Mocht u de informatie op onze website kanker-actueel.nl waarderen dan wilt u ons misschien ondersteunen met een donatie? Als donateur kunt u ook korting krijgen bij verschillende bedrijven.
Raadpleeg ook literatuurlijsten niet-toxische middelen en behandelingen specifiek bij darmkanker van arts-bioloog drs. Engelbert Valstar.
Wij kunnen u ook verwijzen naar een arts die u kan helpen met aanvragen van Carisrapport of vaststelling PD-L1 expressie of bloedtest.
28 januari 2021: zie ook dit artikel: https://kanker-actueel.nl/bloedtest-kan-vroeg-darmkanker-en-voorstadia-van-darmkanker-kwaadaardige-darmpoliepen-zichtbaar-maken-met-een-betrouwbaarheid-van-100-procent-voor-darmtumoren-en-75-procent-voor-kwaadaardige-poliepen-van-1-cm.html
28 oktober 2019: zie ook dit artikel:
17 mei 2019: Bron: JAMA
Het DNA meten en analyseren van in bloed circulerende tumorcellen zouden een grote toegevoegde waarde kunnen hebben bij de behandeling van operabele darmkanker stadium I t/m III. Analyse van longditudinale gegevens (metingen op verschillende tijdstippen) van circulerend tumor-DNA blijkt namelijk grote gevolgen of beter gezegd voorspellende waarde te hebben voor de effecten van postoperatieve behandelingsopties van darmkanker met chemokuren. Wanneer deze bloedtesten zouden zijn opgevolgd met verandering van behandeling op basis van DNA analyse dan zou er veel eerder ingegrepen kunnen worden bij deze groep van patienten en zouden deze niet onnodig vele chemokuren moeten volgen. En ook veel eerdere een receptoren- en DNA onderzoek kunnen heben om daarop een vervolgbehandeling te baseren.
Uit het studieverslag:
In een Deense studie werden de gegevens van het DNA van in bloed circulerende tumorcellen op enkele opvolgende momenten bij elke patient gemeten. Bloedmonsters(n = 829) werden vóór de operatie verzameld, op dag 30 na de operatie en elke derde maand gedurende maximaal 3 jaar.
In de 122 bloedmonsters bij de eerste diagnose werd ctDNA gezien bij 108 van de 122 bloedmonsters (88.5%), met een nauwkeurigheid voor stadium I van 40%, 92% voor stadium II ziekte en 90% voor stadium III ziekte (eFigure 4 in the Supplement). Door CEA metingen werd bij slechts 53 van de 122 bloedmonsters darmkanker vastgesteld (43.3%) (eFigure 4 in the Supplement).
Uit de analyse achteraf blijken patienten met positieve in bloed circulerende tumorcellen een 40 keer grotere kans te hebben op een recidief in vergelijking met patienten die geen in bloed circulerende tumorcellen hadden na de operatie.
Na de definitieve behandeling identificeerde de longitudinale ctDNA-analyse 14 van de 16 optredende recidieven (87,5%). Uit de analyse blijkt dat patienten die op dag 30 na de operatie een postitieve ctDNA hadden, deze 7 keer meer kans op recidief hadden dan ctDNA-negatieve patiënten (hazard ratio , 7,2; 95% CI, 2,7-19,0; P <.001).
Patiënten die kort na de chemokuren een ctDNA-positieve uitslag hadden blijken 17 keer (HR, 17,5, 95% CI, 5,4-56,5; P <.001) meer kans op een recidief te hebben in vergelijking met patienten zonder ctDNA. Alle 7 patiënten die ctDNA-positief waren na de chemokuren kregen een recidief.
Monitoring tijdens en na de chemokuren gaf aan dat 3 van de 10 ctDNA-positieve patiënten (30,0%) waren klinisch kankervrij na de chemokuren aan het eind van de metingsperiode (3 jaar) en ook vrij van ctDNA.
Na een definitieve behandeling en volledige monitoring van de ctDNA hadden ctDNA-positieve patiënten meer dan 40 keer meer kans op een recidief van de ziekte dan ctDNA-negatieve patiënten (HR, 43,5; 95% CI, 9,8-193,5 P <0,001)
Opvallend was dat 14 van de 15 ctDNA-positieve patiënten (93,3%) een recidief van de ziekte ervoeren vergeleken met 2 van de 60 ct-DNV-negatieve patiënten (3,3%) (Fisher exact-test, P <0,001). De ctDNA-positieve patiënten hadden een duidelijk verminderde progressie ziektevrije tijd (RFS) (HR, 43,5; 95% CI, 9,8-193,5 P <0,001)
De onderzoekers stellen dan ook dat een longditunale meting en DNA analyse van in bloed circulerende tumorcellen veel zou kunnen bijdragen aan hoe patienten met operabele darmkanker te slecteren en begeleiden tijdens de chemokuren. En veel eerder in te grijpen als een meting laat zien dat een chemokuur blijkbaar niet heeft gewerkt.
Het volledige studierapport, gepubliceerd in JAMA: Analysis of Plasma Cell-Free DNA by Ultradeep Sequencing in Patients With Stages I to III Colorectal Cancer is gratis in te zien.
Hier het abstract van de studie:
Gerelateerde artikelen
- Coloscopie lijkt minder effectief in voorkomen en overlijden aan darmkanker dan verwacht volgens internationale gerandomiseerde studie. Echter wie wel een coloscopie had gehad reduceerde de kans op overlijden met 30 tot 50 procent.
- Moleculaire veranderingen plus PD-L1 waarden geven een voorspelling voor de effectiviteit van behandelingen met immunotherapie bij patiënten met gastro-oesofageale adenocarcinoom
- E-nose techniek ruikt verschil tussen darmkanker en darmpoliepen en zou darmkanker vroegtijdig op kunnen sporen, aldus studie uit het VUmc
- Bloedtest kan vroeg darmkanker en voorstadia van darmkanker = kwaadaardige darmpoliepen zichtbaar maken met een betrouwbaarheid van 100 procent voor darmtumoren en 75 procent voor kwaadaardige poliepen van >1 cm.
- In bloed circulerend DNA na chemotherapie of operatie van darmkanker stadium III geeft beduidend slechtere 3-jaars ziektevrije overleving (30 vs 70 procent) en zou als prognosefactor kunnen worden gebruikt voor verdere individuele behandeling
- Analyse van gegevens van in bloed circulerend tumor-DNA bij start en tijdens behandeling blijkt van toegevoegde waarde voor behandelingsopties bij darmkanker na operatie
- Total body MRI gevolgd door verdere specifieke diagnose van uitgezaaide darmkanker is beter en leidt sneller tot nauwkeuriger behandelplan dan standaard diagnose.
- Diagnose: IOBT - FOB test - immunochromatographic fecal occult blood test - ontlastingstest goedkoper en minder belastend voor de patiënt in het opsporen en vaststellen van darmkanker
- Histologische subtype - karakter - van darmkanker en rectumkanker heeft een grote invloed op patroon van hoe en waar uitzaaiingen ontstaan en is van cruciaal belang voor post-operatieve behandelingen en follow-up
- Lynchsyndroom, genafwijking die erfelijke vorm van darmkanker aantoont, zou altijd getest moeten worden bij alle darmkankerpatienten, eierstokkanker, en baarmoederhalskanker en baarmoederkanker
- Fecale Immunochemische Test - FIT - blijkt 90 procent nauwkeurig in voorspellen van wel of geen darmkanker.
- Diagnose: FIT test - Fecal immunochemical Test is gevoeliger en betrouwbaarder, dan bloedtesten voor vroegtijdig opsporen van darmkanker.
- Diagnose: Dubbele ballon enterologisch onderzoek van dunne darm geeft nieuwe mogelijkheden voor diagnostiek en behandeling van bloedingen en andere afwijkingen zoals beginnende kanker in dunne darm.
- Diagnose: Dubbele ballon enterologisch onderzoek van dunne darm standaard procedure in Nederland waaronder de VU Amsterdam en Erasmus Rotterdam en UMC Utrecht.
- Diagnose technieken bij darmkanker, een overzicht
Plaats een reactie ...
Reageer op "Analyse van gegevens van in bloed circulerend tumor-DNA bij start en tijdens behandeling blijkt van toegevoegde waarde voor behandelingsopties bij darmkanker na operatie"