27 juni 2010: Bron ASCO 2010

Routinematig verwijderen van de oksel (axillair) lymfeklieren in een vroeg stadium van borstkanker is niet nodig en geeft zelfs onnodige problemen later door beperktere bewegingsmogelijkheden van de arm en schouder blijkt uit drie grote gerandomiseerde studies gepresenteerd op ASCO 2010.  

In het eerste onderzoek namen 856 vrouwen deel met de diagnose  borstkanker stadium I. Bij alle vrouwen was de primaire tumor operatief verwijderd en waren er kankercellen aangetoond in de schildwachtklier maar verder geen aantoonbare uitzaaiingen en hadden deze vrouwen bestraling gehad over het hele borstgebied na de operatie.  

Na de bestraling werden de vrouwen verdeeld in twee groepen. Een groep kreeg aanvullend een okselklier verwijdering en de andere groep niet.

Na een follow-up van 6 jaar, vonden de onderzoekers geen verschillen in behandelings resultaten tussen de twee groepen:
92,5% van de vrouwen die geen operatie van de okselklier hadden gehad 
waren nog in leven na 5 jaar in vergelijking met 91,9% van de vrouwen waarbij wel de okselklieren waren verwijderd 
83,8% van de vrouwen waarbij geen okselklieren waren verwijderd 
waren na 5 jaar nog steeds ziektevrij in vergelijking met 82,2% van de vrouwen waarbij wel de okselklieren waren verwijderd 
2,1% van de vrouwen die geen operatie van de okselklier hadden gehad had een
 recidief binnen 5 jaar ten opzichte van 3,7% van de vrouwen die
wel een okselklier operatei hadden gehad. 


In de tweede studie met bijna 4.000 vrouwen was via een operatie de primaire tumor verwijderd. Geen van de vrouwen had kankercellen in de lymfklieren. De
vrouwen werden verdeeld in twee groepen. Een groep had een okselklier operatie en de andere groep had geen chirurgie.

Na ongeveer 8 jaar follow-up, vonden de onderzoekers dat de totale
overleving, ziektevrije overleving, en het risico van herhaling dezelfde waren in beide groepen. Toch hadden de vrouwen die wel een operatie hadden gehad van de okselklier chronische problemen met schouder en arm:
19% van de vrouwen die een okselklier operatie had gehad had problemen met
hun schouder aan de kant van de ingreep ten opzichte van 13% van de
vrouwen waarbij geen okselklier was verwijderd 
28% van de vrouwen die een okselklier operatei had gehad had last van lymfoedeem (De aangedane arm was 5% of meer groter dan de niet-getroffen arm) aan de dezelfde kant als de ingreep in vergelijking met 17% van de vrouwen die geen okselklier operatei hadden gehad 
31% van de vrouwen die een okselklier operatie had gehad had last van gevoelloosheid van de arm aan dezelfde kant als de ingreep in vergelijking met 8% van de vrouwen die geen okselklier operatie hadden gehad 

Deze resultaten suggereren dat als de schildwachtklier negatief is een okselklier operatie geen extra voordeel biedt en verhoogt daarbij het risico van arm en schouder problemen. 

Sommige vrouwen met de diagnose van een vroeg stadium van borstkanker hebben geen tekenen van uitzaaiingen van kanker, maar worden later alsnog gediagnosticeerd met gemetastaseerde borstkanker (kanker
die zich heeft verspreid naar locaties uit de buurt van de borst, zoals de botten, lever-of hersenen). De grote fase III studie was opgezet om te zien of een meer gevoelige test sporen van kankercellen in de lymfeklieren of beenmerg beter kan opsporen en dan misschien beter kan helpen in het voorspellen van de prognose. .

Alle 5.539 vrouwen in deze studie hadden een operatieve verwijdering gehad van hun primaire tumor. daarnaast werden schildwachtklierbiopsies en een biopt van het beenmerg steekproefgewijs genomen om te zoeken naar
micrometastasen. Daarbij gebruikten de onderzoekers naast de klassieke methodes een nieuwere en meer geavanceerde methode, de zo genaamde immuunsysteem assay of immunohistochemie test.

De traditionele methode vond kanker in de schildwachtklier in 24%
van de vrouwen. De meer gevoelige test, de immunohistochemie test van het beenmerg vond kanker in een andere 10% van de vrouwen.

Deze resultaten suggereren dat de immunohistochemie test van
de beenmerg monsters de prognose kan helpen verbeteren, 
 

Als uw arts een okselklier operatei aanraad kunt u verwijzen naar deze studies en vragen of en hoe de resultaten van toepassing kunnen zijn op uw situatie.

Wanneer in een vroeg stadium borstkanker wordt geconstateerd wordt de lymfeklier het dichtst bij de primaire tumor - schildwachtklier genoemd - vaak verwijderd en opgestuurd naar een patholoog. Als er dan kankercellen in de schildwachtklier worden gevonden, betekent dit meestal dat de kanker zich heeft uitgezaaid buiten de borst. Er volgt dan meestal een behandelplan met grotere operatie, bestralen en chemo  om het risico te verminderen dat de
kanker terugkomt (recidief).

Behandelingskeuzes om het risico op een recidief te verminderen als de schildwachtklier is aangetast zijn:

 · het verwijderen van andere lymfeklieren onder de oksel
· bestraling van de oksel lymfeklieren 
· chemotherapie
· hormonale therapie als de borstkanker hormoongevoelig is 

Uit drie onafhankelijk van elkaar uitgevoerde fase III studies blijkt dat de optie om de okselklieren operatief te verwijderen geen enkel effect heeft op het wel of niet krijgen van een recidief.

Referenties:

Primary source: Journal of Clinical Oncology
Source reference:
Giuliano AE, et al "ACOSOG Z0011: A randomized trial of axillary node dissection in women with clinical T1-2 N0 M0 breast cancer who have a positive sentinel node" J Clin Oncol 2010; 28(7s): Abstract CRA506.

Additional source: Journal of Clinical Oncology
Source reference:
Krag DN, et al "Primary outcome results of NSABP B-32, a randomized phase III clinical trial to compare sentinel node resection (SNR) to conventional axillary dissection (AD) in clinically node-negative breast cancer patients" J Clin Oncol 2010; 28(7s): Abstract LBA505.

Additional source: Journal of Clinical Oncology
Source reference:
Cote R, et al "ACOSOG Z0010: A multicenter prognostic study of sentinel node (SN) and bone marrow (BM) micrometastases in women with clinical T1/T2 N0 M0 breast cancer" J Clin Oncol 2010; 28(7s): Abstract CRA504.

 

 


Plaats een reactie ...

Reageer op "Operatie: Routinematige operatie van de okselklieren bij beginnende borstkanker is onnodig en beinvloed kwaliteit van leven onnodig als er verder geen aantoonbare uitzaaiingen zijn en schildwachtklier schoon is. Artikel geplaatst 27 juni 2010"


Gerelateerde artikelen
 

Gerelateerde artikelen

Borstsparende operatie van >> Cryosurgery plus 1x ipilimumab >> Eerst operatie van borst voor >> Weghalen van levertumoren >> Alleen schildwachtklier verwijderen >> Beste borstkankeroperatie >> Borstsparende operatie plus >> CPM - contralaterale profylactische >> MarginProbe bewijst grote >> Operatie: Een ultra sound >>