28 januari 2021: Bron: ASCI-GI 2021

Een nieuw ontworpen bloedtest van het bedrijf CellMaxlife blijkt heel succesvol in het vroegtijdig ontdekken van darmtumoren (100 procent nauwkeurigheid) en ontdekten 69 procent van de kwaadaardige poliepen (adenomen) in een pilotstudie die werd gepresenteerd op de virtuele bijeenkomst van het American Society of Clinical Oncology Gastrointestinal Cancers Symposium 2021, dat plaatsvond van 15 tot 17 januari 2021.

Dr. Friedland en collega's gebruikten de test om bloed te onderzoeken van 458 patiënten in een zogeheten prospectieve, geblindeerde pilotstudie bij mensen die een periodieke colonscopie zouden ondergaan. De bloedmonsters werden net voor de colonoscopie verzameld. Geen van de individuen had een voorgeschiedenis van darmkanker. Van de 458 personen werd screeningcolonoscopie uitgevoerd bij 239 mensen en surveillance-colonoscopie bij 219 mensen. De meeste (86%) waren asymptomatisch, de rest vertoonde symptomen of een positieve fecale immunochemische test.

Veel van de sterfgevallen aan darmkanker worden toegeschreven aan het niet volgen van de screeningsrichtlijnen of de follow-uprichtlijn na verwijdering van darmpoliepen (poliepectomie). Colonoscopie is de gouden standaard voor screening. De therapietrouw is echter laag vanwege de invasieve aard van de procedure en het fysieke ongemak. Zelfs tests op basis van ontlasting hebben een slechte therapietrouw, verergerd door hun gevoeligheid van slechts 24% tot 42% voor gevorderde adenomen.
"Er is dringend behoefte aan betere niet-invasieve tests om precancereuze dikkedarmpoliepen op te sporen", zegt studieleider Shai Friedland, MD, van Stanford University Medical Center tijdens de presentatie van hun studie.

De FirstSight-bloedtest van CellMax Life is ontwikkeld om circulerende gastro-intestinale epitheelcellen en somatische mutaties van celvrij tumor-DNA specifiek voor darmkanker te detecteren ”, zei Dr. Friedland tijdens zijn presentatie. “Dit is een eenvoudige test voor de patiënt. Het enige dat nodig is, is een bloedafname zonder enige voorbereiding. Als het bloed eenmaal is verzameld, is het aan de technologie om te zoeken naar het zeer kleine aantal darmcellen dat kan worden gedetecteerd in het bloed van patiënten. (Dit bedrijf ontwikkelt ook bloedtesten voor prostaatkanker, solide tumoren, in bloed circulerend DNA enz. zie FirstSight-bloedtest van CellMax Life.)

Een trainingsset van 346 personen werd gebruikt om de kans op gevorderde neoplasie (kwaadaardige poliepen) te bepalen door middel van statistische analyses; incidentiecijfers van het programma Surveillance, Epidemiologie en Eindresultaten (SEER); en voorgeschiedenis van geavanceerde adenomen.

Een kwantitatieve score van 90% bleek 100% gevoeligheid te hebben (95% betrouwbaarheidsinterval 72,3–100) om darmkanker te detecteren en 80% specificiteit (95% betrouwbaarheidsinterval 68,2–88,2) om gevorderde neoplasie te detecteren. Deze 90% -score werd gebruikt als cut off (doel) in de validatiefase van het onderzoek.

De bloedtest werd gevalideerd bij 112 personen. De test vertoonde een specificiteit van 91,4% (95% betrouwbaarheidsinterval 77,6–97,0) en een gevoeligheid van 100% (95% betrouwbaarheidsinterval 51–100) voor de detectie van darmkanker. Bovendien had het een gevoeligheid van 75% (95% betrouwbaarheidsinterval 53,1-88,8) voor de detectie van geavanceerde adenomen, gedefinieerd als precancereuze poliepen groter dan 1 cm.

“Alle niet-invasieve bloed- en ontlastingstests die tot nu toe zijn ontwikkeld, zijn lang niet zo gevoelig voor het opsporen van gevorderde adenomen, dus onze studie suggereert dat de FirstSight-test een grote stap voorwaarts zou kunnen zijn bij het opsporen van niet alleen kankers maar ook precancereuze poliepen. Als we patiënten met vergevorderde adenomen kunnen opsporen en ze kunnen overtuigen om een colonoscopie te ondergaan om de poliepen te verwijderen, kunnen we voorkomen dat veel kankers zich ooit ontwikkelen. ", aldus Shai Friedland, MD 

Voor meer gegevens en het studieverslag zie deze PDF van de poster op het ASCI-GI congres: DEVELOPMENT AND CLINICAL VALIDATION OF A BLOOD TEST FOR EARLY DETECTION OF COLORECTAL ADENOMAS AND CANCERPlaats een reactie ...

Reageer op "Bloedtest kan vroeg darmkanker en voorstadia van darmkanker = kwaadaardige darmpoliepen zichtbaar maken met een betrouwbaarheid van 100 procent voor darmtumoren en 75 procent voor kwaadaardige poliepen van >1 cm."


Gerelateerde artikelen
 

Gerelateerde artikelen

Coloscopie lijkt minder effectief >> Moleculaire veranderingen >> Bloedtest kan vroeg darmkanker >> In bloed circulerend DNA na >> Analyse van gegevens van in >> Total body MRI gevolgd door >> Diagnose: IOBT - FOB test >> Histologische subtype - karakter >> Lynchsyndroom, genafwijking >> Fecale Immunochemische Test >>