Helpt u ons aan 500 donateurs?
27 december 2017: Bron: February 2018 issue of the International Journal of Cancer.
Volgens een nieuwe studie uitgevoerd in Australië over het jaar 2013 is ongeveer een derde van alle kanker te voorkomen en ook voor ongeveer een derde is het overlijden aan kanker te voorkomen door een aangepaste leefstijl. Belangrijkste onderdelen waarop verbeterd kan worden zijn roken, voeding, bewegen, alcohol, infecties, anti-conceptie / hormoonkuren en in Australië beschermen tegen UV straling. Deze studie bevestigt wat eerdere studies lieten zien in andere delen van de wereld.
In 2013 overleden 44.004 mensen aan kanker in Australië. Maar naar schatting 38% van deze sterfgevallen en 33% van de diagnoses van kanker had voorkomen kunnen worden met gezonde leefstijlkeuzes, zegt het onderzoeksteam onder leiding van Louise Wilson, MEpi, bij het QIMR Berghofer Medical Research Institute en de University of Queensland, Brisbane.
De nieuwe diagnoses van kanker en de sterfgevallen aan kanker werden gezien bij Australiërs van alle leeftijden en zijn direct toe te schrijven aan 20 bekende beïnvloedbare risicofactoren binnen acht categorieën die algemene bekende oorzaken van kanker zijn, zeggen de auteurs van de studie One Third of Cancer Deaths Could Be Prevented by Lifestyle
Roken was de belangrijkste oorzaak van de te voorkomen kankersterfte in Australië in 2013 en vertegenwoordigde 23% van alle sterfgevallen door kanker. De auteurs van de studie schatten dat ongeveer tweederde van de aan tabak toewijsbare sterfgevallen aan kanker te wijten waren aan longkanker.
"We hebben aangetoond dat een groot aantal gevallen van kanker naast sterfgevallen door kanker, in theorie, te voorkomen zijn", schrijven de auteurs.
"We schatten dat jaarlijks ongeveer 16,700 sterfgevallen door kanker en 41.200 gevallen van kanker in Australië kunnen worden voorkomen als de mensen hun leefstijl zouden aanpassen aan de minimale eisen in relatie tot 20 factoren die ziojn gerelateerd aan kanker...... Zelfs een bescheiden vermindering van de blootstelling van de bevolking aan bekende oorzaken van kanker zou waarschijnlijk aanzienlijke verminderingen van voortijdige sterfgevallen door kanker op kunnen leveren, " aldus de auterus van de studie.
Naast roken, dat voor 23% verantwoordlejik is voor overlijden aan kanker, waren drie andere categorieën grote risicofactoren - slechte voeding, overgewicht / obesitas en infecties - deze factoren zorgden elk voor 5% van de sterfgevallen door kanker. In een vijfde categorie, zorgde alcohol bij aan alcohol gerelateerde vormen van kanker voor 2,4% van de sterfgevallen. Fysieke factoren zoals te weinig bewegen waren verantwoordelijk voor 0,8% van de sterfgevallen door kanker, overmatige blootstelling aan ultraviolette straling voor 3,2% van de sterfgevallen door kanker en, in een andere categorie waren reproductieve of hormonale factoren gerelateerd aan 0,4% van de sterfgevallen door kanker.
In de categorie voeding / dieet zijn risicofactoren onder meer een te lage inname van fruit, niet-geraffineerde groenten en voedingsvezels en een hoge inname van rood en bewerkt vlees.
In de categorie infecties zijn zeven kankerverwekkende bacteriën / virussen, waaronder het HPV virus - humaan papillomavirus (geassocieerd met kanker van de vulva, vagina, penis, anus, mondholte en keel/slokdarm) en de Helicobacter pylori (niet-cardiale maagkanker) inbegrepen.
Gebrek aan borstvoeding, gebruik van menopauzale hormoontherapie en gebruik van gecombineerd gebruik van orale anticonceptiva (borst- en baarmoederhalskanker) worden vermeld als vermijdbare risicofactoren in de reproductieve categorie.
Het studierapport zal gepubliceerd worden in het february 2018 nummer van the International Journal of Cancer.
This study was funded by the National Health and Medical Research Council and by Cancer Council Australia. Ms Wilson and study coauthors have disclosed no relevant financial relationships.
Int J Cancer. 2018;142:691-701. Abstract
Hier het abstract van de studie:
We estimate that about 16,700 cancer deaths and 41,200 cancer cases could be prevented in Australia each year if people's exposures to 20 causal factors were aligned with levels recommended to minimise cancer risk.
Cancer Epidemiology
How many cancer cases and deaths are potentially preventable? Estimates for Australia in 2013
Abstract
Cancer is a leading cause of disease burden in Australia, particularly fatal burden, accounting for an estimated thirty percent of deaths. Many cancers develop because of exposure to lifestyle and environmental factors that are potentially modifiable. We aimed to quantify the proportions and numbers of cancer deaths and cases in Australia in 2013 attributable to 20 modifiable factors in eight broad groupings that are established causes of cancer, namely: tobacco smoke (smoking and second-hand), dietary factors (low intake of fruit, non-starchy vegetables and dietary fibre; and high intake of red and processed meat), overweight/obesity, alcohol, physical inactivity, solar ultraviolet radiation, infections (seven agents), and reproductive factors (lack of breastfeeding, menopausal hormone therapy use, combined oral contraceptive use). We estimated population attributable fractions (PAF) using standard formulae incorporating exposure prevalence and relative risk data. Of all cancer deaths in Australia in 2013, approximately 38% overall (males 41%, females 34%) could be attributed to the factors assessed; the corresponding PAF for cancer cases was 33% (males 34%, females 32%). Tobacco smoke was the leading cause of cancer deaths and cases, with PAFs of 23 and 13%, respectively, followed by dietary factors (5% deaths/5% cases), overweight/obesity (5%/4%) and infections (5%/3%). Cancer sites with the highest numbers of potentially preventable deaths/cases were lung (n = 6,776/9,272), colorectum (n = 1,974/7,380) and cutaneous melanoma (n = 1,390/7,918). We estimate that about 16,700 cancer deaths and 41,200 cancer cases could be prevented in Australia each year if people's exposures to 20 causal factors were aligned with levels recommended to minimise cancer risk.
leefstijl van gezonde voeding en beweging, preventie van kanker, kans op overlijden aan kanker, Ausrtalisch onderzoek, alcohol, UV straling, beweging, sporten, fruit en groenten, obesitas
Gerelateerde artikelen
- Leefstijl aanpassingen kan ontstaan van kanker en sterfgevallen door kanker onder volwassenen in de VS verminderen met respectievelijk 40 en 50 procent. Blijkt uit nieuwe studie van de American Cancer Society.
- Leefstijl verandering, niet roken en zonbescherming kan elk jaar 40.000 kankerpatienten voorkomen blijkt uit nieuw Nederlands onderzoek
- Leefstijl en voeding heeft ook invloed op een erectiestoornis. Wie gezond eet en drinkt en regelmatig beweegt kan erectiestoornissen vaak voorkomen
- Kanker is voor de helft te voorkomen door verandering van leefstijl, waarbij alcohol en roken en overgewicht de grootste boosdoeners zijn blijkt uit berekening van de Global Burden of Diseases
- FODMAP-dieet stimulatie via een APP geeft betere resultaten dan de standaard medicijnen bij patienten met eerste diagnose van PDS - Prikkelbare Darm Syndroom
- Gezonde leefstijl zonder roken, met veel beweging, meer groenten enz. voorkomt vaker ziek worden en verlengt levensduur met 6 jaar blijkt uit Nederlandse studie onder 9000 mensen van middelbare leeftijd.
- Gezonde leefstijl met volkoren producten, dagelijks bewegen en weinig rood en bewerkt vlees kan darmkanker voorkomen tot wel 45 procent
- Leefstijl en omgevingsfactoren zoals voedingspatroon, beweging, stress en luchtvervuiling spelen veel grotere rol - 70 tot 80 procent - in het ontstaan van meeste vormen van kanker dan pech in de vorm van erfelijke afwijkingen
- Gezond leven en eten - drinken programma op basisschool en middelbare school heeft langdurige positieve invloed op verminderen en voorkomen van obesitas.
- Gezonde voeding en leefstijl kan risico op borstkanker met ruim 50% verkleinen, maar ook andere vormen van kanker zijn gevoelig voor leefstijl en voedingspatroon. Aldus nieuwe analyse van grootschalig rapport van het Wereld Kanker Onderzoek Fonds - WCRF-n
- Wereldwijd onderzoek bewijst: risico op kanker is met goede voeding te verlagen
- Gezonde leefstijl met een evenwichtig voedingspatroon vermindert het risico op vroegtijdig overlijden aan kanker met 20 procent, risico op ook andere ziekten erbij met 34 procent
- Gezonde Leefstijl met niet roken, gezonde voeding, minder alcohol, bestrijding infecties en meer bewegen kan overlijden aan kanker met een derde verminderen blijkt uit groot Australisch bevolkingsonderzoek.
- Milieuvervuiling: grote Japanse studie bewijst significant hogere sterfte en optreden van ernstige ziektes zoals kanker door fijn stof. RIVM geeft overzicht van fijn stof emissie in onze gezondheid
- Leefstijlveranderingen in voeding en bewegen zou 20 tot 50 procent van de meeste vormen van kanker en overlijden daaraan kunnen voorkomen. Darmkanker zelfs tot 70 procent.
- Leefstijl en voeding in eerste twintig jaar van een mensenleven lijkt bepalend voor risico op krijgen van kanker toont grote Zweedse studie.
Plaats een reactie ...
Reageer op "Gezonde Leefstijl met niet roken, gezonde voeding, minder alcohol, bestrijding infecties en meer bewegen kan overlijden aan kanker met een derde verminderen blijkt uit groot Australisch bevolkingsonderzoek."