wordt er gezegd, gewoon eten niets speciaals. Ze zouden toch moeten weten, dat dit niet lang duurt. Al gauw krijg je het advies om vloebaar voedsel te eten. Om de haverklap zijn deze mensen ziek door gebrek aan voldoende vitaminen enz. terwijl die bij de chemo extra nodig zijn.Volgens mij, sterven veel van deze mensen aan ondervoeding.

Gerelateerde artikelen
 

Gerelateerde artikelen

Nanoknife - Irreversibele >> Nanoknife - irreversible electroporation >> IRE - irreversible electroporation >> Studieprotocol voedingstudie >> Martien vertelt over de succesvolle >> Vrouw met recidief van buikvlieskanker >> Nanoknife - IRE - Irreversible >> IRE - Irreversible electroporation >> IRE - Irreversible electroporation, >>