Xeloda - Capecitabine: Ibuprofen gaat diarree tegen veroorzaakt door gebruik van Xeloda - Capecitabine volgens ervaringen van kankerpatienten. Artikel geplaatst 9 maart 2008 

d.d. 6 juli 2002: Voor wie alle informatie zoals hieronder vertelt nog eens wil nalezen en zich op de hoogte wil stellen van de meest actuele ontwikkeling rondom Xeloda (capecitabine) of zijn/haar oncoloog wil overtuigen kijkt op deze website met veel informatie van Roche zelf, studieresultaten en schema's enz.

Bron: European Journal of Oncology (d.d. 30 nov. 2001) en Journal of Clinical Oncology (d.d. april 2001) en het bedrijf Roche Nederland BV, waarvoor hartelijk dank

Al meer dan een jaar is bekend dat een thuis in te nemen tablet met 5FU, Capecitabine - Xeloda genoemd, een veel betere behandeling is dan 5-FU per infuus bij darmkanker. Al in april 2001 is in The Jourmal of Clinical Oncology een Phase III studie gepubliceerd over een gerandomiseerde trial bij 605 patiënten met gemetasteerde darmkanker. Toch krijgen naar onze informatie nog bijna alle patiënten in Nederland na een operatie en/of andere behandeling een kuur van ca. 6 tot 9 maanden (!) voorgeschreven met 5-FU per infuus. De bijwerkingen/klachten bij 5-FU per infuus zijn haaruitval, misselijkheid,  diarree, aantasting van bepaalde zenuwen vooral in toppen van handen en voeten enz. Patiënten die 5-FU hebben gebruikt weten hoe zwaar 5-FU per infuss op den duur kan zijn. Capecitabine (Xeloda) in tabletvorm veroorzaakt veel minder van dergelijke klachten (p<0.0002) terwijl de effectiviteit, aldus het onderzoeksrapport ervan minimaal hetzelfde is als van 5-FU per infuus. Hoewel er geen significant verschil zat in de gemiddelde tijd van optreden van een recidief. Maar juist die altijd bijkomende klachten maken dat capecitabine (Xeloda) een veel beter alternatief is (bv. bij capecitabine (Xeloda) is er bijna geen sprake van haaruitval) . Daar komt bij dat capecitabine (Xeloda)  oraal en thuis kan worden ingenomen terwijl voor 5-FU per infuus mensen toch naar het ziekenhuis moeten, ook een grotere belasting dus. Ik heb telefonisch contact gehad met de producent van Xeloda en zij vertelden mij dat ze verbaasd waren over de informatie dat capecitabine in Nederlandse ziekenhuizen bijna niet wordt voorgeschreven. In Amerika is dit al twee jaar standaard voorgeschreven bij mensen met gemetasteerde darmkanker. Op dit moment loopt er ook een Phase III studie naar het gebruik van capecitabine (Xeloda)  bij gemetasteerde borstkanker nadat chemo's als taxol (anthracycline en taxane) niet aansloeg omdat zowel een Phase I als Phase II studie (gepubliceerd in European Journal of Cancer d.d. 30 november 2001) significant betere respons en efffectiviteits resultaten gaf met veel minder bijwerkingen. In 35 landen wordt op dit moment capecitabine (Xeloda) standaard als behandeling gegeven wanneer chemo's als taxol, anthracycline en taxane geen respons geven.
Volledige wetenschapsartikelen zijn opvraagbaar bij Roche Nederland BV,  


Plaats een reactie ...

1 Reactie op "Chemo bij darmkanker: Xeloda - Capecitabine bewezen beter alternatief voor 5-FU bij uitgezaaide darmkanker"

  • Dr. Jan Janans :
    U schrijft letterlijk:
    Ik heb telefonisch contact gehad met de producent van Xeloda en zij vertelden mij dat ze verbaasd waren over de informatie dat capecitabine in Nederlandse ziekenhuizen bijna niet wordt voorgeschreven.
    Mijn reactie is:
    1.) Het is op z'n minst verwonderlijk - zo niet zorgelijk - dat een fabrikant hierover verbaasd is en dus niet weet wat er zoal gaande is in een relatief groot land Nederland.
    2.) Waar is nu het bekende (of beruchte) leger van adviseurs die regelmatig artsen bezoeken en informeren?
    3.) Wat is het antwoord van Nederlandse artsen mbt deze situatie?

    Graag uw mening.
    Gegroet Jan

Gerelateerde artikelen