Dit gerecht is gebaseerd op de uitgangspunten van het Houtsmullerdieet. Zie beschrijving daarvan bij Uitgangspunten Houtsmullerdieet en/of pagina Houtsmullerdieet
In principe zijn de gerechten voor 4 personen tenzij anders vermeld.

Uit 'De echte Vlaamse keuken'

Ingrediënten: Tomatensoep uit de Kempen
 

  • 1 runderschenkel
  • 1 ½ liter water
  • soepgroenten zoals: selderij, peterselie (bewaar wat voor garnering en neem bv. ook bieslook voor garnering), wortel, prei.
  • Kruiden zoals : tijm, laurier, gekneusde peperkorrels
  • Ca. 6-10 tomaten
  • 6 middelgrote aardappelen
  • 1 eierdooier
  • olijfolie met klontje roomboter om te bakken (olijfolie niet koudgeperst, zie uitgangspunten Houtsmullerdieet)
  • Extra: warme plakken meergranenbrood uit de oven.  

Bereiding:
Trek van de runderschenkel een krachtige bouillon in ruim twee uur op laag vuur.
Voeg daarna de grof gesneden groenten en kruiden toe laat nog een uur of langer trekken.
Haal de schenkel uit de soep en geef het vlees aan de poezen of aan de kinderen in hun bord bij opdienen als die wel vlees mee eten.
Kook ondertussen de aardappelen gaar in niet al teveel water.
Stamp ze daarna tot puree, voeg de dooier toe, een klontje roomboter en vorm er kleine balletjes van.
Snijdt de tomaten aan stukjes en fruit deze in wat olijfolie.
Doe nu de aardappelballetjes in de bouillon en laat deze ongeveer 5 to 8 minuten meekoken.
Voeg nu de tomaten toe en laat nog even meekoken. Roer alles nog eens goed door elkaar en bestrooi met fijngeknipte peterselie en eventueel bieslook

Serveer met warme plakken meergranenbrood (eventueel belegd met jonge kaas).
 


Plaats een reactie ...

Reageer op "Tomatensoep uit de Kempen, maaltijdsoep"


Gerelateerde artikelen