3 november 2015: na het WHO rapport ( zie in gerelateerde artikelen) dat waarschuwt voor de kans op kanker door rood vlees en bewerkt vlees te eten heeft een nieuw groot bevolkingsonderzoek in Engeland opnieuw aangetoond dat wie regelmatig rood vlees eet (en hoeft niet eens elke dag want bij 2 porties per week is het risico al verhoogd) de kans op het krijgen van darmkanker sterk wordt verhoogd.

rood vlees

Bv. wie 4 of meer keer per week rood vlees eet vergroot daarmee de kans op darmkanker met liefst 42% in vergelijking met slechts 1x per week of helemaal geen rood vlees eten.

Wie twee keer per week rood vlees eet heeft nog altijd een 18% verhoogd risico in vergelijking met geen rood vlees eten. Uit het abstract dat vandaag is gepubliceerd op een congres is niet duidelijk of dit ook geldt voor het eten van biologisch vlees.

Hieronder het abstract, zoals gepubliceerd op de NCRI conference 2015

Een volledig studierapport is nog niet voorhanden zover ik weet.

Participants who ate red meat four or more times per week had a 42 percent increased risk for colorectal cancer, compared with those who ate it less than once per week.

Source: NCRI Conference 2015

The association of red and processed meat, and dietary fibre with colorectal cancer in UK Biobank

Kathryn Bradbury1,Tim Key1

1University of Oxford, Oxford, UK

Presenting date: Tuesday 3 November

Background

There are many hypotheses about the role of diet in the development of colorectal cancer, but many uncertainties remain. Up to date information on the associations between dietary factors and colorectal cancer incidence in UK adults is needed.

Method

UK Biobank is a prospective cohort of 500,000 men and women aged 40-69 years recruited from the UK in 2006-2010. Participants reported their frequency of consumption of meat and other foods on a questionnaire at recruitment, and a sub-sample of participants completed at least one 24-hour recall. An estimate of fibre intake was derived from the questionnaire and calibrated using the 24-hour recalls. Cases of colorectal cancer were identified through linkage with the National Health Service Central Registers. Cox regression was used to estimate adjusted relative risks (RRs) by the reported frequency of consumption of meat and fibre for colorectal cancer.

Results

During a median of 3.8 years of follow-up, 1,503 cases of colorectal cancer occurred. The RR for consumption of red meat 4 or more times a week vs less than once a week = 1.42, 95% CI: 1.13-1.80, ptrend = 0.001; the RR for red and processed meat 7 or more times per week vs once a week or less = 1.40, 95% CI: 1.08-1.81, ptrend = 0.016; the RR for processed meat 2 or more times per week vs never = 1.18, 95% CI: 0.94-1.47, ptrend = 0.119). Estimated consumption of fibre was not significantly associated with colorectal cancer incidence (RR for highest fifth vs lowest fifth = 0.90, 95% CI: 0.76-1.07, ptrend = 0.241).

Conclusion

In these preliminary analyses from UK Biobank, consumption of red meat was associated with an increased risk of colorectal cancer. Consumption of processed meat and fibre were not significantly associated with colorectal cancer.


Plaats een reactie ...

2 Reacties op "Elke dag rood vlees geeft 42 procent grotere kans op darmkanker dan 1x per week of geen vlees eten blijkt uit groot bevolkingsonderzoek in Engeland"


Gerelateerde artikelen
 

Gerelateerde artikelen

Minder bewerkt vlees en puur >> Vlees en bewerkt vlees, hoe >> Moerman revisited: hoogmoed >> Elke dag rood vlees geeft >> WHO plaatst eten van bewerkt >> Rood vlees eten vergroot aanzienlijk >> Meisjes die in hun adolescentietijd >> Rood vlees en bewerkt vlees >> Rood vlees en bewerkt vlees >> Rood vlees wel degelijk risico >>