Mocht u kanker-actueel de moeite waard vinden en ons willen ondersteunen om kanker-actueel online te houden dan kunt u ons machtigen voor een periodieke donatie via donaties: https://kanker-actueel.nl/NL/donaties.html of doneer al of niet anoniem op - rekeningnummer NL79 RABO 0372931138 t.n.v. Stichting Gezondheid Actueel in Amersfoort. Onze IBANcode is NL79 RABO 0372 9311 38   
Elk bedrag is welkom. En we zijn een ANBI instelling dus uw donatie of gift is in principe aftrekbaar voor de belasting.

En als donateur kunt u ook korting krijgen bij verschillende bedrijven: 

https://kanker-actueel.nl/NL/voordelen-van-ops-lidmaatschap-op-een-rijtje-gezet-inclusief-hoe-het-kookboek-en-de-recepten-op-basis-van-uitgangspunten-van-houtsmullerdieet-te-downloaden-enof-in-te-zien.html

10 maart 2016: Lees ook: 

https://kanker-actueel.nl/NL/visolie-aanvullend-op-chemo-bij-uitgezaaide-darmkanker-verlengt-progressievrije-tijd-van-11-maanden-naar-20-maanden.html

20 maart 2013: Bron:  Persbericht VUmc

Visolie heeft een positief effect op de lichamelijke gesteldheid van kankerpatiënten. Zo concludeert diëtiste Barbara van der Meij, werkzaam in het VUmc, in haar proefschrift. Zij onderzocht in een placebo gecontroleerde gerandomiseerde studie met name bij 51 longkankerpatiënten die chemo en radiotherapie kregen of extra voeding met extra Omega-3 vetzuren een positief effect zou hebben in vergelijking met standaard voeding. De twintig patiënten die drinkvoeding met omega-3 vetzuren gebruikten, hadden minder gewichtsverlies en minder verlies van spiermassa dan de twintig patiënten die een placebo drinkvoeding kregen. Aan het einde van de chemoradiotherapie waren de patiënten die drinkvoeding met omega-3 vetzuren kregen, actiever en rapporteerden ze een betere kwaliteit van leven, aldus van der Meij

Ook deed van der Meij een literatuurstudie naar effecten van visolie bij kankerpatiënten in het algemeen. Zij concludeert dat uit de literatuur blijkt dat extra omega-3 vetzuren positieve effecten hebben op lichaamskracht en kwaliteit
van leven, maar geen effect hebben op gewichtsverlies en overlijden.

Het is een goede zaak dat er ook in de reguliere oncologie meer en meer aandacht komt voor niet toxische aanvullende middelen en behandelingen. De conclusies van diëtiste Barbara van der Meij zijn natuurlijk al vele malen in andere studies bevestigd, zie in gerelateerde artikelen, maar wellicht kan een Nederlands studie resultaat echte actie bewerkstelligen in de Nederlandse ziekenhuizen. Wel beetje vreemd dat van der Meij toch weer pleit voor meer en groter onderzoek. Het zou beter zijn als alle diëtisten in de Nederlandse en Belgische ziekenhuizen eens wat meer aandacht zouden besteden aan betere en gezondere voeding in plaats van steeds met geld storten in onderzoek waarvan de resultaten al lang en breed zijn onderzocht. Zie o.a literatuurlijst van arts-bioloog drs. E. Valstar

Hier het persbericht van het VUmc dat ik hier ongewijzigd plaats.

Patiënten met kanker kunnen baat hebben bij visolie

Bron: VUmc persbericht

19 maart 2013

Patiënten met kanker vallen vaak onbedoeld af, waardoor ze zich zwakker voelen en een hoger risico op complicaties hebben. Barbara van der Meij onderzocht de effecten van omega-3 vetzuren uit visolie op gewicht, spiermassa en kwaliteit van leven bij patiënten met kanker.  Zij promoveert 21 maart bij VU medisch centrum.

Afvallen bij kanker kan ongunstig zijn en wordt veroorzaakt door een samenspel van factoren. Kanker ontregelt het immuunsysteem en de stofwisseling. Daarnaast kan de eetlust van de patiënt afnemen, door de ziekte zelf of door de bijwerkingen van de behandeling.

In een literatuurstudie heeft diëtist en onderzoeker Van der Meij uitgezocht wat de effecten zijn van voeding met extra omega-3 vetzuren uit visolie bij patiënten met kanker.
Zij keek daarbij naar gewichtsverlies, kwaliteit van leven, complicaties en overlijden. Uit de literatuur blijkt dat extra omega-3 vetzuren positieve effecten hebben op lichaamskracht en kwaliteit
van leven, maar geen effect hebben op gewichtsverlies en overlijden.

Van der Meij onderzocht ook zelf de gegevens over het gewichtsverloop van 51 patiënten met longkanker. In haar proefschrift laat zij zien dat een groot deel van de patiënten met kanker op het tijdstip van de diagnose al waren afgevallen.
Tijdens de behandeling namen gewicht en de spiermassa verder af. De gewichtsafname bleek gepaard te gaan met een slechtere kwaliteit van leven en een kortere levensduur, opvallend genoeg óók bij patiënten met overgewicht. Mogelijk is afvallen bij kanker dus ook slecht voor mensen die eigenlijk te dik zijn.

Van der Meij onderzocht ook het effect van omega-3 vetzuren uit visolie bij patiënten met longkanker tijdens chemoradiotherapie. De twintig patiënten die drinkvoeding met omega-3 vetzuren gebruikten, hadden minder gewichtsverlies en minder verlies van spiermassa dan de twintig patiënten die een placebo drinkvoeding kregen.
Aan het einde van de chemoradiotherapie waren de patiënten die drinkvoeding met omega-3 vetzuren kregen, actiever en rapporteerden ze een betere kwaliteit van leven.

Van der Meij pleit voor grootser aangepakt onderzoek met meer patiënten om uit te zoeken hoe visolie een positieve bijdrage kan leveren aan de verbetering van de conditie en kwaliteit van leven bij patiënten met kanker. Zo is er al een onderzoeksprojectplan klaar naar de effecten van extra voeding gecombineerd met training door de fysiotherapeut, speciaal voor kankerpatiënten.

Cachexie
Onder andere door de opkomst van effectieve behandelingen zijn de overlevingskansen van patiënten met kanker gestegen. De bijwerkingen van deze behandelingen leiden echter vaak tot voedingsproblemen. Daarnaast ontregelt kanker het immuunsysteem en de stofwisseling, wat leidt tot een verhoogd rustmetabolisme, afbraak van spier- en vetweefsel en een verminderde eetlust. Deze factoren veroorzaken vaak ernstig gewichtsverlies en zwakte, ook wel uitgedrukt als 'cachexie'. Dit syndroom is niet succesvol te behandelen met een conventionele voedingsinterventie. Meervoudig onverzadigde omega-3 vetzuren uit visolie staan bekend om hun immuunmodulerende werking, en zouden mogelijk een gunstig effect kunnen hebben op cachexie. Het promotieonderzoek van Barbara van der Meij richtte zich op effecten van suppletie met omega-3 vetzuren op gewicht, spiermassa en kwaliteit van leven bij patiënten met kanker.


Plaats een reactie ...

Reageer op "Visolie heeft een positief effect op de lichamelijke gesteldheid van kankerpatiënten. En hebben longkankerpatienten baat bij visolie - omega-3 vetzuren naast chemo en bestraling."


Gerelateerde artikelen
 

Gerelateerde artikelen

Visolie suppletie vermindert >> Omega-3 vetzuren - visolie >> Visolie vermindert de bijwerkingen >> Visolie aanvullend op chemo >> Visolie zou effectiviteit >> Omega-3 vetzuren en soja / >> Visolie heeft een positief >> Visolie gegeven naast chemo >> Vis eten - 2x per week - verbetert >> Regelmatig verse vis eten >>