Ervaringen van kankerpatienten met complementaire aanpak zijn te vinden onder ervaringsverhalen en er zijn op onze website ook een aantal video's van ervaringen van kankerpatienten met complementaire aanpak te zien. Aan te klikken via videoknop linksbovenaan op deze pagina. Of ga naar de website van het SNFK waar voorlichtingsfilmpjes zijn te zien over complementaire aanpak bij kanker.

Robot zorgt voor exacte bestraling op vooraf bepaalde plaats.

18 februari 2005: als toevoeging op onderstaand bericht: inmiddels worden ook preciese bestralingen uitgevoerd met robotten in de VU-Amsterdam en Erasmus Rotterdam, waarbij zelfs de bestraling aangepast wordt aan de bewegingen veroorzaakt door bv. ademhaling, bij zo goed als alle mogelijke solide tumoren, dus niet alleen bij hersentumoren, stereotactische bestrlaingen of bij prostaatkanker.

In het ziekenhuis van de Vrije Universiteit van Brussel worden sinds maart 2002 mensen met prostaatkanker en levertumoren bestraald met hulp van een robot. Dr. Dirk Verellen en prof. Storme waren nauw betrokken bij deze nieuwe vorm van bestralen. Het voordeel van de techniek is dat alleen het weefsel dat aangetast is door de kanker bestraald wordt terwijl het omringende weefsel tot op de millimeter nauwkeurig gespaard kan worden. De 'robot' hangt als het ware boven de patiënten en corrigeert steeds elke beweging die de patiënt maakt, zelfs de beweging van de ademhaling wordt gecorrigeerd. De markers die bij de klassieke bestraling op de huid worden aangebracht, met een marge van minimaal 1 cm., worden nu inwendig aangebracht tot op de millimeter nauwkeurig. De stralenbundel weerspiegelt de vorm van de tumor en de robot corrigeert via het nieuw ontwikkelde systeem elke beweging en brengt de patiënt steeds terug naar de optimale stand. Daardoor wordt het effect van de bestraling ook optimaal en zijn ongewenste bijwerkingen niet meer nodig. Vooral bij prostaattumoren is dit grote winst omdat bestraling van gezond weefsel kan zorgen voor impotentie en incontinentie. De bestralingtechniek zal binnenkort ook worden toegepast bij mond- en keelkanker en longkanker. Inmiddels zijn 70 patiënten met prostaatkanker met succes behandeld en 15 patiënten met levertumoren. Voor ondersteuning van voeding en suppletie bij bestralingen kijkt op deze pagina geschreven door Dokter Bolhuis. Voor effecten van voeding en suppletie bij bestraling o.a. kijkt op onderzoek en voeding en raadpleegt schema effecten voeding en suppletie. Voor R.F.A. techniek die een beetje lijkt op deze robottechniek, maar dan met veilige radiogolven kijkt op pagina kankersoorten-RFA. Vanaf mei/juni 2002 ook in Rotterdam als experiment mogelijk.


Plaats een reactie ...

Reageer op "Bestraling bij prostaatkanker: Robothulp zorgt voor exacte bestraling bij prostaatkankerpatiënten in experimentele proeven in Brussel. Artikel geplaatst februari 2005"


Gerelateerde artikelen