Wat is Melatonine?

Melatonine is een hormoon dat 's nachts wordt aangemaakt in de pijnappelklier in de hersenen (de epifyse) en het slaap-waakritme reguleert. Naarmate we ouder worden maakt het lichaam steeds minder melatonine aan. En dat kan bv. slapeloosheid veroorzaken. Melatonine staat daarom ook bekend als een 'slaaphormoon'. 

Uit onderzoeken blijkt dat melatonine een centrale rol speelt in het immuunsysteem en wordt het inmiddels gezien als een sterke anti-oxidant. Verdere onderzoeken wijzen inmiddels uit dat melatonine wel eens een bijzondere rol bij de bestrijding van kanker zou kunnen spelen. (zie oa. de artikelen van Valstar).

Bv. is gebleken dat mensen met borstkanker en prostaatkanker minder melatonine in hun lichaam hebben dan mensen zonder kanker. Dit is te verklaren door het feit dat sommige vormen van borstkanker en prostaatkanker sneller groeien onder invloed van de geslachtshormonen oestrogeen en testosteron. Omdat melatonine waarschijnlijk de productie van deze hormonen onder controle houdt lijkt melatonine bijzonder geschikt in de bestrijding van o.a. borstkanker en prostaatkanker. Maar ook bij melanomen, hersenmetastasen bij solide tumoren en bij niet-kleincellige longkanker.

Melatonine lijkt ook uitstekend toe te passen ter ondersteuning van chemotherapie. Dankzij de sterke anti-oxidante werking zorgt toegevoegde melatonine ervoor dat de bijwerkingen van de chemokuur verminderen. Minder gewichtsverlies, mindere zenuwzwakte en mindere aantasting van het beenmerg. (zie ook literatuurlijst)

Al in 2001 toonde een studie die is gedaan onder Finse stewardessen, dat een verstoord dag/nachtritme invloed kan hebben op de gezondheid en specifiek op het risico van het krijgen van borstkanker. Na 15 jaar dienstverband blijken deze stewardessen 87% meer kans op borstkanker te hebben dan een vergelijkbare groep vrouwen die in de industrie werken. Aangenomen wordt dat de frequente jetlags de oorzaak zijn; de werking van de pijnappelklier wordt verstoord, waardoor de melatonineproductie afneemt.

Positieve effecten van melatonine zijn:

  • bevordert een gezonde nachtrust

  • versterkt het afweersysteem

  • is een sterke antioxidant

  • heeft diverse anti-kankereigenschappen

  • vertraagt mogelijk het verouderingsproces

  • draagt mogelijk bij aan een gezond hart

Wat kunt u zelf doen om de melatonineproductie te ondersteunen?


Het beste is om het natuurlijke ritme van dag en nacht te volgen. Dus actief tijdens daglicht en slapen tijdens de duisternis. Ook goede en regelmatige voeding met veel vitamines en vezels stimuleert de werking van melatonine. Niet te veel en te vaak eten vlak voor het slapen gaan en stimulerende middelen als koffie, cola en chocolade vermijden.

Melatonine is alleen verkrijgbaar op doktersrecept en wordt soms wel, vaak niet vergoed door de ziektekostenverzekeraars. Juiste dosering enz. laten vaststellen via een deskundig arts die weet hoe en wat melatonine is en wat de werking is bij bepaalde soorten kanker. Bijwerkingen treden voor zover bekend niet op, maar de apotheek waarschuwt wel melatonine niet te gebruiken bij zwangerschap en tijdens het geven van borstvoeding.
   

Inleiding:

Onder gerelateerde artikelen staan artikelen waarin arts/bioloog Drs. E. Valstar een aantal wetenschappelijke studies/artikelen bespreekt die wereldwijd zijn gedaan naar de effecten van melatonine in een behandeling van kanker. Besproken zullen worden een aantal artikelen over de effecten van melatonine aangetoond in wetenschappelijke studies te weten : 

A. Melatonine als therapeuticum bij het maligne melanoom en astrocytomen graad 3 / 4 .  

B. De toepassing van melatonine in geval van hersenmetastasen , bij solide tumoren (m.u.v.het maligne melanoom en nierkanker) en bij vergevorderde borstkanker.

C. Valstar bespreekt 2 fase-3 studies, waarin een levensverlengend effect van melatonine bij het uitgezaaide niet-kleincellige longcarcinoom werd aangetoond.  


Plaats een reactie ...

Reageer op "Wat is melatonine. Een inleiding op de artikelen over melatonine door arts-bioloog drs. E. Valstar."


Gerelateerde artikelen