10 maart 2016: Bron: column van arts-bioloog drs. Engelbert Valstar over de hypocrisie van het KWF over voeding in relatie tot kanker. Zie ook in gerelateerde artikelen
Moerman revisited:
'hoogmoed in volle bloei draagt aren van verderf als vrucht’
Inleiding
In 2004 kreeg het SNFK (Stichting Nationaal Fonds tegen Kanker) van het Voorlichtingsbureau Vlees na overleg met het KWF een brandbrief omdat het SNFKj gesteld had dat vlees kanker bevordert. Hiervoor zou volgens het Voorlichtingsbureau Vlees geen bewijs zijn. Het Voorlichtingsbureau wilde bewijzen zien, Kwamen die niet dan zagen zij ‘zich genoodzaakt nadere stappen te ondernemen’. Ik mocht vervolgens in een literatuuranalyse in de ‘Orthomoleculaire Koerier’ uit juni van 2004 het bewijs leveren dat rood vlees en vooral vleeswaren het ontstaan van kanker bevorderen. Op mijn analyse kwam van het Voorlichtingsbureau Vlees na hun eerdere grote mond geen inhoudelijke reactie. Wel werd toen ineens verwezen naar het rapport over voeding en kanker dat de Signaleringscommissie van het KWF inmiddels had uitgebracht en waarin geen voor vlees ongunstige conclusies stonden. Na het uitlenen van hun naam aan het Voorlichtingsbureau Vlees om het SNFK de les te proberen te lezen, besloot ik nu dat KWF-rapport ook maar eens precies te gaan bekijken, te meer om het Voorlichtingsbureau Vlees van het laatste vijgenblad, waarover ze nog suggereerden te beschikken, te ontdoen. Kon dit rapport met de eigen gegevens om te beginnen worden weerlegd?
Analyse KWF-rapport Voeding en Kanker uit 2004.
Ik beperk mij tot wat ik in mijn analyses over vlees besproken heb, Allereerst gaan we naar mijn artikel in de Orthomoleculaire Koerier nummer 108 : hierin toonde ik ondubbelzinnig aan dat vlees de kans op darm- en borstkanker vergroot. Het KWF bagatelliseerde dit risico met name wat betreft darmkanker : er was wel een risico, maar dat zou wel met betere produktiemethodes te verhelpen zijn (speculatieve quatsch). Wat borstkanker betreft vonden ze het niet duidelijk (er was dus ook geen verband volgens hen), maar de verreweg grootste en beste studie die een duidelijk verband liet zien tussen vlees eten en het risico op borstkanker was evenwel aan hun aandacht ontsnapt ( het ging om Boyd NF et al; Br J Cancer 89: 1672-1685, 2003).
Er zaten veel meer blunders in het rapport. Dat kan men lezen in de overige artikelen betreffende dit rapport (zie de nummers 107,109 en 110 van voornoemd tijdschrift).
Er werden zoals men kan lezen in mijn analyses door het KWF ook belangrijke bevindingen van onderzoekers betreffende voeding en kanker ‘weggemoffeld’ of beter gezegd er werd door het KWF gejokt.
Ik had het KWF mijn artikelen toe doen komen : hier reageerden zij in de ‘Orthomoleculaire Koerier no 111 van april 2005 op en ik weerlegde dit in hetzelfde nummer van de ‘Orthomoleculaire Koerier’.
Recente bevindingen
Inmiddels is er zeer veel meer onderzoek verricht en kwam in oktober 2015 het bericht dat de internationale topdeskundigen er nu zeker van zijn dat rood vlees het risico op darmkanker vergroot. Het gaat van iets van 5 naar 6%. Het relatieve risico dat erbij komt is dus 20 procent. Ga je ervan uit dat 40% kanker krijgt dan is het relatieve risico 2,5% verhoogd. Dit getal is waarschijnlijk een onderschatting van de werkelijke schadelijkheid van rood vlees (want er zijn ook nadelen bij andere ziektes).
De Gezondheidsraad kwam daarnaast met het advies : minder vlees ; meer vis, meer noten, meer groenten en fruit, minder zout en minder alcohol om gezond oud te worden.
Bedenk daarbij dat in de media recent (en ook in de vakliteratuur) berichten waren dat minder zout met als gevolg minder hart- en vaatziekten jaarlijks 5000 mensenlevens zou schelen. Daarbij komt dat veel zout een ondubbelzinnig risico op maagkanker met zich meebrengt. Zie bijvoorbeeld PMID 26589974.
Vijf van de 7 adviezen sporen perfect met de adviezen die Moerman gaf om het kankerrisico te verlagen. Een advies van Moerman was ook gebruik olijfolie : mijn boek ‘Voedingsinterventie bij kanker’ (ISBN 978 90 4940 009 5) geeft op basis van de literatuur aan, dat ook dit zowel wat kankerpreventie als ter preventie van hart- en vaatziekten een zeer goed advies was!
Hoe dan ook de conclusie van het rapport Delprat uit de vijftiger jaren van de vorige eeuw dat voeding noch preventieve noch therapeutische effecten had bij kanker is wat het eerste betreft met de recente berichten over rood vlees en darmkanker nog eens expliciet weerlegd. Wat therapeutische effecten betreft : men leze mijn column in ATA uit oktober 2015 : ‘De wereld draait door’: er is onweerlegbaar bewijs dat voeding en kruiden bij bestaande kanker ook therapeutische consequenties hebben.
Rol KWF in vleesdiscussie
Het KWF had het eerder opgenomen voor de door het ‘Voorlichtingsbureau vlees’ geponeerde onzin en had getracht in haar rapport uit 2004 het gevaar van vlees te bagatelliseren. Nu het nog zoveel duidelijker is dat rood vlees de kans op kanker vergroot houdt het KWF zich zo stil mogelijk. Wie mijn column’s ‘Vleesch’ (De Orthomoleculaire Koerier nummer 111) en ‘KWFzalverij’ uit het TvOG van april 2008 leest, ziet mijn beweringen onderbouwd. Nu de ongezonde kant van rood vlees niet meer ontkend kan worden, is het slimmer je mond te houden. Ja KWF : het is ‘Moerman revisited’ !!
Of nog beter : het wordt tijd dat het KWF door de knieen gaat en Moerman rehabiliteert!!!
Bij dit alles moest ik wat het gekonkel van het KWF over voeding en kanker betreft, denken aan wat Aeschylus ongeveer 500 jaar voor Christus schreef in de ‘Perzen’ : ‘ hoogmoed in volle bloei draagt aren van verderf als vrucht’ (*).
(*): Aeschylus, ‘Perzen’, vert. Herman van Altena ; eerder geciteerd in ‘Forum’ van Fisser C en Jansen T ; 1998 ; ISBN 90-5027-071-9.
Gerelateerde artikelen
- Minder bewerkt vlees en puur rood vlees eten zou 30 procent minder gevallen van diabetes type 2, hart- en vaatziekten, darmkanker en sterfgevallen door alle oorzaken veroorzaken
- Vlees en bewerkt vlees, hoe weinig ook, vergroot risico op darmkanker. Veel vezels en volkoren producten vermindert juist het risico op darmkanker blijkt uit groot Engels bevolkingsonderzoek
- Moerman revisited: hoogmoed in volle bloei draagt aren van verderf als vrucht. Arts-bioloog drs. Engelbert Valstar legt de hypocrisie van het KWF bloot in vlijmscherpe analyse over voeding bij kanker
- Elke dag rood vlees geeft 42 procent grotere kans op darmkanker dan 1x per week of geen vlees eten blijkt uit groot bevolkingsonderzoek in Engeland
- WHO plaatst eten van bewerkt vlees in risicogroep 1 voor kans op krijgen van kanker, rood vlees zelf in categorie 2 op basis van grote reviewstudie
- Rood vlees eten vergroot aanzienlijk het risico op het ontwikkelen van zwangerschapsdiabetes mellitus (GDM). Noten, peulvruchten en vis verminderen juist het risico op GDM)
- Meisjes die in hun adolescentietijd veel rood vlees eten hebben een significant vergroot risico op het krijgen van borstkanker voor de overgang, aldus grote langjarige studie onder 40.000 verpleegsters.
- Rood vlees en bewerkt vlees geeft groter risico op vormen van nierkanker, bljkt uit groot bevolkingsonderzoek
- Rood vlees en bewerkt vlees geeft beduidend hoger risico op darmkanker blijkt uit aantal nieuwe studies. Een gezonde leefstijl en gevarieerde voeding kan darmkanker voorkomen
- Rood vlees wel degelijk risico voor krijgen van kanker, ondanks geruststellende woorden van Voorlichtingsbureau voor Vlees en het KWF in de media daarover, blijkt uit studieanalyse en weerwoord van arts- bioloog drs. E. Valstar .
- Vlees en vleesproducten zijn een risico voor het krijgen van kanker. Een aantal studies en artikelen bij elkaar gezet over risico van te veel (rood) vlees eten
Plaats een reactie ...
Reageer op "Moerman revisited: hoogmoed in volle bloei draagt aren van verderf als vrucht. Arts-bioloog drs. Engelbert Valstar legt de hypocrisie van het KWF bloot in vlijmscherpe analyse over voeding bij kanker"