Verkrijgbaar in elke boekhandel en bibliotheek het kookboek van Dr. Houtsmuller uitgegeven bij Bohn Stafleu van Loghum. Zie pagina kanker en boeken voor meer boeken betreffende kanker en voeding.
De recepten gebaseerd op de uitgangspunten van dr. Houtsmuller incl.dat kookboek proberen we zo gevarieerd mogelijk in te vullen. Met waar mogelijk gebruiken we seizoensgroenten, hoewel in deze moderne tijd het hele jaar door de meeste groenten en fruit te krijgen zijn.
In de recepten gebruiken we in principe geen suiker. Waar dat wel wordt vernoemd adviseren wij oersuiker (in natuurwinkels te verkrijgen) of nog beter honing.
De recepten zijn ook in principe zonder (rood) vlees, met uitzondering van lever dat volgens Houtsmuller wel belangrijke voedingsstoffen levert. Zo ook zit er wel eens een recept tussen met kip. En uiteraard veel recepten met vis, voornamelijk vette vis, maar soms ook magere vis. Voor zout gebruiken wij voornamelijk Japanse sojasaus, Tamari of Shoyu. Tamari is wat zouter en iets duurder.
Bakken in olijfolie!!!
Bakken doen we voornamelijk in olijfolie (reden hoog gehalte aan oliezuur), maar sesamolie en soja-olie zijn ook goed. Zonnebloemolie niet.
Van dokter Bolhuis kregen we het volgende advies over bakken met olijfolie: Bakken is ongezond. Hoe minder hoe beter. Als je het toch doet dan het liefst in een olie die bestand is tegen verhitten. Olijfolie (en sesamolie) is goed bestand tegen verhitten. Neem hiervoor liever geen extra vierge (koudgeperste) olijfolie. Dokter Bolhuis stuurde me dit later toe d.d. 27/8 2001: Inmiddels adviseer ik ook voor het bakken de extra vierge te gebruiken. In deze extra vierge zitten meer kankerremmende stoffen.
Deze is wel duurder - hoewel de Aldi een zeer betaalbare en door consumentenbond als best gekwalificeerde olijfolie extra vierge heeft - om in te bakken en is minder bestand tegen verhitten.
Zelf doe ik als ik bak dat altijd in een combinatie van olijfolie met een
heel klein beetje roomboter. Dat is beter voor de smaak, op zich is
roomboter goed bestand tegen verhitten en als het heter wordt dan 100 graden C. begint het te sputteren. Als dat gebeurt draai je het vuur zachter en voorkom je dat je de olijfolie te erg verhit. Als olijfolie gaat walmen is het al gauw 200 tot 300 graden en dat is echt niet goed.
Alle andere oliën liever niet gebruiken om te verhitten. Met name
meervoudig onverzadigde vetten worden snel ranzig als je ze verhit en er ontstaan dan transvetzuren, deze transvetzuren zijn kankerverwekkend en zeer slecht voor je bloedvaten.
Meer info over dit onderwerp is te vinden in het boek van Udo Erasmus: Vitale vetten, fatale vetten. Een echte aanrader.
Johan Bolhuis, arts
Artsenpraktijk voor Natuurgeneeskunde
e-mail: info@natuurarts.nl
www.natuurarts.nl
Of u uw producten in natuurwinkels of bij de gewone supermarkt koopt is niet belangrijk voor het klaarmaken van de gerechten. O.i. is het wel beter uw groenten en fruit in de natuurwinkel te kopen, maar dat is wat duurder en wij kopen voornamelijk in de gewone supermarkt en soms in de natuurwinkel.
We geven voornamelijk recepten voor de 'warme maaltijd', maar vermelden ook wel tips voor de broodmaaltijd, tussendoortjes, dranken en toetjes. Bij sommige recepten staat vermeld voor hoeveel personen, maar u kunt natuurlijk altijd de hoeveelheden aanpassen aan uw wensen.
In het boek van Houtsmuller staat nog dat er gekookt mag worden in een magnetron. Dit is inmiddels achterhaald. Koken in een magnetron is not-done voor kankerpatiënten.
Gerelateerde artikelen
- Introductie voedingtips op basis van het Houtsmullerdieet
- Basisprincipes Houtsmullerdieet, een toelichting van natuurarts Johan Bolhuis
- Basisprincipes van het Houtsmullerdieet
- Broodbeleg, tussendoortjes en drinken, zinvolle tips.
- Budwigpapje
- Warme appels met kwark als verantwoord toetje
- Twee gezonde sappen voor tussendoor
- Lekkere gezonde smoothies voor warme dagen
- Smulschotel met tortillachips en verantwoorde dipsausen
- Voedingtips voor gezonde leefwijze met recept van de dag gebaseerd op uitganspunten van het Houtsmullerdieet
Plaats een reactie ...
Reageer op "Basisprincipes Houtsmullerdieet, een toelichting van natuurarts Johan Bolhuis"