11 februari 2013: nu vlees en dan vooral paardenvlees nog al in het nieuws is, maar ook de publicatie dat rood vlees de kans op zwangerschaps diabetes - GDM sterk vergroot (zie onder gerelateerde artikelen), ook onderstaande studie maar eens naar voren gehaald. Vlees eten is gewoon niet echt goed voor je gezondheid, althans niet biologisch vlees (teveel hormonen en antibiotica enz.). Zie onderstaande publicatie uit 2008.
25 augustus 2008: Bron: 1: Cancer Epidemiol Biomarkers Prev. 2008 Aug;17(8):2146-51. Epub 2008 Jul 31.
Het eten van rood vlees door meisjes in de pubertijd vergroot significant het risico op het krijgen van borstkanker voor de overgang. Dit blijkt uit een 7-jarige studie onder 39.268 verpleegsters in de periode 1998 tot 2005. De vrouwen die borstkanker kregen (455 van de ca. deelnemende 40.000 vrouwen) en veel vlees aten tijdens hun adolecentietijd ontwikkelden dus meer borstkanker dan vrouwen die minder of geen rood vlees aten en hun vorm van borstkanker was dan vooral hormoon positief. Zie ook studies naar de invloed van voeding en ook vlees op kanker in het algemeen onder onderzoek en voeding.
Red meat consumption during adolescence among premenopausal women and risk of breast cancer.
Channing Laboratory, Department of Medicine, Harvard Medical School and Brigham and Women's Hospital, Harvard Medical School, Boston, MA 02115, USA. elinos@hsph.harvard.edu
BACKGROUND: Adolescence may be a period of increased susceptibility to breast cancer due to regular division of undifferentiated cells that occurs between puberty and first birth. Red meat consumption during early adult life has been associated with breast cancer, but intake during adolescence has not been examined prospectively. We aimed to assess the relationship between red meat intake during adolescence and premenopausal breast cancer.
METHODS: We examined the incidence of invasive premenopausal breast cancer prospectively within the Nurses' Health Study II. A total of 39,268 premenopausal women who completed a validated 124-item food frequency questionnaire on their diet during high school, were followed for 7 years, from 1998 to 2005. Cox proportional hazards regression was used to estimate relative risks (RR) and 95% confidence intervals (95% CI).
RESULTS: 455 cases of invasive premenopausal breast cancer were diagnosed between 1998 and 2005. Compared with women in the lowest quintile of red meat intake during high school, the multivariate-adjusted RR for the highest quintile of intake was 1.34 (95% CI, 0.94-1.89; P(trend) = 0.05). A significant linear association was observed with every additional 100 g of red meat consumed per day (RR, 1.20; 95% CI, 1.00-1.43; P = 0.05). This association was more pronounced in hormone receptor-positive tumors (RR, 1.36; 95% CI, 1.08-1.70; P = 0.008) and was not significant in hormone receptor-negative tumors (RR, 0.99; 95% CI, 0.61-1.61, P = 0.97).
CONCLUSION: Higher red meat intake in adolescence may increase the risk of premenopausal breast cancer.
PMID: 18669582 [PubMed - in process]
Gerelateerde artikelen
- Minder bewerkt vlees en puur rood vlees eten zou 30 procent minder gevallen van diabetes type 2, hart- en vaatziekten, darmkanker en sterfgevallen door alle oorzaken veroorzaken
- Vlees en bewerkt vlees, hoe weinig ook, vergroot risico op darmkanker. Veel vezels en volkoren producten vermindert juist het risico op darmkanker blijkt uit groot Engels bevolkingsonderzoek
- Moerman revisited: hoogmoed in volle bloei draagt aren van verderf als vrucht. Arts-bioloog drs. Engelbert Valstar legt de hypocrisie van het KWF bloot in vlijmscherpe analyse over voeding bij kanker
- Elke dag rood vlees geeft 42 procent grotere kans op darmkanker dan 1x per week of geen vlees eten blijkt uit groot bevolkingsonderzoek in Engeland
- WHO plaatst eten van bewerkt vlees in risicogroep 1 voor kans op krijgen van kanker, rood vlees zelf in categorie 2 op basis van grote reviewstudie
- Rood vlees eten vergroot aanzienlijk het risico op het ontwikkelen van zwangerschapsdiabetes mellitus (GDM). Noten, peulvruchten en vis verminderen juist het risico op GDM)
- Meisjes die in hun adolescentietijd veel rood vlees eten hebben een significant vergroot risico op het krijgen van borstkanker voor de overgang, aldus grote langjarige studie onder 40.000 verpleegsters.
- Rood vlees en bewerkt vlees geeft groter risico op vormen van nierkanker, bljkt uit groot bevolkingsonderzoek
- Rood vlees en bewerkt vlees geeft beduidend hoger risico op darmkanker blijkt uit aantal nieuwe studies. Een gezonde leefstijl en gevarieerde voeding kan darmkanker voorkomen
- Rood vlees wel degelijk risico voor krijgen van kanker, ondanks geruststellende woorden van Voorlichtingsbureau voor Vlees en het KWF in de media daarover, blijkt uit studieanalyse en weerwoord van arts- bioloog drs. E. Valstar .
- Vlees en vleesproducten zijn een risico voor het krijgen van kanker. Een aantal studies en artikelen bij elkaar gezet over risico van te veel (rood) vlees eten
Plaats een reactie ...
Reageer op "Meisjes die in hun adolescentietijd veel rood vlees eten hebben een significant vergroot risico op het krijgen van borstkanker voor de overgang, aldus grote langjarige studie onder 40.000 verpleegsters."