11 februari 2013: nu vlees en dan vooral paardenvlees nog al in het nieuws is, maar ook de publicatie dat rood vlees de kans op zwangerschaps diabetes - GDM sterk vergroot (zie onder gerelateerde artikelen), ook onderstaande studie maar eens naar voren gehaald. Vlees eten is gewoon niet echt goed voor je gezondheid, althans niet biologisch vlees (teveel hormonen en antibiotica enz.). Zie onderstaande publicatie uit 2008.

25 augustus 2008: Bron:  1: Cancer Epidemiol Biomarkers Prev. 2008 Aug;17(8):2146-51. Epub 2008 Jul 31.Click here to read

Het eten van rood vlees door meisjes in de pubertijd vergroot significant het risico op het krijgen van borstkanker voor de overgang. Dit blijkt uit een 7-jarige studie onder 39.268 verpleegsters in de periode 1998 tot 2005. De vrouwen die borstkanker kregen (455 van de ca. deelnemende 40.000 vrouwen)  en veel vlees aten tijdens hun adolecentietijd ontwikkelden dus meer borstkanker dan vrouwen die minder of geen rood vlees aten en hun vorm van borstkanker was dan vooral hormoon positief. Zie ook studies naar de invloed van voeding en ook vlees op kanker in het algemeen onder onderzoek en voeding.

Red meat consumption during adolescence among premenopausal women and risk of breast cancer.

 

Channing Laboratory, Department of Medicine, Harvard Medical School and Brigham and Women's Hospital, Harvard Medical School, Boston, MA 02115, USA. elinos@hsph.harvard.edu

BACKGROUND: Adolescence may be a period of increased susceptibility to breast cancer due to regular division of undifferentiated cells that occurs between puberty and first birth. Red meat consumption during early adult life has been associated with breast cancer, but intake during adolescence has not been examined prospectively. We aimed to assess the relationship between red meat intake during adolescence and premenopausal breast cancer.

METHODS: We examined the incidence of invasive premenopausal breast cancer prospectively within the Nurses' Health Study II. A total of 39,268 premenopausal women who completed a validated 124-item food frequency questionnaire on their diet during high school, were followed for 7 years, from 1998 to 2005. Cox proportional hazards regression was used to estimate relative risks (RR) and 95% confidence intervals (95% CI).

RESULTS: 455 cases of invasive premenopausal breast cancer were diagnosed between 1998 and 2005. Compared with women in the lowest quintile of red meat intake during high school, the multivariate-adjusted RR for the highest quintile of intake was 1.34 (95% CI, 0.94-1.89; P(trend) = 0.05). A significant linear association was observed with every additional 100 g of red meat consumed per day (RR, 1.20; 95% CI, 1.00-1.43; P = 0.05). This association was more pronounced in hormone receptor-positive tumors (RR, 1.36; 95% CI, 1.08-1.70; P = 0.008) and was not significant in hormone receptor-negative tumors (RR, 0.99; 95% CI, 0.61-1.61, P = 0.97).

CONCLUSION: Higher red meat intake in adolescence may increase the risk of premenopausal breast cancer.

PMID: 18669582 [PubMed - in process]

 

 


Plaats een reactie ...

Reageer op "Meisjes die in hun adolescentietijd veel rood vlees eten hebben een significant vergroot risico op het krijgen van borstkanker voor de overgang, aldus grote langjarige studie onder 40.000 verpleegsters."


Gerelateerde artikelen
 

Gerelateerde artikelen

Minder bewerkt vlees en puur >> Vlees en bewerkt vlees, hoe >> Moerman revisited: hoogmoed >> Elke dag rood vlees geeft >> WHO plaatst eten van bewerkt >> Rood vlees eten vergroot aanzienlijk >> Meisjes die in hun adolescentietijd >> Rood vlees en bewerkt vlees >> Rood vlees en bewerkt vlees >> Rood vlees wel degelijk risico >>