Bron: Tijdschrift voeding en visie: (zoek op deze site met kernwoord visolie en klik de drie getoonde artikelen maar aan. Zeer interessant naar mijn mening). Hieronder 1 artikel van de drie.
OBJECTIEVE RESULTATEN EN SUBJECTIEVE BEVINDINGEN BIJ EPA-STUDIE
Een onlangs gepresenteerd internationaal interventieonderzoek laat zien dat gebruik van met visolie verrijkte energie- en eiwit- eiwitrijke rijke drinkvoeding gunstige effecten heeft bij patiënten met kankercachexie (noot redactie: cachexie staat voor gewichtsverlies) . Maar de resultaten tonen ook dat de patiënten graag actief bijdragen aan een mogelijke verbetering van hun welbevinden..
J.M.C. Maessen, diëtist van het academisch ziekenhuis Maastricht, was als coördinerend onderzoeksmedewerker betrokken bij een onderzoek naar het effect van met visolie verrijkte drinkvoeding op gewichtsverlies van kankerpatiënten. Door haar rechtstreeks contact met de deelnemers zijn de resultaten voor haar meer dan koele onderzoekscijfers.
Na een veelbelovend pilotonderzoek in Groot-Brittannië werd een internationale studie opgezet. Deze studie bestond uit een multicenter gerandomiseerd dubbelblind interventieonderzoek, waarbij de deelnemers door het toeval werden ingedeeld in experimentele of controlegroep; de code hiervan werd pas na afronden van de projectperiode verbroken. Gedurende acht weken kregen patiënten met pancreascarcinoom een energie- en eiwitrijke drinkvoeding, die in de helft van de gevallen was verrijkt met eicosapentaeenzuur (EPA). Bij de start van de onderzoeksperiode en vier en acht weken na aanvang vond een meting plaats van gewicht, vetvrije massa, voedingsinname, bloedwaarden en kwaliteit van leven. De patiënten of hun partner hielden per periode de voeding bij met een driedaags eetdagboekje.
Het onderzoek is behalve in Nederland ook in Australië, België, Canada, Groot-Brittannië en Italië uitgevoerd. Het Academisch Medisch Centrum in Amsterdam en het academisch ziekenhuis Maastricht, met prof. dr. M.F. von Meijenfeldt als principal investigator, waren de Nederlandse onderzoekscentra. José Maessen werkte vanuit Maastricht, een van de weinige centra waarbij huisbezoeken werden afgelegd. Hierdoor had zij intensief contact met de deelnemers. In de overige centra kwamen de patiënten naar het onderzoekscentrum toe.
Zoals de internationale onderzoeksstandaard voorschrijft zijn de patiënten voor aanvang van de studie uitgebreid voorgelicht over doel en opzet van het onderzoek, ook over het mogelijk gunstige effect van visolie.
Voor wie de tabel in wil kijken gaat naar deze website van Voeding en Visie: en zoek naar visolie als sleutelwoord. Lees ook de ander artikelen op getoonde pagina.
Tabel I
Verandering in gebruik van dieetdrank, voedingsinname en
energie en eiwitinname van dieetdrank en voeding samen,
bij experimentele en controlegroep gedurende de
acht weken studieperiode1
GUNSTIGE RESULTATEN
In totaal werden tweehonderd patiënten geïncludeerd.
1 Patiënten van de experimentele groep waren vergelijkbaar met de patiënten van de controlegroep. De eerste groep leek alleen wat zieker te zijn; er waren in deze groep meer patiënten in stadium IV (52% ten opzichte van 41% in de controlegroep). Ook was de periode tussen benadering en begin van het onderzoek gemiddeld wat langer bij de experimentele groep. Deze twee genoemde verschillen waren echter niet significant.
De supplementvoeding werd in beide groepen goed verdragen. Gemiddeld gebruikten alle patiënten minder dan de aanbevolen twee blikjes. Bij de eerste meting hadden patiënten een gewichtsverlies van ongeveer 3,3 kg per maand en wogen ze ongeveer 17% minder dan toen zij nog gezond waren. Gewichtsverlies stopte vrijwel in beide groepen tijdens het onderzoek. De vetvrije massa nam zelfs toe bij beide groepen
(figuur 1 en figuur 2). (red: zoek op visolie als kernwoord)
De voedselinname zonder de dieetdrank, verschilde niet tussen de experimentele en de controlegroep tijdens de onderzoeksperiode. Bij de experimentele groep bleek de totale energie-inname (dieetdrank en voeding samen) wél te zijn toegenomen, namelijk 224 kcal per dag; bij diegenen uit de experimentele groep die alle acht weken volmaakten was de eiwitinname eveneens toegenomen(15 g per dag) (tabel I).
De uitslagen van de plasmafosfolipiden EPA-waarden tonen aan dat 15% van alle deelnemers voorafgaand aan de eerste meting uit eigen initiatief een visoliepreparaat is gaan gebruiken. Bij de meting na vier en na acht weken bleek 18% van de controlegroep hoge EPA-waarden te hebben. Daarentegen had 26% van de experimentele groep gerapporteerd de dieetdrank te gebruiken, maar waren de gemeten EPAwaarden toch laag.
Er was een significante positieve relatie in de experimentele groep tussen totale eiwitinname (g/dag) en toename in lichaamsgewicht en vetvrije massa. Deze relaties werden niet gevonden bij de controlegroep. Een maximaal effect werd bereikt bij patiënten die 1,5 tot 2 blikjes van de visolieverrijkte drank gebruikten (figuur 3). Er was een positieve relatie tussen gewichtstoename in de experimentele groep en verbeterde kwaliteit van leven, dit in tegenstelling tot de controlegroep.
BESPREKING RESULTATEN
EFFECT VISOLIE
Vergeleken met het gewichtsverlies dat de patiënten voor de studie hadden, tonen de resultaten dat bij gebruik van energie- en eiwitrijke drinkvoeding gewichtsverlies kan verminderen. En bij voldoende inname van de met EPA (visolie) verrijkte drinkvoeding kan zelfs gewichtstoename en toename van vetvrije massa worden bewerkstelligd.
De positieve resultaten van gebruik van visolie kwamen in de uiteindelijke studie minder goed uit de verf dan bij de
pilotstudie.
2 Bij de pilot werd echter alleen een voeding met visolie gebruikt en geen placebo. Met de optie dat visolie een positief effect zou kunnen hebben, waren alle deelnemers waarschijnlijk extra bereid mee te werken; het probleem van willekeurig toewijzen speelde bij de pilotstudie niet. Uit de resultaten van de placebogecontroleerde studie bleek dat een aantal deelnemers op eigen initiatief een visoliepreparaat waren gaan gebruiken, zonder daarvan melding te maken. Bovendien toonden de resultaten aan dat patiënten in werkelijkheid minder van de drinkvoeding gebruikten dan zij opgaven. Ook bleek de experimentele groep wat zieker te zijn dan de controlegroep, wat ervoor zorgde dat de resultaten er minder gunstig uit kwamen. Voor veel patiënten bleek het niet gemakkelijk te zijn om de aanbevolen twee blikjes per dag te gebruiken. Een oorzaak hiervan was waarschijnlijk dat de deelnemers, die allen pancreascarcinoom hadden, zich steeds zieker voelden.
(noot redactie: wie meer informatie wil over hoe pancreaskanker te
bestrijden op een natuurlijke manier met dieet en extra suppletie en bv.
pancreasenzymen (studie dr. Gonzalez) stuurt me maar een
mailtje en kan ik u een en ander toesturen inclusief een bijzonder
genezingsverhaal. Zie ook uw verhaal voor andere
positieve verhalen.)
VERHOOGD EPA
Uit de gegevens van de eerste meting, die drie tot tien dagen na het intakegesprek plaatsvond, bleek achteraf dat 14% van de deelnemers al een verhoogd EPA in het bloed te hebben. Zij móeten dus in de tussenliggende periode op eigen initiatief een visoliepreparaat zijn gaan gebruiken, want bij het intakegesprek werd gevraagd naar het gebruik van dergelijke preparaten. Niemand van hen gebruikte toen een visoliepreparaat. José Maessen: “Ik kan me in hun situatie wel indenken dat je denkt: laat ik maar voor zekerheid een visolieproduct gebruiken, want dat is blijkbaar goed voor mij.”
Bij wetenschappelijk onderzoek móeten patiënten gerandomiseerd verdeeld worden over controle- en experimentele groep. Dat dit ‘loten’ nodig is, blijkt echter moeilijk uit te leggen aan de patiënt. Deze deelnemers waren patiënten die niet meer in aanmerking kwamen voor operatie, alleen nog voor palliatieve zorg. Elke deelnemer had 50% kans op de met visolie
verrijkte drank, waarvan iedereen het meeste effect verwachtte. Er waren verschillende deelnemers die meerdere malen vroegen om de bloeduitslagen. “Achteraf kan ik zeggen: ja, dat zijn inderdaad degenen geweest die uit eigen beweging een visoliepreparaat zijn gaan gebruiken”, aldus José.
Op de vraag of tijdens de metingen ook naar preparatengebruik werd gevraagd, antwoordt José ontkennend: “Hieraan heeft geen enkele bij deze studie betrokken onderzoeker vooraf gedacht. Ik had ook zo’n goede band met de deelnemers, dat ik dit totaal niet verwachtte.”
GEEN VERHOOGD EPA
Van de experimentele groep bleek 26% geen verhoogd EPA te hebben. Hieruit moet geconcludeerd worden dat zij het preparaat niet gebruikten, ondanks dat ze zeiden dit wel te doen. Van de controlegroep is niet bekend niet hoe groot de compliance was. Achteraf bezien hadden de onderzoekers ook in de controledrank een merkstof moeten doen, zodat de compliance van beide groepen kon worden berekend.
Een goede compliance vereist goede timing van de start van het onderzoek. José: “Het lastige van deze studie was, dat je op het juiste moment moest starten. Patiënten moesten niet al te ziek zijn, want dan waren ze fysiek niet meer in staat om de aanbevolen hoeveelheid van twee blikjes in te nemen.”
TEN SLOTTE
De resultaten uit het internationale onderzoek geven duidelijk aan hoe moeilijk het is om betrouwbare gegevens te krijgen bij zelfrapportage. José Maessen: “Wij diëtisten zijn misschien wel te goedgelovig. Beter zou zijn als je niet alleen hoeft uit te gaan van dat wat de patiënt opgeeft, maar dat die gegevens kunnen worden geobjectiveerd door gebruik van gemerkte voeding, waarbij de merkstof in bloed of urine kan worden bepaald.” Ook zou een onderzoeker expliciet moeten vragen naar gebruik van dieetpreparaten, bij alle metingen. Verder zouden tussentijdse bloedbepalingen feedback kunnen geven over de compliance. Maar dit heeft wel financiële en logistieke consequenties.
Duidelijk is in elk geval dat het adviseren van een visolieverrijkte energie- en eiwitrijke drank een bewezen nuttig effect heeft bij patiënten met kankercachexie, mits het lukt om hiervan voldoende te gebruiken.
Ester Goddijn
LITERATUUR
Fearon KCH et al. The effect of a protein and energy, n-3 fatty acid enriched oral supplement on loss of weight and lean tissue in cancer cachexia: A randomised double blind trial.
(Ook op deze pagina in te zien)
Barber MD, Ross JA, Voss AC, Tisdale MJ, Fearon KCH. The effect of an oral nutritional supplement enriched with fish oil on weight-loss in patients with pancreatic cancer. Br J Cancer 1999;81:80-86.
Buurma E. Helpt visolie gewichtsafname te doorbreken? Voeding & Visie 2000;13:7-9.
Gerelateerde artikelen
- Visolie suppletie vermindert risico op hart- en vaatziektes met 10 procent bij mensen met reeds diabetes type B
- Omega-3 vetzuren - visolie naast chemotherapie vooraf aan maagkankeroperatie vermindert bijwerkingen tijdens chemokuur en verbetert resultaten van de operatie. copy 1
- Visolie vermindert de bijwerkingen van chemo en verbetert de effectiviteit en overall overleving bij verschillende vormen van kanker bewijzen 12 gerandomiseerde studies copy 1
- Visolie aanvullend op chemo bij uitgezaaide darmkanker verlengt progressievrije tijd van 11 maanden naar 20 maanden
- Visolie zou effectiviteit van chemo nadelig beinvloeden volgens prof. dr. Voest en reguliere oncologie. Orthomoldeculair arts E. Valstar analyseert visoliestudie en maakt gehakt van beweringen van dr. Voest
- Omega-3 vetzuren en soja / tarwe olie verminderen gewrichtspijnen veroorzaakt door aromaseremmers bij borstkanker stadium I tot III beiden met ca. 60 procent
- Visolie heeft een positief effect op de lichamelijke gesteldheid van kankerpatiënten. En hebben longkankerpatienten baat bij visolie - omega-3 vetzuren naast chemo en bestraling.
- Visolie gegeven naast chemo bij voornamelijk maagkanker en darmkanker vermindert de kans op neutropenie (tekort aan wiite bloedlichaampjes) en houdt patiënten beter op gewicht.
- Vis eten - 2x per week - verbetert schoolprestaties blijkt uit observatie studie onder 700 Nederlandse jongeren (VWO en HAVO)
- Regelmatig verse vis eten kan darmkanker en vooral rectumkanker - endeldarmkanker voorkomen
- Visolie bevordert herstel van darmkankerpatienten na operatie en vermindert kans op complicaties zoals infecties
- Visolie beperkt gewichtsverlies en kan zelfs gewichtstoename geven bij ongeneeslijke kankerpatienten blijkt uit gerandomiseerde dubbelblinde studie uitgevoerd in palliatieve zorg.
- Visolie plus sojaolie in vergelijking met evenveel sojaolie alleen gaf bij patienten geopereerd aan darmkanker in de visoliegroep een verbetering van vele immuunparameters en en een trend tot een korter verblijf in het ziekenhuis
- Visolie beperkt gewichtsverlies en zorgt soms zelfs voor gewichtstoename in palliatieve zorg bij ongeneeslijke en onbehandelbaar verklaarde kankerpatiënten.
- Visolie - Prosure - bewijst en bevestigt waarde voor kankerpatiënten in het tegengaan van gewichtsverlies.
- Omega-3 vetzuren verbeteren lever en pancreasfuncties significant en daarmee sneller herstel bij post operatieve kankerpatiënten, blijkt uit dubbelblinde gerandomiseerde studie
- Visolie gaat vermagering tegen van kankerpatiënten.
- Visolie: Jonge gedetineerden veel minder agressief door gebruik van voedingssupplementen met o.a. Omega-3 vetzuren uit visolie en GLA naast hun gewone voeding, blijkt uit gerandomiseerde studie uitgevoerd door Radboud Nijmegen in samenwerking met justitie
- Visolie - Omega 3 vetzuren: enkele artikelen en informatie over waarde van Omega vetzuren bij elkaar gezet
Plaats een reactie ...
Reageer op "Visolie beperkt gewichtsverlies en zorgt soms zelfs voor gewichtstoename in palliatieve zorg bij ongeneeslijke en onbehandelbaar verklaarde kankerpatiënten."