Wat is Melatonine?
Melatonine is een hormoon dat 's nachts wordt aangemaakt in de pijnappelklier in de hersenen (de epifyse) en het slaap-waakritme reguleert. Naarmate we ouder worden maakt het lichaam steeds minder melatonine aan. En dat kan bv. slapeloosheid veroorzaken. Melatonine staat daarom ook bekend als een 'slaaphormoon'.
Uit onderzoeken blijkt dat melatonine een centrale rol speelt in het immuunsysteem en wordt het inmiddels gezien als een sterke anti-oxidant. Verdere onderzoeken wijzen inmiddels uit dat melatonine wel eens een bijzondere rol bij de bestrijding van kanker zou kunnen spelen. (zie oa. de artikelen van Valstar).
Bv. is gebleken dat mensen met borstkanker en prostaatkanker minder melatonine in hun lichaam hebben dan mensen zonder kanker. Dit is te verklaren door het feit dat sommige vormen van borstkanker en prostaatkanker sneller groeien onder invloed van de geslachtshormonen oestrogeen en testosteron. Omdat melatonine waarschijnlijk de productie van deze hormonen onder controle houdt lijkt melatonine bijzonder geschikt in de bestrijding van o.a. borstkanker en prostaatkanker. Maar ook bij melanomen, hersenmetastasen bij solide tumoren en bij niet-kleincellige longkanker.
Melatonine lijkt ook uitstekend toe te passen ter ondersteuning van chemotherapie. Dankzij de sterke anti-oxidante werking zorgt toegevoegde melatonine ervoor dat de bijwerkingen van de chemokuur verminderen. Minder gewichtsverlies, mindere zenuwzwakte en mindere aantasting van het beenmerg. (zie ook literatuurlijst)
Al in 2001 toonde een studie die is gedaan onder Finse stewardessen, dat een verstoord dag/nachtritme invloed kan hebben op de gezondheid en specifiek op het risico van het krijgen van borstkanker. Na 15 jaar dienstverband blijken deze stewardessen 87% meer kans op borstkanker te hebben dan een vergelijkbare groep vrouwen die in de industrie werken. Aangenomen wordt dat de frequente jetlags de oorzaak zijn; de werking van de pijnappelklier wordt verstoord, waardoor de melatonineproductie afneemt.
Positieve effecten van melatonine zijn:
-
bevordert een gezonde nachtrust
-
versterkt het afweersysteem
-
is een sterke antioxidant
-
heeft diverse anti-kankereigenschappen
-
vertraagt mogelijk het verouderingsproces
-
draagt mogelijk bij aan een gezond hart
Wat kunt u zelf doen om de melatonineproductie te ondersteunen?
Het beste is om het natuurlijke ritme van dag en nacht te volgen. Dus actief tijdens daglicht en slapen tijdens de duisternis. Ook goede en regelmatige voeding met veel vitamines en vezels stimuleert de werking van melatonine. Niet te veel en te vaak eten vlak voor het slapen gaan en stimulerende middelen als koffie, cola en chocolade vermijden.
Melatonine is alleen verkrijgbaar op doktersrecept en wordt soms wel, vaak niet vergoed door de ziektekostenverzekeraars. Juiste dosering enz. laten vaststellen via een deskundig arts die weet hoe en wat melatonine is en wat de werking is bij bepaalde soorten kanker. Bijwerkingen treden voor zover bekend niet op, maar de apotheek waarschuwt wel melatonine niet te gebruiken bij zwangerschap en tijdens het geven van borstvoeding.
Inleiding:
Onder gerelateerde artikelen staan artikelen waarin arts/bioloog Drs. E. Valstar een aantal wetenschappelijke studies/artikelen bespreekt die wereldwijd zijn gedaan naar de effecten van melatonine in een behandeling van kanker. Besproken zullen worden een aantal artikelen over de effecten van melatonine aangetoond in wetenschappelijke studies te weten :
A. Melatonine als therapeuticum bij het maligne melanoom en astrocytomen graad 3 / 4 .
B. De toepassing van melatonine in geval van hersenmetastasen , bij solide tumoren (m.u.v.het maligne melanoom en nierkanker) en bij vergevorderde borstkanker.
C. Valstar bespreekt 2 fase-3 studies, waarin een levensverlengend effect van melatonine bij het uitgezaaide niet-kleincellige longcarcinoom werd aangetoond.
Gerelateerde artikelen
- Wat is melatonine. Een inleiding op de artikelen over melatonine door arts-bioloog drs. E. Valstar.
- Melatonine geeft op 5-jaars meting 25 procent meer ziektevrije overleving bij patienten met operabele niet-kleincellige longkanker stadium III/IV in vergelijking met placebo
- Melatonine vermindert pijn bij patienten met borstkanker die chemo krijgen en vermindert ontstaan depressieve symptomen na operatie van borstkanker
- Melatonine - een referentielijst van studies met melatonine
- Melatonine geeft significant betere kansen op overleving, minder kans op recidief en vermindert hoog significant bijwerkingen bij chemo en bestraling - radiotherapie, aldus meta analyse van tientallen gerandomiseerde studies
- Melatonine geeft zowel als aanvullend middel bij een behandeling van kanker als preventief om kanker te voorkomen uitstekende resultaten blijkt uit 2 grote reviewstudies
- Algemeen: Melatonine bij patiënten met solide tumoren in vergevorderd stadium uitgezonderd melanomen en niercarcinomen welke behandeld worden met interleukine-2.
- Algemeen: Melatoninewaarden door lage dosis interleukine-2 toegevoegd aan gerichte psychosociale begeleiding bij patienten met vergevorderde kanker en solide tumoren geeft significant betere kwaliteit van leven en langere overlevingstijd.
- Borstkanker -: s' Nachts werken en gebrek aan zonlicht lijkt een verhoogd risico voor ontwikkelen van borstkanker aldus enkele grote studies. Mogelijke oorzaak lijkt een gebrek aan melatonine aanmaak.
- Borstkanker: Melatonine naast Nolvadex - Tamoxifen bij vergevorderde borstkanker welke hormoonongevoelig zijn. Een studie analyse van arts-bioloog drs. E. Valstar.
- Borstkanker - Melatonine waarden lijken voorspellers van risico op borstkanker. Wie regelmatig goed slaapt 's nachts heeft hogere melatonine waarden in ochtend urine dan wie niet goed in het donker slaapt of vaker overdag slaapt i.v.m. nachtdienst
- Borstkanker - Lang en goed slapen 's nachts lijkt beschermend tegen borstkanker. Echte langslapers hadden beduidend minder kans op borstkanker dan kort slapers. Dit alles lijkt te maken te hebben met natuurlijke melatonine aanmaak
- Darmkanker - s' Nachts werken en gebrek aan zonlicht lijkt een verhoogd risico voor ontwikkelen van darmkanker aldus studie uit Pubmed. Mogelijke oorzaak lijkt een gebrek aan melatonine aanmaak.
- Longkanker - Melatonine verlengt leven bij patiënten met uitgezaaide niet kleincellige longkanker. Een bespreking van twee studies door drs. E. Valstar
- Darmkanker - Melatonine bij uitgezaaide darmkanker, een studiebespreking van Drs. E. Valstar.
- Hersenmetastases (uitzaaiingen) van solide tumoren en effect van melatonine daarbij. Melatonine bij hersenmetastasen van solide tumoren en bij vergevorderde borstkanker.
- Levertumoren: melatonine, vooraf aan TACE geeft significant - 16 procent - meer 2-jaars overlevingen dan alleen met TACE en significant minder bijwerkingen en significant beter leverfunctioneren werd klinisch aangetoond in studie met 100 patiënten
- Longkanker: Melatonine verlengt leven significant wanneer consequent gegeven naast chemokuren bij niet-kleincellige longkanker en darmkanker.
- Longkanker: Melatonine en 5-MTT = 5-methoxytryptamine, verbetert significant de resultaten en vermindert significant de bijwerkingen wanneer gegeven naast chemokuren voor niet-kleincellige longkanker.
- Longkanker: Melatonine naast chemo - cisplatin en etoposide - zorgt voor significant langer leven met betere kwaliteit van leven, aldus gerandomiseerde 5-jarige studie met 100 longkankerpatienten
- Melanomen: Melatonine als therapeuticum bij het maligne melanoom en astrocytomen graad 3/4.
- Prostaatkanker: Melatonine aangemaakt door een goede nachtrust beschermt tegen prostaatkanker. Het risico op het krijgen van prostaatkanker nam met 75% af
- Spijsverteringskanker: Melatonine aanmaak, melatonine tekort en melatonine suppletie spelen grote rol bij ons immuunsysteem en preventie en behandelen van spijsverteringskanker waaronder slokdarmkanker
- Melatonine, een overzicht van artikelen over melatonine als aanvulling bij een kankerbehandeling bij elkaar gezet.
Plaats een reactie ...
Reageer op "Wat is melatonine. Een inleiding op de artikelen over melatonine door arts-bioloog drs. E. Valstar."