6 mei 2015: Wie zich wilt aanmelden voor de Ultra Sound behandeling bij borstkanker kan dat doen op deze pagina waar ook informatie staat over de behandleing zelf uiteraard: 

http://www.mammapoli-umcutrecht.nl/wetenschap-onderzoek/onderzoeken/mri-geleide-high-intensity-focused-ultrasound-mr-hifu/

5 december 2012: The Lancet publiceert deze week het studierapport van onderstaande borstkanker operatie techniek, zoals die in het VUmc Amsterdam is uitgevoerd en waarvan wij al eerder in maart 2012 melding maakten, zie verderop in het artikel

Journal cover
Dec 2012

Volume 13
Number 12
p1171 - 1270
e518 - 561
Latest Podcast
Nicole Krekel discusses a trial which assesses ultrasound-guided breast conserving surgery in the management of breast cancer.
(mp3, 8:22 mins, 7.67Mb)

28 maart 2012: Bron: 8e Europese Borst Kanker Conferencie (EBCC-8) en Medscape

Een ultra sound (echografisch) geleide operatie lijkt beter in staat om volledig borstkanker tumoren te verwijderen en spaart meer gezond weefsel dan een standaard operatie geleid door palpatie - op gevoel - van de chirurg.
Dit blijkt uit de resultaten van een langjarige Nederlandse gerandomiseerde studie, gepresenteerd op de 8e Europese Borst Kanker Conferencie (EBCC-8), gehouden in Wenen, Oostenrijk

Hiermee is ook aangetoond dat een ultra sound begeleide operatie ook cosmetisch voor betere resultaten kan zorgen, aldus de onderzoekers.  Ultra sound - echografie - om voelbare borstkankertumoren te verwijderen is zeer nauwkeurig en resulteert in een hoge mate van tumorvrije resectie marges en resulteert naderhand tot minder behoefte aan aanvullende behandelingen voor de patiënten," aldus dr. Nicole Krekel, van de Vrije Universiteit Medisch Centrum Amsterdam VUMC..
De techniek is niet invasief, eenvoudig, veilig en effectief, zegt zij. "Hiermee is ook aangetoond dat een ultra sound begeleide operatie ook cosmetisch voor betere resultaten kan zorgen." Echogeleide chirurgie is een betere techniek om gezond weefsel te sparen welke waarschijnlijk ook zal resulteren in een beter cosmetisch resultaat. Wij zullen dit evalueren in de komende jaren, aldus Dr Krekel . "Het lijkt ook kosten effectief te zijn."

Op dit moment zijn de marges die optreden bij een operatie veel groter bij een borstbesparende operatie als deze wordt uitgevoerd op gevoel van de chirurg alleen. In het ideale geval is de tumor verwijderd met een marge van ongeveer 1 cm van gezond weefsel. Echter in de praktijk wordt meestal wel 2,5 keer zoveel gezond weefsel weggehaald. De cosmetische resultaten van een borstbesparende operatie zijn naderhand om die reden vaak teleurstellend, met ongeveer 1 op de 3 patiënten met een onbevredigend resultaat, aldus dr. Krekel. Ook moeten deze patiënten vaker radiotherapie - bestraling, een nieuwe ingreep of zelfs een borstamputatie ondergaan, zegt Dr Krekel.

Ondanks studies die de voordelen hebben aangetoond van een echografisch geleide operatie voor niet voelbare  borstkanker, is echografie niet op grote schaal geïntegreerd in de dagelijkse chirurgische praktijk. Omgekeerd is er weinig onderzoek gedaan naar het gebruik van ultra sound begeleide operatie voor voelbare borstkanker.

De resultaten:

Dr Krekel en collega's vergeleken in hun gerandomiseerde gecontroleerde studie een ultra sound - echo geleide operatie met de standaard palpatie geleide operatie voor voelbare borstkanker. De primaire doelen waren de marge status en de hoeveelheid verwijderd gezond borstweefsel.

De studie betrof 124 patiënten met voelbaar T1 tot T2 invasieve voelbare borstkanker die willekeurig werden toegewezen aan een groep voor ultra sound - echo geleide operatie (n = 61) of standaard chirurgie (n = 63).  Er waren 53 vrouwen (84,1%) met negatieve marges in de groep die standaard chirurgie hadden gehad en 59 vrouwen (96,7%) met negatieve marges in de groep
die een echo geleide operatie (P <0,05) hadden gehad. Positieve marges werden aangetroffen bij 10 vrouwen (15,9%) met standaard chirurgie en 2 (3,3%) met een echo geleide chirurgie (P <0,05). In de ultra sound groep waren slechts 3,3% van de marges gerelateerd aan invasieve kanker vergeleken met 16,4% in de standaard groep (p <0,05).
Er was ook in de echo geleide operatie groep naderhand veel minder behoefte aan een aanvullende behandeling, aldus Dr Krekel.

Vrouwen die een aanvullende behandeling nodig hadden:

Treatment Ultrasound-Guided Surgery,
n (%)
Standard Surgery,
n (%)
P Value
Mastectomy 0 (0.0) 5 (7.9) <.05
Boost Radiation Therapy 6 (9.8) 11 (17.5) <.05
Reexcision 1 (1.6) 2 (3.2) <.05

De gehanteerde marges in de ultra sound groep waren optimaal. In de standaard operatie groep waren de gehanteerde marges bij de operatie twee keer zo groot als deze zouden moeten zijn, zegt dr. Krekel. Het volume van het uitgesneden weefsel was in de standaard groep 58 cc en in de ultra sound groep 40 cc en de berekende marges waren 1,9. in de standaard groep en 1.0 in de
ultrasound groep (P <0,05). Tumoren groter dan 2,0 cm werden geassocieerd met een lagere berekende resectie ratio (P <0,0001), maar een hogere positieve marge (P = 0,064).

Er is nog geen studie abstract beschikbaar zover ik heb kunnen nagaan maar als u hier klikt kunt u het volledige artikel lezen uit Medscape waaruit ik bovenstaand artikel heb samengesteld en vertaald.


Plaats een reactie ...

Reageer op "Operatie: Een ultra sound - echografisch - geleide operatie lijkt beter in staat om volledig borstkanker tumoren te verwijderen en spaart meer gezond weefsel dan een standaard operatie geleid door palpatie (op gevoel van de chirurg)."


Gerelateerde artikelen
 

Gerelateerde artikelen

Borstsparende operatie van >> Cryosurgery plus 1x ipilimumab >> Eerst operatie van borst voor >> Weghalen van levertumoren >> Alleen schildwachtklier verwijderen >> Beste borstkankeroperatie >> Borstsparende operatie plus >> CPM - contralaterale profylactische >> MarginProbe bewijst grote >> Operatie: Een ultra sound >>