11 februari 2013: nu vlees en dan vooral paardenvlees nog al in het nieuws is deze studie maar eens naar voren gehaald. Vlees eten is gewoon niet echt goed voor je gezondheid, althans niet biologisch vlees (teveel hormonen en antibiotica enz.) en dan maakt het ook nog uit hoe je het klaarmaakt. Zie onderstaande publicatie uit 2011
30 december 2011: Bron: The American Journal of Clinical Nutrition
Het teveel eten van rood vlees en bewerkt vlees blijkt niet goed voor de gezondheid. Dit weet bijna iedereen mag worden veronderstelt. Een groot nieuw Amerikaans bevolkingsonderzoek toont nu aan dat wie teveel rood vlees eet van bv. de barbeque of de grill daarmee het risico vergroot op het krijgen van nierkanker. 9 jaar lang werden bijna 500.000 mensen van 50 jaar of ouder gevolgd en gevraagd naar hun eetgewoonten. Daaruit kwam o.a. naar voren dat wie het meest rood vlees at, klaargemaakt op de barbeque of grill het grootste risico had op het ontwikkelen van nierkanker in vergelijking met mensen die rood vlees aten dat bv. werd gekookt of in de magnetron werd klaargemaakt. Een vergelijking met mensen die geen vlees aten wordt niet gemeld in deze studie. Het verschil is dus alleen voor mensen die allemaal vlees aten maar het vlees op een bepaalde manier bereiden. Hier het abstract van de studie en klik hier voor artikel in Medscape over deze studie
Red Meat Consumption Linked With Risk for Kidney Cancer
- © 2012 American Society for Nutrition
Large prospective investigation of meat intake, related mutagens, and risk of renal cell carcinoma1,2,3,4
- Carrie R Daniel,
- Amanda J Cross,
- Barry I Graubard,
- Yikyung Park,
- Mary H Ward,
- Nathaniel Rothman,
- Albert R Hollenbeck,
- Wong-Ho Chow, and
- Rashmi Sinha
+ Author Affiliations
Abstract
Background: The evidence for meat intake and renal cell carcinoma (RCC) risk is inconsistent. Mutagens related to meat cooking and processing, and variation by RCC subtype may be important to consider.
Objective: In a large US cohort, we prospectively investigated intake of meat and meat-related compounds in relation to risk of RCC, as well as clear cell and papillary RCC histologic subtypes.
Design: Study participants (492,186) completed a detailed dietary assessment linked to a database of heme iron, heterocyclic amines (HCA), polycyclic aromatic hydrocarbons (PAHs), nitrate, and nitrite concentrations in cooked and processed meats. Over 9 (mean) y of follow-up, we identified 1814 cases of RCC (498 clear cell and 115 papillary adenocarcinomas). HRs and 95% CIs were estimated within quintiles by using multivariable Cox proportional hazards regression.
Results: Red meat intake [62.7 g (quintile 5) compared with 9.8 g (quintile 1) per 1000 kcal (median)] was associated with a tendency toward an increased risk of RCC [HR: 1.19; 95% CI: 1.01, 1.40; P-trend = 0.06] and a 2-fold increased risk of papillary RCC [P-trend = 0.002]. Intakes of benzo(a)pyrene (BaP), a marker of PAHs, and 2-amino-1-methyl-6-phenyl-imidazo[4,5-b]pyridine (PhIP), an HCA, were associated with a significant 20–30% elevated risk of RCC and a 2-fold increased risk of papillary RCC. No associations were observed for the clear cell subtype.
Conclusions: Red meat intake may increase the risk of RCC through mechanisms related to the cooking compounds BaP and PhIP. Our findings for RCC appeared to be driven by strong associations with the rarer papillary histologic variant. This study is registered at clinicaltrials.gov as NCT00340015.
Gerelateerde artikelen
- Minder bewerkt vlees en puur rood vlees eten zou 30 procent minder gevallen van diabetes type 2, hart- en vaatziekten, darmkanker en sterfgevallen door alle oorzaken veroorzaken
- Vlees en bewerkt vlees, hoe weinig ook, vergroot risico op darmkanker. Veel vezels en volkoren producten vermindert juist het risico op darmkanker blijkt uit groot Engels bevolkingsonderzoek
- Moerman revisited: hoogmoed in volle bloei draagt aren van verderf als vrucht. Arts-bioloog drs. Engelbert Valstar legt de hypocrisie van het KWF bloot in vlijmscherpe analyse over voeding bij kanker
- Elke dag rood vlees geeft 42 procent grotere kans op darmkanker dan 1x per week of geen vlees eten blijkt uit groot bevolkingsonderzoek in Engeland
- WHO plaatst eten van bewerkt vlees in risicogroep 1 voor kans op krijgen van kanker, rood vlees zelf in categorie 2 op basis van grote reviewstudie
- Rood vlees eten vergroot aanzienlijk het risico op het ontwikkelen van zwangerschapsdiabetes mellitus (GDM). Noten, peulvruchten en vis verminderen juist het risico op GDM)
- Meisjes die in hun adolescentietijd veel rood vlees eten hebben een significant vergroot risico op het krijgen van borstkanker voor de overgang, aldus grote langjarige studie onder 40.000 verpleegsters.
- Rood vlees en bewerkt vlees geeft groter risico op vormen van nierkanker, bljkt uit groot bevolkingsonderzoek
- Rood vlees en bewerkt vlees geeft beduidend hoger risico op darmkanker blijkt uit aantal nieuwe studies. Een gezonde leefstijl en gevarieerde voeding kan darmkanker voorkomen
- Rood vlees wel degelijk risico voor krijgen van kanker, ondanks geruststellende woorden van Voorlichtingsbureau voor Vlees en het KWF in de media daarover, blijkt uit studieanalyse en weerwoord van arts- bioloog drs. E. Valstar .
- Vlees en vleesproducten zijn een risico voor het krijgen van kanker. Een aantal studies en artikelen bij elkaar gezet over risico van te veel (rood) vlees eten
Plaats een reactie ...
Reageer op "Rood vlees en bewerkt vlees geeft groter risico op vormen van nierkanker, bljkt uit groot bevolkingsonderzoek"