Mocht u kanker-actueel de moeite waard vinden en ons willen ondersteunen om kanker-actueel online te houden dan kunt u ons machtigen voor een periodieke donatie via donaties: https://kanker-actueel.nl/NL/donaties.html of doneer al of niet anoniem op - rekeningnummer NL79 RABO 0372931138 t.n.v. Stichting Gezondheid Actueel in Amersfoort. Onze IBANcode is NL79 RABO 0372 9311 38
Elk bedrag is welkom. En we zijn een ANBI instelling dus uw donatie of gift is in principe aftrekbaar voor de belasting.
En als donateur kunt u ook korting krijgen bij verschillende bedrijven:
10 maart 2016: Lees ook:
20 maart 2013: Bron: Persbericht VUmc
Visolie heeft een positief effect op de lichamelijke gesteldheid van kankerpatiënten. Zo concludeert diëtiste Barbara van der Meij, werkzaam in het VUmc, in haar proefschrift. Zij onderzocht in een placebo gecontroleerde gerandomiseerde studie met name bij 51 longkankerpatiënten die chemo en radiotherapie kregen of extra voeding met extra Omega-3 vetzuren een positief effect zou hebben in vergelijking met standaard voeding. De twintig patiënten die drinkvoeding met omega-3 vetzuren gebruikten, hadden minder gewichtsverlies en minder verlies van spiermassa dan de twintig patiënten die een placebo drinkvoeding kregen. Aan het einde van de chemoradiotherapie waren de patiënten die drinkvoeding met omega-3 vetzuren kregen, actiever en rapporteerden ze een betere kwaliteit van leven, aldus van der Meij
Ook deed van der Meij een literatuurstudie naar effecten van visolie bij kankerpatiënten in het algemeen. Zij concludeert dat uit de literatuur blijkt dat extra omega-3 vetzuren positieve effecten hebben op lichaamskracht en kwaliteit
van leven, maar geen effect hebben op gewichtsverlies en overlijden.
Het is een goede zaak dat er ook in de reguliere oncologie meer en meer aandacht komt voor niet toxische aanvullende middelen en behandelingen. De conclusies van diëtiste Barbara van der Meij zijn natuurlijk al vele malen in andere studies bevestigd, zie in gerelateerde artikelen, maar wellicht kan een Nederlands studie resultaat echte actie bewerkstelligen in de Nederlandse ziekenhuizen. Wel beetje vreemd dat van der Meij toch weer pleit voor meer en groter onderzoek. Het zou beter zijn als alle diëtisten in de Nederlandse en Belgische ziekenhuizen eens wat meer aandacht zouden besteden aan betere en gezondere voeding in plaats van steeds met geld storten in onderzoek waarvan de resultaten al lang en breed zijn onderzocht. Zie o.a literatuurlijst van arts-bioloog drs. E. Valstar
Hier het persbericht van het VUmc dat ik hier ongewijzigd plaats.
Patiënten met kanker kunnen baat hebben bij visolie
Bron: VUmc persbericht
19 maart 2013
Patiënten met kanker vallen vaak onbedoeld af, waardoor ze zich zwakker voelen en een hoger risico op complicaties hebben. Barbara van der Meij onderzocht de effecten van omega-3 vetzuren uit visolie op gewicht, spiermassa en kwaliteit van leven bij patiënten met kanker. Zij promoveert 21 maart bij VU medisch centrum.
Afvallen bij kanker kan ongunstig zijn en wordt veroorzaakt door een samenspel van factoren. Kanker ontregelt het immuunsysteem en de stofwisseling. Daarnaast kan de eetlust van de patiënt afnemen, door de ziekte zelf of door de bijwerkingen van de behandeling.
In een literatuurstudie heeft diëtist en onderzoeker Van der Meij uitgezocht wat de effecten zijn van voeding met extra omega-3 vetzuren uit visolie bij patiënten met kanker.
Zij keek daarbij naar gewichtsverlies, kwaliteit van leven, complicaties en overlijden. Uit de literatuur blijkt dat extra omega-3 vetzuren positieve effecten hebben op lichaamskracht en kwaliteit
van leven, maar geen effect hebben op gewichtsverlies en overlijden.
Van der Meij onderzocht ook zelf de gegevens over het gewichtsverloop van 51 patiënten met longkanker. In haar proefschrift laat zij zien dat een groot deel van de patiënten met kanker op het tijdstip van de diagnose al waren afgevallen.
Tijdens de behandeling namen gewicht en de spiermassa verder af. De gewichtsafname bleek gepaard te gaan met een slechtere kwaliteit van leven en een kortere levensduur, opvallend genoeg óók bij patiënten met overgewicht. Mogelijk is afvallen bij kanker dus ook slecht voor mensen die eigenlijk te dik zijn.
Van der Meij onderzocht ook het effect van omega-3 vetzuren uit visolie bij patiënten met longkanker tijdens chemoradiotherapie. De twintig patiënten die drinkvoeding met omega-3 vetzuren gebruikten, hadden minder gewichtsverlies en minder verlies van spiermassa dan de twintig patiënten die een placebo drinkvoeding kregen.
Aan het einde van de chemoradiotherapie waren de patiënten die drinkvoeding met omega-3 vetzuren kregen, actiever en rapporteerden ze een betere kwaliteit van leven.
Van der Meij pleit voor grootser aangepakt onderzoek met meer patiënten om uit te zoeken hoe visolie een positieve bijdrage kan leveren aan de verbetering van de conditie en kwaliteit van leven bij patiënten met kanker. Zo is er al een onderzoeksprojectplan klaar naar de effecten van extra voeding gecombineerd met training door de fysiotherapeut, speciaal voor kankerpatiënten.
Cachexie
Onder andere door de opkomst van effectieve behandelingen zijn de overlevingskansen van patiënten met kanker gestegen. De bijwerkingen van deze behandelingen leiden echter vaak tot voedingsproblemen. Daarnaast ontregelt kanker het immuunsysteem en de stofwisseling, wat leidt tot een verhoogd rustmetabolisme, afbraak van spier- en vetweefsel en een verminderde eetlust. Deze factoren veroorzaken vaak ernstig gewichtsverlies en zwakte, ook wel uitgedrukt als 'cachexie'. Dit syndroom is niet succesvol te behandelen met een conventionele voedingsinterventie. Meervoudig onverzadigde omega-3 vetzuren uit visolie staan bekend om hun immuunmodulerende werking, en zouden mogelijk een gunstig effect kunnen hebben op cachexie. Het promotieonderzoek van Barbara van der Meij richtte zich op effecten van suppletie met omega-3 vetzuren op gewicht, spiermassa en kwaliteit van leven bij patiënten met kanker.
Gerelateerde artikelen
- Visolie suppletie vermindert risico op hart- en vaatziektes met 10 procent bij mensen met reeds diabetes type B
- Omega-3 vetzuren - visolie naast chemotherapie vooraf aan maagkankeroperatie vermindert bijwerkingen tijdens chemokuur en verbetert resultaten van de operatie. copy 1
- Visolie vermindert de bijwerkingen van chemo en verbetert de effectiviteit en overall overleving bij verschillende vormen van kanker bewijzen 12 gerandomiseerde studies copy 1
- Visolie aanvullend op chemo bij uitgezaaide darmkanker verlengt progressievrije tijd van 11 maanden naar 20 maanden
- Visolie zou effectiviteit van chemo nadelig beinvloeden volgens prof. dr. Voest en reguliere oncologie. Orthomoldeculair arts E. Valstar analyseert visoliestudie en maakt gehakt van beweringen van dr. Voest
- Omega-3 vetzuren en soja / tarwe olie verminderen gewrichtspijnen veroorzaakt door aromaseremmers bij borstkanker stadium I tot III beiden met ca. 60 procent
- Visolie heeft een positief effect op de lichamelijke gesteldheid van kankerpatiënten. En hebben longkankerpatienten baat bij visolie - omega-3 vetzuren naast chemo en bestraling.
- Visolie gegeven naast chemo bij voornamelijk maagkanker en darmkanker vermindert de kans op neutropenie (tekort aan wiite bloedlichaampjes) en houdt patiënten beter op gewicht.
- Vis eten - 2x per week - verbetert schoolprestaties blijkt uit observatie studie onder 700 Nederlandse jongeren (VWO en HAVO)
- Regelmatig verse vis eten kan darmkanker en vooral rectumkanker - endeldarmkanker voorkomen
- Visolie bevordert herstel van darmkankerpatienten na operatie en vermindert kans op complicaties zoals infecties
- Visolie beperkt gewichtsverlies en kan zelfs gewichtstoename geven bij ongeneeslijke kankerpatienten blijkt uit gerandomiseerde dubbelblinde studie uitgevoerd in palliatieve zorg.
- Visolie plus sojaolie in vergelijking met evenveel sojaolie alleen gaf bij patienten geopereerd aan darmkanker in de visoliegroep een verbetering van vele immuunparameters en en een trend tot een korter verblijf in het ziekenhuis
- Visolie beperkt gewichtsverlies en zorgt soms zelfs voor gewichtstoename in palliatieve zorg bij ongeneeslijke en onbehandelbaar verklaarde kankerpatiënten.
- Visolie - Prosure - bewijst en bevestigt waarde voor kankerpatiënten in het tegengaan van gewichtsverlies.
- Omega-3 vetzuren verbeteren lever en pancreasfuncties significant en daarmee sneller herstel bij post operatieve kankerpatiënten, blijkt uit dubbelblinde gerandomiseerde studie
- Visolie gaat vermagering tegen van kankerpatiënten.
- Visolie: Jonge gedetineerden veel minder agressief door gebruik van voedingssupplementen met o.a. Omega-3 vetzuren uit visolie en GLA naast hun gewone voeding, blijkt uit gerandomiseerde studie uitgevoerd door Radboud Nijmegen in samenwerking met justitie
- Visolie - Omega 3 vetzuren: enkele artikelen en informatie over waarde van Omega vetzuren bij elkaar gezet
Plaats een reactie ...
Reageer op "Visolie heeft een positief effect op de lichamelijke gesteldheid van kankerpatiënten. En hebben longkankerpatienten baat bij visolie - omega-3 vetzuren naast chemo en bestraling."