Omega-3 fatty acids improve liver and pancreas function in postoperative cancer patients.
Heller AR, Rossel T, Gottschlich B, Tiebel O, Menschikowski M, Litz RJ, Zimmermann T, Koch T. Department of Anesthesiology and Critical Care Medicine, University Hospital Carl Gustav Carus, University of Technology, Dresden, Germany. axel.heller@uniklinikum-dresden.de
Epidemiologic studies have indicated that high intake of saturated fat and/or animal fat increases the risk of colon and breast cancer. Omega-3 PUFAs in fish oil (FO) can inhibit the growth of human cancer cells in vitro and in vivo. These effects are related to the uptake of eicosapentaenoic acid (EPA) and docosahexaenoic acid (DHA) into the cellular substrate pool and their competitive metabolism with arachidonic acid (AA) at the cyclooxygenase and 5-lipoxygenase levels. The metabolites of EPA and DHA have less inflammatory and immunosuppressant potency than the substances derived from AA. Based on previous experimental data, we hypothesized that FO supplementation after major abdominal cancer surgery would improve hepatic and pancreatic function.
Ours was a prospective, randomized, double-blinded clinical trial on 44 patients undergoing elective major abdominal surgery, randomly assigned to receive total parenteral nutrition (TPN) supplemented with either soybean oil (SO 1.0 g/kg body weight daily, n = 20) for 5 days or a combination of FO and SO (FO 0.2 + SO 0.8 g/kg body weight daily, n = 24). Compared to pure SO supplementation in the postoperative period, FO significantly reduced ASAT [0.8 +/- 0.1 vs. 0.5 +/- 0.1 mmol/(l. sec)], ALAT [0.9 +/- 0.1 vs. 0.6 +/- 0.1 mmol/(l. sec)], bilirubin (16.1 +/- 5.3 vs. 6.9 +/- 0.6 mmol/l), LDH (7.7 +/- 0.4 vs. 6.7 +/- 0.4 mmol/(l. sec) and lipase (0.6 +/- 0.1 vs. 0.4 +/- 0.1 micromol/(l. sec) in the postoperative course. Moreover, patients with increased risk of sepsis (IL-6/IL-10 ratio >8) showed a tendency to shorter ICU stay (18 hr) under omega-3 PUFA treatment. Weight loss as encountered after the SO emulsion of 1.1 +/- 2.2 kg was absent in the FO group. After major abdominal tumor surgery, FO supplementation improved liver and pancreas function, which might have contributed to the faster recovery of patients. Copyright 2004 Wiley-Liss, Inc.
Gerelateerde artikelen
- Visolie suppletie vermindert risico op hart- en vaatziektes met 10 procent bij mensen met reeds diabetes type B
- Omega-3 vetzuren - visolie naast chemotherapie vooraf aan maagkankeroperatie vermindert bijwerkingen tijdens chemokuur en verbetert resultaten van de operatie. copy 1
- Visolie vermindert de bijwerkingen van chemo en verbetert de effectiviteit en overall overleving bij verschillende vormen van kanker bewijzen 12 gerandomiseerde studies copy 1
- Visolie aanvullend op chemo bij uitgezaaide darmkanker verlengt progressievrije tijd van 11 maanden naar 20 maanden
- Visolie zou effectiviteit van chemo nadelig beinvloeden volgens prof. dr. Voest en reguliere oncologie. Orthomoldeculair arts E. Valstar analyseert visoliestudie en maakt gehakt van beweringen van dr. Voest
- Omega-3 vetzuren en soja / tarwe olie verminderen gewrichtspijnen veroorzaakt door aromaseremmers bij borstkanker stadium I tot III beiden met ca. 60 procent
- Visolie heeft een positief effect op de lichamelijke gesteldheid van kankerpatiënten. En hebben longkankerpatienten baat bij visolie - omega-3 vetzuren naast chemo en bestraling.
- Visolie gegeven naast chemo bij voornamelijk maagkanker en darmkanker vermindert de kans op neutropenie (tekort aan wiite bloedlichaampjes) en houdt patiënten beter op gewicht.
- Vis eten - 2x per week - verbetert schoolprestaties blijkt uit observatie studie onder 700 Nederlandse jongeren (VWO en HAVO)
- Regelmatig verse vis eten kan darmkanker en vooral rectumkanker - endeldarmkanker voorkomen
- Visolie bevordert herstel van darmkankerpatienten na operatie en vermindert kans op complicaties zoals infecties
- Visolie beperkt gewichtsverlies en kan zelfs gewichtstoename geven bij ongeneeslijke kankerpatienten blijkt uit gerandomiseerde dubbelblinde studie uitgevoerd in palliatieve zorg.
- Visolie plus sojaolie in vergelijking met evenveel sojaolie alleen gaf bij patienten geopereerd aan darmkanker in de visoliegroep een verbetering van vele immuunparameters en en een trend tot een korter verblijf in het ziekenhuis
- Visolie beperkt gewichtsverlies en zorgt soms zelfs voor gewichtstoename in palliatieve zorg bij ongeneeslijke en onbehandelbaar verklaarde kankerpatiënten.
- Visolie - Prosure - bewijst en bevestigt waarde voor kankerpatiënten in het tegengaan van gewichtsverlies.
- Omega-3 vetzuren verbeteren lever en pancreasfuncties significant en daarmee sneller herstel bij post operatieve kankerpatiënten, blijkt uit dubbelblinde gerandomiseerde studie
- Visolie gaat vermagering tegen van kankerpatiënten.
- Visolie: Jonge gedetineerden veel minder agressief door gebruik van voedingssupplementen met o.a. Omega-3 vetzuren uit visolie en GLA naast hun gewone voeding, blijkt uit gerandomiseerde studie uitgevoerd door Radboud Nijmegen in samenwerking met justitie
- Visolie - Omega 3 vetzuren: enkele artikelen en informatie over waarde van Omega vetzuren bij elkaar gezet
Plaats een reactie ...
Reageer op "Omega-3 vetzuren verbeteren lever en pancreasfuncties significant en daarmee sneller herstel bij post operatieve kankerpatiënten, blijkt uit dubbelblinde gerandomiseerde studie"